Не вярвайте на речниците!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413634 Не вярвайте на речниците! Не вярвайте на речниците! www.24chasa.bg

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция.

Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение

Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците. Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение. Не става въпрос за апокрифни издания, а за най-авторитетни издателства.

Част от юридическата лексика като речников фонд на специална област по необходимост се включва и в речниците с общ характер.

По правило съставителите изрично посочват, че става дума за юридически термини, чрез означението “юр”. Така стои въпросът с: владение, деликт, договор, ипотека, настойник, попечител, сделка, субект, рецидив и др. И всички те, и не само те са повече или по-малко отчайващо сгрешени.

ВЛАДЕНИЕ - право на притежаване (???) на недвижим имот (?) и разпореждане с него (???).

Забележително е как в това определение няма нито една вярна дума!!! Владението нито е право (а е факт), нито непременно е на недвижим имот, нито пък има разпореждане, както се твърди в Българския тълковен речник на “Наука и изкуство”. Владението е просто упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи като своя. И е ирелевантно има или няма право.

ДЕЛИКТ - правонарушение, престъпление (???). И оттам - ДЕЛИНКВЕНТ - престъпник (???). Още преди 2000 години в римското право неправомерните деяния са били групирани в две рязко обособени категории - престъпления (crimina) и деликти, като граждански правонарушения. Да се слага знак на равенство между двете, си е направо “престъпление”.

ДОГОВОР - ...споразумение между две или повече лица... с което се определят взаимните (?) им права и задължения.

Защо трябва да са непременно взаимни правата и задълженията, не е ясно. Договорът за заем например. Какви взаимни (???) права и задължения? Задължение има само и единствено заемателят - да върне парите или каквото е. Заемодателят има само право.

ДОГОВАРЯЩИ СТРАНИ - юридически лица (???), които водят преговори.

Така с един замах многотомният речик на БАН лишава целокупния български народ от възможността да договаря. Забележително!!! БАН има правен институт. Толкова ли е трудно да ползват експертизата му?!? Но и други речници не отстъпват по невежество в това отношение. Така ЦЕСИЯ-та е определена като договор за прехвърляне на права или вземания (???) от кредитор на друго юридическо лице (???). Първо - “права или вземания” е тавтология, понеже вземанията са права. Но по-смущаващото е, че само на юридически лица се позволява да сключват такива договори. Защо нас, физическите лица, така ни пренебрегват? Това ако не е дискриминация, здраве му кажи.

ИПОТЕКА. Тук всички речници са единодушни в невежеството си. Според най-новия тълковен речник: Заем (???), отпуснат срещу залог (?) на недвижим имот, който се оставя във владение на длъжника, без право да се разпорежда с него (???).

Първо, ипотеката не е заем, а е обезпечение. Второ, той не обезпечава непременно заем, а и други задължения и трето - на кой невежа му е дошло на ума, че длъжникът нямал право да се разпорежда с имота? Пречка няма никаква. Само че ипотеката следва имота. И затова се правят справки, когато се купува имот, дали върху му не тежи ипотека.

НАСТОЙНИК (НАСТОЙНИЧЕСТВО). Всички речници вменяват на настойника задължението да се грижи не само за малолетния, но и за непълнолетния (???). Непълнолетният, останал без родителски грижи, няма настойник, а попечител (!!!). Докато настойникът действа вместо малолетния, попечителят оказва само т.нар. попечителско съдействие. А всички речници ги използват като синоними.

Впечатляващо е определението за СДЕЛКА - взаимно договаряне (???) за създаване или прекратяване на права и задължения.

“Договарянето” важи само за договорите. А при т.нар. едностранни сделки няма никакво договаряне. Например завещанието. Какво договаряне???

Най-притеснително ми изглежда обаче определението за СУБЕКТ - физическо или юридическо лице..., което притежава правоспособност и дееспособност (???). Това вече е страшно. Върнахме се в робовладелския строй. Отнемаме на стотици хиляди качеството на субекти на правото. Това са всички ненавършили пълнолетие. Горките. Не ги признават за хора. Всеки роден е правоспособен, т.е може да е носител на права, евентуално и на задължения, а дали ще може да ги упражнява сам, е друг въпрос. Това го могат дееспособните. Но всички са правоспособни, сиреч субекти на правото!!!

На този фон неграмотността по отношение на ПРЕЗУМПЦИЯ изглежда безобидна: признаване на факт за юридически дстоверен, докато не бъде доказано обратното (???). 50% е вярно. Понеже има и т.нар необорими презумпции, при които не може да се доказва обратното.

РЕЦИДИВ. И тук всички речници са единодушни в невежеството си. С известни нюанси - повторно извършване на същото (???) престъпление от едно лице... Тук вече подозирам престъпен сговор. Значи някой, който е ограбил и осъден за това, а после убие, не е рецидивист, така ли? Рецидивист е и още как.

И това не е всичко. Има и още, повече или по-малко, сбъркани термини: ЕКСПРОМИСИЯ, ОТЧУЖДАВАМ, ПРАВОПРИЕМНИК, РЕВАНДИКАЦИЯ, РЕГРЕС, ТАЛИОН и още, и още...

И какво се оказва? На гугъл не може да се вярва - подвежда. На речниците - също. За политиците - да не говорим. На медиите - и на тях. И на кого да вярваме, по дяволите? Остана единствено упованието в Бога!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Питат ли ме дей зората - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Въшката на челото

Учете смисъла на българските думи, защото да не владееш родния си език, освен позорно е и опасно Винаги съм смятал, че да изпъстряш речта си с банални английски думички, е като въшка на челото. Колкото и умни неща да казваш, ако пускаш лафове като “малко съпорт от моите приятели” или “има пойнт в този ивент”,

Коментар на седмицата №3: Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна, парлива, има политическа натовареност и много често политиците я

Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива НАХИДЕ ДЕНИЗ спец. кор. на БТА в Истанбул, специално за “24 часа” “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна,

Красен Станчев: България има забележителни успехи в опазването на природата

Покрай възхитата от едно изследване, което показвало, че 1 трлн новозасадени дървета щели да "спасят" Земята, не е лошо да се знаят две неща: 1. Една голяма звезда в центъра на Слънчевата система има не съвсем забелязана роля в температурите тук; 2. В ЕС- сравнителен план България е единствената страна със съществено разраснал се горски фонд -

Трите предимства на госпожа Урсула фон дер Лайен

След дълги кандърми европейските лидери най-сетне се споразумяха и избраха новия лидер на ЕС. Това е германката Урсула фон дер Лайен. Тя е известна с три неща. Първо, името й е по-лесно от това на Анегрет Крамп-Каренбауер. Второ, има седем деца. И трето, досега беше военен министър. Самите германци нямат нищо против да аутсорснат Урсула в Брюксел.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Радост и братско в Христа общение в Киев

Ние, представителите на поместните православни църкви, бяхме осрещнати много сърдечно, по братски Православните християни в Украйна посрещат митрополит Гавриил. По молба на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия синод на БПЦ бях с

Виновни са не кучетата, а стопаните им - идиоти

Животинската агресия няма да бъде озаптена с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града Кучемразците са хора, които не обичат дори себеподобните си. Те си изкарват комплексите върху нещастните животинки, тъй като иначе са страхливи и срещу човек не могат да се изправят. Но по-големи комплексари са онези идиоти,

Ако спазвате законите, изядени няма да има

Кучелюбите са креслива общност, която смята всяко ограничение за нарушение на гражданските им права Пиша за кучешкия проблем от над 20 години. Толкова отдавна, че по онова време нямаше фейсбук. Като написах първата си статия и на другия ден отидох на работа, телефонът звънеше неистово. Вдигнах, а отсреща един глас попита: “Ей, боклук,

Не, искането за истината за комунизма в учебниците не е цензура

Как те да създават общност,ако в различни училища иградове се учат 5 различни,често противоречащи сиистината за историята? През изтеклата седмица тече много разгорещена размяна на мнения за начина, по който комунизмът трябва да бъде представен в учебниците по история.Чуха се остри и аргументирани упреци към някои от предлаганите учебници.

Корейската шоу дипломация на Тръмп не е подходяща за Иран

На 30 юни американският президент два пъти влезе в историята. Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи на севернокорейска земя (първият бивш президент стана Джими Картър, който посети Северна Корея през 1993 г.). Той направи това в рамките на среща с Ким Чен Ун - двамата лидери се срещнаха на границата между КНДР и Южна

Проф. Джеймс Е. Молитерно: Съдебната независимост не е щит, който да пази съдиите

Без наличието на механизъм за отговорност на съдиите и прокурорите, съдебната независимост може да бъде използвана за създаване на предпоставки за корупция в тези среди, вредейки на държавата и на гражданите, казва преподавателят по правна етика на Washington & Lee University School of Law Нивото на независимост,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber