Не вярвайте на речниците!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7413634 Не вярвайте на речниците! Не вярвайте на речниците! www.24chasa.bg

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция.

Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение

Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците. Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение. Не става въпрос за апокрифни издания, а за най-авторитетни издателства.

Част от юридическата лексика като речников фонд на специална област по необходимост се включва и в речниците с общ характер.

По правило съставителите изрично посочват, че става дума за юридически термини, чрез означението “юр”. Така стои въпросът с: владение, деликт, договор, ипотека, настойник, попечител, сделка, субект, рецидив и др. И всички те, и не само те са повече или по-малко отчайващо сгрешени.

ВЛАДЕНИЕ - право на притежаване (???) на недвижим имот (?) и разпореждане с него (???).

Забележително е как в това определение няма нито една вярна дума!!! Владението нито е право (а е факт), нито непременно е на недвижим имот, нито пък има разпореждане, както се твърди в Българския тълковен речник на “Наука и изкуство”. Владението е просто упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи като своя. И е ирелевантно има или няма право.

ДЕЛИКТ - правонарушение, престъпление (???). И оттам - ДЕЛИНКВЕНТ - престъпник (???). Още преди 2000 години в римското право неправомерните деяния са били групирани в две рязко обособени категории - престъпления (crimina) и деликти, като граждански правонарушения. Да се слага знак на равенство между двете, си е направо “престъпление”.

ДОГОВОР - ...споразумение между две или повече лица... с което се определят взаимните (?) им права и задължения.

Защо трябва да са непременно взаимни правата и задълженията, не е ясно. Договорът за заем например. Какви взаимни (???) права и задължения? Задължение има само и единствено заемателят - да върне парите или каквото е. Заемодателят има само право.

ДОГОВАРЯЩИ СТРАНИ - юридически лица (???), които водят преговори.

Така с един замах многотомният речик на БАН лишава целокупния български народ от възможността да договаря. Забележително!!! БАН има правен институт. Толкова ли е трудно да ползват експертизата му?!? Но и други речници не отстъпват по невежество в това отношение. Така ЦЕСИЯ-та е определена като договор за прехвърляне на права или вземания (???) от кредитор на друго юридическо лице (???). Първо - “права или вземания” е тавтология, понеже вземанията са права. Но по-смущаващото е, че само на юридически лица се позволява да сключват такива договори. Защо нас, физическите лица, така ни пренебрегват? Това ако не е дискриминация, здраве му кажи.

ИПОТЕКА. Тук всички речници са единодушни в невежеството си. Според най-новия тълковен речник: Заем (???), отпуснат срещу залог (?) на недвижим имот, който се оставя във владение на длъжника, без право да се разпорежда с него (???).

Първо, ипотеката не е заем, а е обезпечение. Второ, той не обезпечава непременно заем, а и други задължения и трето - на кой невежа му е дошло на ума, че длъжникът нямал право да се разпорежда с имота? Пречка няма никаква. Само че ипотеката следва имота. И затова се правят справки, когато се купува имот, дали върху му не тежи ипотека.

НАСТОЙНИК (НАСТОЙНИЧЕСТВО). Всички речници вменяват на настойника задължението да се грижи не само за малолетния, но и за непълнолетния (???). Непълнолетният, останал без родителски грижи, няма настойник, а попечител (!!!). Докато настойникът действа вместо малолетния, попечителят оказва само т.нар. попечителско съдействие. А всички речници ги използват като синоними.

Впечатляващо е определението за СДЕЛКА - взаимно договаряне (???) за създаване или прекратяване на права и задължения.

“Договарянето” важи само за договорите. А при т.нар. едностранни сделки няма никакво договаряне. Например завещанието. Какво договаряне???

Най-притеснително ми изглежда обаче определението за СУБЕКТ - физическо или юридическо лице..., което притежава правоспособност и дееспособност (???). Това вече е страшно. Върнахме се в робовладелския строй. Отнемаме на стотици хиляди качеството на субекти на правото. Това са всички ненавършили пълнолетие. Горките. Не ги признават за хора. Всеки роден е правоспособен, т.е може да е носител на права, евентуално и на задължения, а дали ще може да ги упражнява сам, е друг въпрос. Това го могат дееспособните. Но всички са правоспособни, сиреч субекти на правото!!!

На този фон неграмотността по отношение на ПРЕЗУМПЦИЯ изглежда безобидна: признаване на факт за юридически дстоверен, докато не бъде доказано обратното (???). 50% е вярно. Понеже има и т.нар необорими презумпции, при които не може да се доказва обратното.

РЕЦИДИВ. И тук всички речници са единодушни в невежеството си. С известни нюанси - повторно извършване на същото (???) престъпление от едно лице... Тук вече подозирам престъпен сговор. Значи някой, който е ограбил и осъден за това, а после убие, не е рецидивист, така ли? Рецидивист е и още как.

И това не е всичко. Има и още, повече или по-малко, сбъркани термини: ЕКСПРОМИСИЯ, ОТЧУЖДАВАМ, ПРАВОПРИЕМНИК, РЕВАНДИКАЦИЯ, РЕГРЕС, ТАЛИОН и още, и още...

И какво се оказва? На гугъл не може да се вярва - подвежда. На речниците - също. За политиците - да не говорим. На медиите - и на тях. И на кого да вярваме, по дяволите? Остана единствено упованието в Бога!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Време е да се говори на български и ясно

Прекалено гръмките и загадъчни заглавия събуждат атавистични страхове Съвкупното чиновничество сътвори нов Левиатан. Из социалните мрежи шества библейско чудовище, наречено нова Стратегия за детето. Оказва се, че нищо такова няма, но са събудени атавистични страхове у много хора и се организират разни групи за натиск по фейсбук и се громи

Идеална майка ли сте? Тест за амбицозни родители

Перфектната родителка отслабва още в родилното, детето й учи китайски, а тя готви само с продукти от своята градинка В днешно време е много трудно да си родител. Особено майка. Обикновените майки биват презирани от обществото. Днес всички трябва да са перфектни майки. Какво отличава перфектната от обикновената майка?

Живеем с 5,5 години повече, отколкото преди 6 десетилетия

През 1960 г., когато съм бил на пет години, средната продължителност на живота у нас е била малко над 69,2 години. След това има дълъг 16-годишен период на известно, но бавно подобрение: през 1986 г. тя е 71,7 години. Това е най-високата стойност за целия период до 1989 г. За десетте следващи години (съкращаването започва през 1987 г.), т.е.

"24 часа" не копае гроб на футбола, уважаеми! Само новините за него! (Видео)

Вчера Красимир Балъков беше представен официално като новия национален селекционер на България. "24 часа" съобщи за тази рокада още преди два месеца. Тогава ни обвиниха в лъжа и ни нарекоха "гробокопачи на българския футбол". Припомняме го, защото ние гробове не копаем. Само новини. Защото не сме оракули, а журналисти.

Томислав Дончев: Време е за икономическа трансформация, можем да отделим 6 млрд.

Вместо въведение Всяка сфера на обществения живот преминава през фази, които логично са предопределени от натрупванията на знание, опит и капитал по извървения път. Икономиката не прави изключение. Въпрос на обществена зрялост е необходимостта от промени да бъде уловена в аванс и навреме да бъдат очертани посоките и скоростта на процесите,

Дойче веле: Бива ли Десислава Радева да пише такива неща?

Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук на германския авиопревозвач Луфтханза заради отменен полет от Франкфурт за Валенсия, където трябвало да участва в събора на български фолклорни групи „На мегдана на другата България". Раздразнението ѝ е разбираемо. Но заканата ѝ никога повече да не използва услугите на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти. От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има

Коментар на седмицата №2: Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 86 000 прочитания. Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева,

Влезли Антихристът и джендърът в един бар

Или защо Сатаната няма да посмее да дойде да ни прелъстява точно в предизборната година Едно време беше по-хубаво! Живеехме на сигурно, опасността дебнеше само от Запад и ние се пазехме от нея с граници, телени огради, граничари с пушки, шест отдела в тайната полиция, най-голямата армия на Балканите, бункери, гражданска отбрана и военно обучение.

Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (видео)

Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева, завършила право в СУ (така пише в профила й). Тя казва: “Папата внася в България перилни препарати, има фирма.

"Правен свят": Легитимно ли е ръководството на Съюза на съдиите в България?

"Правен свят" задава въпроса легитимен ли е Съюзът на съдиите в България. Публикуваме техния материал заради дискусията, която се породи след публикуването  на стенограмите от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел. Вчера ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков,

Визите за България не паднаха с едно телефонно обаждане

Зад всички разговори на високо ниво стоят трудът и усилията на безброй експерти и служители Тия дни гледах един предизборен клип, в който Мануела Малеева интервюира Стефан Тафров как са паднали европейските визи за българите. В това 5-минутно видео той разказва как френският министър-председател Лионел Жуспен трябвало да бъде убеден Франция да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber