Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7433455 Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души www.24chasa.bg
Проф. Владимир Градев

Светият отец идва не само за среща с католиците,  а с целия български народ

- Проф. Градев, току-що направено социологическо проучване на изследователския център “Тренд” показва, че рейтингът на папа Франциск сред българите е много висок - достига 57%, а визитата му се определя като положителна от 60% от хората у нас. Защо е толкова популярен светият отец, и то не само в католически страни?

- Популярността на папа Франциск се дължи на неговия морален авторитет, а неговият авторитет се дължи на неговата автентичност. Той не само проповядва, че християнският живот е живот в смирение и състрадание, но реално живее така: обитава две стаички в пансион с обща столова, в която се храни; пред папамобила или бронираната лимузина предпочита незабележимия фиат,

носи не златен,

а железен кръст

Достъпен и човечен, той често оставя хората да си правят селфита с него, говори с тях за всекидневните неща. Отворен, скромен, той намира начин за диалог с всички.

Съществени за него са искреността, интегритетът, прозрачността - все качества, които са напълно чужди на съвременните политици. Човек на бедността, милосърдието и мира, той същевременно се придържа към традиционното учение на Католическата църква за морала, сексуалността и брака. С една дума, папа Франциск е популярен, но изобщо не е популист.

- За какво е знак визитата на папа Франциск у нас - католиците в България не са толкова много, но въпреки това той им прави този важен жест?

- За папа Франциск не е важна бройката, а човекът и когато говори пред милионни тълпи, той винаги се обръща лично към всеки отделен човек в тях. Това, че католиците в България са малко, няма никакво значение за него, още повече че той съвсем не идва да се срещне само с католиците, а с целия български народ.

- Вие бяхте посланик на България във Ватикана и участвахте активно при подготовката на посещението на папа Йоан Павел Втори в София. Има ли разлики между двете визити - като послания от страна на Светия престол, а и като програми по време на визитите?

- Най-напред позволете една прилика: и папа Йоан Павел Втори, и папа Франциск идват в България на една възраст: на 82 години.

Разбира се, има и разлики - та всеки папа е личност със собствен стил и една такава визита се определя и от неговата индивидуалност.

Но има и организационни разлики: папа Йоан Павел II дойде за 24 май, сегашното е пак през май, но на 6, неговото посещение беше по стъпките на светите братя Кирил и Методий, мотото на сегашната визита е “Мир на земята”. През 2002 г. папата посети Рилския манастир, сега той липсва в програмата, тогава в Пловдив имаше беатификация на католици мъченици от комунистическия режим, сега имаме молитва за мир в София.

- Какво ви впечатли най-много тогава - при посещението на папа Йоан Павел Втори? България очакваше от него да получи знак за атентата срещу него, че не е дело на българи, и това беше особено важно за нас. Това ли беше причината тогава да се гледа на визитата като на особено важна?

- Мен лично най-много ме впечатли фактът, че папа Йоан Павел II, вече тежко болен от паркинсон, не само имаше волята и духа за такова посещение, но в продължение на

6 месеца преди

това учи

български език и

се обръщаше

през цялото

посещение на

български

към нас.

Кой политик, кой човек изобщо е способен на това? Несъмнено само светец, за какъвто той бе канонизиран от папа Франциск през 2014 г., има сили за такъв един подвиг.

Действително българските политици, а и медиите поставиха заличаването на тъй наречената българска следа като най-важна цел на визитата тогава. Но това съвсем не беше най-важното в него, а фактът, че папа Йоан Павел II със своята визита легитимира България като автентичния наследник, продължител и разпространител на делото на светите братя Кирил и Методий - факт, който на нас ни се струва толкова естествен и банален, че преставаме да му придаваме сякаш особено значение, а междувременно други славянски страни най-активно и все по-успешно, уви, си присвоят нашето дело и заслуга.

- Визитата на папа Франциск е държавна - по покана на българския премиер. Усети се някакво напрежение по този повод - виждате ли тук причина за подобна ревност от страна на Светия синод?

- Не, не виждам тук никакво основание това да се използва като претекст. При визитата на папа Йоан Павел II имаше покана и от страна на държавата, и от страна на Синода, нищо не пречеше сега на Синода,

ако наистина

искаше, да

отправи подобна

покана

- Канонът и молитвата за мир - защо се оказа невъзможно български православни свещеници да се помолят заедно с папата за мир?

- Няма такова несъответствие. През януари 2002 г., след атентатите на 11 септември, папа Йоан Павел II събра всички религии за обща молитва за мир в Асизи, тогава БПЦ можеше да изпрати свой представител, а сега да не може. Защо тогавашният Пловдивски митрополит Амвросий присъства на литургията, която отслужи папа Йоан Павел II, защо през цялото време трима митрополити от Синода придружаваха тогава папата навсякъде?

Не, нека сегашният Синод да не се прави по-правоверен от тогавашния, още повече че някои негови членове, включително и патриархът, бяха и тогава в Синода. Пък и защо накрая БПЦ използва храмовете, които Католическата църква щедро ѝ предоставя на различни места в Италия, Европа и света за нейната богослужебна дейност? Когато става дума за извличане на ползи, на никого май не му идва наум да се рови из канона.

- Как си обяснявате интереса на папа Франциск към Балканите - сега идва в България, после ще е за няколко часа в Скопие, а след това в края на месец май му предстои и визита в Румъния?

- Папа Франциск идва с послание за мир, за мен е очевидно, че Балканите - най-невралгичната точка на Европа, са естественото място за отправянето на това послание.

- Определяте папа Франциск като “Развързващият възли” - какви възли се е нагърбил папата да развърже и каква е неговата мисия?

- Нашият свят за папа Франциск е един ранен свят с твърде много хора, които се нуждаят от лечение и отчаяно зоват за помощ. Той често казва, че църквата е “полева болница, където се лекуват неотложните случаи”, като той има предвид не просто бедните и изключените от обществото, но преди всичко нашите ранени, болни души.

- Нещо ново се появи с папа Франциск - какво е то? И да не би други духовници да приемат като предизвикателство подобни жестове от страна на папата - нарушаване на протокола, желание да е по-близо до вярващите, да е далеч от лукса и привилегиите?

- Наистина, папа Франциск - 266-ият папа, се отличава от своите предшественици: той е първият папа йезуит, първият, идващ от Латинска Америка папа, първият, който взе името на свети Франциск - име, което подчертава грижата за бедните и природата, както и скромността и смиреността, както и ново съграждане на църквата, която се стреми да направи, т.е. гостоприемно място за всички, особено за онези, които най-много се нуждаят от Божието милосърдие.

Призовава не само католиците, но всички хора с добра воля да не пестят своята прошка, любов и подкрепа за всички, особено бедните и слабите, които се нуждаят от нашата помощ и внимание.

- Соломон Паси наскоро огласи идеята за български кардинал - възможно ли е?

- Католическата църква в България има духовници, достойни за кардиналския сан, но аз бих казал да я караме постепенно и по ред, без да прескачаме етапите: най-добре е първо да покажем нашето желание католическите епископи в България

от епископи да

станат

архиепископи и

митрополити

и когато това се случи - то няма да бъде вече малко, и тогава ще можем да си поставим следващата цел.

- Български патриарх не е ходил досега в Рим, възможна ли е такава визита, например в държавната делегация за 24 май?

- Не само е възможна, но е и абсолютно нужна, та как може да твърдим, че сме наследници и духовни чада на св. Кирил, след като Българският патриарх не се е поклонил и не е служил на неговия гроб? Не виждам пречки Негово Светейшество, който впрочем неведнъж е бил като митрополит член на делегацията, ако не тази година, вече изглежда късно, то поне следващата година именно той да оглави нашата делегация в Рим за 24 май.

 

Визитка

Проф. дфн Владимир Градев е философ, теоретик на религията и дипломат. Роден е във Варна на 12 май 1963 г. През 2005 г. става доктор на философските науки.

От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден.

Специализирал е във Франция, Холандия и Италия.

Преподава теория на религията в Софийския университет и философия на религията в Нов български университет.

Основните му изследователски интереси са в областта на философия на религията, съвременната философия, културологията, политическите науки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Юлиан Вучков на 80 г. пред "24 часа": Човечеството ще се самоубие, ако продължава да е така лакомо

Вижте интервю на проф. Юлиан Вучков пред "24 часа", когато беше на 80 години. Материалът е публикуван на 30 януари 2016 г.: Изумен съм от факта, че представители на правозащитни и правораздавателни органи смятат, че населението няма право да взема отношение към престъпността, казва известният писател и тв водещ Проф

Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон,

Проф. Красимир Калинов: Проучванията преди избори не са социология

Най-достоверни са интервютата “лице в лице” по домовете Слабите места - лош въпросник, непредставителна и/или малка извадка анкетирани - Наближават избори, в които ни предстои да видим и данни от много електорални проучвания. Някои твърдят, че правените месец преди кампанията са най-достоверни, други - обратното, трети казват,

Хамид Хамид: Предсрочното освобождаване също трябва да се преосмисли, пускането на Полфрийман провокира хората

Трябва каталог за престъпленията, при които да се прилага бързият съд. Ако се приеме предложението на ГЕРБ, обвиняемите по някои нашумели висящи дела пак ще може да се възползват от него, казва заместник-председателят на ПГ на ДПС - Г-н Хамид, как ще коментирате предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман

Радина Червенова: Слязох сама от върха с благодарност към Телевизията

Болестта ми не е била тайна. Не съм я крила, но не съм я и афиширала, защото за мен тези неща не са повод за пиар, казва известната тв водеща През всичките тези години бях на върха в новините като водеща на централната емисия, а новините са върхът на телевизията. Оттук нататък трябва да търся нещо друго Най-красивата водеща на “По света и у

Проф. Димитър Попмаринов: Джендър идеологията се прокарва по заобиколни пътища

Църквата да има позиция, когато семейни тенденции стават законодателство, казва преподавателят в Православния богословски факултет във ВТУ Светият синод на БПЦ застана зад писмо на трима богослови от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и го оповести публично. В него проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента: Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана В

Райна Кабаиванска: Днес искат главната героиня в “Травиата” да е слаба, за да я съблекат по бикини на сцената

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Андрей Иванов: С Бойко Борисов спряхме заменките в София през 2007 г.

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София: В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи  От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията - Г-н Иванов

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber