Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422101 Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново www.24chasa.bg

Следихме бандата от Горна Оряховица около година, казва още гл. инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” в Главна дирекция “Национална полиция”

- Гл. инспектор Падинкова, разкрихте групата за телефонни измами от Горна Оряховица, мамила хората 2 години. Как се стигна до залавянето?

- След продължителна работа на полицията и прокуратурата. Събирахме и анализирахме доказателства, след като получихме сигнал за съпричасност на групата към няколко измами. Отне ни около година.

Използвахме пълния комплект от оперативни способи и методи на полицията, за да заловим групата.

- Разбра се, че са ползвали схемата със съдействие на полицията. Колко време са обработвали хората, преди да им дадат пари, и преплитали ли са схемата с тази за близък роднина, пострадал в катастрофа?

- Да, схемата е съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Някои от хората са били обработвани по-бързо. Други, като възрастното семейство, дало 530 хил. лв., са били мамени от февруари 2017 г. до март 2018 г.

- Кой е измислил схемата?

- Тя е от много години и не се използва само от тази група. Това е най-популярната схема.

- Осъждани ли са за предишни измами?

- Да, лидерът и няколко от членовете.

- Звънят ли и на мобилния, и на стационарния телефон?

- Това е характерно за телефонните измами. Започват на стационарен телефон, а ако жертвата има и мобилен, се прехвърлят и на него. Влезе ли някой в сценария, е изключително трудно да направи контакт с когото и да било, защото измамниците се опитват да го изолират. Постоянно ги държат и на двата телефона. Предупреждават ги да не споделят на никого, задават им линия на поведение.

- Използват ли някои характерни думи?

- Не, няма такава закономерност. Основният сигнал за хората трябва да е, че ако им искат пари по телефона, без значение за кого се представя човекът, става дума за измама.

- Как е действала бандата?

- В масовия случай член от групата от Горна Оряховица се представял за инспектор Кръстев. Бандата е избирала жертвите случайно.

Последователно

са набирали

поредни домашни

номера

Измамите са много, а щетата е около 2 млн. лв.

- Опишете семейните им връзки.

- Лидерът на групата е син на един от членовете. С други е братовчед.

- Колко са били въртачите?

- Групата е участвала в различни конфигурации в отделните измами. Няма точна бройка. Според измамата е имало един или двама въртачи. Друг е контролирал мулето, което отива да вземе парите и ги доставя на групата. Според доказателствата ни са използвали едни и същи мулета.

- Семейството, дало 530 хил. лв., продавало ли е имущество и как са ги заблужавали толкова дълго време?

- Да, продали са свой имот. В един от случаите, при които са давали пари, мъжът лично ги е занесъл във Велико Търново. Постоянно към семейството е подавана нова информация. Човекът потърси мнимия полицейски служител, с който е поддържал контакт. Поинтересува се къде са му спестяванията. Потърси ни, тъй като почти 3 месеца - от март до юни 2018 г., не е имало контакт между него и измамниците. Търсеше “полицая”, за да се поинтересува какво се случва, как се развива случаят.

- Колко пъти им е давала пари жената, мамена от 2017 г. до задържането на групата?

- Там има установен контакт на друго ниво. Мулето е имало доверителни отношения с жената и е продължило схемата. Още изясняваме как е успяло да поддържа заблуждението. Работим и с пострадалата, за да изясним каква е сумата, с която е ощетена. Знаем, че е продала и апартамента си на сина на участник в престъпната група, но още беседваме с нея.

- Има ли други случаи на измами, продължили по-дълго?

- Да, извън тази група има. Хора са давали пари на няколко пъти, дори сме имали случаи пострадали да занесат собствените си пари по указания на измамника чак и в Румъния.

- А случаи на измамени, ползвани като мулета?

- Да. Възрастна жена, която не разполагала вече с пари, транспортира накитите си и по пътя взема пари от друга телефонна измама. Накрая ги занесла до София, където оставя всичко и то се взема от друго муле.

- Колко групи следите?

- Наблюдаваме целия контингент. Те са ситуирани в няколко населени места в Плевенско, Русенско и Великотърновско. Местата са Ветово, Горна Оряховица, Камен, Павликени и Левски.

- Другите групи също ли се обаждат от Румъния?

- След акцията ни

трафикът от

Румъния към

България

значително

намаля

Имаме само една заявена телефонна измама, но не е от Румъния.

- Като беседвате с жертвите, те не са ли чували преди това за телефонни измами?

- Повечето са. Говори се по медиите, раздават се информационни материали, провеждаме и беседи.

Оказва се обаче, че в масовия случай хората не очакват, че точно те могат да станат жертва на телефонна измама. Затова, въпреки че знаят за тези престъпления, стават жертва.

- Как хората обясняват защо са повярвали?

- Няма нещо конкретно, просто в този момент така са реагирали. Сигурно основната причина е, че когато получиш обаждане от телефонен измамник, информацията, която ти подава, е шокираща и в този момент емоцията взема превес над разсъдъка. Реакциите на жертвите са изцяло подвластни на емоциите.

Не бива да забравяме и че масовите жертви на телефонни измами са хора над 75-годишна възраст.

- А има ли по-млади жертви?

- Да, но са инцидентни. Има и случаи на измамени деца. Схемата пак е съдействие на полицията, но им казват, че всичко се прави със знанието на родителите им.

- Колко време след измамата подават сигнали хората?

- Различно, някои след час, други след 10 дни. Има и такива, които след преустановяване на измамата не осъзнават, че са ги излъгали и доста по-късно ни търсят.

- Как се избират мулетата?

- Различно, най-вече ги наемат след обяви в интернет. Много е важно да се знае, че

няма довършена

телефонна

измама без муле

За щастие, има доста случаи, при които, след като куриерът се осъзнае, съдейства на полицията.

-Работите с телекомите. Какви инициативи предприемате, за да намалите измамите?

- От края на февруари имаме съвместна инициатива с БТК. По техни данни тогава е имало над 81 хил. телефонни разговора с цел измама. В резултат от съвместните ни мерки през март намалението на тези обаждания е почти 5 пъти - до 18 792 опита. Данните до 23 април пък са за 1512 опита.

- Какви са мерките?

- Мониторинг на телекомуникационното пространство и при идентифициране на нетипичен трафик от страна на румънски, български или други номера трафикът се прекъсва. Работим с БТК, тъй като масово ползвателите на стационарни телефони в България са техни абонати.

Мерките дават резултат. През март м.г. има 137 телефонни измами, а този март - 56.

В момента предприемаме и индентични мерки с другите оператори.

- Имаше една българска група, която вършеше измами в Гърция. Какво се случва с нея?

- Започнахме да работим по нея с колегите през 2016 г. Стигна се до задържането на 9 души, които бяха екстрадирани там. Лидерите на групата бяха осъдени на по 19 г. затвор, трима от участниците - на по 9 г., един получи 4 г. затвор. Те са ползвали схемата за пострадал роднина при инцидент и пари за скъпоструваща операция. Измамите им са били съсредоточени основно в Солун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber