Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413776 Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев www.24chasa.bg
Доц. д-р Георги Н. Николов
Доц. д-р Георги Н. Николов СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация, твърди зам.-деканът на историческия факултет на СУ

- Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил?

- Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар, не е достатъчно. Би трябвало да се каже, че той е бил цар на българите. Има един опит зад този параван да се каже, че е бил македонец, но понеже българската държавна традиция е много силна, се нарекъл български цар. А това въобще не е така. Затова трябва истината да стигне до края.

- А каква е истината?

- Има идея за общо честване на Гоце Делчев от България и Северна Македония. Но можем ли да говорим за общ празник, ако не кажем, че той е такъв за един общ народ, а не на два отделни народа. И ако някой смята, че е създал македонска нация и хората се чувстват принадлежащи към нея, това е станало през последните 10 г. на ХХ в. И досега обаче има живи хора в Република Северна Македония, които се наричат и се смятат българи.

- Какво им дава основание да се смятат българи?

- Отговорът е много дълъг. Не трябва да забравяме, че от Ньойския договор (1919 г.) насам тези хора са живели в един много тежък тираничен режим. Първоначално в т.нар. Кралство на сърби, хървати и словенци те дори не са били наричани македонци, а южни сърби. И

всеки, който се е

наричал

българин, е

бивал убиван

или се е озовавал в затвора.

След Втората световна война БКП възприема тезата, че съществува някаква македонска, а не някаква тракийска, някаква добруджанска нация. Всичко идва от Коминтерна в Москва, където са и Васил Коларов, и Георги Димитров. Тогавашните ръководители на Югославия прегръщат тази теза и с помощта на Сталин и с примирението на Георги Димитров налагат идеята, че има македонска нация.

После през 1946 г. се извършва едно кошмарно насилствено преброяване в Пиринския край, според което в България живеят почти 170 хиляди македонци. Това антибългарско действие е подкрепено и с предаването на костите на Гоце Делчев и на една огромна документация в Скопие. В момента тази документация се подменя или се фалшифицира, или остава недостъпна за българските учени.

- Как се фалшифицира?

- Например автентичният документ е сниман така, че всичко написано в него изглежда размазано или въобще липсва, а до него е поместен съвременният “македонски” негов прочит.

- Какви са аргументите на македонските историци, че Гоце Делчев е техен? Това, че е роден в Македония, ли?

- Да, роден е в Македония, в Кукуш, но името му е Георги Делчев. А истинското име на друг известен революционер - Даме Груев, е Дамян Груев. Те двамата в редица свои изказвания са показвали българския си характер. Например в свое писмо Гоце Делчев казва: “Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство, и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани”. Той намеква, че често пъти, когато спорят, българите не могат да стигнат до съгласие.

- Какво прави Гоце Делчев българин?

- Достатъчно е да прочетем писмата му и изобщо всичко онова, което е останало като ръкописно наследство от него. Написано е на български, при това на литературен български, а не на диалект.

- Какъв човек е бил?

- Харизматична личност. Увличал е хората след себе си със самопожертвователност, честност, почтеност. Всички са възприемали идеите му. И българите са направили невероятни усилия да отидат до гроба му, да вземат костите му, да ги донесат тук в София. И най-накрая акад. Тодор Павлов да вземе и да ги изпрати в Скопие...

Иззети са от

Македонския

дом в София,

изграден за 7-8 г. от Македонския научен институт. Днес той се намира на ъгъла на столичните улици “Пиротска” и “Вашингтон”.

- Проф. Ангел Димитров, член на българската комисия, заяви, че никаква дискусия не е имало за това какъв е Гоце Делчев на заседанията на македонската и българската комисия. Обсъжданията са били в контекст след него какво се е случило...

- Нашият най-голям проблем са учебниците по история. Надявах се, че ще се стигне до някакво общо споразумение в сегашните заседания и преговори. Още повече че от македонска страна представител в комисията е специалистът по османска история проф. Драги Георгиев, когото лично познавам - много смислен човек. Но моето усещане е, че ние продължаваме политиката на отстъпки, за разлика от Гърция, която също има такава комисия. Само че в нея става това, което каже премиерът Ципрас. Комисията го поставя и въпросът се решава. Сменя ли се името на летището, на магистралата? Сменя се.

Нашият най-голям проблем са учебниците, защото те са пълни с фалшификации.

- Какво е написано за Гоце Делчев в нашите учебници?

- Че той е един голям български герой. Това е написано. Че ВМРО е българска организация, което е така.

- Имал е много близка връзка с Пейо Яворов.

- Интересно е, че сега в Р. Северна Македония нищо не знаят за него, защото родом не е оттам, а пък Яворов е бил в една от четите и се е познавал лично с Гоце Делчев. Бил е негов добър приятел и е написал едни от най-лиричните си стихове, посветени на македонските българи и тяхната борба за свобода: “Мера според мера”.

- Какво ще се случи, ако в македонски учебник се напише, че Гоце Делчев е българин?

- Ако се напише чистата историческа истина кой какъв е бил в Македония, ще рухне целият мит за македонската нация. На тази измислена история се крепи всичко, което е било преподавано през последните 60 г. Единственото, което дава основание на някои да се смятат за македонци, е, че те днес живеят на тази територия, която сега е (Северна) Македония. А всъщност това е историко-географска област, която се е наричала Македония само през Античността.

През

Средновековието

византийците са я

наричали

Славиния,

а българите - Третия дял на Българското царство или Долната земя. Дори турците не я наричат Македония. Едва модерната картография и география от XVIII-XIX в. започва да връща античните названия. Така Македония се появява като име на една историко-географска област. Но по тази логика ние бихме могли да кажем, че не сме българи, а примерно софиянци, нали така?

Няма нито един документ от периода на османското владичество, според който някой да е бил наричан македонец. Всички са били българи и османската регистрация е оставила много свидетелства за това. Днешните тежнения на историците за съществуването на македонска нация са въз основа на това, че “македонците” обитават тази територия, т.е. водещ е географският принцип, а не историческият.

Преди 1946 г. не е имало разделение на македонци и българи. Сърбите са наричали тази земя Южна Сърбия. В училищата там е имало насилствено преименуване на децата - техните фамилии да не завършват на -ов, а на -ич. Имало е случаи, в които злостни учители са бодели езиците на малчуганите, ако кажели, че са българи, или говорели на български.

После Тито и Сталин решили това население да не се нарича сърби, а македонци. Те искали да придадат България към Югославия и по този начин да се реши спорът за населението, като Пиринският край се присъедини към Р. Македония. Впрочем за възможността да стане такова обединение Георги Димитров е искал обединение 1+1 (Югославия и България), докато Тито е искал България да се присъедини като 7-ма република към Югославия. След Втората световна война в Македония насилията срещу българите продължила. Много от тях са загинали в комунистическите концлагери, в Голи Оток и др. И в крайна сметка цялото това насилие си е казало думата. Хората са били уплашени за живота си и за живота на своите деца. За да оцелеят, за да си намерят работа, те е трябвало да се отрекат от българския си произход.

- В момента как стоят нещата? Казвате, че в българската комисия за учебниците по история водим политика на отстъпки, така ли?

- Не бих казал, че точно на отстъпки, но ми се струва, че позицията на нашата комисия е плаха и прекалено дипломатична. Давам си сметка, че такава промяна чрез образованието ще изисква време, за да потече, както се казва, бистра вода. И ние трябва да бъдем активни в показването на историята такава, каквато е била. На запад от Деве баир се наблюдават всякакви опити не само за отричане на българското минало, но и за възможно най-силно разграничаване от България и българите.

- Каква трябва да е българската политика оттук насетне?

- Ясно е - имаме две държави, създадени от един народ. Аз лично нямам амбиция да превземам територия сега, макар че моят дядо е бил от Охрид, а прабаба ми е от Одринско. А колко още са потомците на тези македонски българи? Ами всеки 3-и или 4-и човек в България е потомък на български бежанци от Македония.

Погледнете ли балканските държави, всяка си има по един роден сателит. Гърците например имат Кипър, албанците - Косово, сърбите - сръбска Босна. И тези сателитни държави обичат много държавата майка, от която са се откъснали. Само Македония гледа на нас с лошо око. Защо?

- Имаме ли вина за това?

- Имаме и грешки. Но всичко се прави избирателно. Например през Втората световна война е имало и насилия. Но едно престъпление на един човек се посочва като характеристика на цялото наше присъствие в българската окупация там, която трае 3 г. и 4 месеца. А се пропуска да се каже, че българската държава е вкарала в Македония милиони левове, за да се съвземе нейната икономика след тежкия сръбски режим.

- Докога ще продължават тези дискусии и преговори?

- Не знам. Но се замислям каква би трябвало да бъде българската позиция, ако утре управляващите в Скопие поискат ние да ги подкрепим за членство в ЕС. Дали трябва да го направим, след като продължават с фалшификациите на историята ни и продължават да пишат откровено неверни, понякога чак смехотворни неща - като се започне от Средновековието и се стигне до ден днешен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов

Паметник на Аспарух в София? Само ако “тъпче” съветски “Шпагин”!

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Нека има място, обединяващо българите

Нека има място, обединяващо българите

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Азбучни вотове - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Огнян Герджиков

Да вдигнем върху мавзолея паметник на Аспарух, Тервел, Борис I, Симеон и Иван Асен Втори

Този величав ансамбъл на безспорните български водачи от зората на държавата ще ни даде самочувствие като народ с достойно място на картата на Европа  През последните десетилетия в обществото ни зейнаха пробойни, които, ако не положим усилие да превъзмогнем, проказата на разединението ще продължава да ни топи

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

След като преди два месеца стана застъпник на протестна петиция в Европарламента, сега размахва пръст на трасето, по което се работи Като слуша човек какво говори евродепутатът Радан Кънев за довършването на магистрала "Струма", не може да разбере как така хем горещо иска това да стане бързо (както твърди)

Франциск и Бенедикт през 2016 г. Снимка РОЙТЕРС

Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието, съобщава "Дойче веле". "Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Облекчението на режима в Иран продължи кратко. Убийството на генерал Солеймани покърти дълбоко Ислямската република. В следващите дни милиони иранци, дистанциращи се от режима, се включиха в траурните процесии. В съседен Ирак настояването за изтегляне на чуждестранните войски доминира над антииранските протести

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Каквото и да казват, винаги става дума за пари Прокурорите намериха доказателства за виновно поведение при стопанисването на язовир “Студена” - министър Нено Димов е бил многократно уведомяван писмено, че водата свършва, но не е направил необходимото водата да спре да се ползва за промишлени нужди и през цялата минала година ползването за

Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Как Иран се опита да създаде терористични клетки в Централна Африка

Бунтовникът от Централна Африка стъпи на о-в Киш, ирански курорт на Персийския залив, и си замина на следващия ден. Престоят му бе кратък, но отвори нов фронт в ескалацията на напрежението между Иран и Запада. Измаел Джида е посредник с добри връзки, част от които са най-прословутите мисионери и трафиканти на оръжия от разпокъсаните от войните

Не клякайте на превозвачите. Щом рушиш, плащаш!

Не клякайте на превозвачите. Щом рушиш, плащаш!

Превозвачи без съмнение са с усещането, че са свещени крави. Че трябва да печелят задължително, да бъдат компенсирани при всякакви обстоятелства и каквото и да се случва, накъдето и да върви светът, трябва да са първа грижа за държавата. Не трябва да се забравя, че те традиционно имат и много силно лоби в управлението на нашата страна

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция и Русия трябва да работят заедно, а не да си съперничат в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин ще проведат първата си лична среща за 2020 г. на 8 януари в Истанбул, по случай церемонията по откриването на газопровода "Турски поток". Двамата лидери ще прекарат повече време в обсъждане на развитията в Близкия изток, след като САЩ убиха висшия ирански военен Касем

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber