Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7430020 Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство www.24chasa.bg
Марко Полити СНИМКИ: АВТОРЪТ

Светият отец ще се оттегли в момента, в който почувства, че физически не може да продължи да управлява, казва експертът по Ватикана 

Марко Полити е роден през 1947 г. в Рим. Журналист, публицист и писател. Занимава се с проблемите на Ватикана от 1971 г. Работил е за в. “Месаджеро”, “Република”, “Фато куотидиано”. Коментира редовно по ватикански въпроси за телевизиите Ей Би Си, Си Ен Ен, Би Би Си и др. С носителя на “Пулицър” Карл Бърнстайн е автор на биографията бестселър за Йоан Павел II “Негово Светейшество”. Автор на 9 книги за Ватикана. Най-новата – “Самотата на Франциск”, ще излезе тези дни.

- През май папа Франциск ще посети три страни – България, Македония и Румъния, в които източноправославните християни са мнозинство. Кои са днешните проблеми на светия отец в диалога му с църквите на Изтока, в сравнение с онези, които имаха предишните папи, чиято дейност сте следили?

- Франциск продължава политиката на силна ангажираност с екуменизма както със света на протестантите, така и на източноправославните. Нека не забравяме, че това е първият папа, участвал в церемонията за 500 г. от Лутеранската реформа. Същевременно е и папата, който за пръв път постигна нещо, което не успя да направи нито Бенедикт XVI, нито Йоан Павел II – да се срещне с всеруския патриарх Кирил, подписвайки и важен документ, в който отхвърля всякаква форма на прозелитизъм. Освен това смята за исторически остаряла идеята за униатите и следователно работи за братски връзки, сътрудничество, за равенство с източноправославния свят. Това е папата, който поиска да бъде благословен от Вселенския патриарх Вартоломей, показвайки, че не иска да бъде глава на всички християни според католическата доктрина, а е за връзка между равни. Сега е труден момент в източноправославния свят заради ситуацията с Украйна. Папа Франциск писа както на Кирил, така и на Вартоломей, демонстрирайки близостта си.

Предстоящото пътуване

в България е важно за още

по-голямо задълбочаване

на отношенията

с източноправославния свят.

- Преди 5 г. написахте в книгата си “Франциск сред вълците”, че папата е започнал революция. Докъде стигна тя? Как се промени католическата църква оттогава досега?

- Това е много труден момент за Франциск, защото в седмата година от понтификата му са налице големи проблеми, свързани с педофилията и с ролята на жените в католическата църква. Същевременно се увеличи и опозицията срещу Франциск. Той започна понтификата си с голям проект за реформа. На първо място, с волята да демонстрира сигнал за единство. Още в нощта, когато беше избран, Франциск говори като епископ на Рим, а не като монархическа и имперска фигура. Папата показа и че трябва да води църква, която е общност, а не военна структура. Той подчерта образа на църквата като военна болница, като общност, която се грижи за хората от нашето време и отвъд католическите граници, като отворена за диалог с всички християни и вярващи от други религии, но също и с невярващите и с атеистите.

Папата насърчи провеждането на сериозна финансова реформа. Бяха затворени над 4000 банкови сметки във Ватиканската банка, която в миналото беше служила като канал за пране на пари и на мафията, като канал за средства за корумпиране на политическите партии. Сега има много строги правила, Ватиканът създаде и комитет за борба с корупцията. В същото време подписа и споразумение с много европейски страни и САЩ за борба с икономическите престъпления. За пръв път съществува сътрудничество с прокуратурите за този вид престъпления.

Друга новост е, че за пръв път се провеждат процеси срещу личности от Ватикана, които са управлявали парите зле. Вече имаше процес срещу зам.-директора на Ватиканската банка, а в момента тече срещу бившия ѝ президент Анджело Калоя за лошо управление на парите. Имаше и дело срещу бившия шеф на детската католическа болница “Бамбин Джесу”, който беше финансирал със стотици хиляди евро реставрирането на мегаапартамент на бившия държавен секретар на Ватикана кардинал Бертоне. Това са примери на строгост, несъществувала в миналото.

Папата започна бавен

и постепенен процес за

децентрализиране на

католическата църква

Знаем, че в източноправославния свят е силна автономността на отделните църкви. В католическата църква пък винаги е съществувала пирамидална структура, всичко се решава в Рим. Папата въведе новостта, че определени дела за анулиране на религиозни бракове могат да се решават от местните епископи. Даде автономност и на епископските конференции за превеждането на литургийни текстове. Папата позволи на изповедниците от цял свят да опрощават жени, направили аборт. Той им разреши и да дават възможност на разведените и повторно женените да получават причастие. Постави за пръв път жени на позиции по върховете на Римската курия – в момента има 4 жени подсекретари на дикастери (нещо като зам.-министри – б.а.). “Министерството” на комуникациите се повери на мирянин – италиански журналист, но това може в бъдеще да бъде и жена. Папата освободи католическата църква от фиксирането със сексуалните проблеми – вече не се дискутира непрекъснато за аборти, противозачатъчни хапчета, предбрачни връзки, хомосексуалност. Това е папата, който покани във Ватикана транссексуален испанец със своята годеница. Папата действа много и чрез жестове, произнасяйки определени думи. Той не променя вероучението и правилата, защото в католическата църква има силно напрежение и съпротивление от страна на консервативната част.

- В кое не успя папа Франциск и кои свои намерения не доведе до успешен край?

- Все още остава отворен въпросът за жените – това е и защото избухват много скандали за злоупотреби с жени, а не само с малолетни. И тук може да се каже, че има движение MeToo срещу епископи и свещеници, злоупотребили сексуално с жени. Папата основа комисия за женското дяконство, чиито резултати не бяха публикувани. Папата каза “не” на възможността жени да стават свещеници.

Франциск трябва да се съобразява в това отношение както с вътрешната опозиция, така и с проблеми от екуменически характер. Големият фронт, с който папата се сблъска от 2018 г., е свързан със сексуалните злоупотреби. Папата е за линия на нулева толерантност. Още след избирането си извика нунция от Доминиканската република монсиньор Весоловски, отговорен за сексуална злоупотреба с малолетни, и го подложи на църковен процес. Папата искаше и наказателен процес срещу него, но Весоловски почина от инфаркт. Светият отец изгони и двама чилийски епископи заради сексуален тормоз, изгони от колежа на кардиналите американския кардинал Мак Карик. 

В католическата църква по света обаче тази линия на строгост премина много малко. Има само няколко епископски конференции със строги правила. 90 на сто от останалите конференции не промениха нищо. Затова на фона на избухването на нови скандали папата свика в Рим председателите на епископските конференции от цял свят, за да дискутира проблема, но и досега не е налице точно определена програма и конкретна ангажираност. Това показва

силното противопоставяне

на църковната йерархия

и на страховете ѝ да не изскочат скрити скелети от гардеробите, т.е. да не изплуват хиляди случаи с укриване на виновни. 

- След шестте години на папа Франциск броят на вярващите католици по света увеличи ли се, или намаля? Финансирането на католическата църква нарасна ли, или спадна?

- Броят на практикуващите католици и на свещениците е в спад открай време и няма значение дали папата се казва Йоан Павел II, Бенедикт XVI или Франциск. Що се отнася обаче до консенсуса, то за Франциск той е висок още от самото начало. И днес е висок, но е в процес на намаляване. В някои страни е в спад – като в САЩ, Италия и Франция, заради скандалите с педофилия. В други страни - част от Италия, в Унгария и Полша, е в спад, тъй като са много силни популистките и националистическите движения, а така също и националистично-клерикалните движения, които защитават традиционната визия на католицизма, т.е. противната на линията на Франциск. В Италия например лидерът на Лигата Матео Салвини, представящ този националистически и популистки блок, в някои моменти показа тениската си с надпис “Харесвам Бенедикт”, за да демонстрира, че предпочита традиционалистката линия на църквата. В някои политически и икономически кръгове дразни много социалната политика на Франциск. Той казва, че икономиката - такава, каквато е в момента, е несправедлива и убива, защото увеличава все повече бездната между малката каста супербогати и масата от народа и средните прослойки, които обедняват. В това отношение папата е много радикален - той нарича това култура на отпадъците. Папата смята, че днес светът трябва да се изправи срещу проблемите на новите робства – те не са съществували само в Древния Рим и Египет. Робство е и фактът, че милиони хора са роби на труда, че се местят от един на друг континент. Те се местят и заради сексуалното робство. Днес това е индустрия. Има и робство на черния труд.

Папата е строг и към екологичната политика – той казва, че ако съществува процес на опустиняване в някои части на Африка, това означава, че милиони хора ще трябва да се преместят. Всичко това дразни икономически и политически кръгове, които

наричат папата

комунист, радикал

Те са против социалната политика на Франциск и се обединяват зад завесата с теологически кръгове, които също са против политиката на папата. Германският кардинал Каспер, приятел на Франциск, заяви, че има хора, на които този папа не се харесва, и че искат да свикат нов конклав, който да поеме в предпочитаната от тях посока. С други думи, не искат Франциск II.

- Кои са днешните “вълци” около папата?

- Те са много повече отпреди.В началото на понтификата си дадох сметка, че вътре в църквата се надигаше твърда опозиция срещу папата. Спомних си за легендата за свети Франциск, който среща вълка от Губио и му казва: “Брате вълк, ти убиваш братя хора, не трябва да го правиш”, и така вълкът става смирен. В църквата става обратното – свидетели сме на ескалация против папа Франциск. Четирима кардинали написаха документ, критичен към теологията му, имаше и манифест на 62 католически личности, които казаха, че съществуват еретични части в неговия постсинодален документ за семейството.

Разлепиха и манифести

против папата в Рим

Бившият нунций в САЩ Карло Мария Вигано поиска оставка на папата. Франциск е обвиняван, че защитава мрежи на хомосексуални във Ватикана. Днес в църквата се води подземна гражданска война. Неслучайно основателят на католическата общност “Сант Еджидио” Андреа Рикарди каза, че никога през последните 100 г. папа не е бил толкова атакуван от епископи и духовенство.

- Мнозина обвиняват Франциск, че се занимава твърде много с политика и много по-малко с въпросите на църквата, така ли е според вас?

- Папата е убеден, че не можеш да бъдеш християнин, ако не се ангажираш с ближния. Йоан Павел II смяташе, че глобализацията трябва да има човешки образ. Бенедикт XVI в енцикликата си “Бог и любов” казваше, че не може да има само вертикална, а и хоризонтална връзка между човек и Бог. Франциск смята, че не е достатъчно да ходиш на служба, за да се наричаш християнин, Той каза, че понякога един атеист се ангажира повече за доброто от християнина, който ходи единствено на служба. Франциск смята, че

истинският християнин

трябва да бъде и социално

ангажиран за общото благо

По тази причина е атакуван от онези, които не споделят неговите социални и политически идеи.

- Папа Франциск ще изкара ли до физическия край на мандата си?

- Франциск винаги е казвал, че ще направи като Ратцингер, т.е. ще се оттегли в деня, в който го сметне за необходимо. В интервю през третата година от понтификата си Франциск каза, че мисли, че ще остане 4-5 години. Вече минаха 6 г. и неговите поддръжници искат той да остане колкото се може по-дълго. Няма съмнение, че в деня, в който Франциск почувства, че физически не е в състояние да управлява, не би оставил ръководството да се поеме от вицепапи, а вместо това би се оттеглил и би се върнал в Аржентина. В новата си книга “Самотата на Франциск” поддържам тезата, че в момента папата играе второ полувреме по подобие на мачовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Атанас Тасев: Търговете, по които НЕК продава ток, не създават условия за манипулации

Законовото задължение да търгува енергията от малки ВЕИ носи високи финансови рискове за държавната компания - Как ще коментирате обвиненията на работодателските организации, че подготвяният търг за продажба на ток от НЕК буди съмнение за манипулации на пазара? - Смятам, че писмото на Асоциацията на работодателските организации в България

Ангел Джамбазки: БКП и “Демократична България” е едно и също - на тях Македония не им е важна

Още акценти от интервюто: Няма нито една друга комунистическа партия по света освен българската, която да е обявила война на собствения си народ Възможно е и българският еврокомисар да оглави Европейската комисия Опасността за Европейския парламент и Европейската комисия е да има голяма коалиция между ЕНП, крайнолевите Зелени,

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Маричков: За първи път съм пропял още когато не съм можел да ходя и да говоря

Като се появиха “Бийтълс” и видях, че Пол Маккартни свири точно на бас китара, бях много горд, че и аз съм на този инструмент - За интервюто излизате директно от студиото, върху какво работите в момента? - Работя върху самостоятелен албум. През 2012 г. щяхме да честваме 45 години “Щурците”. Да направим голямо турне и да запишем албум с 12 нови

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber