Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7415373 Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят? Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят? www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка.

Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална промяна технологии върху развиващите се икономики.

Може би най-важният въпрос, който разглеждаме, е дали изкуственият интелект ще представлява заплаха, или ще открие нови възможности за развиващите се региони като Африка.

Оптимистите казват, че такива места могат да използват бързо напредващите системи с ИИ, за да увеличат своята производителност и да направят гигантски скок напред.

Аз обаче съм все по-обезпокоен, че изкуственият интелект на практика ще блокира традиционния път за растеж, като замени нископлатените работни места с роботи.

Както ни казва Кай-Фу Лий, който работи като в Пекин и инвестира в изкуствен интелект, ИИ е потенциално най-революционната технология, която ще се появи през този век. Той освен това, наред със свързаните технологии на машинното обучение и роботиката, напредва със светкавична скорост.

ИИ вече има капацитетът да замени много работни задачи, които са основани на правила и повтарящи се, и не изискват голяма сръчност или отзивчивост.

В развитите икономики, например, роботи замениха доста повече от половината работни места в автомобилостроенето и свързани с него отрасли през последните десетилетия.

Автоматичните системи вече се радват на по-висок процент на доволни потребители, отколкото хората в кол центровете, а това заплашва един ключов източник на работни места в много страни.

По същия начин системи, които позволяват използването на ИИ, водят до значителни загуби на работни места в "задните офиси" на банките, здравните, застрахователните и счетоводните компании. Това са работни позиции, които през последните години бяха прехвърлени в развиващи се страни като Индия, Виетнам, Южна Африка и Мароко.

Работни места, изложени на риск?

Според нашето изследване в Оксфорд около 40% от работните места в Европа са уязвими от ИИ през следващите десетилетия. Същото важи за близо половината в САЩ и още по-голям дял в развиващите се държави.

Някои твърдят, че ИИ ще създаде също толкова много работни места, колкото ще бъдат загубени заради роботите, и че не бива да се тревожим прекалено много. Аз обаче смятам, че тези нови работни места ще бъдат съсредоточени в някои части от развития свят и че развиващите се страни ще останат встрани.

Това е от най-голямо значение в по-бедните държави, които използват своята сравнително нископлатена работна сила като първи етап от догонването на развитите икономики. Примери за това са Китай, Тайланд и Виетнам.

По-голямата част от заплашените работни места на такива места ще бъдат по-ниско квалифицирани. Фактът, че също така има тенденция бедните страни да страдат от недостиг на висококвалифицирани работници, обаче може да подкопае още повече тяхната конкурентоспособност.

Развитието на спомагателни технологии ще направи предизвикателството още по-голямо. 3D принтирането ще се комбинира с ИИ, за да позволят на потребителите в богатите страни да си правят сами, много по-близо до дома, дрехи, обувки, устройства и други продукти според своите индивидуални нужди.

Увеличаването на това производство може да означава, че епохата на изнасяне на производства в развиващите се страни наближава своя край.

Гай Райдър, генералният директор на Международната организация по труда (МОТ) към ООН, показва как политиката на протекционизъм ще ускори тази тенденция. Връщането на производства в развитите страни никога не е било на по-високо равнище, въпреки че у дома си идват не работни места, а ИИ и роботизирани процеси.

Нарастващо неравенство

В момент, когато технологиите играят все по-доминираща роля в глобалната икономика, онези части от планетата, които движат техническото развитие, придобиват още по-голяма мощ. Просто погледнете концентрацията на богатство и доходи на места като Силициевата долина.

Тази тенденция може да стане глобална, като увеличи неравенството. Тъй като дигиталната икономика е трудна за количествено измерване и е трансгранична, данъчните приходи на държавите са подкопани - нещо, което намалява инвестициите в инфраструктурата, здравеопазването и образованието.

Технологичният сектор освен това изсмуква таланти от целия свят, оставяйки недостиг на човешки капитал в някои държави. Всички икономики сега изискват висококвалифицирани хора да работят в отрасли като изкуствения интелект, но е налице тенденция тези обикалящи света индивиди да предпочитат да живеят в сигурни и развити градове, които предлагат най-добрите кариерни възможности.

С някои изключения, които са впечатляващи, като Бангалор в Индия, за по-бедните страни ще е по-трудно да привличат и задържат такива работници, което ще ги направи още по-уязвими.

Ефектът на концентрацията е очевиден не просто от гледна точка на местоположението, но и сред самите компании.

Например, едва шепа, които работят в САЩ и Китай, сега доминират сектора на ИИ. Това означава, че европейските и японските компании изостават.

Лъч надежда?

Всичко ли е загубено? Може би не. Появяват се нови фирми, които имат за цел да използват ИИ, за да повишат икономическия растеж и производителността в развиващите се страни. Те също така осигуряват на гражданите достъп до образование, здравеопазване, заетост и други възможности.

Една такава компания е M-Pesa. Тя използва система, основаваща се на мобилната телефония, за трансфер на пари, чиято платформа е използвана от над 60% от кенийците. M-Tiba, друго кенийско приложение, използва подобна технология, за да предоставя здравни услуги на над 4 милиона души.

Някои експерти твърдят, че ИИ може да донесе в развиващия се свят същите внасящи радикална промяна ползи като мобилните телефони, помагайки за преодоляване на липсата на инфраструктура, която допринася за ниските доходи и изпадането на развитието в застой.

Публикувани неотдавна доклади на проекта Pathways for Prosperity Commission и на Световната банка твърдят по подобен начин, че изкуственият интелект и дигиталната икономика могат да осигурят образование, както и работни места и доходи, за хората в бедните страни, включително за онези в изолирани селски райони.

Много от тези компании обаче са едва в началния етап от развитието си и все още не е ясно дали те ще успеят. Не е ясно и дали положителният опит в малък брой страни като Кения може да бъде възпроизведен успешно другаде, нито пък дали позитивите са повече от заплахите, не на последно място от гледна точка на загубените работни места и данъчни приходи, както и на нарастващото неравенство.

Часовникът цъка и рисковете за развитието, породени от изкуствения интелект, никога не са били по-големи. Политическите ръководители навсякъде трябва да слушат внимателно и да помислят сериозно как да отговорят.

*Иън Голдин е професор по глобализация и развитие в Оксфордския университет. Той е автор на документалния филм "Ще убие ли ИИ развитието", излъчен по Би Би Си.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Страхът ни спаси от COVID-19

Страхът ни спаси от COVID-19

Мутафчийски се оказа правилният генерал за ситуацията, Бойко Борисов чуваше какво говорят по-знаещите от него, но се усети, че здравният министър не е лекар - изостава от темпото “Извинявам се, че нямаше камиони с трупове и десетки хиляди заразени!” С тази нескрита обида си тръгна след 100 дни почти всекидневно присъствие шефът на Националния

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат СНИМКА: Ройтерс

Демонстрациите в САЩ - благодатна почва за дезинформация

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат: смъртта на Джордж Флойд била постановка. Властите били прекъснали комуникационните средства в столицата. На разни хора се плащало да бъдат "професионални анархисти". Това разпалва подозрителност и разделение в момент, когато страната е залята от историческа вълна от гняв след

Джордж Флойд

Смъртта на Джордж Флойд: Протестите се организират в интернет

Социалните мрежи в САЩ врят и кипят десет дни след смъртта на Джордж Флойд. Демонстранти, често съвсем млади хора, ги използват, за да се координират в битката си, която разпали страната и чиито пламъци стигнаха чак до прага на Белия дом. Двайсет и шест годишната Динанда Прамести, работеща в сферата на комуникациите

СНИМКА: Pixabay

Пандемията в Румъния: Между страха и разума

Далеч съм от мисълта да критикувам само от любов към критиката или воден от някакъв интерес от друго естество, освен интереса към здравето на хората. Правя това уточнение от самото начало, защото в тези трудни за всички времена, всеки анализ става претекст за политическа или лична нападка. В същото време, като лекар и човек на науката

1990 г.: първите демократични избори.
2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

1990 г.: първите демократични избори. 2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

На 10 юни 1990 г. в България се провеждат първите свободни и демократични избори след режима на Живков. Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., на 7 декември е създаден опозиционният СДС. В началото на 1990 г. се свиква Националната кръгла маса, на която БКП и СДС се договарят да има избори за Велико народно събрание

24chasa.bg №1 и през май

24chasa.bg №1 и през май

Над 2,4 млн. души са чели сайта ни през изминалия месец, читателите явно търсят достоверна информация 1 858 896 българи са чели сайта на „24 часа“през май. Това показват данните на рейтинговата агенция „Гемиус“, която следи пазара в интернет. 39,85 % от хората, ползващи интернет в България, са посетили 24chasa.bg през месеца

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Снимка: Pixabay

Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина

Едните не били никакви българи, защото зачеркнали българското си минало, другите предпочитали да мият чинии на запад, вместо да градят родината. Не е ли време да нормализираме отношението си към българите в чужбина? Много българи в България се люшкат между поне три противоречиви и противоречащи си чувства

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

- Цифрите събудиха засилен, но нездрав интерес у някои политици - Три лъжи, два въпроса и няколко истини* Преди време бях написал статия, провокирана от политическото говорене по отношение на средствата от ЕС. 9 г. по-късно си давам сметка, че написаното е все още актуално, което при други обстоятелства вероятно щеше да е положителен факт

Елин Пелин

Учители тълкуват темата от матурата: Трябва ли човек да бяга от щастието, да се страхува от чувствата си?

Това всъщност пита Елин Пелин “От християнска гледна точка пребиваването на отец Никодим в манастира е образцово. Той се отказва от човешкия живот, за да се доближи до Бога и спаси душата си. Но от позицията на Бога отказът от човешко щастие доказателство ли е за праведност? И за това ли е роден човек - да води уединено съществуване

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Не е трудна темата от матурата, стига да проумееш, че никой не е безгрешен - важното е да осъзнаваш кое е добро и кое зло. И проверяващият е Животът Матурите на зрелостниците всяка година се превръщат в инфарктна точка на битието ни. Каква е тази тема, защо е тази тема, не можаха ли да измислят друга, защо мъчат децата с такава тема

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКИ: Ройтерс

Защо Тръмп е безсилен пред вандалите ?

Тези, които са виждали в Доналд Тръмп „силен лидер“ или „диктатор“, трябва да са поразени от действията му в кризисния за Америка период. Фактически, той не предприема никакви действия и се ограничава само със заплахи, докато в страната му гори пожара на масовия бунт. На въпросът, означава ли това, че президентът на САЩ е един празнодумец

СНИМКА: Pixabay

Великобритания полита към пропастта

Великобритания е пред най-тежката рецесия от 300 години насам. Борис Джонсън обаче следва своята лудешка стратегия за Брекзит, макар и да е ясно, че икономиката на страната е полетяла към пропастта. Кризата с коронавируса изцяло измести темата за Брекзита, за който никой вече не говори на Острова. Британците сякаш се умориха от темата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber