Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413776 Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев www.24chasa.bg
Доц. д-р Георги Н. Николов СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация, твърди зам.-деканът на историческия факултет на СУ

- Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил?

- Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар, не е достатъчно. Би трябвало да се каже, че той е бил цар на българите. Има един опит зад този параван да се каже, че е бил македонец, но понеже българската държавна традиция е много силна, се нарекъл български цар. А това въобще не е така. Затова трябва истината да стигне до края.

- А каква е истината?

- Има идея за общо честване на Гоце Делчев от България и Северна Македония. Но можем ли да говорим за общ празник, ако не кажем, че той е такъв за един общ народ, а не на два отделни народа. И ако някой смята, че е създал македонска нация и хората се чувстват принадлежащи към нея, това е станало през последните 10 г. на ХХ в. И досега обаче има живи хора в Република Северна Македония, които се наричат и се смятат българи.

- Какво им дава основание да се смятат българи?

- Отговорът е много дълъг. Не трябва да забравяме, че от Ньойския договор (1919 г.) насам тези хора са живели в един много тежък тираничен режим. Първоначално в т.нар. Кралство на сърби, хървати и словенци те дори не са били наричани македонци, а южни сърби. И

всеки, който се е

наричал

българин, е

бивал убиван

или се е озовавал в затвора.

След Втората световна война БКП възприема тезата, че съществува някаква македонска, а не някаква тракийска, някаква добруджанска нация. Всичко идва от Коминтерна в Москва, където са и Васил Коларов, и Георги Димитров. Тогавашните ръководители на Югославия прегръщат тази теза и с помощта на Сталин и с примирението на Георги Димитров налагат идеята, че има македонска нация.

После през 1946 г. се извършва едно кошмарно насилствено преброяване в Пиринския край, според което в България живеят почти 170 хиляди македонци. Това антибългарско действие е подкрепено и с предаването на костите на Гоце Делчев и на една огромна документация в Скопие. В момента тази документация се подменя или се фалшифицира, или остава недостъпна за българските учени.

- Как се фалшифицира?

- Например автентичният документ е сниман така, че всичко написано в него изглежда размазано или въобще липсва, а до него е поместен съвременният “македонски” негов прочит.

- Какви са аргументите на македонските историци, че Гоце Делчев е техен? Това, че е роден в Македония, ли?

- Да, роден е в Македония, в Кукуш, но името му е Георги Делчев. А истинското име на друг известен революционер - Даме Груев, е Дамян Груев. Те двамата в редица свои изказвания са показвали българския си характер. Например в свое писмо Гоце Делчев казва: “Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство, и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани”. Той намеква, че често пъти, когато спорят, българите не могат да стигнат до съгласие.

- Какво прави Гоце Делчев българин?

- Достатъчно е да прочетем писмата му и изобщо всичко онова, което е останало като ръкописно наследство от него. Написано е на български, при това на литературен български, а не на диалект.

- Какъв човек е бил?

- Харизматична личност. Увличал е хората след себе си със самопожертвователност, честност, почтеност. Всички са възприемали идеите му. И българите са направили невероятни усилия да отидат до гроба му, да вземат костите му, да ги донесат тук в София. И най-накрая акад. Тодор Павлов да вземе и да ги изпрати в Скопие...

Иззети са от

Македонския

дом в София,

изграден за 7-8 г. от Македонския научен институт. Днес той се намира на ъгъла на столичните улици “Пиротска” и “Вашингтон”.

- Проф. Ангел Димитров, член на българската комисия, заяви, че никаква дискусия не е имало за това какъв е Гоце Делчев на заседанията на македонската и българската комисия. Обсъжданията са били в контекст след него какво се е случило...

- Нашият най-голям проблем са учебниците по история. Надявах се, че ще се стигне до някакво общо споразумение в сегашните заседания и преговори. Още повече че от македонска страна представител в комисията е специалистът по османска история проф. Драги Георгиев, когото лично познавам - много смислен човек. Но моето усещане е, че ние продължаваме политиката на отстъпки, за разлика от Гърция, която също има такава комисия. Само че в нея става това, което каже премиерът Ципрас. Комисията го поставя и въпросът се решава. Сменя ли се името на летището, на магистралата? Сменя се.

Нашият най-голям проблем са учебниците, защото те са пълни с фалшификации.

- Какво е написано за Гоце Делчев в нашите учебници?

- Че той е един голям български герой. Това е написано. Че ВМРО е българска организация, което е така.

- Имал е много близка връзка с Пейо Яворов.

- Интересно е, че сега в Р. Северна Македония нищо не знаят за него, защото родом не е оттам, а пък Яворов е бил в една от четите и се е познавал лично с Гоце Делчев. Бил е негов добър приятел и е написал едни от най-лиричните си стихове, посветени на македонските българи и тяхната борба за свобода: “Мера според мера”.

- Какво ще се случи, ако в македонски учебник се напише, че Гоце Делчев е българин?

- Ако се напише чистата историческа истина кой какъв е бил в Македония, ще рухне целият мит за македонската нация. На тази измислена история се крепи всичко, което е било преподавано през последните 60 г. Единственото, което дава основание на някои да се смятат за македонци, е, че те днес живеят на тази територия, която сега е (Северна) Македония. А всъщност това е историко-географска област, която се е наричала Македония само през Античността.

През

Средновековието

византийците са я

наричали

Славиния,

а българите - Третия дял на Българското царство или Долната земя. Дори турците не я наричат Македония. Едва модерната картография и география от XVIII-XIX в. започва да връща античните названия. Така Македония се появява като име на една историко-географска област. Но по тази логика ние бихме могли да кажем, че не сме българи, а примерно софиянци, нали така?

Няма нито един документ от периода на османското владичество, според който някой да е бил наричан македонец. Всички са били българи и османската регистрация е оставила много свидетелства за това. Днешните тежнения на историците за съществуването на македонска нация са въз основа на това, че “македонците” обитават тази територия, т.е. водещ е географският принцип, а не историческият.

Преди 1946 г. не е имало разделение на македонци и българи. Сърбите са наричали тази земя Южна Сърбия. В училищата там е имало насилствено преименуване на децата - техните фамилии да не завършват на -ов, а на -ич. Имало е случаи, в които злостни учители са бодели езиците на малчуганите, ако кажели, че са българи, или говорели на български.

После Тито и Сталин решили това население да не се нарича сърби, а македонци. Те искали да придадат България към Югославия и по този начин да се реши спорът за населението, като Пиринският край се присъедини към Р. Македония. Впрочем за възможността да стане такова обединение Георги Димитров е искал обединение 1+1 (Югославия и България), докато Тито е искал България да се присъедини като 7-ма република към Югославия. След Втората световна война в Македония насилията срещу българите продължила. Много от тях са загинали в комунистическите концлагери, в Голи Оток и др. И в крайна сметка цялото това насилие си е казало думата. Хората са били уплашени за живота си и за живота на своите деца. За да оцелеят, за да си намерят работа, те е трябвало да се отрекат от българския си произход.

- В момента как стоят нещата? Казвате, че в българската комисия за учебниците по история водим политика на отстъпки, така ли?

- Не бих казал, че точно на отстъпки, но ми се струва, че позицията на нашата комисия е плаха и прекалено дипломатична. Давам си сметка, че такава промяна чрез образованието ще изисква време, за да потече, както се казва, бистра вода. И ние трябва да бъдем активни в показването на историята такава, каквато е била. На запад от Деве баир се наблюдават всякакви опити не само за отричане на българското минало, но и за възможно най-силно разграничаване от България и българите.

- Каква трябва да е българската политика оттук насетне?

- Ясно е - имаме две държави, създадени от един народ. Аз лично нямам амбиция да превземам територия сега, макар че моят дядо е бил от Охрид, а прабаба ми е от Одринско. А колко още са потомците на тези македонски българи? Ами всеки 3-и или 4-и човек в България е потомък на български бежанци от Македония.

Погледнете ли балканските държави, всяка си има по един роден сателит. Гърците например имат Кипър, албанците - Косово, сърбите - сръбска Босна. И тези сателитни държави обичат много държавата майка, от която са се откъснали. Само Македония гледа на нас с лошо око. Защо?

- Имаме ли вина за това?

- Имаме и грешки. Но всичко се прави избирателно. Например през Втората световна война е имало и насилия. Но едно престъпление на един човек се посочва като характеристика на цялото наше присъствие в българската окупация там, която трае 3 г. и 4 месеца. А се пропуска да се каже, че българската държава е вкарала в Македония милиони левове, за да се съвземе нейната икономика след тежкия сръбски режим.

- Докога ще продължават тези дискусии и преговори?

- Не знам. Но се замислям каква би трябвало да бъде българската позиция, ако утре управляващите в Скопие поискат ние да ги подкрепим за членство в ЕС. Дали трябва да го направим, след като продължават с фалшификациите на историята ни и продължават да пишат откровено неверни, понякога чак смехотворни неща - като се започне от Средновековието и се стигне до ден днешен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Време е да се говори на български и ясно

Прекалено гръмките и загадъчни заглавия събуждат атавистични страхове Съвкупното чиновничество сътвори нов Левиатан. Из социалните мрежи шества библейско чудовище, наречено нова Стратегия за детето. Оказва се, че нищо такова няма, но са събудени атавистични страхове у много хора и се организират разни групи за натиск по фейсбук и се громи

Идеална майка ли сте? Тест за амбицозни родители

Перфектната родителка отслабва още в родилното, детето й учи китайски, а тя готви само с продукти от своята градинка В днешно време е много трудно да си родител. Особено майка. Обикновените майки биват презирани от обществото. Днес всички трябва да са перфектни майки. Какво отличава перфектната от обикновената майка?

Живеем с 5,5 години повече, отколкото преди 6 десетилетия

През 1960 г., когато съм бил на пет години, средната продължителност на живота у нас е била малко над 69,2 години. След това има дълъг 16-годишен период на известно, но бавно подобрение: през 1986 г. тя е 71,7 години. Това е най-високата стойност за целия период до 1989 г. За десетте следващи години (съкращаването започва през 1987 г.), т.е.

"24 часа" не копае гроб на футбола, уважаеми! Само новините за него! (Видео)

Вчера Красимир Балъков беше представен официално като новия национален селекционер на България. "24 часа" съобщи за тази рокада още преди два месеца. Тогава ни обвиниха в лъжа и ни нарекоха "гробокопачи на българския футбол". Припомняме го, защото ние гробове не копаем. Само новини. Защото не сме оракули, а журналисти.

Томислав Дончев: Време е за икономическа трансформация, можем да отделим 6 млрд.

Вместо въведение Всяка сфера на обществения живот преминава през фази, които логично са предопределени от натрупванията на знание, опит и капитал по извървения път. Икономиката не прави изключение. Въпрос на обществена зрялост е необходимостта от промени да бъде уловена в аванс и навреме да бъдат очертани посоките и скоростта на процесите,

Дойче веле: Бива ли Десислава Радева да пише такива неща?

Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук на германския авиопревозвач Луфтханза заради отменен полет от Франкфурт за Валенсия, където трябвало да участва в събора на български фолклорни групи „На мегдана на другата България". Раздразнението ѝ е разбираемо. Но заканата ѝ никога повече да не използва услугите на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти. От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има

Коментар на седмицата №2: Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 86 000 прочитания. Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева,

Влезли Антихристът и джендърът в един бар

Или защо Сатаната няма да посмее да дойде да ни прелъстява точно в предизборната година Едно време беше по-хубаво! Живеехме на сигурно, опасността дебнеше само от Запад и ние се пазехме от нея с граници, телени огради, граничари с пушки, шест отдела в тайната полиция, най-голямата армия на Балканите, бункери, гражданска отбрана и военно обучение.

Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (видео)

Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева, завършила право в СУ (така пише в профила й). Тя казва: “Папата внася в България перилни препарати, има фирма.

"Правен свят": Легитимно ли е ръководството на Съюза на съдиите в България?

"Правен свят" задава въпроса легитимен ли е Съюзът на съдиите в България. Публикуваме техния материал заради дискусията, която се породи след публикуването  на стенограмите от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел. Вчера ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков,

Визите за България не паднаха с едно телефонно обаждане

Зад всички разговори на високо ниво стоят трудът и усилията на безброй експерти и служители Тия дни гледах един предизборен клип, в който Мануела Малеева интервюира Стефан Тафров как са паднали европейските визи за българите. В това 5-минутно видео той разказва как френският министър-председател Лионел Жуспен трябвало да бъде убеден Франция да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber