Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7415359 Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа? Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа? www.24chasa.bg
Хора на процесията в Страстния петък, като част от честването на Страстната седмица, по бреговете на река Сена, близо до катедралата "Нотр Дам", разрушена от пожар. Снимка: Ройтерс

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така.

След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам", се повдигат въпроси за състоянието на хиляди други катедрали, дворци и селски кули, които са превърнали Франция - както и Италия, Великобритания и и Испания - в открити музеи на западната цивилизация.

Щом дори емблематична сграда като "Нотр Дам" може да не е защитена от разрухата, след като един важен символ на Франция трябва да се бори за средства за поддръжка, това показва една култура на апатия, която може да навреди на общата история, както и на мултимилиардната туристическа индустрия, от която зависи голяма част от Европа.

"В Европа толкова сме свикнали с нашето изключително културно наследство, че сме склонни да забравяме, че то се нуждае от постоянни грижи и внимание", заяви пред Асошиейтед прес Тибор Наврачич, еврокомисар по културата.

Някои казват, че случилото се в Париж отправя предупреждение не само към Европа, но и към целия свят.

"Все едно катедралата "Нотр Дам" реши да се подпали, за да бие тревога. Като че ли искаше да се пожертва за каузата", каза Снешка Куадвлиг-Михайлович, генерален секретар на фондацията за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Опустошителни пожари са отнемали от човечеството познания, изкуство и съкровища, откакто известната Александрийска библиотека в Северен Египет изгоряла до основи в древността. Преди "Нотр Дам" последното глобално предупреждение беше отправено, когато бразилският Национален музей в Рио де Жанейро, една от най-значимите културни институции в Южна Америка, изгоря през септември.

"За нещастие, пожарът в "Нотр Дам" е само един от многото примери", каза Наврачич.

Експертите гледат почти безкрайния списък на пожари на исторически обекти в Европа и се чудят защо чиновниците често не си вземат поука, преди да е станало прекалено късно. Данните за подобни пожари са ограничени, защото паметниците са толкова различни. Някои може да са инциденти, а други - палежи.

"Няма точна статистика", каза Дидие Рикнер от френското онлайн издание "Трибюн дьо л'ар", но добави, че Франция става свидетелка "на няколко пожара в исторически сгради всяка година, което вече е прекалено много".

Проучване от 2015 г. на германския промишлен гигант "Сименс" показва, че годишно само в Шотландия стават около 10 пожара, които нанасят щети, а Англия губи поне 12 сгради, паметници на културата. От 2000 г. в Германия са били унищожени 70 такива сгради.

"Всяка година има светкавица или нещо друго, което разрушава покрив или кула", каза пред АП Хуан Антонио Ераес, отговарящ за превантивното опазване в Испанския институт за културно наследство.

През 1985 г. кулата на главната люксембургска катедрала се подпали и изгоря. През 2004 г. пожар в библиотеката "Херцогиня Ана Амалия" в германския град Ваймар предизвика щети, оценявани на 80 милиона евро. През 1996 г. в Италия историческата сграда на операта Фениче във Венеция беше унищожена от пожар, а година по-късно същото се случи с торинския храм "Света плащаница".

Доста често пожарите стават по време на реставрационни работи.

Миналата година сградата на училището по изкуствата "Макинтош" в Глазгоу беше опустошена от пламъци за втори път за четири години, докато приближаваше краят на проект за реставрация на стойност много милиони лири.

През 1994 г. в Испания театърът "Лисеу" - Барселонската опера - беше унищожен почти изцяло при пожар, причинен от искра, попаднала върху завеса по време на рутинен ремонт.

Експерти казват, че онова, което не достига, е постоянно внимание и редовна поддръжка, които може да помогнат да се избегне необходимостта от големи реставрационни работи. Това обаче струва пари. Проблемът беше влошен от бюджетите на икономии, които много европейски страни приеха след финансовата криза през 2008 г. и по време на продължилата с години след това дългова криза в Европа.

След съкращенията с цел икономии, каза Рикнер, "имате нужда от драстични реставрационни работи, които или не правите, или ги правите зле или евтино. И това може да доведе до пожари".

Ераес иска властите да пренасочат вниманието си към превенцията вместо само да реагират на катастрофите.

"Ремонтът или реставрацията трябва да бъдат смятани за провал на опазването", каза той. "Ще харчим пари за поддръжка, но ще ограничим до минимум потенциалните бъдещи щети.

Наврачич изрази подобно мнение.

"Не бива никога да забравяме, че бездействието, липсата на поддръжка или липсата на превенция също имат цена", каза той.

Проблемът е, че превенцията е практически невидима, но големите реставрации могат да бъдат предимство за политиците, които ще прережат лентата.

Пожарът в "Нотр Дам" едва беше угасен, когато двама от най-богатите мъже във Франция, съперничещи си магнати милиардери, обявиха бляскави, конкуриращи се дарения от стотици милиони евро за възстановяване на парижката катедрала.

Даренията за "Нотр Дам" в момента надхвърлят 1 милиард евро (1,12 милиарда долара) - приблизително колкото френския национален бюджет за реставрации за три години.

Този масиран прилив на дарения прави лошо впечатление на тези, които от години молят за няколко хиляди, за да възстановят локален, но ценен паметник.

"Сега видяхте, че проблемът не е в парите", каза Куадвлиг-Михайлович. "В това има поука. Не бихме ли могли да инвестираме по-малки суми, и не само за най-големите и еблематични паметници?"

ЕС е отделил 4,7 милиарда евро (5,28 милиарда долара) за реставрации в бюджета за 2014-2020 г., в допълнение към усилията на отделните страни.

Докато държавното финансиране се изчерпва, националните правителства все по-често търсят частни донори за реновиране на важни паметници. През последните години в Италия компанията за производство на луксозни обувки "Тодс" спонсорира обновяването на Колизея, модна къща "Фенди" помогна на фонтана "Треви", а "Дизел" финансира подобрения на венецианския мост "Риалто".

"Трябва да инвестираме повече, но това е обща отговорност на правителствата, бизнеса и гражданите в Европа", каза Наврачич.

Страните ще жънат ползите от подобни разходи с години. Само във Великобритания и Франция туризмът достига 7 на сто от брутния им вътрешен продукт, съответно около 150 и 170 милиарда евро (около 170 милиарда долара и 190 милиарда долара) годишно.

Някои казват, че световноизвестни паметници като "Нотр Дам" са движещата сила зад подобен туризъм и заслужават повече уважение.

"Културното наследство е златна мина. Не можете да я експлоатирате и след това просто да изоставите мината и да се насочите към друга. То е нещо, което наистина трябва да цените", заяви Куадвлиг-Михайлович.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Най-големият шпионски скандал в историята

Появи се и секси агентка съблазнителка, вероятно от ЦРУ Според елита на Демократическата партия САЩ се намират в тежка конституционна криза. Според републиканците обаче това е най-големият шпионски скандал в човешката история. В центъра на скандала е опит на ФБР и вероятно на ЦРУ да компрометират Тръмп,

Поредната убита жена е жертва на всички нас

Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им, докато миналата седмица не влязъл в дома ѝ, пребил я от бой, вързал ръцете ѝ,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber