Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422101 Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново www.24chasa.bg

Следихме бандата от Горна Оряховица около година, казва още гл. инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” в Главна дирекция “Национална полиция”

- Гл. инспектор Падинкова, разкрихте групата за телефонни измами от Горна Оряховица, мамила хората 2 години. Как се стигна до залавянето?

- След продължителна работа на полицията и прокуратурата. Събирахме и анализирахме доказателства, след като получихме сигнал за съпричасност на групата към няколко измами. Отне ни около година.

Използвахме пълния комплект от оперативни способи и методи на полицията, за да заловим групата.

- Разбра се, че са ползвали схемата със съдействие на полицията. Колко време са обработвали хората, преди да им дадат пари, и преплитали ли са схемата с тази за близък роднина, пострадал в катастрофа?

- Да, схемата е съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Някои от хората са били обработвани по-бързо. Други, като възрастното семейство, дало 530 хил. лв., са били мамени от февруари 2017 г. до март 2018 г.

- Кой е измислил схемата?

- Тя е от много години и не се използва само от тази група. Това е най-популярната схема.

- Осъждани ли са за предишни измами?

- Да, лидерът и няколко от членовете.

- Звънят ли и на мобилния, и на стационарния телефон?

- Това е характерно за телефонните измами. Започват на стационарен телефон, а ако жертвата има и мобилен, се прехвърлят и на него. Влезе ли някой в сценария, е изключително трудно да направи контакт с когото и да било, защото измамниците се опитват да го изолират. Постоянно ги държат и на двата телефона. Предупреждават ги да не споделят на никого, задават им линия на поведение.

- Използват ли някои характерни думи?

- Не, няма такава закономерност. Основният сигнал за хората трябва да е, че ако им искат пари по телефона, без значение за кого се представя човекът, става дума за измама.

- Как е действала бандата?

- В масовия случай член от групата от Горна Оряховица се представял за инспектор Кръстев. Бандата е избирала жертвите случайно.

Последователно

са набирали

поредни домашни

номера

Измамите са много, а щетата е около 2 млн. лв.

- Опишете семейните им връзки.

- Лидерът на групата е син на един от членовете. С други е братовчед.

- Колко са били въртачите?

- Групата е участвала в различни конфигурации в отделните измами. Няма точна бройка. Според измамата е имало един или двама въртачи. Друг е контролирал мулето, което отива да вземе парите и ги доставя на групата. Според доказателствата ни са използвали едни и същи мулета.

- Семейството, дало 530 хил. лв., продавало ли е имущество и как са ги заблужавали толкова дълго време?

- Да, продали са свой имот. В един от случаите, при които са давали пари, мъжът лично ги е занесъл във Велико Търново. Постоянно към семейството е подавана нова информация. Човекът потърси мнимия полицейски служител, с който е поддържал контакт. Поинтересува се къде са му спестяванията. Потърси ни, тъй като почти 3 месеца - от март до юни 2018 г., не е имало контакт между него и измамниците. Търсеше “полицая”, за да се поинтересува какво се случва, как се развива случаят.

- Колко пъти им е давала пари жената, мамена от 2017 г. до задържането на групата?

- Там има установен контакт на друго ниво. Мулето е имало доверителни отношения с жената и е продължило схемата. Още изясняваме как е успяло да поддържа заблуждението. Работим и с пострадалата, за да изясним каква е сумата, с която е ощетена. Знаем, че е продала и апартамента си на сина на участник в престъпната група, но още беседваме с нея.

- Има ли други случаи на измами, продължили по-дълго?

- Да, извън тази група има. Хора са давали пари на няколко пъти, дори сме имали случаи пострадали да занесат собствените си пари по указания на измамника чак и в Румъния.

- А случаи на измамени, ползвани като мулета?

- Да. Възрастна жена, която не разполагала вече с пари, транспортира накитите си и по пътя взема пари от друга телефонна измама. Накрая ги занесла до София, където оставя всичко и то се взема от друго муле.

- Колко групи следите?

- Наблюдаваме целия контингент. Те са ситуирани в няколко населени места в Плевенско, Русенско и Великотърновско. Местата са Ветово, Горна Оряховица, Камен, Павликени и Левски.

- Другите групи също ли се обаждат от Румъния?

- След акцията ни

трафикът от

Румъния към

България

значително

намаля

Имаме само една заявена телефонна измама, но не е от Румъния.

- Като беседвате с жертвите, те не са ли чували преди това за телефонни измами?

- Повечето са. Говори се по медиите, раздават се информационни материали, провеждаме и беседи.

Оказва се обаче, че в масовия случай хората не очакват, че точно те могат да станат жертва на телефонна измама. Затова, въпреки че знаят за тези престъпления, стават жертва.

- Как хората обясняват защо са повярвали?

- Няма нещо конкретно, просто в този момент така са реагирали. Сигурно основната причина е, че когато получиш обаждане от телефонен измамник, информацията, която ти подава, е шокираща и в този момент емоцията взема превес над разсъдъка. Реакциите на жертвите са изцяло подвластни на емоциите.

Не бива да забравяме и че масовите жертви на телефонни измами са хора над 75-годишна възраст.

- А има ли по-млади жертви?

- Да, но са инцидентни. Има и случаи на измамени деца. Схемата пак е съдействие на полицията, но им казват, че всичко се прави със знанието на родителите им.

- Колко време след измамата подават сигнали хората?

- Различно, някои след час, други след 10 дни. Има и такива, които след преустановяване на измамата не осъзнават, че са ги излъгали и доста по-късно ни търсят.

- Как се избират мулетата?

- Различно, най-вече ги наемат след обяви в интернет. Много е важно да се знае, че

няма довършена

телефонна

измама без муле

За щастие, има доста случаи, при които, след като куриерът се осъзнае, съдейства на полицията.

-Работите с телекомите. Какви инициативи предприемате, за да намалите измамите?

- От края на февруари имаме съвместна инициатива с БТК. По техни данни тогава е имало над 81 хил. телефонни разговора с цел измама. В резултат от съвместните ни мерки през март намалението на тези обаждания е почти 5 пъти - до 18 792 опита. Данните до 23 април пък са за 1512 опита.

- Какви са мерките?

- Мониторинг на телекомуникационното пространство и при идентифициране на нетипичен трафик от страна на румънски, български или други номера трафикът се прекъсва. Работим с БТК, тъй като масово ползвателите на стационарни телефони в България са техни абонати.

Мерките дават резултат. През март м.г. има 137 телефонни измами, а този март - 56.

В момента предприемаме и индентични мерки с другите оператори.

- Имаше една българска група, която вършеше измами в Гърция. Какво се случва с нея?

- Започнахме да работим по нея с колегите през 2016 г. Стигна се до задържането на 9 души, които бяха екстрадирани там. Лидерите на групата бяха осъдени на по 19 г. затвор, трима от участниците - на по 9 г., един получи 4 г. затвор. Те са ползвали схемата за пострадал роднина при инцидент и пари за скъпоструваща операция. Измамите им са били съсредоточени основно в Солун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците

Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония беше стратегическа грешка, а споразумението на Сърбия с Евразийския съюз ще се отрази зле на преговорите с ЕС, казва външният министър на Словакия - Г-н министър, доколкото знам, сте започнали дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София

Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Доц. Стойчо Стойчев: Отпадането на мониторинга е признание за международния облик на България

Правителството направи каквото зависеше от него. Топката сега е в полето на съдебната власт, казва политологът - Успех или закономерност е отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България, доц. Стойчев? - Отговорът е и да, и не. Да, защото това е признание за международния облик на България,

Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец" - Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”? - Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме,

Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber