Съкратеното следствие е компромис между обвинение и защита

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7419956 Съкратеното следствие е компромис между обвинение и защита Съкратеното следствие е компромис между обвинение и защита www.24chasa.bg
Вероника Имова - член на Висшия съдебен съвет и бивш съдия в Наказателната колегия на Върховния касационен съд

Такова законодателно разрешение е непонятно за правни системи с висок ръст на опасни престъпления

Институтът на съкратеното съдебно следствие е създаден, за да облекчи производството. Законодателят е предвидил разумен компромис между обвинението и защитата в случаите, когато подсъдимият признава фактите на обвинението. Този вид производство е отклонение от общото състезателно производство,

като опит да се

разтовари

правосъдието от

проточване на

съдебен процес

с повторно събиране на доказателства, вече събрани в досъдебната фаза.

Обществото се интересува от тази облекчена процедура, когато се определя наказание след съкратено съдебно следствие. Т.е. подсъдимият признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласява да не се събират доказателства по тях. Когато съдът установи, че самопризнанието на подсъдимия се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства, се преминава към съкратеното съдебно следствие.

Когато съдът постанови осъдителна присъда, подсъдимият се ползва от своеобразен “бонус” за това, че е помогнал на правосъдието, признавайки фактите на обвинението и облекчавайки наказателния процес.

Признаването на

фактите обаче не

означава

признаване на

вината,

както и това не освобождава съда от преценка дали признатите факти се отнасят до съставомерните признаци на престъплението по повдигнатото обвинение. Т.е. в съкратеното производство съдът продължава на общо основание да преценява въпросите, свързани с вината на подсъдимия и със съставомерността на фактите спрямо конкретния престъпен състав.

Съдът определя наказанието при условията на чл. 58а от Наказателния кодекс, в който в рамките на 5 алинеи са развити различни хипотези, при които се определя наказанието. Когато наказанието “лишаване от свобода” е предвидено като алтернатива на най-тежките - доживотен затвор и доживотен затвор без замяна, тогава вече се определя наказание между 20 и 30 г. лишаване от свобода. Например за квалифицираните умишлени убийства наказанието “лишаване от свобода” не се намалява с 1/3, когато е наложено в замяна на “доживотен затвор”. При постановяване на осъдителна присъда съдът не може да наложи извънредното наказание “доживотен затвор без замяна”. Той може да определи това наказание, но заради тази съкратена процедура законът му забранява да го наложи. Не може да наложи и наказанието “доживотен затвор”, което съдът е длъжен да замени с “лишаване от свобода” от 20 до 30 г.

Подходът на законодателя е в резултат на съобразяване с достиженията на правните системи в развитите държави и с позоваването на редица международни актове, които са част от националното ни право. Както и със стремежа нашата наказателноправна система да премине към наказания, които могат да въздействат за поправяне и превъзпитание на осъдените.

До известена степен

подходът към

системата на

наказанията е

либерален,

което, разбира се, е необяснимо за обществото. Особено за жертвите на тежки престъпления и техните наследници. Такова законодателно разрешение е непонятно особено в тези правни системи, в които се наблюдава ниско правосъзнание и висок ръст на престъпленията с висока степен на обществена опасност. Либерализирането на режима на наказанията невинаги съответства на обществените потребности за справяне с престъпността. Като съдия съм длъжна да прилагам закона такъв, какъвто действа сега.

Когато се прилага този облекчен режим за наказване при тежки посегателства срещу личността или при корупционни престъпления, трябва да се прецизират обстоятелствата за тежестта на конкретното престъпление. Причината - наказание, индивидуализирано в рамките на 20-30 години “лишаване от свобода” е почти половин човешки живот. В този смисъл то отговаря на идеята на законодателя да създаде такъв подход в системата на наказанията, като дори най-тежките в градацията на тази система да бъдат съобразени с принципа за постигане на специална и генерална превенция. Т.е.

трябва да бъде

въздействано на

извършителя на

престъплението

съгласно превенцията на закона, макар и да не може да бъде компенсирано по никакъв начин дори с най-строгите средства отнетото човешко благо - да се върне отнет живот. Но целта на наказанието е в неговия възпиращ, възпитателен и предупредителен ефект. Такава е била идеята на законодателя и въвеждайки този облекчен режим.

Близко до ума и сърцето е, че обществото никога няма да бъде примирено с каквато и да била по тежест санкция. Гражданите винаги ще търсят справедливост в най-тежката санкция.

От гледна точка на закона и на правосъдието справедливостта изисква обществото да се убеди в стремежа да се изведе най-точният баланс между строгостта на закона и защитата от престъпни посегателства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Време е да се говори на български и ясно

Прекалено гръмките и загадъчни заглавия събуждат атавистични страхове Съвкупното чиновничество сътвори нов Левиатан. Из социалните мрежи шества библейско чудовище, наречено нова Стратегия за детето. Оказва се, че нищо такова няма, но са събудени атавистични страхове у много хора и се организират разни групи за натиск по фейсбук и се громи

Идеална майка ли сте? Тест за амбицозни родители

Перфектната родителка отслабва още в родилното, детето й учи китайски, а тя готви само с продукти от своята градинка В днешно време е много трудно да си родител. Особено майка. Обикновените майки биват презирани от обществото. Днес всички трябва да са перфектни майки. Какво отличава перфектната от обикновената майка?

Живеем с 5,5 години повече, отколкото преди 6 десетилетия

През 1960 г., когато съм бил на пет години, средната продължителност на живота у нас е била малко над 69,2 години. След това има дълъг 16-годишен период на известно, но бавно подобрение: през 1986 г. тя е 71,7 години. Това е най-високата стойност за целия период до 1989 г. За десетте следващи години (съкращаването започва през 1987 г.), т.е.

"24 часа" не копае гроб на футбола, уважаеми! Само новините за него! (Видео)

Вчера Красимир Балъков беше представен официално като новия национален селекционер на България. "24 часа" съобщи за тази рокада още преди два месеца. Тогава ни обвиниха в лъжа и ни нарекоха "гробокопачи на българския футбол". Припомняме го, защото ние гробове не копаем. Само новини. Защото не сме оракули, а журналисти.

Томислав Дончев: Време е за икономическа трансформация, можем да отделим 6 млрд.

Вместо въведение Всяка сфера на обществения живот преминава през фази, които логично са предопределени от натрупванията на знание, опит и капитал по извървения път. Икономиката не прави изключение. Въпрос на обществена зрялост е необходимостта от промени да бъде уловена в аванс и навреме да бъдат очертани посоките и скоростта на процесите,

Дойче веле: Бива ли Десислава Радева да пише такива неща?

Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук на германския авиопревозвач Луфтханза заради отменен полет от Франкфурт за Валенсия, където трябвало да участва в събора на български фолклорни групи „На мегдана на другата България". Раздразнението ѝ е разбираемо. Но заканата ѝ никога повече да не използва услугите на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти. От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има

Коментар на седмицата №2: Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 86 000 прочитания. Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева,

Влезли Антихристът и джендърът в един бар

Или защо Сатаната няма да посмее да дойде да ни прелъстява точно в предизборната година Едно време беше по-хубаво! Живеехме на сигурно, опасността дебнеше само от Запад и ние се пазехме от нея с граници, телени огради, граничари с пушки, шест отдела в тайната полиция, най-голямата армия на Балканите, бункери, гражданска отбрана и военно обучение.

Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (видео)

Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева, завършила право в СУ (така пише в профила й). Тя казва: “Папата внася в България перилни препарати, има фирма.

"Правен свят": Легитимно ли е ръководството на Съюза на съдиите в България?

"Правен свят" задава въпроса легитимен ли е Съюзът на съдиите в България. Публикуваме техния материал заради дискусията, която се породи след публикуването  на стенограмите от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел. Вчера ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков,

Визите за България не паднаха с едно телефонно обаждане

Зад всички разговори на високо ниво стоят трудът и усилията на безброй експерти и служители Тия дни гледах един предизборен клип, в който Мануела Малеева интервюира Стефан Тафров как са паднали европейските визи за българите. В това 5-минутно видео той разказва как френският министър-председател Лионел Жуспен трябвало да бъде убеден Франция да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber