Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7422101 Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново Мъжът, дал 530 000 лева на измамници, им е носил пари до Велико Търново www.24chasa.bg

Следихме бандата от Горна Оряховица около година, казва още гл. инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” в Главна дирекция “Национална полиция”

- Гл. инспектор Падинкова, разкрихте групата за телефонни измами от Горна Оряховица, мамила хората 2 години. Как се стигна до залавянето?

- След продължителна работа на полицията и прокуратурата. Събирахме и анализирахме доказателства, след като получихме сигнал за съпричасност на групата към няколко измами. Отне ни около година.

Използвахме пълния комплект от оперативни способи и методи на полицията, за да заловим групата.

- Разбра се, че са ползвали схемата със съдействие на полицията. Колко време са обработвали хората, преди да им дадат пари, и преплитали ли са схемата с тази за близък роднина, пострадал в катастрофа?

- Да, схемата е съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Някои от хората са били обработвани по-бързо. Други, като възрастното семейство, дало 530 хил. лв., са били мамени от февруари 2017 г. до март 2018 г.

- Кой е измислил схемата?

- Тя е от много години и не се използва само от тази група. Това е най-популярната схема.

- Осъждани ли са за предишни измами?

- Да, лидерът и няколко от членовете.

- Звънят ли и на мобилния, и на стационарния телефон?

- Това е характерно за телефонните измами. Започват на стационарен телефон, а ако жертвата има и мобилен, се прехвърлят и на него. Влезе ли някой в сценария, е изключително трудно да направи контакт с когото и да било, защото измамниците се опитват да го изолират. Постоянно ги държат и на двата телефона. Предупреждават ги да не споделят на никого, задават им линия на поведение.

- Използват ли някои характерни думи?

- Не, няма такава закономерност. Основният сигнал за хората трябва да е, че ако им искат пари по телефона, без значение за кого се представя човекът, става дума за измама.

- Как е действала бандата?

- В масовия случай член от групата от Горна Оряховица се представял за инспектор Кръстев. Бандата е избирала жертвите случайно.

Последователно

са набирали

поредни домашни

номера

Измамите са много, а щетата е около 2 млн. лв.

- Опишете семейните им връзки.

- Лидерът на групата е син на един от членовете. С други е братовчед.

- Колко са били въртачите?

- Групата е участвала в различни конфигурации в отделните измами. Няма точна бройка. Според измамата е имало един или двама въртачи. Друг е контролирал мулето, което отива да вземе парите и ги доставя на групата. Според доказателствата ни са използвали едни и същи мулета.

- Семейството, дало 530 хил. лв., продавало ли е имущество и как са ги заблужавали толкова дълго време?

- Да, продали са свой имот. В един от случаите, при които са давали пари, мъжът лично ги е занесъл във Велико Търново. Постоянно към семейството е подавана нова информация. Човекът потърси мнимия полицейски служител, с който е поддържал контакт. Поинтересува се къде са му спестяванията. Потърси ни, тъй като почти 3 месеца - от март до юни 2018 г., не е имало контакт между него и измамниците. Търсеше “полицая”, за да се поинтересува какво се случва, как се развива случаят.

- Колко пъти им е давала пари жената, мамена от 2017 г. до задържането на групата?

- Там има установен контакт на друго ниво. Мулето е имало доверителни отношения с жената и е продължило схемата. Още изясняваме как е успяло да поддържа заблуждението. Работим и с пострадалата, за да изясним каква е сумата, с която е ощетена. Знаем, че е продала и апартамента си на сина на участник в престъпната група, но още беседваме с нея.

- Има ли други случаи на измами, продължили по-дълго?

- Да, извън тази група има. Хора са давали пари на няколко пъти, дори сме имали случаи пострадали да занесат собствените си пари по указания на измамника чак и в Румъния.

- А случаи на измамени, ползвани като мулета?

- Да. Възрастна жена, която не разполагала вече с пари, транспортира накитите си и по пътя взема пари от друга телефонна измама. Накрая ги занесла до София, където оставя всичко и то се взема от друго муле.

- Колко групи следите?

- Наблюдаваме целия контингент. Те са ситуирани в няколко населени места в Плевенско, Русенско и Великотърновско. Местата са Ветово, Горна Оряховица, Камен, Павликени и Левски.

- Другите групи също ли се обаждат от Румъния?

- След акцията ни

трафикът от

Румъния към

България

значително

намаля

Имаме само една заявена телефонна измама, но не е от Румъния.

- Като беседвате с жертвите, те не са ли чували преди това за телефонни измами?

- Повечето са. Говори се по медиите, раздават се информационни материали, провеждаме и беседи.

Оказва се обаче, че в масовия случай хората не очакват, че точно те могат да станат жертва на телефонна измама. Затова, въпреки че знаят за тези престъпления, стават жертва.

- Как хората обясняват защо са повярвали?

- Няма нещо конкретно, просто в този момент така са реагирали. Сигурно основната причина е, че когато получиш обаждане от телефонен измамник, информацията, която ти подава, е шокираща и в този момент емоцията взема превес над разсъдъка. Реакциите на жертвите са изцяло подвластни на емоциите.

Не бива да забравяме и че масовите жертви на телефонни измами са хора над 75-годишна възраст.

- А има ли по-млади жертви?

- Да, но са инцидентни. Има и случаи на измамени деца. Схемата пак е съдействие на полицията, но им казват, че всичко се прави със знанието на родителите им.

- Колко време след измамата подават сигнали хората?

- Различно, някои след час, други след 10 дни. Има и такива, които след преустановяване на измамата не осъзнават, че са ги излъгали и доста по-късно ни търсят.

- Как се избират мулетата?

- Различно, най-вече ги наемат след обяви в интернет. Много е важно да се знае, че

няма довършена

телефонна

измама без муле

За щастие, има доста случаи, при които, след като куриерът се осъзнае, съдейства на полицията.

-Работите с телекомите. Какви инициативи предприемате, за да намалите измамите?

- От края на февруари имаме съвместна инициатива с БТК. По техни данни тогава е имало над 81 хил. телефонни разговора с цел измама. В резултат от съвместните ни мерки през март намалението на тези обаждания е почти 5 пъти - до 18 792 опита. Данните до 23 април пък са за 1512 опита.

- Какви са мерките?

- Мониторинг на телекомуникационното пространство и при идентифициране на нетипичен трафик от страна на румънски, български или други номера трафикът се прекъсва. Работим с БТК, тъй като масово ползвателите на стационарни телефони в България са техни абонати.

Мерките дават резултат. През март м.г. има 137 телефонни измами, а този март - 56.

В момента предприемаме и индентични мерки с другите оператори.

- Имаше една българска група, която вършеше измами в Гърция. Какво се случва с нея?

- Започнахме да работим по нея с колегите през 2016 г. Стигна се до задържането на 9 души, които бяха екстрадирани там. Лидерите на групата бяха осъдени на по 19 г. затвор, трима от участниците - на по 9 г., един получи 4 г. затвор. Те са ползвали схемата за пострадал роднина при инцидент и пари за скъпоструваща операция. Измамите им са били съсредоточени основно в Солун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

София Антонова: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго, казва София Антонова, директор на дирекция в ЗК Лев Инс - “Лев Инс” е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна. - Категорично не съм съгласна.

Георг Спартански: Управлението ми е диалог с хората - те са моят работодател

Чужди компании инвестират 60 млн. евро, строят заводи, казва кметът на Плевен 40 улици са основно ремонтирани - това не се е случвало от 30 г. Парите за спортните клубове са увеличени двойно Тролейбусният транспорт е 100% нов и екологичен - Г-н Спартански, винаги сте казвали, че за да бъде преодоляна разликата между Северна и Южна България,

Емил Караниколов: Готови сме, ако “Фолксваген” реши да преговаря с България за завода

Отлагането на решението в коя страна да е заводът на “Фолксваген” е нормална процедура Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания за инвестиции - Г-н Караниколов, “Фолксваген” обяви,

Таня Христова: Правила, ред и контрол – това искам за Габрово

Всеки проект е значим, щом създава добавена стойност към качеството на живот, казва кметът на града Разработваме система за подкрепа на иновациите, кандидатстваме за 10 млн. лв. за развитието на музея “Етър” Стремим се да сближаваме интересите на бизнеса с образованието в града - Г-жо Христова, Габрово ще посрещне своя празник след едно сериозно

Проф. д-р Ангел Димитров: Съгласие има България и Северна Македония да честват заедно св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Наум Преславски и цар Самуил

Не сме били хладни към папа Франциск, но представител на Синода можеше да е до него на молитвата за мир, казва съпредседателят на българо-македонската комисия - В. “Фигаро” написа статия “Невиждано студен прием на папата от българските православни християни”. Реакциите на част от българската общественост също са подобни. Съгласен ли сте, проф.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber