Човекът Радко! Човекът Радио!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7438637 Човекът Радко! Човекът Радио! Човекът Радко! Човекът Радио! www.24chasa.bg
Радослав Янкулов
Радослав Янкулов

Бях го чувал само по радиото, преди да се запознаем - в радиото. Толкова цветен, че е грехота да го знаеш само от радиото. Толкова колоритен, че е грехота и да не си го слушал по радиото. Неговото не беше просто радио. Беше цветно радио - палитра от спорт и музика, оживяващи в картина.

Неслучайно само една буква прави разликата между Радко и Радио. Човекът Радко беше Човекът Радио.

Макар да беше олицетворение на спорт и радио в години, в които запалените деца можехме да слушаме най-вече от радиоефира какво се случва по мачове и големи спортни събития, докато ритаме топката край така наречения радиоприемник, а иначе - изтормозен от удари на същата тази топка касетофон, онова на Радослав Янкулов не беше радиоефир, беше радиоизкуство...

Но да прескочим години, за да се озовем в онова, нашето радио - "Спорт", първото спортно в България. 3 март 2001 г. е много специален ден, повече от Национален празник. И за мен, и за приятелите, които радиото и Радко събраха. Отбелязваме го всяка година. Заедно с Освобождението - и първия ефир на радио "Спорт". И винаги чакаме важния момент - когато и Радко ще дойде, ще седне на масата и историите ще станат още по-цветни...

Всъщност се срещнахме, когато раждащото се спортно радио събираше отбор. Разбрах случайно от обява във Факултета по журналистика. Докато чувах колежка: "Това е за теб" и отговарях: "Така е", вече вървях с приятели към националния стадион.

Познат глас, излизащ изпод все още непознат за мен мустак. Чух го, видях го. Не го познавах, но вече ми беше симпатичен.

Е, докато не чух: "Конкурсът за спортни журналисти беше вчера, днес е конкурсът за рекламни агенти."

Когато ме видя отново, май се изненада. Не, не бях нахлул в кабинета му, прикрит зад дима на пурата му. Смеех ли да вляза при директора.

Но помня срещата на терасата. Аз ли бях по-притеснен, той ли беше по-изненадан? "Господин Янкулов, явих се на конкурса за рекламни агенти и ме взеха. Но искам да съм спортен журналист и нищо друго! Ако след три месеца не съм ви убедил, че ставам, си тръгвам."

Тънка усмивка се прокрадна под вече познатия ми мустак. Сякаш казваше 2 в 1: "Нямаш шанс, моето момче" и "Хъсът на този млад дихател ми харесва." Кое ли беше? Потупа ме по рамото. "Ще видим!"

Не беше "не". Не исках повече. Работех за каквото са ме взели. Учех за каквото исках. Висях до тъмно в стаичката с готините тонрежисьори. Една врата ме делеше от студиото. И един човек. Не човек, а директор!

Но скоро щях да разбера - той не е просто директор, а човек! Човек с усет. Даващ шанс.

Не беше минало много. Заради работата си с шефа на рекламата получих изненадващо предложение, каквото не бях и сънувал. Но в рекламен отдел. В банка. Не - не сънувах това, мечтаех за друго. А и усещах, че онова "Ще видим" съвсем не значи "Нямаш шанс".

Не казах защо точно тогава, но почувствах, че в онзи ден трябва да знам. Хубавото на кабинета на Радко беше, че е близо - точно срещу стаята на рекламата, а най-хубавото - че вратата му винаги беше отворена за всеки. Попитах го може ли от утре да съм изцяло в спортната редакция, а като изтекат трите месеца, да ми каже дали ставам, или да ставам и да си заминавам. Пак видях онази усмивка под мустак: "Може".

Броях. Минаха три месеца. И един ден, втори ден, трети... Събрах кураж, че може да говорим за последно, и отидох при него. "Господин Янкулов, да попитам - решихте ли дали ще ме вземете на работа като журналист, или да си ходя?"

Не съм сигурен, че имаше план и нужда да назначава друг. Ако можех да продължа да работя като ентусиаст, щеше да е добре дошло. Но в онзи случай не ставаше дума дали ще натежи на бюджета, защото нямаше - не ставаше въпрос за пари, а за признание, че ставам.

А и всъщност вече усещах, че ставам. Заради шанса, който ми беше дал. Така, както усещах, че май и той ме харесва - уменията, старанието, упоритостта. Ако това беше така, значи наистина ставах... Или поне се надявах.

"И ако си тръгнеш, какво ще правиш от утре", попита ме той. "Ще се боря, докато не започна работа като спортен журналист", казах, макар да не знаех как, кога, накъде. После чух: "Добре, тръгвай..." И изтръпнах. "...А утре ела пак. Може вече да си се преборил."

Преди да ми съобщи, че ще ме назначи, ми каза още нещо: "Нали знаеш какво е работното време на спортния журналист? Работната седмица започва в събота и свършва другата събота!"

Това беше началото!

Бързо ми показа, че наистина обича да дава шанс, когато си струва. Избра моето предложение за име на основното предаване на радио "Спорт". А от онзи 11 септември 2001 г. реши, че вече мога да бъда и основен водещ...

После изживяхме много заедно, трупахме спомени и приятелства. Учех се на новинарство, конкуренция и уважение. Крадях занаят.

Минаха години, смениха се времена, но когато и да се виждахме, в очите му се четеше гордост, че неговите момчета вървят уверено по пътя си.

Така, както и аз бях горд да напиша в "24 часа" два пъти през 8 години, че момичетата му Теди и Сани са го дарили с внучета, а месеци по-късно сияещият дядо Радко е извадил членски карти на любимата "Славия" с първите бебешки снимки на Яна и Матей.

Удовлетвореност е, когато видиш, че човекът, заради когото си тръгнал точно по този път, сега чете написани от теб редове, които карат онзи много познат мустак да попива сълзи от щастие!

Щастие е, когато учителят ти каже "благодаря" за нещо, което нямаше как да ти се отдаде шанс да направиш без него!

Благодаря ти за вярата и щастието, Радко!

А когато за 3 март се събираме с приятелите, с които ти ни срещна, да отбелязваме деня на радио "Спорт", централното място на масата винаги ще бъде свободно за теб!

Защото винаги ще идваш!

Поклонението пред Радослав Янкулов ще е на 8 май от 13 часа в софийския храм "Свети Седмочисленици"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

Над 1 милион читатели за 36 часа привлече анализът "Вече официално - втората пенсия изгоря във финансова пирамида" на Виктор Иванов. В него се обяснява защо останаха излъгани надеждите на 200 хил. жени, които трябва да получат вторите си пенсии от частните пенсионни фондове през 2021 г. И защо те ще са само първите с излъгани надежди

КЗК да защити реалните медии от социалните

КЗК да защити реалните медии от социалните

На депутатите статуквото им харесва, плащат на тролове, което е по-евтино Депутатите пак се заеха да поправят Изборния кодекс. Който във Великобритания или САЩ съществува непроменен от векове. У нас все има нещо за доизкусуряване, което вече граничи с безумие. Крайно време е обаче Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по клаузите в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи


Изгоненият от България офицер на ГРУ Владимир Русяев

Защо Москва не гони реципрочно български дипломат

- Българските служби имали доказателства за шпионската дейност на Владимир Русяев, а Русия мрази провалите в разузнаването - Вместо да скастри София, руският външен министър Лавров обявил на посланика ни в Москва, че чака с нетърпение да дойде в София Два шпионски скандала, свързани с Русия, изгонен първи секретар на посолството на Москва и

Вече официално - втората ни  пенсия изгоря във финансова пирамида*

Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от държавата да бъдат намалени с 20%, а частната пенсия да не покрие тази разлика Най-интересните неща

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

- Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София - Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението. А и икономиката върви добре. Има вероятност от предсрочни избори в България, прогнозира “Икономист интелиджънс юнит” (ЕИЮ)

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Тротинетките на ток с правила, а велосипедите?

Предлага се ограничение от 25 км./час, но много от тротинетките нямат скоростомери В проекта за промени в Закона за движение по пътищата индивидуалното електрическо превозно средство се определя като такова, което може да има всякакъв брой колела и може да развива скорост над 6 км в час. Но никъде не се предвижда каква е максималната му скорост

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Бийте чинелите, революционери!

Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита. И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber