Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7415359 Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа? Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа? www.24chasa.bg
Хора на процесията в Страстния петък, като част от честването на Страстната седмица, по бреговете на река Сена, близо до катедралата "Нотр Дам", разрушена от пожар. Снимка: Ройтерс
Хора на процесията в Страстния петък, като част от честването на Страстната седмица, по бреговете на река Сена, близо до катедралата "Нотр Дам", разрушена от пожар. Снимка: Ройтерс

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така.

След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам", се повдигат въпроси за състоянието на хиляди други катедрали, дворци и селски кули, които са превърнали Франция - както и Италия, Великобритания и и Испания - в открити музеи на западната цивилизация.

Щом дори емблематична сграда като "Нотр Дам" може да не е защитена от разрухата, след като един важен символ на Франция трябва да се бори за средства за поддръжка, това показва една култура на апатия, която може да навреди на общата история, както и на мултимилиардната туристическа индустрия, от която зависи голяма част от Европа.

"В Европа толкова сме свикнали с нашето изключително културно наследство, че сме склонни да забравяме, че то се нуждае от постоянни грижи и внимание", заяви пред Асошиейтед прес Тибор Наврачич, еврокомисар по културата.

Някои казват, че случилото се в Париж отправя предупреждение не само към Европа, но и към целия свят.

"Все едно катедралата "Нотр Дам" реши да се подпали, за да бие тревога. Като че ли искаше да се пожертва за каузата", каза Снешка Куадвлиг-Михайлович, генерален секретар на фондацията за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Опустошителни пожари са отнемали от човечеството познания, изкуство и съкровища, откакто известната Александрийска библиотека в Северен Египет изгоряла до основи в древността. Преди "Нотр Дам" последното глобално предупреждение беше отправено, когато бразилският Национален музей в Рио де Жанейро, една от най-значимите културни институции в Южна Америка, изгоря през септември.

"За нещастие, пожарът в "Нотр Дам" е само един от многото примери", каза Наврачич.

Експертите гледат почти безкрайния списък на пожари на исторически обекти в Европа и се чудят защо чиновниците често не си вземат поука, преди да е станало прекалено късно. Данните за подобни пожари са ограничени, защото паметниците са толкова различни. Някои може да са инциденти, а други - палежи.

"Няма точна статистика", каза Дидие Рикнер от френското онлайн издание "Трибюн дьо л'ар", но добави, че Франция става свидетелка "на няколко пожара в исторически сгради всяка година, което вече е прекалено много".

Проучване от 2015 г. на германския промишлен гигант "Сименс" показва, че годишно само в Шотландия стават около 10 пожара, които нанасят щети, а Англия губи поне 12 сгради, паметници на културата. От 2000 г. в Германия са били унищожени 70 такива сгради.

"Всяка година има светкавица или нещо друго, което разрушава покрив или кула", каза пред АП Хуан Антонио Ераес, отговарящ за превантивното опазване в Испанския институт за културно наследство.

През 1985 г. кулата на главната люксембургска катедрала се подпали и изгоря. През 2004 г. пожар в библиотеката "Херцогиня Ана Амалия" в германския град Ваймар предизвика щети, оценявани на 80 милиона евро. През 1996 г. в Италия историческата сграда на операта Фениче във Венеция беше унищожена от пожар, а година по-късно същото се случи с торинския храм "Света плащаница".

Доста често пожарите стават по време на реставрационни работи.

Миналата година сградата на училището по изкуствата "Макинтош" в Глазгоу беше опустошена от пламъци за втори път за четири години, докато приближаваше краят на проект за реставрация на стойност много милиони лири.

През 1994 г. в Испания театърът "Лисеу" - Барселонската опера - беше унищожен почти изцяло при пожар, причинен от искра, попаднала върху завеса по време на рутинен ремонт.

Експерти казват, че онова, което не достига, е постоянно внимание и редовна поддръжка, които може да помогнат да се избегне необходимостта от големи реставрационни работи. Това обаче струва пари. Проблемът беше влошен от бюджетите на икономии, които много европейски страни приеха след финансовата криза през 2008 г. и по време на продължилата с години след това дългова криза в Европа.

След съкращенията с цел икономии, каза Рикнер, "имате нужда от драстични реставрационни работи, които или не правите, или ги правите зле или евтино. И това може да доведе до пожари".

Ераес иска властите да пренасочат вниманието си към превенцията вместо само да реагират на катастрофите.

"Ремонтът или реставрацията трябва да бъдат смятани за провал на опазването", каза той. "Ще харчим пари за поддръжка, но ще ограничим до минимум потенциалните бъдещи щети.

Наврачич изрази подобно мнение.

"Не бива никога да забравяме, че бездействието, липсата на поддръжка или липсата на превенция също имат цена", каза той.

Проблемът е, че превенцията е практически невидима, но големите реставрации могат да бъдат предимство за политиците, които ще прережат лентата.

Пожарът в "Нотр Дам" едва беше угасен, когато двама от най-богатите мъже във Франция, съперничещи си магнати милиардери, обявиха бляскави, конкуриращи се дарения от стотици милиони евро за възстановяване на парижката катедрала.

Даренията за "Нотр Дам" в момента надхвърлят 1 милиард евро (1,12 милиарда долара) - приблизително колкото френския национален бюджет за реставрации за три години.

Този масиран прилив на дарения прави лошо впечатление на тези, които от години молят за няколко хиляди, за да възстановят локален, но ценен паметник.

"Сега видяхте, че проблемът не е в парите", каза Куадвлиг-Михайлович. "В това има поука. Не бихме ли могли да инвестираме по-малки суми, и не само за най-големите и еблематични паметници?"

ЕС е отделил 4,7 милиарда евро (5,28 милиарда долара) за реставрации в бюджета за 2014-2020 г., в допълнение към усилията на отделните страни.

Докато държавното финансиране се изчерпва, националните правителства все по-често търсят частни донори за реновиране на важни паметници. През последните години в Италия компанията за производство на луксозни обувки "Тодс" спонсорира обновяването на Колизея, модна къща "Фенди" помогна на фонтана "Треви", а "Дизел" финансира подобрения на венецианския мост "Риалто".

"Трябва да инвестираме повече, но това е обща отговорност на правителствата, бизнеса и гражданите в Европа", каза Наврачич.

Страните ще жънат ползите от подобни разходи с години. Само във Великобритания и Франция туризмът достига 7 на сто от брутния им вътрешен продукт, съответно около 150 и 170 милиарда евро (около 170 милиарда долара и 190 милиарда долара) годишно.

Някои казват, че световноизвестни паметници като "Нотр Дам" са движещата сила зад подобен туризъм и заслужават повече уважение.

"Културното наследство е златна мина. Не можете да я експлоатирате и след това просто да изоставите мината и да се насочите към друга. То е нещо, което наистина трябва да цените", заяви Куадвлиг-Михайлович.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Страхът ни спаси от COVID-19

Страхът ни спаси от COVID-19

Мутафчийски се оказа правилният генерал за ситуацията, Бойко Борисов чуваше какво говорят по-знаещите от него, но се усети, че здравният министър не е лекар - изостава от темпото “Извинявам се, че нямаше камиони с трупове и десетки хиляди заразени!” С тази нескрита обида си тръгна след 100 дни почти всекидневно присъствие шефът на Националния

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат СНИМКА: Ройтерс

Демонстрациите в САЩ - благодатна почва за дезинформация

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат: смъртта на Джордж Флойд била постановка. Властите били прекъснали комуникационните средства в столицата. На разни хора се плащало да бъдат "професионални анархисти". Това разпалва подозрителност и разделение в момент, когато страната е залята от историческа вълна от гняв след

Джордж Флойд

Смъртта на Джордж Флойд: Протестите се организират в интернет

Социалните мрежи в САЩ врят и кипят десет дни след смъртта на Джордж Флойд. Демонстранти, често съвсем млади хора, ги използват, за да се координират в битката си, която разпали страната и чиито пламъци стигнаха чак до прага на Белия дом. Двайсет и шест годишната Динанда Прамести, работеща в сферата на комуникациите

СНИМКА: Pixabay

Пандемията в Румъния: Между страха и разума

Далеч съм от мисълта да критикувам само от любов към критиката или воден от някакъв интерес от друго естество, освен интереса към здравето на хората. Правя това уточнение от самото начало, защото в тези трудни за всички времена, всеки анализ става претекст за политическа или лична нападка. В същото време, като лекар и човек на науката

1990 г.: първите демократични избори.
2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

1990 г.: първите демократични избори. 2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

На 10 юни 1990 г. в България се провеждат първите свободни и демократични избори след режима на Живков. Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., на 7 декември е създаден опозиционният СДС. В началото на 1990 г. се свиква Националната кръгла маса, на която БКП и СДС се договарят да има избори за Велико народно събрание

24chasa.bg №1 и през май

24chasa.bg №1 и през май

Над 2,4 млн. души са чели сайта ни през изминалия месец, читателите явно търсят достоверна информация 1 858 896 българи са чели сайта на „24 часа“през май. Това показват данните на рейтинговата агенция „Гемиус“, която следи пазара в интернет. 39,85 % от хората, ползващи интернет в България, са посетили 24chasa.bg през месеца

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Снимка: Pixabay

Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина

Едните не били никакви българи, защото зачеркнали българското си минало, другите предпочитали да мият чинии на запад, вместо да градят родината. Не е ли време да нормализираме отношението си към българите в чужбина? Много българи в България се люшкат между поне три противоречиви и противоречащи си чувства

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

- Цифрите събудиха засилен, но нездрав интерес у някои политици - Три лъжи, два въпроса и няколко истини* Преди време бях написал статия, провокирана от политическото говорене по отношение на средствата от ЕС. 9 г. по-късно си давам сметка, че написаното е все още актуално, което при други обстоятелства вероятно щеше да е положителен факт

Елин Пелин

Учители тълкуват темата от матурата: Трябва ли човек да бяга от щастието, да се страхува от чувствата си?

Това всъщност пита Елин Пелин “От християнска гледна точка пребиваването на отец Никодим в манастира е образцово. Той се отказва от човешкия живот, за да се доближи до Бога и спаси душата си. Но от позицията на Бога отказът от човешко щастие доказателство ли е за праведност? И за това ли е роден човек - да води уединено съществуване

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Не е трудна темата от матурата, стига да проумееш, че никой не е безгрешен - важното е да осъзнаваш кое е добро и кое зло. И проверяващият е Животът Матурите на зрелостниците всяка година се превръщат в инфарктна точка на битието ни. Каква е тази тема, защо е тази тема, не можаха ли да измислят друга, защо мъчат децата с такава тема

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКИ: Ройтерс

Защо Тръмп е безсилен пред вандалите ?

Тези, които са виждали в Доналд Тръмп „силен лидер“ или „диктатор“, трябва да са поразени от действията му в кризисния за Америка период. Фактически, той не предприема никакви действия и се ограничава само със заплахи, докато в страната му гори пожара на масовия бунт. На въпросът, означава ли това, че президентът на САЩ е един празнодумец

СНИМКА: Pixabay

Великобритания полита към пропастта

Великобритания е пред най-тежката рецесия от 300 години насам. Борис Джонсън обаче следва своята лудешка стратегия за Брекзит, макар и да е ясно, че икономиката на страната е полетяла към пропастта. Кризата с коронавируса изцяло измести темата за Брекзита, за който никой вече не говори на Острова. Британците сякаш се умориха от темата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber