Злите и добрите офшорки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7453109 Злите и добрите офшорки Злите и добрите офшорки www.24chasa.bg

В България не си заслужава да имаш

офшорна фирма, за да пестиш данъци.

Има 5 други причини

По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това

офшорните зони

се делят

на 2 типа

– където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

ЕС направи и изричен списък за държавите, където властите не дават нужната информация.

Българският закон* също приема, че съвсем не всички фирми, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, се третират от този закон. Изрично са изключени от списъка с офшорните държави тези от тях, с които имаме договори за избягване на двойното данъчно облагане или с които обменяме данъчна информация. По този начин

регистрираните

например в САЩ

фирми не се

смятат за

офшорни

Немалко щати на САЩ, кантони в Швейцария, острови на Великобритания в Европа и редица други държави имат преференциален данъчен режим с нулеви ставки, но българският закон не ги третира като офшорни зони.

Има редица държави със скрит преференциален данъчен режим. Например Ирландия дава на почти всички големи чужди компании, установили се на нейна територия, много ниски или нулеви данъчни ставки. Затова много от големите американски и чужди компании осъществяват дейността си от Ирландия. Същото се прави и в други държави от ЕС.

Европейската комисия с огромно закъснение започна наказателна процедура срещу Ирландия за незаконна държавна помощ. Но фирмите вече се бяха установили там. Което показва, че в някои случаи държавите от ЕС имат голямо предимство, ако нарушат правото на ЕС.

В държави като Люксембург е възможно при внос в определен вид данъчни складове да не се облагат с мита някои видове доставки от държави извън ЕС. В Малта и други държави е възможно да се плати само една шеста от дължимия данък печалба. В Англия и Холандия няма никакъв проблем местни фирми да действат по комисионен договор съответно с фирми от Британските Вирджински острови и Холандските Антили. Това са си

все зони с

преференциален

данъчен режим

Поради съществено по-ниския данък печалба и държави като България може да се разглеждат като данъчен рай. По нашия Закон за корпоративно подоходно облагане офшорни са всички държави, където корпоративният или подоходният данък е с повече от 60% по-нисък от съответните данъци в България. Спрямо доста държави ние имаме с 60% по-ниски данъци. И когато те имат подобни разпоредби, България се оказва сред офшорните държави. Е,

не е лошо поне в

едно отношение

да сме рай

Може да има множество причини един човек да има офшорна фирма. Стига човек да декларира този факт в данъчната си декларация и да си плаща данъците. Ако е политик или лице, което трябва да декларира тези обстоятелства пред съответен държавен орган, това следва да е направено. И ако е направено – проблеми също няма. България не забранява офшорните фирми. Има задължения само за декларирането им.

Отдавна в България не си заслужава да имаш офшорна фирма по причина да си спестиш данъци. Разходите по регистрация, поддържане, деклариране и всякакви други усилия често превишават стойността на данъците. Както вече отбелязахме, България със своите 10% данък печалба и 10% данък върху доходите на гражданите също изглежда като офшорна държава за много други, които имат значително по-тежки финансови режими.

Може да има много причини да се регистрира офшорна фирма. Някои от големите корпорации в света са регистрирани като офшорни фирми – едни от най-големите одиторски фирми, много други мултинационални компании, инвестиционни дружества, банки. По този начин те търсят независимост, която е много важна за характера на дейността им. От гледна точка на фирми, свързани с конкретна личност, често е важно, че той не желае да се знае, че притежава по-известни фирми,

с оглед на

сигурността му

- на него и на

семейството му

Втора причина може да е, че той има такова обществено положение, че не желае да бъде свързван с определен тип бизнес - например ходи по приеми, а се занимава примерно с развъждане на червеи или насекоми, със събиране на боклук, със свиневъдство или има кланици и прочее. Не че има нещо срамно в това.

Трета причина може да е, че някой има семейни проблеми и не желае съпругата или друг човек от личното му обкръжение да знае това.

Четвърта причина може да бъде, че човек се страхува собствената му държава да не осъществи репресия срещу него, като вземе имуществото му.

Пета причина - до неотдавна в България, а и в други държави не беше трудно да се открадне фирма, а и сега не е невъзможно.

България има едно от най-добрите данъчни законодателства. Да допуснем, че една офшорна фирма има акции или дялове в българска фирма. Да си представим, че офшорната фирма има български акционер, а пък офшорната фирма има дъщерна фирма в България. Българската фирма си плаща данък печалба както всяка друга българска фирма – в размер на 10%. Когато се разпределя дивидент към офшорната фирма, дивидентът се удържа при източника и е в същия размер, както ако акционерът или съдружникът беше български гражданин – в размер на 5%.

Ето защо парите стигат при офшорната фирма

след като бъде

платен общо

данък в

размер на 15% -

точно толкова, колкото трябва се платят като данъци, за да стигнат парите до български гражданин, който е акционер в българска фирма. Т.е. разлика в данъчното облагане при собственик в България и при собственик - офшорна фирма, няма никаква. Нещо повече – ако парите трябва да стигнат от офшорната фирма до българския гражданин – собственик на тази фирма, тогава ще се платят допълнителни данъци.

Освен това според т. нар. закон за офшорките*, офшорните фирми в държави, с които нямаме спогодби за избягване на двойното данъчно облагане или с които не обменяме данъчна информация, имат редица ограничения за участие в основополагащи дейности в България, като напр. обществените поръчки, медии и др.

Много по-лесно е да се използват подставени лица или подставени фирми, за да се получават неправомерни доходи, отколкото да се използват офшорни фирми.

Отдавна по света е прието, че проблемът с офшорните фирми възниква, когато действителните собственици са хора на публични длъжности, които ползват подставени лица като собственици. Този проблем обаче не е само за офшорните фирми – това е проблем и за всяка една фирма в която и да е държава по света. Решението не е сложно – когато се декларира, че даден човек е собственик на фирма,

да се приеме,

че той е

действителен

собственик

по правото на съответната държава. Останалото не е проблем на офшорните фирми, а на оперативната дейност на държавните органи.

В заключение – в офшорните фирми няма нищо лошо стига да се спазва законът.

* Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Механичните турци на българската политика

Вместо да будалкате народа с богове от машина, защо не сложите камери? Трагикомедията с машините за гласуване напомня знаменития през ХVIII и ХIХ век “Механичен турчин” – машина, която майсторски играела шах. Тя обиколила редица кралски дворове и светски салони, като навсякъде пожънала успехи. Сред победените от нея били велики личности като

Каква власт ще получи румънката Кьовеши, ако стане главен прокурор на ЕС

Тя ще може директно да преследва наказателно и да обвинява в 22 страни за престъпления срещу бюджета на ЕС Ще има колегия от прокурори от всички участващи държави Как бившата баскетболистка стигна до финала на това състезание Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

Американски войски в Саудитска Арабия: възможен ли е нов конфликт в Залива?

Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г.: американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Залива на фона на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона. Това ще е първото подобно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия,

Борис Джонсън и Джереми Хънт - 2-ма консерватори готови за Брекзит без сделка

И двамата кандидати за приемник на министър-председателката Тереза Мей - Борис Джонсън и Джереми Хънт, искат процесът на Брекзит да приключи, дори с цената на напускане без споразумение, макар и с някои нюанси. Извън Брекзита обаче вижданията на двамата не са много сходни. Ето кратко обобщение на позициите им: Борис Джонсън ============= Възраст:

Защо хората са за орязана субсидия, като знаят, че така партиите ще са по-зависими

Дори сред червените избиратели доминира одобрение за намалената субсидия Данните от юлската вълна от проучването на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” не регистрират изненади. Инерцията на резултатите от европейските избори продължава да дава своето отражение, а летният отпускарски сезон ни кара да гледаме и с малко повече оптимизъм.

Борисов с 36% рейтинг, Каракачанов - с 29%, Нинова - с 24%

Убедените, че кабинетът ще изкара мандата, са 3 пъти повече от предвиждащите предсрочен вот, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" Увеличава се делът на убедените, че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 38 608прочитания Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година,

Коментар на седмицата №2: Айтитата - млади хора с над 3000 лв. заплата, без да са на висока позиция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 23 836прочитания Най-динамичният сектор - 8000 нови работни места от 2017 г. насам. Концентриран е в София, Пловдив и Варна През последните 10 години българската икономика търпи сериозни промени. Най-големият ръст на наетите лица в единичен сектор

Коментар на седмицата №3: А защо го въведохте бе, главанаци? Машинното гласуване - една напред, две назад

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 22 264 прочитания Изборният ни кодекс е от 2014 г. досега е променян, цифром и словом, 16 пъти!?! По правило - в навечерието на всеки пореден избор. Типично по български. Той въведе и машинното гласуване като “модерен и технологичен” начин за

Как да пътуваме - с кола, самолет или влак

Плюсове и минуси по сигурност и как стоят нещата в България и по света По данни на правителствения Национален център за здравна статистика на САЩ за периода 2000 - 2010 г. на един изминат километър в самолет вероятността да изгубим живота си поради самолетна злополука на самолет на авиокомпания, (без малките въздушни таксита),

Ще рискува ли Ердоган с операция в Сирия?

Кризата между Турция и САЩ заради покупката от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 може би изтласка в ъгъла за известно време турската заплаха за военно нахлуване в Северна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Темата обаче се върна в дневния ред в момент, когато Анкара засилва военното си присъствие по

Ако ще протестирате, защо по сутиен?

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна. Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя провокира, за да предизвика мисловен процес Много ясно,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber