Човекът Радко! Човекът Радио!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7438637 Човекът Радко! Човекът Радио! Човекът Радко! Човекът Радио! www.24chasa.bg
Радослав Янкулов
Радослав Янкулов

Бях го чувал само по радиото, преди да се запознаем - в радиото. Толкова цветен, че е грехота да го знаеш само от радиото. Толкова колоритен, че е грехота и да не си го слушал по радиото. Неговото не беше просто радио. Беше цветно радио - палитра от спорт и музика, оживяващи в картина.

Неслучайно само една буква прави разликата между Радко и Радио. Човекът Радко беше Човекът Радио.

Макар да беше олицетворение на спорт и радио в години, в които запалените деца можехме да слушаме най-вече от радиоефира какво се случва по мачове и големи спортни събития, докато ритаме топката край така наречения радиоприемник, а иначе - изтормозен от удари на същата тази топка касетофон, онова на Радослав Янкулов не беше радиоефир, беше радиоизкуство...

Но да прескочим години, за да се озовем в онова, нашето радио - "Спорт", първото спортно в България. 3 март 2001 г. е много специален ден, повече от Национален празник. И за мен, и за приятелите, които радиото и Радко събраха. Отбелязваме го всяка година. Заедно с Освобождението - и първия ефир на радио "Спорт". И винаги чакаме важния момент - когато и Радко ще дойде, ще седне на масата и историите ще станат още по-цветни...

Всъщност се срещнахме, когато раждащото се спортно радио събираше отбор. Разбрах случайно от обява във Факултета по журналистика. Докато чувах колежка: "Това е за теб" и отговарях: "Така е", вече вървях с приятели към националния стадион.

Познат глас, излизащ изпод все още непознат за мен мустак. Чух го, видях го. Не го познавах, но вече ми беше симпатичен.

Е, докато не чух: "Конкурсът за спортни журналисти беше вчера, днес е конкурсът за рекламни агенти."

Когато ме видя отново, май се изненада. Не, не бях нахлул в кабинета му, прикрит зад дима на пурата му. Смеех ли да вляза при директора.

Но помня срещата на терасата. Аз ли бях по-притеснен, той ли беше по-изненадан? "Господин Янкулов, явих се на конкурса за рекламни агенти и ме взеха. Но искам да съм спортен журналист и нищо друго! Ако след три месеца не съм ви убедил, че ставам, си тръгвам."

Тънка усмивка се прокрадна под вече познатия ми мустак. Сякаш казваше 2 в 1: "Нямаш шанс, моето момче" и "Хъсът на този млад дихател ми харесва." Кое ли беше? Потупа ме по рамото. "Ще видим!"

Не беше "не". Не исках повече. Работех за каквото са ме взели. Учех за каквото исках. Висях до тъмно в стаичката с готините тонрежисьори. Една врата ме делеше от студиото. И един човек. Не човек, а директор!

Но скоро щях да разбера - той не е просто директор, а човек! Човек с усет. Даващ шанс.

Не беше минало много. Заради работата си с шефа на рекламата получих изненадващо предложение, каквото не бях и сънувал. Но в рекламен отдел. В банка. Не - не сънувах това, мечтаех за друго. А и усещах, че онова "Ще видим" съвсем не значи "Нямаш шанс".

Не казах защо точно тогава, но почувствах, че в онзи ден трябва да знам. Хубавото на кабинета на Радко беше, че е близо - точно срещу стаята на рекламата, а най-хубавото - че вратата му винаги беше отворена за всеки. Попитах го може ли от утре да съм изцяло в спортната редакция, а като изтекат трите месеца, да ми каже дали ставам, или да ставам и да си заминавам. Пак видях онази усмивка под мустак: "Може".

Броях. Минаха три месеца. И един ден, втори ден, трети... Събрах кураж, че може да говорим за последно, и отидох при него. "Господин Янкулов, да попитам - решихте ли дали ще ме вземете на работа като журналист, или да си ходя?"

Не съм сигурен, че имаше план и нужда да назначава друг. Ако можех да продължа да работя като ентусиаст, щеше да е добре дошло. Но в онзи случай не ставаше дума дали ще натежи на бюджета, защото нямаше - не ставаше въпрос за пари, а за признание, че ставам.

А и всъщност вече усещах, че ставам. Заради шанса, който ми беше дал. Така, както усещах, че май и той ме харесва - уменията, старанието, упоритостта. Ако това беше така, значи наистина ставах... Или поне се надявах.

"И ако си тръгнеш, какво ще правиш от утре", попита ме той. "Ще се боря, докато не започна работа като спортен журналист", казах, макар да не знаех как, кога, накъде. После чух: "Добре, тръгвай..." И изтръпнах. "...А утре ела пак. Може вече да си се преборил."

Преди да ми съобщи, че ще ме назначи, ми каза още нещо: "Нали знаеш какво е работното време на спортния журналист? Работната седмица започва в събота и свършва другата събота!"

Това беше началото!

Бързо ми показа, че наистина обича да дава шанс, когато си струва. Избра моето предложение за име на основното предаване на радио "Спорт". А от онзи 11 септември 2001 г. реши, че вече мога да бъда и основен водещ...

После изживяхме много заедно, трупахме спомени и приятелства. Учех се на новинарство, конкуренция и уважение. Крадях занаят.

Минаха години, смениха се времена, но когато и да се виждахме, в очите му се четеше гордост, че неговите момчета вървят уверено по пътя си.

Така, както и аз бях горд да напиша в "24 часа" два пъти през 8 години, че момичетата му Теди и Сани са го дарили с внучета, а месеци по-късно сияещият дядо Радко е извадил членски карти на любимата "Славия" с първите бебешки снимки на Яна и Матей.

Удовлетвореност е, когато видиш, че човекът, заради когото си тръгнал точно по този път, сега чете написани от теб редове, които карат онзи много познат мустак да попива сълзи от щастие!

Щастие е, когато учителят ти каже "благодаря" за нещо, което нямаше как да ти се отдаде шанс да направиш без него!

Благодаря ти за вярата и щастието, Радко!

А когато за 3 март се събираме с приятелите, с които ти ни срещна, да отбелязваме деня на радио "Спорт", централното място на масата винаги ще бъде свободно за теб!

Защото винаги ще идваш!

Поклонението пред Радослав Янкулов ще е на 8 май от 13 часа в софийския храм "Свети Седмочисленици"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители. Предполагам, че първосвещеникът с кодовото име Гундяев в някои среди е имал предвид под термина “словенски” думата “словене”

Историята с кирилицата като тази с матрьошките

Историята с кирилицата като тази с матрьошките

Историята с кирилицата е като тази с матрьошките. Всички мислят, че са руски, те не са. Тоест са, но са копие на японски кукли с много по-стара традиция, които пък водят началото си от Китай (Google Japanese nesting dools). През 90-те години на XIX в. Сава Мамонтов се сдобива с един комплект, порусначва го и инсценира руска фолклорна традиция

Жаир Болсонаро Снимка: Ройтерс

Болсонаро и епидемията в Бразилия: като Тръмп, но в по-лош вариант

Отричане на коронавируса, хапливи изявления, липса на съчувствие, мания по икономиката и хлорохина. Бразилският президент Жаир Болсонаро не се задоволи просто да върви по стъпките на своя модел Доналд Тръмп. Той стигна много по-далеч. През февруари американският президент казваше, че вирусът "ще изчезне с връщането на хубавото време"

След кризата светът ще е още по-същият

След кризата светът ще е още по-същият

Затова пък цяло лято откъм САЩ ще гърмят фойерверки “Светът вече няма да е същият” – сигурно съм прочел поне 100 статии на тази тема. Аз пък смятам точно обратното – след епидемията и рецесията светът не само че ще е същият, но ще е още по-същият. Ето на, у нас рейтингът на ГЕРБ е ударил тавана, а изборите са догодина напролет

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

Приписват ѝ авторство върху японски лек срещу COVID-19 Българските сайтове, прехранващи се от руска пропаганда, произвеждат все по-безпомощни и забавни измислици. Ето как например сайтът със странното (с оглед на съдържанието му) название istinata.net съобщава, че в Русия започва производството на генерик на японския антивирусен медикамент

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Единен изпит, провеждан предварително и валиден навсякъде, е правилният избор - така всички зрелостници са с равни условия Народният гений бе превъзбуден от факта, че Софийският университет ще приема само по матури в някога много желаните специалности “Право” и “Журналистика”. Родиха се вицове, мемета и всякакво самодейно творчество

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България СНИМКА: Pixabay

Коментар на седмицата №1: Украйна откри свой враг и в България

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 146 хил. прочитания: Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България. Конфликтът е предизвикан от желанието на Украйна да раздели района, в който съществува компактна българска общност

Поел първия удар на коронавируса в края на миналата година, Китай все още се сражава с болестта СНИМКА: Ройтерс

Коментар на седмицата №3: Всичко започва отначало. Защо милиони китайци пак са в карантина?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 82 хил. прочитания: Коронавирусна инфекция избухна отново в китайската провинция, граничеща с руския Приморски край. Причините не са ясни докрай, много от случаите са вносни. Въпреки сравнително малкия брой заразени китайските власти спешно

Денят на българицата —
моят 24 май в 12 реда

Денят на българицата — моят 24 май в 12 реда

• Преди 60 г — по манифестации, върху раменете на татко, уча “Върви народе възродени!”; • Преди 50 г — по месец гледам от балкона репетиращите под нас училищни фанфарни оркестри (как не просвирих!); • Преди 45 г — 24 май се клонира, в 8 декември; • Преди 40 г — Make Love, Not War в българска интерпретация, работя като преводач

Какво идва след войната с вируса

Какво идва след войната с вируса

Проницателни прогнози за света и живота в книгата “Утре ли е вече?”, която Иван Кръстев написа в двата месеца на карантината Иван Кръстев е визионер, чиито анализи са високо ценени и в Европа, и в Америка. Той може да каже както на Путин, така и на Тръмп къде грешат и какви последствия ще има. И им го казва от трибуни като “Ню Йорк таймс” и

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Коронавирусът се оказа коварно заболяване, особено с въздействието си върху мисленето и поведението на политиците у нас. През седмицата президент и премиер незнайно защо брояха умрели - първият колко са през годините, в които управлява ГЕРБ, а другият - починали в чужбина от коронавирус като пример как добре се справяме ние в България

Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп се нахвърля срещу учени, чиито изводи му противоречат

"Вражеско изявление срещу Тръмп", каза той за едно проучване. И нарече друго "политическо омаскаряване". Докато напира да отвори отново страната, независимо от предупрежденията на лекари за последиците от прекалено бързо отваряне по време на кризата с коронавируса, президентът на САЩ Доналд Тръмп се нахвърля и срещу учени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber