Не вярвайте на речниците!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413634 Не вярвайте на речниците! Не вярвайте на речниците! www.24chasa.bg
Не вярвайте на речниците!

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция.

Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение

Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците. Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение. Не става въпрос за апокрифни издания, а за най-авторитетни издателства.

Част от юридическата лексика като речников фонд на специална област по необходимост се включва и в речниците с общ характер.

По правило съставителите изрично посочват, че става дума за юридически термини, чрез означението “юр”. Така стои въпросът с: владение, деликт, договор, ипотека, настойник, попечител, сделка, субект, рецидив и др. И всички те, и не само те са повече или по-малко отчайващо сгрешени.

ВЛАДЕНИЕ - право на притежаване (???) на недвижим имот (?) и разпореждане с него (???).

Забележително е как в това определение няма нито една вярна дума!!! Владението нито е право (а е факт), нито непременно е на недвижим имот, нито пък има разпореждане, както се твърди в Българския тълковен речник на “Наука и изкуство”. Владението е просто упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи като своя. И е ирелевантно има или няма право.

ДЕЛИКТ - правонарушение, престъпление (???). И оттам - ДЕЛИНКВЕНТ - престъпник (???). Още преди 2000 години в римското право неправомерните деяния са били групирани в две рязко обособени категории - престъпления (crimina) и деликти, като граждански правонарушения. Да се слага знак на равенство между двете, си е направо “престъпление”.

ДОГОВОР - ...споразумение между две или повече лица... с което се определят взаимните (?) им права и задължения.

Защо трябва да са непременно взаимни правата и задълженията, не е ясно. Договорът за заем например. Какви взаимни (???) права и задължения? Задължение има само и единствено заемателят - да върне парите или каквото е. Заемодателят има само право.

ДОГОВАРЯЩИ СТРАНИ - юридически лица (???), които водят преговори.

Така с един замах многотомният речик на БАН лишава целокупния български народ от възможността да договаря. Забележително!!! БАН има правен институт. Толкова ли е трудно да ползват експертизата му?!? Но и други речници не отстъпват по невежество в това отношение. Така ЦЕСИЯ-та е определена като договор за прехвърляне на права или вземания (???) от кредитор на друго юридическо лице (???). Първо - “права или вземания” е тавтология, понеже вземанията са права. Но по-смущаващото е, че само на юридически лица се позволява да сключват такива договори. Защо нас, физическите лица, така ни пренебрегват? Това ако не е дискриминация, здраве му кажи.

ИПОТЕКА. Тук всички речници са единодушни в невежеството си. Според най-новия тълковен речник: Заем (???), отпуснат срещу залог (?) на недвижим имот, който се оставя във владение на длъжника, без право да се разпорежда с него (???).

Първо, ипотеката не е заем, а е обезпечение. Второ, той не обезпечава непременно заем, а и други задължения и трето - на кой невежа му е дошло на ума, че длъжникът нямал право да се разпорежда с имота? Пречка няма никаква. Само че ипотеката следва имота. И затова се правят справки, когато се купува имот, дали върху му не тежи ипотека.

НАСТОЙНИК (НАСТОЙНИЧЕСТВО). Всички речници вменяват на настойника задължението да се грижи не само за малолетния, но и за непълнолетния (???). Непълнолетният, останал без родителски грижи, няма настойник, а попечител (!!!). Докато настойникът действа вместо малолетния, попечителят оказва само т.нар. попечителско съдействие. А всички речници ги използват като синоними.

Впечатляващо е определението за СДЕЛКА - взаимно договаряне (???) за създаване или прекратяване на права и задължения.

“Договарянето” важи само за договорите. А при т.нар. едностранни сделки няма никакво договаряне. Например завещанието. Какво договаряне???

Най-притеснително ми изглежда обаче определението за СУБЕКТ - физическо или юридическо лице..., което притежава правоспособност и дееспособност (???). Това вече е страшно. Върнахме се в робовладелския строй. Отнемаме на стотици хиляди качеството на субекти на правото. Това са всички ненавършили пълнолетие. Горките. Не ги признават за хора. Всеки роден е правоспособен, т.е може да е носител на права, евентуално и на задължения, а дали ще може да ги упражнява сам, е друг въпрос. Това го могат дееспособните. Но всички са правоспособни, сиреч субекти на правото!!!

На този фон неграмотността по отношение на ПРЕЗУМПЦИЯ изглежда безобидна: признаване на факт за юридически дстоверен, докато не бъде доказано обратното (???). 50% е вярно. Понеже има и т.нар необорими презумпции, при които не може да се доказва обратното.

РЕЦИДИВ. И тук всички речници са единодушни в невежеството си. С известни нюанси - повторно извършване на същото (???) престъпление от едно лице... Тук вече подозирам престъпен сговор. Значи някой, който е ограбил и осъден за това, а после убие, не е рецидивист, така ли? Рецидивист е и още как.

И това не е всичко. Има и още, повече или по-малко, сбъркани термини: ЕКСПРОМИСИЯ, ОТЧУЖДАВАМ, ПРАВОПРИЕМНИК, РЕВАНДИКАЦИЯ, РЕГРЕС, ТАЛИОН и още, и още...

И какво се оказва? На гугъл не може да се вярва - подвежда. На речниците - също. За политиците - да не говорим. На медиите - и на тях. И на кого да вярваме, по дяволите? Остана единствено упованието в Бога!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Мародерствата в САЩ съсипват малкия бизнес, вече пострадал от коронавируса

Мародерствата в САЩ съсипват малкия бизнес, вече пострадал от коронавируса

Мародерствата и вандалските прояви в градове навсякъде в САЩ нанесоха поредния удар на малкия бизнес, който вече и без това е разтърсен от епидемията от коронавируса. Наред с големите вериги като Target, Walgreen и Macy's независимите малки магазини по кварталите и градските центрове стават мишена на вандали и мародери, които удариха

Завещание на седмицата: Срещу какво се бунтувате, американци? (Видео)

Завещание на седмицата: Срещу какво се бунтувате, американци? (Видео)

8 минути и 46 секунди - толкова бяха нужни на американците да забравят за коронавируса и да се вдигнат на най-големите протести след смъртта на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. Полицейското насилие над чернокожите подпали цяла Америка. Щеше ли да пламне обаче страната в бунтове, ако беше умрял белият Флойд


КЕВР не общува директно с потребителите и сгреши, като не обясни какво точно прави с цените на парното.

Разбор на цени и политики: Може ли скокът да е падане до посиняване?

КЕВР сгреши, че не общува директно с потребителите, които така и не разбраха по какво ще усетят, че правителството успя да свали цените на газа с над 40% От 1 юли цената на парното за София с нейните 430 000 абонати ще бъде 81,57 лв. за мегаватчас без ДДС. До 30 юни домакинствата ще плащат сметки по 66,70 лв

Георги Господинов

Никой не е Кристо в собствената си родина

Успелият навън, а неуспелият още повече, винаги е блудният син, напуснал дома, майка си и баща си. А опитвали ли сме се да влезем в нощите на този, който живее далеч от дома, майка си и баща си? Уверявам ви, не е лесно. Знаете ли, че когато разрешават на майката на Кристо да види сина си… Нека спрем по средата на това изречение - разрешават

Правен свят за НПО-тата в съдебната система

Правен свят за НПО-тата в съдебната система

Публично известен факт е, че повече от десет години българската правосъдна система е заложник на лобистки, политически и корпоративни интереси, прокарвани през т.нар. „граждански сектор“. Оскъдно малко са неправителствените организации у нас, които са истински ангажирани с каузи и целят защита на обществения интерес

Магърдич Халваджиян

Магърдич Халваджиян за COVID-19: Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука

Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука от това, което ни се случи, заяви пред БТА продуцентът Магърдич Халваджиян по повод пандемията от COVID-19. Ето интервюто: - Ще бъде ли друг светът след пандемията или постепенно ще възстанови предишния си облик? - Не хвърлям боб, за да знам. Моето усещане, стъпвайки на опита си, е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

ДАНИЕЛ СМИЛОВ, политолог,
Център за либерални стратегии

"Истинската история" на Васил Божков

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. Иначе остава съмнението, че всичко е може би просто театър, пише авторът на "Дойче веле" Даниел Смилов по повод "истинската история", разказана от Божков. В “Истинската история” на Васил Божков няма нови съществени елементи

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Гняв и расово напрежение - изпитание за лидерството на Тръмп

Обзет ту от силни емоции, ту от колебание, с поглед, устремен към твърдия му електорат, Доналд Тръмп опитва да намери правилия тон на фона на гнева и демонстрациите, прерастващи на моменти в насилие, които разтърсват Америка от Минеаполис до Лос Анджелис. В деня след шестата поредна нощ вълнения, белязани от сцени на хаос пред Белия дом

Радев бе на честването днес в Калофер. Снимка прессекретариат на държавния глава

Радев: Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите

Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила. Това написа Румен Радев във фейсбук.  Вижте какво написа още той:  Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън

Радио Китай: Американските политици, провокиращи разделение в Хонконг, ще навредят на себе си

Радио Китай: Американските политици, провокиращи разделение в Хонконг, ще навредят на себе си

Неотдавна в американския щат Минесота чернокож мъж почина, след като бял полицай пристина с коляно врата му, въпреки че той многократно казва, че не може да диша. Това убийство предизвика вълна от протести в повече от 70 американски града, а по време на тях имаше и много прояви на вандализъм. През миналата година ситуацията в Хонконг бе подобна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

С изборите в Беларус се залавя КГБ

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини потенциалните кандидати за висшия пост, че готвят "майдан", застрашавайки националната сигурност. Грижата за сигурността на страната през изборната кампания бе поверена от него на беларуския КГБ (Комитет за държавна сигурност). Правозащитници констатираха междувременно

СНИМКА: Дойче веле

"Като във война сме" - разтърсващите писма на руските лекари

Съдържанието е разтърсващо: артисти от Санкт Петербург четат из писмата на руски лекари и болногледачи, които от седмици се борят срещу пандемията от коронавирус. Сред самите медици има жертви. "Хора! Умолявам ви от душа и сърце, стойте си вкъщи! Защото, дойде ли втора вълна, няма да оцелеем. Просто няма да издържим физически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber