Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422101 Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново www.24chasa.bg

Следихме бандата от Горна Оряховица около година, казва още гл. инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” в Главна дирекция “Национална полиция”

- Гл. инспектор Падинкова, разкрихте групата за телефонни измами от Горна Оряховица, мамила хората 2 години. Как се стигна до залавянето?

- След продължителна работа на полицията и прокуратурата. Събирахме и анализирахме доказателства, след като получихме сигнал за съпричасност на групата към няколко измами. Отне ни около година.

Използвахме пълния комплект от оперативни способи и методи на полицията, за да заловим групата.

- Разбра се, че са ползвали схемата със съдействие на полицията. Колко време са обработвали хората, преди да им дадат пари, и преплитали ли са схемата с тази за близък роднина, пострадал в катастрофа?

- Да, схемата е съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Някои от хората са били обработвани по-бързо. Други, като възрастното семейство, дало 530 хил. лв., са били мамени от февруари 2017 г. до март 2018 г.

- Кой е измислил схемата?

- Тя е от много години и не се използва само от тази група. Това е най-популярната схема.

- Осъждани ли са за предишни измами?

- Да, лидерът и няколко от членовете.

- Звънят ли и на мобилния, и на стационарния телефон?

- Това е характерно за телефонните измами. Започват на стационарен телефон, а ако жертвата има и мобилен, се прехвърлят и на него. Влезе ли някой в сценария, е изключително трудно да направи контакт с когото и да било, защото измамниците се опитват да го изолират. Постоянно ги държат и на двата телефона. Предупреждават ги да не споделят на никого, задават им линия на поведение.

- Използват ли някои характерни думи?

- Не, няма такава закономерност. Основният сигнал за хората трябва да е, че ако им искат пари по телефона, без значение за кого се представя човекът, става дума за измама.

- Как е действала бандата?

- В масовия случай член от групата от Горна Оряховица се представял за инспектор Кръстев. Бандата е избирала жертвите случайно.

Последователно

са набирали

поредни домашни

номера

Измамите са много, а щетата е около 2 млн. лв.

- Опишете семейните им връзки.

- Лидерът на групата е син на един от членовете. С други е братовчед.

- Колко са били въртачите?

- Групата е участвала в различни конфигурации в отделните измами. Няма точна бройка. Според измамата е имало един или двама въртачи. Друг е контролирал мулето, което отива да вземе парите и ги доставя на групата. Според доказателствата ни са използвали едни и същи мулета.

- Семейството, дало 530 хил. лв., продавало ли е имущество и как са ги заблужавали толкова дълго време?

- Да, продали са свой имот. В един от случаите, при които са давали пари, мъжът лично ги е занесъл във Велико Търново. Постоянно към семейството е подавана нова информация. Човекът потърси мнимия полицейски служител, с който е поддържал контакт. Поинтересува се къде са му спестяванията. Потърси ни, тъй като почти 3 месеца - от март до юни 2018 г., не е имало контакт между него и измамниците. Търсеше “полицая”, за да се поинтересува какво се случва, как се развива случаят.

- Колко пъти им е давала пари жената, мамена от 2017 г. до задържането на групата?

- Там има установен контакт на друго ниво. Мулето е имало доверителни отношения с жената и е продължило схемата. Още изясняваме как е успяло да поддържа заблуждението. Работим и с пострадалата, за да изясним каква е сумата, с която е ощетена. Знаем, че е продала и апартамента си на сина на участник в престъпната група, но още беседваме с нея.

- Има ли други случаи на измами, продължили по-дълго?

- Да, извън тази група има. Хора са давали пари на няколко пъти, дори сме имали случаи пострадали да занесат собствените си пари по указания на измамника чак и в Румъния.

- А случаи на измамени, ползвани като мулета?

- Да. Възрастна жена, която не разполагала вече с пари, транспортира накитите си и по пътя взема пари от друга телефонна измама. Накрая ги занесла до София, където оставя всичко и то се взема от друго муле.

- Колко групи следите?

- Наблюдаваме целия контингент. Те са ситуирани в няколко населени места в Плевенско, Русенско и Великотърновско. Местата са Ветово, Горна Оряховица, Камен, Павликени и Левски.

- Другите групи също ли се обаждат от Румъния?

- След акцията ни

трафикът от

Румъния към

България

значително

намаля

Имаме само една заявена телефонна измама, но не е от Румъния.

- Като беседвате с жертвите, те не са ли чували преди това за телефонни измами?

- Повечето са. Говори се по медиите, раздават се информационни материали, провеждаме и беседи.

Оказва се обаче, че в масовия случай хората не очакват, че точно те могат да станат жертва на телефонна измама. Затова, въпреки че знаят за тези престъпления, стават жертва.

- Как хората обясняват защо са повярвали?

- Няма нещо конкретно, просто в този момент така са реагирали. Сигурно основната причина е, че когато получиш обаждане от телефонен измамник, информацията, която ти подава, е шокираща и в този момент емоцията взема превес над разсъдъка. Реакциите на жертвите са изцяло подвластни на емоциите.

Не бива да забравяме и че масовите жертви на телефонни измами са хора над 75-годишна възраст.

- А има ли по-млади жертви?

- Да, но са инцидентни. Има и случаи на измамени деца. Схемата пак е съдействие на полицията, но им казват, че всичко се прави със знанието на родителите им.

- Колко време след измамата подават сигнали хората?

- Различно, някои след час, други след 10 дни. Има и такива, които след преустановяване на измамата не осъзнават, че са ги излъгали и доста по-късно ни търсят.

- Как се избират мулетата?

- Различно, най-вече ги наемат след обяви в интернет. Много е важно да се знае, че

няма довършена

телефонна

измама без муле

За щастие, има доста случаи, при които, след като куриерът се осъзнае, съдейства на полицията.

-Работите с телекомите. Какви инициативи предприемате, за да намалите измамите?

- От края на февруари имаме съвместна инициатива с БТК. По техни данни тогава е имало над 81 хил. телефонни разговора с цел измама. В резултат от съвместните ни мерки през март намалението на тези обаждания е почти 5 пъти - до 18 792 опита. Данните до 23 април пък са за 1512 опита.

- Какви са мерките?

- Мониторинг на телекомуникационното пространство и при идентифициране на нетипичен трафик от страна на румънски, български или други номера трафикът се прекъсва. Работим с БТК, тъй като масово ползвателите на стационарни телефони в България са техни абонати.

Мерките дават резултат. През март м.г. има 137 телефонни измами, а този март - 56.

В момента предприемаме и индентични мерки с другите оператори.

- Имаше една българска група, която вършеше измами в Гърция. Какво се случва с нея?

- Започнахме да работим по нея с колегите през 2016 г. Стигна се до задържането на 9 души, които бяха екстрадирани там. Лидерите на групата бяха осъдени на по 19 г. затвор, трима от участниците - на по 9 г., един получи 4 г. затвор. Те са ползвали схемата за пострадал роднина при инцидент и пари за скъпоструваща операция. Измамите им са били съсредоточени основно в Солун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа”

Любо Нейков: Дори и малка слава да имаш, това е голямо тегло

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40% - Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин.

Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма - Г-н Мелемов,

Ненков: Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Зам.-министър Иванов: Само ако всички спазват мерките, може да спрем заболяването

Винаги приканваме стопаните, които гледат прасе в двора да го изследват за това заболяване. Въпросът сега е как да овладеем положението, защото от тук нататък вече нещата стават много, много сериозни, заболяването заема широк фронт. Нашите колеги отиват на проверка единия ден и заварват 200 животни, на другия - умъртвяват 13.

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?” - Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията?

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber