Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7426178 Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила Георги Харизанов: Ако Борисов покаже воля и започне да мачка проблемите челно, ГЕРБ ще остане първа политическа сила www.24chasa.bg

Излезе ли Сергей Станишев втори с най-много преференции, това ще е още една причина лидерството на Корнелия Нинова да бъде поставено под въпрос

- Страшен батак настана с тези апартаменти и къщи за гости - не се вижда краят на скандала. Изборите на 26 май ли са границата, г-н Харизанов?

- Не. И всеки, който се надява на това, ще остане безкрайно разочарован. Партиите, техните лидери и техните функционери трябва да са наясно, че сме едва в началото на този процес. И че годините, в които политиците можеха да богатеят безнаказано, отминаха. Темата тепърва ще се развива и от нея

ще има

още много

потърпевши

Това е нормален процес и той е хубав за обществото. Показва израстване, показва зрелост, показва нов тип обществена съвест и нов тип стандарти, на които политиците трябва да отговарят. И който политик не е част от този процес, ще се превърне в негова жертва.

- Панацея ли е разширяването на антикорупционния закон от високите етажи на държавната власт до по-дребните чиновници? И какво ще донесе това на ГЕРБ, след като никой досега не го е правил?

- Не е панацея, но е поредна крачка в правилната посока. Никой досега не е работил толкова системно по антикорупционната политика и това ще донесе негативи на ГЕРБ в краткосрочен план. Но най-важното е, че ще е от полза за гражданите. След време тези процеси ще бъдат оценени по достойнство, без значение дали ГЕРБ ще са още на власт, или не.

- Впрочем имате ли обяснение защо само ГЕРБ понася загуби на електорат, а не БСП, където примерите с покупки и притежание на имоти са много и главозамайващи?

- Никой не търси сметка на опозицията. Управляващите са важните и в този смисъл това не ме изненадва. Друг въпрос е, че при БСП това поведение е стандарт, възприето е от електората им и като че ли вече не може истински да подразни останалите българи. БСП е партия на забогатели чрез политиката мултимилионери и това не е новина. Така че поредният такъв просто се присъединява към тази тъжна картинка. Всъщност аз не се сещам за някой автентичен социалист идеалист, който да е в сегашния елит на БСП и да не е милионер.

- Споделяте ли мнението на колежката си - политоложката Татяна Буруджиева, че лидерите на БСП са объркани ценностно и вкарват партията в недотам леви коловози?

- О, това също не е новина. Лутането из десните дебри в отчаян опит да се оцелее се налага като стил на поведение на това ръководство на лявата партия. Проблемът е първо, че

консервативният

социализъм е

дървено желязо

– консерватизмът е философия на индивидуалната инициатива и капитализма, а БСП е партия на враждебния колективизъм и социализма. И второ – цялостната философия на БСП в момента е националсоциализъм и един бегъл прочит на политиката на Хитлер през 1939 година би бил много забавен от гледна точка на паралелите с днешните националистически напъни на Корнелия Нинова.

- Според вас уклонът към Орбан ще донесе ли позитиви на БСП?

- Нито да, нито не. Българите харесват Орбан като политик, опълчил се на Запада в битката си за защита на националните интереси на Унгария. В същото време Орбан, от една страна, съвсем не е безспорен като управленец и политик с чисти помисли и чисти методи на управление, и от друга, това е човек, който ненавижда социалистите и е изключително горд с факта, че ги разкара от унгарската политическа реалност. В този смисъл

фенството на Корнелия

Нинова спрямо Орбан

е пълен смях

– та това е човек, който ненавижда партии като БСП и е краен антисоциалист.

- Има ли шанс Сергей Станишев да се придвижи нагоре с преференции?

- Да, и това ще е основната интрига. Кой ще вземе повече преференции. Дали кандидатът на вътрешната опозиция Сергей Станишев, или фаворитът на ръководството Деница Златева. Ако Сергей Станишев излезе втори с най-много преференции, това ще е още една причина лидерството на Корнелия Нинова да бъде поставено под въпрос.

- Вие като политолог как оценявате присъствието в листата на БСП на бившия шеф на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов?

- Силен ход. Преливане на доверие от президента към БСП чрез човек с огромна политическа грамотност, голям медиен опит и натрупана административна експертиза, и то в условията на тежка междуинституционална война. В голяма степен инициирана и подклаждана от него самия, в старанието му да еманципира Румен Радев и да го постави над партиите и над останалите власти. Силен кадидат, силен противник.

- А това, че една трета от листата са представители на гражданската квота?

- Слабост на Корнелия Нинова. На първо място вижте оценката й за досегашните евродепутати – та те до един бяха разкарани от листата. Само Станишев оцеля, и то чрез процедурни битки, а не защото беше “помилван”.

Насищането с гражданска

квота казва на БСП,

че според лидера

им те не стават

Никой от тях не става. И затова се “внасят” граждани. Обидно за членовете на БСП и объркано за избирателите поведение на Нинова.

- Доверието в ГЕРБ пада, без това да засилва влиянието на БСП, и най-вече не засилва очакването, че те ще бъдат добре управляваща партия, каза президентът Георги Първанов преди дни в интервю за “24 часа”. Също - че управлението на ГЕРБ е изчерпано и ако устиска, това ще е с цената на много нови тежки поражения. Споделяте ли мнението му?

- В голяма степен да. БСП си остава партията на червените бабички и червените мобифони. Беден и носталгичен електорат, гласуващ за тази партия по навик, и богат и надут елит, брутално осребряващ присъствието си в политиката. По средата няма нищо, извън това – също. Никаква периферия, никакви нови симпатизанти, никакво привличане.

По втората част на въпроса – да, при ГЕРБ има умора и това е нормално 10 години след първото й правителство.

Трябва свежа

кръв, трябват

нови

личности,

трябват

нови идеи

Най-важното за тази партия е докога чистият образ на Борисов ще взема превес в очите на избирателите пред всички издънки на хората около него.

Срив в това отношение трудно може да бъде компенсиран с идологизиране и нови лица, а и за тези процеси трябва време.

- В крайна сметка в какво състояние ще се изправят един срещу друг двата големи опонента - ГЕРБ и БСП на 26 май? В ГЕРБ валят оставки, БСП е с почти процент пред него.

- ГЕРБ се мобилизира преди избори и това е устойчива традиция.

БСП тепърва ще страда

в кампания – и от

“Апартаментгейт”,

и от вътрешните битки

Нали виждате, че от обявяването на листата насам Корнелия Нинова изчезна?

И няма шанс скандалите и далаверите около Елена Йончева да й върнат доброто настроение. Въпреки всичко случило се смятам, че ГЕРБ влиза в кампания в по-добра позиция – със сплотен отбор, работеща партия, живи структури и голям потенциал за мобилизация на избиратели.

- Какви резултати очаквате от евроизборите? Има ли вариант БСП да победи?

- Разбира се, че има. Има всякакви варианти, но поне за мен към днешна дата 3 партии в Европарламента и победа на ГЕРБ ми изглеждат като най-вероятния сценарий.

- Доколко хипотетично поражение на евровота за ГЕРБ би могло да се проектира върху местните избори?

- О, ако ГЕРБ загуби тези избори, до есента ще се случат много неща и много малка част от тях биха могли да бъдат предвидени. Въпреки това нека не забравяме, че изборите за кмет са в голяма степен мажоритарни. И че ГЕРБ имат 21 кметове на областни градове, а БСП – 0.

- Какво очаквате от предизборните кампании на двете основни партии?

- Много компромати и малко съдържание.

Така стартира тази кампания, така и ще завърши. Може би това е и нормално – със сигурност мнозинството зрители на блокове и дебати си казват:

Абе оставете тия

евродирективи, бе,

кажи откъде взехте

пари за тия апартаменти?

Тази тема няма да бъде преборена в обозримо бъдеще и всички трябва да са готови за нея.

ГЕРБ ще търси утвърждаване на проевропейски образ и притежаване на внушителен опит и експертиза, БСП ще се лутат из войнстващото опозиционерство и националсоциализма. Потенциал за интересна кампания има при ВМРО, ако успеят да дозират провокациите и крайностите. ДПС просто ще си направят резултата без фанфари – това е тяхната игра и те я владеят до съвършенство.

- Имате ли усещане, че ще се стигне до предсрочен парламентарен вот?

- Не. Но всичко зависи от ГЕРБ и най-вече от Бойко Борисов. Ако той вземе инициативата и ако той покаже воля да мачка проблемите челно, а не да ги замита под килима, ГЕРБ ще остане първа политическа сила и основанията за предсрочни избори ги няма.

CV

Роден през 1978 година

Учил е икономика в Датския колеж в София

Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните в периода 2011-2012 г.

Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс” от 2001 г.

Съучредител на основания преди години Институт за дясна политика

Беше водещ на предаването “Имате думата” по тв “Канал 3”

Днес е шеф на телевизия “Европа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Министър Ананиев отново предлага само промяна във финансирането, а не решаване на проблемите

Личните разходи за здраве ще се увеличат, защото ще има и дейности, които не се покриват по основния пакет и хората ще трябва да си направят допълнително здравно осигуряване или да ги заплащат, казва Валентина Градинарска, главен изпълнителен директор на “Животозастрахователен институт” АД И още: - Здравната вноска се запазва 8%,

Проф. Михаил Константинов: 1 милион няма да могат да гласуват при 100% машинен вот

Не дай боже някой да хакне критична инфраструктура - енергетика и транспорт Хакерът на НАП иска да покаже на всички колко е велик Хакери проникнаха и в ЦРУ, и в Пентагона, и в американското правителство - няма достъпна интернет базирана система, която да не може да се хакне Предлагам всички държавни услуги,

Елка Зарева: В ТЕЦ “Бобов дол” ще се горят отпадъци по примера на редица държави от ЕС

Трансформацията на централата към алтернативни горива ще допринесе за прехода на България към т.нар. зелена икономика, казва главният еколог на централата - От известно време се разпространява информация, че ТЕЦ “Бобов дол” планира да изгаря отпадъци. До какви ползи очаквате да доведе това, инженер Зарева?

Теодосий Теодосиев: Ученикът става победител в международна олимпиада с 20 хил. часа труд и нищо наготово

Базиликата в Плиска да се превърне в национален символ - хората имат нужда от вдъхновение, от нещо, заради което да загубят съня си, казва учителят по физика - Г-н Теодосиев, масово се коментира, че резултатите на седмокласниците по математика на националното външно оценяване тази година са ниски. Но не е ли твърде късно,

Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа”

Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40% - Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма - Г-н Мелемов,

Ненков: Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

Още акценти от интервюто: Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!” Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Зам.-министър Иванов: Само ако всички спазват мерките, може да спрем заболяването

Винаги приканваме стопаните, които гледат прасе в двора да го изследват за това заболяване. Въпросът сега е как да овладеем положението, защото от тук нататък вече нещата стават много, много сериозни, заболяването заема широк фронт. Нашите колеги отиват на проверка единия ден и заварват 200 животни, на другия - умъртвяват 13.

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber