Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413776 Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев www.24chasa.bg
Доц. д-р Георги Н. Николов СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация, твърди зам.-деканът на историческия факултет на СУ

- Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил?

- Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар, не е достатъчно. Би трябвало да се каже, че той е бил цар на българите. Има един опит зад този параван да се каже, че е бил македонец, но понеже българската държавна традиция е много силна, се нарекъл български цар. А това въобще не е така. Затова трябва истината да стигне до края.

- А каква е истината?

- Има идея за общо честване на Гоце Делчев от България и Северна Македония. Но можем ли да говорим за общ празник, ако не кажем, че той е такъв за един общ народ, а не на два отделни народа. И ако някой смята, че е създал македонска нация и хората се чувстват принадлежащи към нея, това е станало през последните 10 г. на ХХ в. И досега обаче има живи хора в Република Северна Македония, които се наричат и се смятат българи.

- Какво им дава основание да се смятат българи?

- Отговорът е много дълъг. Не трябва да забравяме, че от Ньойския договор (1919 г.) насам тези хора са живели в един много тежък тираничен режим. Първоначално в т.нар. Кралство на сърби, хървати и словенци те дори не са били наричани македонци, а южни сърби. И

всеки, който се е

наричал

българин, е

бивал убиван

или се е озовавал в затвора.

След Втората световна война БКП възприема тезата, че съществува някаква македонска, а не някаква тракийска, някаква добруджанска нация. Всичко идва от Коминтерна в Москва, където са и Васил Коларов, и Георги Димитров. Тогавашните ръководители на Югославия прегръщат тази теза и с помощта на Сталин и с примирението на Георги Димитров налагат идеята, че има македонска нация.

После през 1946 г. се извършва едно кошмарно насилствено преброяване в Пиринския край, според което в България живеят почти 170 хиляди македонци. Това антибългарско действие е подкрепено и с предаването на костите на Гоце Делчев и на една огромна документация в Скопие. В момента тази документация се подменя или се фалшифицира, или остава недостъпна за българските учени.

- Как се фалшифицира?

- Например автентичният документ е сниман така, че всичко написано в него изглежда размазано или въобще липсва, а до него е поместен съвременният “македонски” негов прочит.

- Какви са аргументите на македонските историци, че Гоце Делчев е техен? Това, че е роден в Македония, ли?

- Да, роден е в Македония, в Кукуш, но името му е Георги Делчев. А истинското име на друг известен революционер - Даме Груев, е Дамян Груев. Те двамата в редица свои изказвания са показвали българския си характер. Например в свое писмо Гоце Делчев казва: “Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство, и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани”. Той намеква, че често пъти, когато спорят, българите не могат да стигнат до съгласие.

- Какво прави Гоце Делчев българин?

- Достатъчно е да прочетем писмата му и изобщо всичко онова, което е останало като ръкописно наследство от него. Написано е на български, при това на литературен български, а не на диалект.

- Какъв човек е бил?

- Харизматична личност. Увличал е хората след себе си със самопожертвователност, честност, почтеност. Всички са възприемали идеите му. И българите са направили невероятни усилия да отидат до гроба му, да вземат костите му, да ги донесат тук в София. И най-накрая акад. Тодор Павлов да вземе и да ги изпрати в Скопие...

Иззети са от

Македонския

дом в София,

изграден за 7-8 г. от Македонския научен институт. Днес той се намира на ъгъла на столичните улици “Пиротска” и “Вашингтон”.

- Проф. Ангел Димитров, член на българската комисия, заяви, че никаква дискусия не е имало за това какъв е Гоце Делчев на заседанията на македонската и българската комисия. Обсъжданията са били в контекст след него какво се е случило...

- Нашият най-голям проблем са учебниците по история. Надявах се, че ще се стигне до някакво общо споразумение в сегашните заседания и преговори. Още повече че от македонска страна представител в комисията е специалистът по османска история проф. Драги Георгиев, когото лично познавам - много смислен човек. Но моето усещане е, че ние продължаваме политиката на отстъпки, за разлика от Гърция, която също има такава комисия. Само че в нея става това, което каже премиерът Ципрас. Комисията го поставя и въпросът се решава. Сменя ли се името на летището, на магистралата? Сменя се.

Нашият най-голям проблем са учебниците, защото те са пълни с фалшификации.

- Какво е написано за Гоце Делчев в нашите учебници?

- Че той е един голям български герой. Това е написано. Че ВМРО е българска организация, което е така.

- Имал е много близка връзка с Пейо Яворов.

- Интересно е, че сега в Р. Северна Македония нищо не знаят за него, защото родом не е оттам, а пък Яворов е бил в една от четите и се е познавал лично с Гоце Делчев. Бил е негов добър приятел и е написал едни от най-лиричните си стихове, посветени на македонските българи и тяхната борба за свобода: “Мера според мера”.

- Какво ще се случи, ако в македонски учебник се напише, че Гоце Делчев е българин?

- Ако се напише чистата историческа истина кой какъв е бил в Македония, ще рухне целият мит за македонската нация. На тази измислена история се крепи всичко, което е било преподавано през последните 60 г. Единственото, което дава основание на някои да се смятат за македонци, е, че те днес живеят на тази територия, която сега е (Северна) Македония. А всъщност това е историко-географска област, която се е наричала Македония само през Античността.

През

Средновековието

византийците са я

наричали

Славиния,

а българите - Третия дял на Българското царство или Долната земя. Дори турците не я наричат Македония. Едва модерната картография и география от XVIII-XIX в. започва да връща античните названия. Така Македония се появява като име на една историко-географска област. Но по тази логика ние бихме могли да кажем, че не сме българи, а примерно софиянци, нали така?

Няма нито един документ от периода на османското владичество, според който някой да е бил наричан македонец. Всички са били българи и османската регистрация е оставила много свидетелства за това. Днешните тежнения на историците за съществуването на македонска нация са въз основа на това, че “македонците” обитават тази територия, т.е. водещ е географският принцип, а не историческият.

Преди 1946 г. не е имало разделение на македонци и българи. Сърбите са наричали тази земя Южна Сърбия. В училищата там е имало насилствено преименуване на децата - техните фамилии да не завършват на -ов, а на -ич. Имало е случаи, в които злостни учители са бодели езиците на малчуганите, ако кажели, че са българи, или говорели на български.

После Тито и Сталин решили това население да не се нарича сърби, а македонци. Те искали да придадат България към Югославия и по този начин да се реши спорът за населението, като Пиринският край се присъедини към Р. Македония. Впрочем за възможността да стане такова обединение Георги Димитров е искал обединение 1+1 (Югославия и България), докато Тито е искал България да се присъедини като 7-ма република към Югославия. След Втората световна война в Македония насилията срещу българите продължила. Много от тях са загинали в комунистическите концлагери, в Голи Оток и др. И в крайна сметка цялото това насилие си е казало думата. Хората са били уплашени за живота си и за живота на своите деца. За да оцелеят, за да си намерят работа, те е трябвало да се отрекат от българския си произход.

- В момента как стоят нещата? Казвате, че в българската комисия за учебниците по история водим политика на отстъпки, така ли?

- Не бих казал, че точно на отстъпки, но ми се струва, че позицията на нашата комисия е плаха и прекалено дипломатична. Давам си сметка, че такава промяна чрез образованието ще изисква време, за да потече, както се казва, бистра вода. И ние трябва да бъдем активни в показването на историята такава, каквато е била. На запад от Деве баир се наблюдават всякакви опити не само за отричане на българското минало, но и за възможно най-силно разграничаване от България и българите.

- Каква трябва да е българската политика оттук насетне?

- Ясно е - имаме две държави, създадени от един народ. Аз лично нямам амбиция да превземам територия сега, макар че моят дядо е бил от Охрид, а прабаба ми е от Одринско. А колко още са потомците на тези македонски българи? Ами всеки 3-и или 4-и човек в България е потомък на български бежанци от Македония.

Погледнете ли балканските държави, всяка си има по един роден сателит. Гърците например имат Кипър, албанците - Косово, сърбите - сръбска Босна. И тези сателитни държави обичат много държавата майка, от която са се откъснали. Само Македония гледа на нас с лошо око. Защо?

- Имаме ли вина за това?

- Имаме и грешки. Но всичко се прави избирателно. Например през Втората световна война е имало и насилия. Но едно престъпление на един човек се посочва като характеристика на цялото наше присъствие в българската окупация там, която трае 3 г. и 4 месеца. А се пропуска да се каже, че българската държава е вкарала в Македония милиони левове, за да се съвземе нейната икономика след тежкия сръбски режим.

- Докога ще продължават тези дискусии и преговори?

- Не знам. Но се замислям каква би трябвало да бъде българската позиция, ако утре управляващите в Скопие поискат ние да ги подкрепим за членство в ЕС. Дали трябва да го направим, след като продължават с фалшификациите на историята ни и продължават да пишат откровено неверни, понякога чак смехотворни неща - като се започне от Средновековието и се стигне до ден днешен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Скромна черква в памет на всички жертви

Паметникът на Съветската армия е империалистически и обиден Покрай приказките около 9 септември и руските шпиони в България неминуемо ще се отвори темата и за Паметника на Съветската армия в София. Смятам, че този паметник тутакси трябва да бъде демонтиран - фигурите да се приберат в Музея на тоталитарното изкуство

Коментар на седмицата №2: Видеозавещание: За едни милиарди, които не са на Борисов, а са европейски инструменти

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 50 хил. прочитания. Тежка седмица отмина, в която се разхвърляха пари като вестници. Копейки, долари, евро. В милиарди. Вижте завещанието на

Видеозавещание: За едни милиарди, които не са на Борисов, а са европейски инструменти

Тежка седмица отмина, в която се разхвърляха пари като вестници. Копейки, долари, евро. В милиарди. Вижте завещанието на

Бойко Борисов: Изключително важен и модерен ресор със 100 млрд. евро бюджет

Поздравявам българския комисар Mariya Gabriel след като днес официално стана ясно, че получава изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Това написа премиерът Бойко Борисов по повод ресорът “Иновации и младеж”, който бе поверен на българската еврокомисарка Мария Габриел от новата

Гергана Паси: Няма лош ресор в ЕК, коректно е да пожелаем успех на Мария Габриел

Гергана Паси поздрави Мария Габриел за поетия ресор "Иновации и младеж" в новата Еврокомисия. Ето и цялата публикация на Гергана Паси във фейсбук: Понеже видях поляризираните коментари по повод новия ресор на българския комисар - Иновации и младеж. Без да твърдя, че това е най-важния стратегически приоритет на ЕК

И пиар обществото осъди скандала със снимките

Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) също излязоха с позиция, осъждаща грозния скандал с публикувани лични снимки на жената до кандидат-кмета на столицата Борислав Игнатов. "През последните 30 години обществото ни стана свидетел на много политически скандали,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Деветосептемврийски тегоби - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Днес е денят! Българските медии слагат граница срещу опитите за очерняне

Това е декларация по повод публикуването на порнографски снимки от младостта на приятелката на кандидата за кмет на София, арх. Борислав Игнатов. Те бяха публикувани от един сайт в опит да бъде очернен кандидатът, с което се преминаха всякакви етични и законови граници в предизборната борба. "24 часа"

"Късметлията Григор" - новата дъвка на хейтърите (Видео)

Преди 11 години, горе-долу по същото време, Григор Димитров стана първият български тенисист, който спечели юношески турнир от “Големият шлем”. Първо “Уимбълдън”, а през септември - и US Open. Моята лична история с Григор Димитров датира горе-долу от същото време. Всъщност малко по-късно - през януари 2009 г

Проф. д-р Момяна Гунева: Гешев има куража да постави дискусионни проблеми

Чест му прави, че обръща внимание на законодателните промени, казва професорът по наказателно право  Преди ден в. “24 часа” публикува интервю с Иван Гешев, който е заместник на главния прокурор и номиниран от прокурорската колегия на ВСС за главен прокурор. В него той изрази мнение, че при съкратеното съдебно следствие съдът се е превърнал в

Предвестник: Изграждането на Национална детска болница в България трябва да е сред най-приоритетните дейности в държавата

Аргументите се измерват в хиляди... пациенти Внесената преди дни жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите в България принуди здравния министър Кирил Ананиев да спре търга за проектиране и строителство на Национална детска болница. Възмутителното е, че жалбата е формирана на базата на манипулативни и включително

Целта оправдава средствата - още за атаките срещу избора за главен прокурор

Докато едни планират саботажи, други трябва да защитават интереса на обществото. Горещо бе лятото за прокурорите, следователите, агентите на ДАНС, антимафиотите и криминалистите. Разследвания и изготвяне на обвинителни актове за престъпна приватизация, за ощетяване на бюджета от незаконно производство на акцизни стоки,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber