Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7411592 Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки www.24chasa.bg
Княгиня Мириам де Унгрия СНИМКА: Румяна Тонева

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София

“Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон Сакскобургготски. Колекциите разгледа и вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Княгиня Мириам де Унгрия е в бизнеса с бижута от 25 години, а от 4 г. има своя фирма. Една от новите ѝ колекции представя гривни, обеци и диадеми под формата на принцеса в рокля. Те са вдъхновени от картината “Менините” на испанския художник Диего Веласкес. Друга част от бижутата са съчетани с оникс, като идеята за тях идва от Азия. Княгиня Мириам де Унгрия представи и поредица бижута за младежи, които носят името Just Say It (от англ. “Просто го кажи”).

За първи път тя показва своя колекция у нас през 2017 г., като тогава огърлиците и пръстените ѝ съчетаваха сърца с българска роза. Княгиня Де Унгрия има двама синове от покойния си съпруг княз Кардам, с когото претърпяват тежка автомобилна катастрофа през 2008 г. След 7 г. в кома първородният син на Симеон Сакскобургготски умира през 2015 г. Сега принцесата живее между Лондон и Мадрид. В исканската столица е ателието ѝ, а синовете ѝ Борис и Белтран учат в Лондон.

Княгиня Мириам де Унгрия даде интервю за "24 часа" малко след като откри изложбата си с бижута. Ето какво каза тя:

- Княгиня Мириам де Унгрия, как започнахте да се занимавате с правенето на бижута?

- Всичко това, което сега представям в България, е правено в последните 5 години. Иначе съм в бизнеса с бижута от 25 години. Първоначално учих история на изкуството. Това е нещото, което наистина много харесвам, но не знаех как да го използвам в бъдеща работа.

Една неделя сутрин бях вкъщи, обградена от седмичните вестници. Там ми попадна малка статия за изучаването на гемология (наука за скъпоценните и полускъпоценните камъни - б.а.), процесите на разтапяне и обработване на благородните метали. Казах си: “Това изглежда чудесно. Бих се радвала да се занимавам с това!”. Така започнах да уча гемология. С времето все повече ми харесваше и се увлякох по тази наука. Разбрах, че това ще е моето бъдеще.

- Какво ви вдъхновява за новите ви колекции?

- Не вярвам във вдъхновението. Вярвам в знанието и работата. Тоест, когато приложиш знание в това, което правиш, започваш да създаваш някакви произведения. Някои ги харесваш, някои изобщо не ги харесваш. За други си казваш: “Е, може би ще се получи по-късно.” Истината е, че с времето всичко започва да се получава. Това, което е нужно най-вече, е работа, много работа. Понякога обединявам идеи, комбинирам техники и така се получават новите ми колекции. Но без знания и работа не мисля, че е възможно да се появи вдъхновение.

- Освен да правите бижута, вие носите много от тях. Кое е най-ценното ви бижу?

- Определено е една огърлица, която направих. На нея висят брачните халки – моята и тази на съпруга ми.

Всичко, което е

свързано с брака ми,

има много

сантиментална

връзка за мен

Друго такова бижу е един часовник, който остана от мъжа ми. Това е най-забележителното при бижутата, че винаги носят със себе си някакво послание. Имат много сантиментална стойност, повече от каквато и да било друга вещ.

Когато искаш да кажеш нещо наистина специално на партньора до себе си, обикновено подаряваш бижу. За рожден ден или някакъв друг повод винаги можеш да подариш дреха, обувки или нещо друго, от което човекът до теб има нужда. Перфектно, няма нищо лошо в това, но когато искаш не просто да зарадваш човека с подарък, а и да изразиш чувства, тогава идва бижуто.

- Кога носите тази oгърлица с брачните ви халки?

- Постоянно. Тя определено не е толкова впечатляваща на външен вид. Това ми позволява да я нося във всекидневието си, дори с тениска и дънки.

- Тя не ви ли връща към тъжни спомени, свързани със загубата на съпруга ви?

- Не, няма как това да е така. Сантименталните бижута носят част от любимия човек. Независимо кой от двамата къде е, бижуто винаги свързва. Точно това е нещото, което най-много ме впечатлява около бижутата – сантименталната стойност.

Чувала съм истории от приятели как някой е ограбвал домовете им. Независимо дали крадците са взели телевизора или някаква друга скъпа техника, всеки ще съжалява най-много за бижутата. Казвали са ми: “О, Господи, задигнаха пръстените, останали от баба. Те не са толкова скъпи, но са изключително ценни за мен. Даде ми ги, когато бях много малка.” Винаги има някаква история, която стои зад бижуто.

- Имате двама синове - Борис и Белтран. С какво се занимават те сега?

- И двамата учат в университет, и двамата са в Лондон. Борис учи изкуства в Лондонския художествен университет, а Белтран учи физика в университета “Кралица Мери”.

- Щом Борис учи изкуства, това означава ли, че е тръгнал по вашите стъпки?

- Никога не се знае.

И двамата ми синове

много харесват

изкуството

И двамата са запленени от точните науки. Винаги обменят знания и опит помежду си и в двете науки. Често ми помагат, като ми дават съвети и най-вече мнения. Имат поглед над това, което се харесва. Вече са големи, единият е на 20 г., а другият на 21 г. Понякога те самите ме молят за съвет. Особено когато искат да подарят нещо хубаво на свои приятели.

- Помните ли първия път, когато дойдохте в България?

- Разбира се. Беше през 2000 г. Вече са минали почти 20 години оттогава. Първото ми впечатление беше още преди да съм слязла от самолета. Приземявахме се и от прозореца се виждаше красивата природа. Бях много впечатлена от планините и растителността.

- Виждате ли някаква разлика в България от 2000 г. досега?

- Много, наистина много голяма. Удивително е колко много всичко се е променило за това време. Когато дойдох в България преди 2 години за първата си изложба на мои бижута, имах възможността да разгледам малките улички на София. Има чудесни магазини и кокетни, тренди ресторанти. Изумителна позитивна разлика отпреди 20 години. Много се радвам за развитието на България. Мисля, че всички тук вършат добра работа и младото поколение е невероятно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber