Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7426178 Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила www.24chasa.bg

Излезе ли Сергей Станишев втори с най-много преференции, това ще е още една причина лидерството на Корнелия Нинова да бъде поставено под въпрос

- Страшен батак настана с тези апартаменти и къщи за гости - не се вижда краят на скандала. Изборите на 26 май ли са границата, г-н Харизанов?

- Не. И всеки, който се надява на това, ще остане безкрайно разочарован. Партиите, техните лидери и техните функционери трябва да са наясно, че сме едва в началото на този процес. И че годините, в които политиците можеха да богатеят безнаказано, отминаха. Темата тепърва ще се развива и от нея

ще има

още много

потърпевши

Това е нормален процес и той е хубав за обществото. Показва израстване, показва зрелост, показва нов тип обществена съвест и нов тип стандарти, на които политиците трябва да отговарят. И който политик не е част от този процес, ще се превърне в негова жертва.

- Панацея ли е разширяването на антикорупционния закон от високите етажи на държавната власт до по-дребните чиновници? И какво ще донесе това на ГЕРБ, след като никой досега не го е правил?

- Не е панацея, но е поредна крачка в правилната посока. Никой досега не е работил толкова системно по антикорупционната политика и това ще донесе негативи на ГЕРБ в краткосрочен план. Но най-важното е, че ще е от полза за гражданите. След време тези процеси ще бъдат оценени по достойнство, без значение дали ГЕРБ ще са още на власт, или не.

- Впрочем имате ли обяснение защо само ГЕРБ понася загуби на електорат, а не БСП, където примерите с покупки и притежание на имоти са много и главозамайващи?

- Никой не търси сметка на опозицията. Управляващите са важните и в този смисъл това не ме изненадва. Друг въпрос е, че при БСП това поведение е стандарт, възприето е от електората им и като че ли вече не може истински да подразни останалите българи. БСП е партия на забогатели чрез политиката мултимилионери и това не е новина. Така че поредният такъв просто се присъединява към тази тъжна картинка. Всъщност аз не се сещам за някой автентичен социалист идеалист, който да е в сегашния елит на БСП и да не е милионер.

- Споделяте ли мнението на колежката си - политоложката Татяна Буруджиева, че лидерите на БСП са объркани ценностно и вкарват партията в недотам леви коловози?

- О, това също не е новина. Лутането из десните дебри в отчаян опит да се оцелее се налага като стил на поведение на това ръководство на лявата партия. Проблемът е първо, че

консервативният

социализъм е

дървено желязо

– консерватизмът е философия на индивидуалната инициатива и капитализма, а БСП е партия на враждебния колективизъм и социализма. И второ – цялостната философия на БСП в момента е националсоциализъм и един бегъл прочит на политиката на Хитлер през 1939 година би бил много забавен от гледна точка на паралелите с днешните националистически напъни на Корнелия Нинова.

- Според вас уклонът към Орбан ще донесе ли позитиви на БСП?

- Нито да, нито не. Българите харесват Орбан като политик, опълчил се на Запада в битката си за защита на националните интереси на Унгария. В същото време Орбан, от една страна, съвсем не е безспорен като управленец и политик с чисти помисли и чисти методи на управление, и от друга, това е човек, който ненавижда социалистите и е изключително горд с факта, че ги разкара от унгарската политическа реалност. В този смисъл

фенството на Корнелия

Нинова спрямо Орбан

е пълен смях

– та това е човек, който ненавижда партии като БСП и е краен антисоциалист.

- Има ли шанс Сергей Станишев да се придвижи нагоре с преференции?

- Да, и това ще е основната интрига. Кой ще вземе повече преференции. Дали кандидатът на вътрешната опозиция Сергей Станишев, или фаворитът на ръководството Деница Златева. Ако Сергей Станишев излезе втори с най-много преференции, това ще е още една причина лидерството на Корнелия Нинова да бъде поставено под въпрос.

- Вие като политолог как оценявате присъствието в листата на БСП на бившия шеф на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов?

- Силен ход. Преливане на доверие от президента към БСП чрез човек с огромна политическа грамотност, голям медиен опит и натрупана административна експертиза, и то в условията на тежка междуинституционална война. В голяма степен инициирана и подклаждана от него самия, в старанието му да еманципира Румен Радев и да го постави над партиите и над останалите власти. Силен кадидат, силен противник.

- А това, че една трета от листата са представители на гражданската квота?

- Слабост на Корнелия Нинова. На първо място вижте оценката й за досегашните евродепутати – та те до един бяха разкарани от листата. Само Станишев оцеля, и то чрез процедурни битки, а не защото беше “помилван”.

Насищането с гражданска

квота казва на БСП,

че според лидера

им те не стават

Никой от тях не става. И затова се “внасят” граждани. Обидно за членовете на БСП и объркано за избирателите поведение на Нинова.

- Доверието в ГЕРБ пада, без това да засилва влиянието на БСП, и най-вече не засилва очакването, че те ще бъдат добре управляваща партия, каза президентът Георги Първанов преди дни в интервю за “24 часа”. Също - че управлението на ГЕРБ е изчерпано и ако устиска, това ще е с цената на много нови тежки поражения. Споделяте ли мнението му?

- В голяма степен да. БСП си остава партията на червените бабички и червените мобифони. Беден и носталгичен електорат, гласуващ за тази партия по навик, и богат и надут елит, брутално осребряващ присъствието си в политиката. По средата няма нищо, извън това – също. Никаква периферия, никакви нови симпатизанти, никакво привличане.

По втората част на въпроса – да, при ГЕРБ има умора и това е нормално 10 години след първото й правителство.

Трябва свежа

кръв, трябват

нови

личности,

трябват

нови идеи

Най-важното за тази партия е докога чистият образ на Борисов ще взема превес в очите на избирателите пред всички издънки на хората около него.

Срив в това отношение трудно може да бъде компенсиран с идологизиране и нови лица, а и за тези процеси трябва време.

- В крайна сметка в какво състояние ще се изправят един срещу друг двата големи опонента - ГЕРБ и БСП на 26 май? В ГЕРБ валят оставки, БСП е с почти процент пред него.

- ГЕРБ се мобилизира преди избори и това е устойчива традиция.

БСП тепърва ще страда

в кампания – и от

“Апартаментгейт”,

и от вътрешните битки

Нали виждате, че от обявяването на листата насам Корнелия Нинова изчезна?

И няма шанс скандалите и далаверите около Елена Йончева да й върнат доброто настроение. Въпреки всичко случило се смятам, че ГЕРБ влиза в кампания в по-добра позиция – със сплотен отбор, работеща партия, живи структури и голям потенциал за мобилизация на избиратели.

- Какви резултати очаквате от евроизборите? Има ли вариант БСП да победи?

- Разбира се, че има. Има всякакви варианти, но поне за мен към днешна дата 3 партии в Европарламента и победа на ГЕРБ ми изглеждат като най-вероятния сценарий.

- Доколко хипотетично поражение на евровота за ГЕРБ би могло да се проектира върху местните избори?

- О, ако ГЕРБ загуби тези избори, до есента ще се случат много неща и много малка част от тях биха могли да бъдат предвидени. Въпреки това нека не забравяме, че изборите за кмет са в голяма степен мажоритарни. И че ГЕРБ имат 21 кметове на областни градове, а БСП – 0.

- Какво очаквате от предизборните кампании на двете основни партии?

- Много компромати и малко съдържание.

Така стартира тази кампания, така и ще завърши. Може би това е и нормално – със сигурност мнозинството зрители на блокове и дебати си казват:

Абе оставете тия

евродирективи, бе,

кажи откъде взехте

пари за тия апартаменти?

Тази тема няма да бъде преборена в обозримо бъдеще и всички трябва да са готови за нея.

ГЕРБ ще търси утвърждаване на проевропейски образ и притежаване на внушителен опит и експертиза, БСП ще се лутат из войнстващото опозиционерство и националсоциализма. Потенциал за интересна кампания има при ВМРО, ако успеят да дозират провокациите и крайностите. ДПС просто ще си направят резултата без фанфари – това е тяхната игра и те я владеят до съвършенство.

- Имате ли усещане, че ще се стигне до предсрочен парламентарен вот?

- Не. Но всичко зависи от ГЕРБ и най-вече от Бойко Борисов. Ако той вземе инициативата и ако той покаже воля да мачка проблемите челно, а не да ги замита под килима, ГЕРБ ще остане първа политическа сила и основанията за предсрочни избори ги няма.

CV

Роден през 1978 година

Учил е икономика в Датския колеж в София

Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните в периода 2011-2012 г.

Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс” от 2001 г.

Съучредител на основания преди години Институт за дясна политика

Беше водещ на предаването “Имате думата” по тв “Канал 3”

Днес е шеф на телевизия “Европа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър - Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята? - Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber