Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7433455 Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души Проф. Владимир Градев: Папа Франциск иска църквата да е полева болница за нашите ранени души www.24chasa.bg
Проф. Владимир Градев
Проф. Владимир Градев

Светият отец идва не само за среща с католиците,  а с целия български народ

- Проф. Градев, току-що направено социологическо проучване на изследователския център “Тренд” показва, че рейтингът на папа Франциск сред българите е много висок - достига 57%, а визитата му се определя като положителна от 60% от хората у нас. Защо е толкова популярен светият отец, и то не само в католически страни?

- Популярността на папа Франциск се дължи на неговия морален авторитет, а неговият авторитет се дължи на неговата автентичност. Той не само проповядва, че християнският живот е живот в смирение и състрадание, но реално живее така: обитава две стаички в пансион с обща столова, в която се храни; пред папамобила или бронираната лимузина предпочита незабележимия фиат,

носи не златен,

а железен кръст

Достъпен и човечен, той често оставя хората да си правят селфита с него, говори с тях за всекидневните неща. Отворен, скромен, той намира начин за диалог с всички.

Съществени за него са искреността, интегритетът, прозрачността - все качества, които са напълно чужди на съвременните политици. Човек на бедността, милосърдието и мира, той същевременно се придържа към традиционното учение на Католическата църква за морала, сексуалността и брака. С една дума, папа Франциск е популярен, но изобщо не е популист.

- За какво е знак визитата на папа Франциск у нас - католиците в България не са толкова много, но въпреки това той им прави този важен жест?

- За папа Франциск не е важна бройката, а човекът и когато говори пред милионни тълпи, той винаги се обръща лично към всеки отделен човек в тях. Това, че католиците в България са малко, няма никакво значение за него, още повече че той съвсем не идва да се срещне само с католиците, а с целия български народ.

- Вие бяхте посланик на България във Ватикана и участвахте активно при подготовката на посещението на папа Йоан Павел Втори в София. Има ли разлики между двете визити - като послания от страна на Светия престол, а и като програми по време на визитите?

- Най-напред позволете една прилика: и папа Йоан Павел Втори, и папа Франциск идват в България на една възраст: на 82 години.

Разбира се, има и разлики - та всеки папа е личност със собствен стил и една такава визита се определя и от неговата индивидуалност.

Но има и организационни разлики: папа Йоан Павел II дойде за 24 май, сегашното е пак през май, но на 6, неговото посещение беше по стъпките на светите братя Кирил и Методий, мотото на сегашната визита е “Мир на земята”. През 2002 г. папата посети Рилския манастир, сега той липсва в програмата, тогава в Пловдив имаше беатификация на католици мъченици от комунистическия режим, сега имаме молитва за мир в София.

- Какво ви впечатли най-много тогава - при посещението на папа Йоан Павел Втори? България очакваше от него да получи знак за атентата срещу него, че не е дело на българи, и това беше особено важно за нас. Това ли беше причината тогава да се гледа на визитата като на особено важна?

- Мен лично най-много ме впечатли фактът, че папа Йоан Павел II, вече тежко болен от паркинсон, не само имаше волята и духа за такова посещение, но в продължение на

6 месеца преди

това учи

български език и

се обръщаше

през цялото

посещение на

български

към нас.

Кой политик, кой човек изобщо е способен на това? Несъмнено само светец, за какъвто той бе канонизиран от папа Франциск през 2014 г., има сили за такъв един подвиг.

Действително българските политици, а и медиите поставиха заличаването на тъй наречената българска следа като най-важна цел на визитата тогава. Но това съвсем не беше най-важното в него, а фактът, че папа Йоан Павел II със своята визита легитимира България като автентичния наследник, продължител и разпространител на делото на светите братя Кирил и Методий - факт, който на нас ни се струва толкова естествен и банален, че преставаме да му придаваме сякаш особено значение, а междувременно други славянски страни най-активно и все по-успешно, уви, си присвоят нашето дело и заслуга.

- Визитата на папа Франциск е държавна - по покана на българския премиер. Усети се някакво напрежение по този повод - виждате ли тук причина за подобна ревност от страна на Светия синод?

- Не, не виждам тук никакво основание това да се използва като претекст. При визитата на папа Йоан Павел II имаше покана и от страна на държавата, и от страна на Синода, нищо не пречеше сега на Синода,

ако наистина

искаше, да

отправи подобна

покана

- Канонът и молитвата за мир - защо се оказа невъзможно български православни свещеници да се помолят заедно с папата за мир?

- Няма такова несъответствие. През януари 2002 г., след атентатите на 11 септември, папа Йоан Павел II събра всички религии за обща молитва за мир в Асизи, тогава БПЦ можеше да изпрати свой представител, а сега да не може. Защо тогавашният Пловдивски митрополит Амвросий присъства на литургията, която отслужи папа Йоан Павел II, защо през цялото време трима митрополити от Синода придружаваха тогава папата навсякъде?

Не, нека сегашният Синод да не се прави по-правоверен от тогавашния, още повече че някои негови членове, включително и патриархът, бяха и тогава в Синода. Пък и защо накрая БПЦ използва храмовете, които Католическата църква щедро ѝ предоставя на различни места в Италия, Европа и света за нейната богослужебна дейност? Когато става дума за извличане на ползи, на никого май не му идва наум да се рови из канона.

- Как си обяснявате интереса на папа Франциск към Балканите - сега идва в България, после ще е за няколко часа в Скопие, а след това в края на месец май му предстои и визита в Румъния?

- Папа Франциск идва с послание за мир, за мен е очевидно, че Балканите - най-невралгичната точка на Европа, са естественото място за отправянето на това послание.

- Определяте папа Франциск като “Развързващият възли” - какви възли се е нагърбил папата да развърже и каква е неговата мисия?

- Нашият свят за папа Франциск е един ранен свят с твърде много хора, които се нуждаят от лечение и отчаяно зоват за помощ. Той често казва, че църквата е “полева болница, където се лекуват неотложните случаи”, като той има предвид не просто бедните и изключените от обществото, но преди всичко нашите ранени, болни души.

- Нещо ново се появи с папа Франциск - какво е то? И да не би други духовници да приемат като предизвикателство подобни жестове от страна на папата - нарушаване на протокола, желание да е по-близо до вярващите, да е далеч от лукса и привилегиите?

- Наистина, папа Франциск - 266-ият папа, се отличава от своите предшественици: той е първият папа йезуит, първият, идващ от Латинска Америка папа, първият, който взе името на свети Франциск - име, което подчертава грижата за бедните и природата, както и скромността и смиреността, както и ново съграждане на църквата, която се стреми да направи, т.е. гостоприемно място за всички, особено за онези, които най-много се нуждаят от Божието милосърдие.

Призовава не само католиците, но всички хора с добра воля да не пестят своята прошка, любов и подкрепа за всички, особено бедните и слабите, които се нуждаят от нашата помощ и внимание.

- Соломон Паси наскоро огласи идеята за български кардинал - възможно ли е?

- Католическата църква в България има духовници, достойни за кардиналския сан, но аз бих казал да я караме постепенно и по ред, без да прескачаме етапите: най-добре е първо да покажем нашето желание католическите епископи в България

от епископи да

станат

архиепископи и

митрополити

и когато това се случи - то няма да бъде вече малко, и тогава ще можем да си поставим следващата цел.

- Български патриарх не е ходил досега в Рим, възможна ли е такава визита, например в държавната делегация за 24 май?

- Не само е възможна, но е и абсолютно нужна, та как може да твърдим, че сме наследници и духовни чада на св. Кирил, след като Българският патриарх не се е поклонил и не е служил на неговия гроб? Не виждам пречки Негово Светейшество, който впрочем неведнъж е бил като митрополит член на делегацията, ако не тази година, вече изглежда късно, то поне следващата година именно той да оглави нашата делегация в Рим за 24 май.

 

Визитка

Проф. дфн Владимир Градев е философ, теоретик на религията и дипломат. Роден е във Варна на 12 май 1963 г. През 2005 г. става доктор на философските науки.

От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден.

Специализирал е във Франция, Холандия и Италия.

Преподава теория на религията в Софийския университет и философия на религията в Нов български университет.

Основните му изследователски интереси са в областта на философия на религията, съвременната философия, културологията, политическите науки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Анна Александрова - председател на правната комисия към Народното събрание

Анна Александрова: Машините за гласуване ще оскъпят следващите избори поне с 60 млн. лв.

Борисов възложи на юристите от ГЕРБ да обмислим промени в конституцията Надявам се да получим подкрепа да падне забраната за съобщаване на социологически данни в изборния ден ОЩЕ АКЦЕНТИ: В европейските доклади България най-много е критикувана за дописването на избирателните списъци Управляващите сме за комбинирано гласуване с машини и хартиени

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

От 1 юли изваждаме на свободния пазар големите къщи, както и част от бизнеса, и ще тестваме модела, казва председателят на енергийната комисия в парламента Това няма да повлияе на цените на тока за бита Още акценти Всички потребители, които трябва да са защитени, ще останат на регулирания пазар Ще задължим със закона КЕВР да направи платформа

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber