“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7415930 “24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС “24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС www.24chasa.bg
Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на 8 април т.г.

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него.

Питаме ги:

1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април?

2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

3) Трябва ли да се публикува стенограмата?

Въпросите бяха изпратени днес до:

- Бойко Борисов, министър-председател на България

Младен Маринов, министър на вътрешните работи на България

Сотир Цацаров, главен прокурор

Димитър Георгиев, председател на ДАНС

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

 Корнелия Нинова, лидер на БСП и председател на парламентарната група на “БСП за България”

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС и председател на парламентарната им група

Волен Сидеров, лидер на “Атака” и председател на ПГ на “Обединени патриоти”

Веселин Марешки, лидер на партия “Воля”.

До редакционното приключване на броя нито един от тях не отговори на въпросите на “24 часа”. Очакваме отговорите им, за да ги представим на читателите си.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС

ВИКТОР ИВАНОВ

На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията.

Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на антикорупционната комисия, нищо, че темата е борба с корупцията. Заседанието не завърши с общо становище на първите в държавата. То предизвика повече шум с разнопосочното говорене на соцлидерката Корнелия Нинова, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев. Стигна се дотам да се разменят обвинения в лъжи.

Борбата с корупцията безспорно е една от важните теми за България. И обществото има право да знае кой от политиците какво мисли за корупцията, как смята да я бори или пък упражнява.

Заради това и “24 часа” поиска да му бъде предоставена стенограмата от разговора въз основа на Закона за достъп до обществена информация.

Президентът Румен Радев обаче отказа. Изпрати отказа си, подписан от неговия главен секретар Димитър Стоянов. Защото стенограмата се оказа засекретена като “служебна тайна”.

В отказа на Румен Радев има поне три проблема. Първият е нарушаването на обществения интерес.

След като самият президент твърди, че е недоволен от разнопосочните интерпретации, би трябвало да разбира, че обществото е още по-объркано. Българските граждани имат право да знаят.

В правото това се нарича надделяващ обществен интерес, който в случая Румен Радев нарушава.

А неговото нарушение е още по-фрапиращо, след като вече имаме съдебни решения, че стенограмите от КСНС не могат да бъдат крити. Именно след дело на журналисти за стенограмите от КСНС, посветени на фалита на КТБ при президента Росен Плевнелиев, те бяха публикувани. Ако президентът Румен Радев е искрен, че държи България да е правова държава, защо нарушава съдебно решение?

 Още по-фрапиращо в мотивите на отказа е елементарното непознаване както на Закона за достъп до обществена информация, така и на Закона за класифицирана информация, а също така и на Закона за Консултативния съвет по национална сигурност. Такава правна неграмотност чиновниците демонстрират само и единствено, когато шефът на институцията, бил той министър или президент, отказва да бъде открит и публичен. Мога да го твърдя от собствения си опит на журналист, получил десетки справки и информации по ЗДОИ и осъждал за информация институции като Министерския съвет и ДАНС.

Именно в ЗДОИ фигурира разделението на обществена информация и служебна информация. И там е записано, че служебната информация също е обществена и трябва да бъде предоставена, ако има обществен интерес към нея. Съдът приема

всяко заявление

за достъп като

обществен интерес

Още повече че тук говорим за борбата с корупцията.

В отказа си главният секретар на президентството Димитър Стоянов се позовава и на Закона за защита на класифицираната информация и твърди, че стенограмата е с гриф “За служебно ползване” като служебна тайна.

Да, но именно в члена, на който той се позовава, е записано, че служебна тайна е информация, която не е държавна тайна и е посочена в отделен закон. Примерно в нашия случай в Закона за КСНС. Но, за жалост на администрацията на президента и на самия Румен Радев,

в този закон няма

посочване на

служебни тайни Напротив, единствено е записано, че заседанията на съвета са закрити. Закрити, но не и секретни.

Не само на мен, но и на чиновниците от президентството е ясно, че ще загубят съдебното дело за достъп до стенограмата и ще предоставят информацията. Защото “24 часа” ще продължи да я иска. За тях е ясно също така, че очевидно

темата за КСНС и

корупцията ще бъде

извадена и преди

местните избори

Защото тогава изтича засекретяването на стенограмата като служебна тайна. Точната дата е 8 октомври. И ако Румен Радев не гони свои си политически дивиденти, а наистина е президент и мъж с достойнство, той няма право да крие разговора за корупцията сега. Нито законът, нито моралът са на страната на Румен Радев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Най-големият шпионски скандал в историята

Появи се и секси агентка съблазнителка, вероятно от ЦРУ Според елита на Демократическата партия САЩ се намират в тежка конституционна криза. Според републиканците обаче това е най-големият шпионски скандал в човешката история. В центъра на скандала е опит на ФБР и вероятно на ЦРУ да компрометират Тръмп,

Поредната убита жена е жертва на всички нас

Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им, докато миналата седмица не влязъл в дома ѝ, пребил я от бой, вързал ръцете ѝ,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber