Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7430020 Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство Марко Полити: Никога през последните 100 г. папа не е бил атакуван толкова много от епископи и духовенство www.24chasa.bg
Марко Полити СНИМКИ: АВТОРЪТ

Светият отец ще се оттегли в момента, в който почувства, че физически не може да продължи да управлява, казва експертът по Ватикана 

Марко Полити е роден през 1947 г. в Рим. Журналист, публицист и писател. Занимава се с проблемите на Ватикана от 1971 г. Работил е за в. “Месаджеро”, “Република”, “Фато куотидиано”. Коментира редовно по ватикански въпроси за телевизиите Ей Би Си, Си Ен Ен, Би Би Си и др. С носителя на “Пулицър” Карл Бърнстайн е автор на биографията бестселър за Йоан Павел II “Негово Светейшество”. Автор на 9 книги за Ватикана. Най-новата – “Самотата на Франциск”, ще излезе тези дни.

- През май папа Франциск ще посети три страни – България, Македония и Румъния, в които източноправославните християни са мнозинство. Кои са днешните проблеми на светия отец в диалога му с църквите на Изтока, в сравнение с онези, които имаха предишните папи, чиято дейност сте следили?

- Франциск продължава политиката на силна ангажираност с екуменизма както със света на протестантите, така и на източноправославните. Нека не забравяме, че това е първият папа, участвал в церемонията за 500 г. от Лутеранската реформа. Същевременно е и папата, който за пръв път постигна нещо, което не успя да направи нито Бенедикт XVI, нито Йоан Павел II – да се срещне с всеруския патриарх Кирил, подписвайки и важен документ, в който отхвърля всякаква форма на прозелитизъм. Освен това смята за исторически остаряла идеята за униатите и следователно работи за братски връзки, сътрудничество, за равенство с източноправославния свят. Това е папата, който поиска да бъде благословен от Вселенския патриарх Вартоломей, показвайки, че не иска да бъде глава на всички християни според католическата доктрина, а е за връзка между равни. Сега е труден момент в източноправославния свят заради ситуацията с Украйна. Папа Франциск писа както на Кирил, така и на Вартоломей, демонстрирайки близостта си.

Предстоящото пътуване

в България е важно за още

по-голямо задълбочаване

на отношенията

с източноправославния свят.

- Преди 5 г. написахте в книгата си “Франциск сред вълците”, че папата е започнал революция. Докъде стигна тя? Как се промени католическата църква оттогава досега?

- Това е много труден момент за Франциск, защото в седмата година от понтификата му са налице големи проблеми, свързани с педофилията и с ролята на жените в католическата църква. Същевременно се увеличи и опозицията срещу Франциск. Той започна понтификата си с голям проект за реформа. На първо място, с волята да демонстрира сигнал за единство. Още в нощта, когато беше избран, Франциск говори като епископ на Рим, а не като монархическа и имперска фигура. Папата показа и че трябва да води църква, която е общност, а не военна структура. Той подчерта образа на църквата като военна болница, като общност, която се грижи за хората от нашето време и отвъд католическите граници, като отворена за диалог с всички християни и вярващи от други религии, но също и с невярващите и с атеистите.

Папата насърчи провеждането на сериозна финансова реформа. Бяха затворени над 4000 банкови сметки във Ватиканската банка, която в миналото беше служила като канал за пране на пари и на мафията, като канал за средства за корумпиране на политическите партии. Сега има много строги правила, Ватиканът създаде и комитет за борба с корупцията. В същото време подписа и споразумение с много европейски страни и САЩ за борба с икономическите престъпления. За пръв път съществува сътрудничество с прокуратурите за този вид престъпления.

Друга новост е, че за пръв път се провеждат процеси срещу личности от Ватикана, които са управлявали парите зле. Вече имаше процес срещу зам.-директора на Ватиканската банка, а в момента тече срещу бившия ѝ президент Анджело Калоя за лошо управление на парите. Имаше и дело срещу бившия шеф на детската католическа болница “Бамбин Джесу”, който беше финансирал със стотици хиляди евро реставрирането на мегаапартамент на бившия държавен секретар на Ватикана кардинал Бертоне. Това са примери на строгост, несъществувала в миналото.

Папата започна бавен

и постепенен процес за

децентрализиране на

католическата църква

Знаем, че в източноправославния свят е силна автономността на отделните църкви. В католическата църква пък винаги е съществувала пирамидална структура, всичко се решава в Рим. Папата въведе новостта, че определени дела за анулиране на религиозни бракове могат да се решават от местните епископи. Даде автономност и на епископските конференции за превеждането на литургийни текстове. Папата позволи на изповедниците от цял свят да опрощават жени, направили аборт. Той им разреши и да дават възможност на разведените и повторно женените да получават причастие. Постави за пръв път жени на позиции по върховете на Римската курия – в момента има 4 жени подсекретари на дикастери (нещо като зам.-министри – б.а.). “Министерството” на комуникациите се повери на мирянин – италиански журналист, но това може в бъдеще да бъде и жена. Папата освободи католическата църква от фиксирането със сексуалните проблеми – вече не се дискутира непрекъснато за аборти, противозачатъчни хапчета, предбрачни връзки, хомосексуалност. Това е папата, който покани във Ватикана транссексуален испанец със своята годеница. Папата действа много и чрез жестове, произнасяйки определени думи. Той не променя вероучението и правилата, защото в католическата църква има силно напрежение и съпротивление от страна на консервативната част.

- В кое не успя папа Франциск и кои свои намерения не доведе до успешен край?

- Все още остава отворен въпросът за жените – това е и защото избухват много скандали за злоупотреби с жени, а не само с малолетни. И тук може да се каже, че има движение MeToo срещу епископи и свещеници, злоупотребили сексуално с жени. Папата основа комисия за женското дяконство, чиито резултати не бяха публикувани. Папата каза “не” на възможността жени да стават свещеници.

Франциск трябва да се съобразява в това отношение както с вътрешната опозиция, така и с проблеми от екуменически характер. Големият фронт, с който папата се сблъска от 2018 г., е свързан със сексуалните злоупотреби. Папата е за линия на нулева толерантност. Още след избирането си извика нунция от Доминиканската република монсиньор Весоловски, отговорен за сексуална злоупотреба с малолетни, и го подложи на църковен процес. Папата искаше и наказателен процес срещу него, но Весоловски почина от инфаркт. Светият отец изгони и двама чилийски епископи заради сексуален тормоз, изгони от колежа на кардиналите американския кардинал Мак Карик. 

В католическата църква по света обаче тази линия на строгост премина много малко. Има само няколко епископски конференции със строги правила. 90 на сто от останалите конференции не промениха нищо. Затова на фона на избухването на нови скандали папата свика в Рим председателите на епископските конференции от цял свят, за да дискутира проблема, но и досега не е налице точно определена програма и конкретна ангажираност. Това показва

силното противопоставяне

на църковната йерархия

и на страховете ѝ да не изскочат скрити скелети от гардеробите, т.е. да не изплуват хиляди случаи с укриване на виновни. 

- След шестте години на папа Франциск броят на вярващите католици по света увеличи ли се, или намаля? Финансирането на католическата църква нарасна ли, или спадна?

- Броят на практикуващите католици и на свещениците е в спад открай време и няма значение дали папата се казва Йоан Павел II, Бенедикт XVI или Франциск. Що се отнася обаче до консенсуса, то за Франциск той е висок още от самото начало. И днес е висок, но е в процес на намаляване. В някои страни е в спад – като в САЩ, Италия и Франция, заради скандалите с педофилия. В други страни - част от Италия, в Унгария и Полша, е в спад, тъй като са много силни популистките и националистическите движения, а така също и националистично-клерикалните движения, които защитават традиционната визия на католицизма, т.е. противната на линията на Франциск. В Италия например лидерът на Лигата Матео Салвини, представящ този националистически и популистки блок, в някои моменти показа тениската си с надпис “Харесвам Бенедикт”, за да демонстрира, че предпочита традиционалистката линия на църквата. В някои политически и икономически кръгове дразни много социалната политика на Франциск. Той казва, че икономиката - такава, каквато е в момента, е несправедлива и убива, защото увеличава все повече бездната между малката каста супербогати и масата от народа и средните прослойки, които обедняват. В това отношение папата е много радикален - той нарича това култура на отпадъците. Папата смята, че днес светът трябва да се изправи срещу проблемите на новите робства – те не са съществували само в Древния Рим и Египет. Робство е и фактът, че милиони хора са роби на труда, че се местят от един на друг континент. Те се местят и заради сексуалното робство. Днес това е индустрия. Има и робство на черния труд.

Папата е строг и към екологичната политика – той казва, че ако съществува процес на опустиняване в някои части на Африка, това означава, че милиони хора ще трябва да се преместят. Всичко това дразни икономически и политически кръгове, които

наричат папата

комунист, радикал

Те са против социалната политика на Франциск и се обединяват зад завесата с теологически кръгове, които също са против политиката на папата. Германският кардинал Каспер, приятел на Франциск, заяви, че има хора, на които този папа не се харесва, и че искат да свикат нов конклав, който да поеме в предпочитаната от тях посока. С други думи, не искат Франциск II.

- Кои са днешните “вълци” около папата?

- Те са много повече отпреди.В началото на понтификата си дадох сметка, че вътре в църквата се надигаше твърда опозиция срещу папата. Спомних си за легендата за свети Франциск, който среща вълка от Губио и му казва: “Брате вълк, ти убиваш братя хора, не трябва да го правиш”, и така вълкът става смирен. В църквата става обратното – свидетели сме на ескалация против папа Франциск. Четирима кардинали написаха документ, критичен към теологията му, имаше и манифест на 62 католически личности, които казаха, че съществуват еретични части в неговия постсинодален документ за семейството.

Разлепиха и манифести

против папата в Рим

Бившият нунций в САЩ Карло Мария Вигано поиска оставка на папата. Франциск е обвиняван, че защитава мрежи на хомосексуални във Ватикана. Днес в църквата се води подземна гражданска война. Неслучайно основателят на католическата общност “Сант Еджидио” Андреа Рикарди каза, че никога през последните 100 г. папа не е бил толкова атакуван от епископи и духовенство.

- Мнозина обвиняват Франциск, че се занимава твърде много с политика и много по-малко с въпросите на църквата, така ли е според вас?

- Папата е убеден, че не можеш да бъдеш християнин, ако не се ангажираш с ближния. Йоан Павел II смяташе, че глобализацията трябва да има човешки образ. Бенедикт XVI в енцикликата си “Бог и любов” казваше, че не може да има само вертикална, а и хоризонтална връзка между човек и Бог. Франциск смята, че не е достатъчно да ходиш на служба, за да се наричаш християнин, Той каза, че понякога един атеист се ангажира повече за доброто от християнина, който ходи единствено на служба. Франциск смята, че

истинският християнин

трябва да бъде и социално

ангажиран за общото благо

По тази причина е атакуван от онези, които не споделят неговите социални и политически идеи.

- Папа Франциск ще изкара ли до физическия край на мандата си?

- Франциск винаги е казвал, че ще направи като Ратцингер, т.е. ще се оттегли в деня, в който го сметне за необходимо. В интервю през третата година от понтификата си Франциск каза, че мисли, че ще остане 4-5 години. Вече минаха 6 г. и неговите поддръжници искат той да остане колкото се може по-дълго. Няма съмнение, че в деня, в който Франциск почувства, че физически не е в състояние да управлява, не би оставил ръководството да се поеме от вицепапи, а вместо това би се оттеглил и би се върнал в Аржентина. В новата си книга “Самотата на Франциск” поддържам тезата, че в момента папата играе второ полувреме по подобие на мачовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Волен Сидеров: Ще бъда принуден, по-скоро призован, да се кандидатирам за кмет на София

Още акценти от интервюто: Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен

Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града - Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите,

Проф. д-р Мария Иванова: Ваксина против африканска чума можем да изработим, трябва финансиране

Фризерът не унищожава вируса в месо от болно прасе През 1990 г. заради липса на пари унищожихме единствената генна банка на редки породи български свине Трудно ще се справим с тази зараза - разпространява се чрезфураж, вода, контакти, въздух, птици, от движението на човека Човек не може да се зарази от африканска чума - този вирус е специфичен за

Йорданка Фандъкова: Готова съм с проекти за 8 нови парка, за да стане София по-зелена, и с 5 разширения на метрото, за да не спира развитието й

Старите жп линии стават зелен ринг, който ще свързва големите паркове и кварталите, казва в интервю столичният кмет Още акценти от интервюто: Ще има промени не само при общинските съветници от ГЕРБ, но и в структурата на общината. Предлагам София да има зам.-кмет по дигитализацията Длъжници сме на софиянци за Витоша и Борисовата градина - ще

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Бетина Жотева: Онлайн медиите ще бъдат регулирани от 2020 г., тогава влиза в сила и европейска директива

Сайтът на “24 часа” е по-добър от БТА Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември Когато сайт пуска порнографски снимки, това е въпрос на морал. Няма регулация за това Явно лобитата на телевизията и на радиото са много силни, за да не може сайтовете до този момент да получават евросредства - Г-жо Жотева

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber