Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407644 Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията www.24chasa.bg

Ефектът от местното производство е много по-голям от цената на сделката и ще е за поне 50 години напред, казва в интервю вицепрезидентът на финландската компания Patria Land System

- България настоява 20% от новите бронирани машини за Сухопътни войски да се произвеждат в страната, което за повечето потенциални участници се оказва проблем. Мислите ли, че “Патрия” ще успее да се справи с това условие и имате ли вече подходящите български партньори?

- Ще започна малко по-отдалеч, от голямата картина. Нашият интерес към тази сделка е от години и ние сме готови да имаме пълно производство на бронираните машини за българската армия в България. И когато говорим за производство в страната, нямаме предвид линия само за сглобяване на готови компоненти, за да изпълним условията на конкурса на Министерството на отбраната. Имаме предвид производство в България, напълно българско производство на бойни машини, а от нас ще е трансферът на технологии. Това вече е схема, която сме осъществили в други държави, които са наши клиенти, и сме напълно уверени в способностите си, че можем да го направим в България. Така че за нас изискването за дял на местното производство на бойната машина не е проблем, напротив според нас това ще донесе полза за българската икономика като цяло. От полза както за армията, така и за индустрията ще е да имате изцяло местно производство на бойни машини, в което да участват местни доставчици.

- За това българско производство ще ползвате вече съществуващи български партньори, или ще създадете изцяло нова фирма, която да го осъществи?

- И в момента работим с много български компании – малки, големи, частни, държавни производители на въоръжение. За производството на бойна машина са нужни различни умения и технологии и те може да бъдат предоставени от компании из цялата страна.

- Местното производство ще направи ли машината по-евтина?

- Това не е важният въпрос. Дали ще стане по-евтина, или по-скъпа заради местното производство? Тук важна е отново голямата картина, мисленето в мащаб. Доставката на бойна машина не е еднократна сделка, това е дългосрочно партньорство. И това дългосрочно партньорство ще бъде печелившо за двете страни именно чрез производството в България. И в местното производство има много по-големи ползи за страната от цената. На първо място, това са икономическите ползи, защото ще бъдат създадени нови работни места не само в конкретната фирма, която ще произвежда машините, но и в цяла редица от по-малки български фирми, които ще са доставчици за производството. В българските фирми ще се създадат нови способности и умения, те ще получат нова технология, което пък ще им позволи да търсят и нови външни възможности за развитието си, да разширяват бизнеса си. Ефектът от местното производство ще е като от снежна топка, пусната по склон - постоянно ще нараства. Естествено, има и преки ползи за държавата във вид на данъчни приходи. И всички тези ползи не са за периода на производство на машините за конкретната поръчка, говорим за партньорство от 30-50 години, колкото е животът на една нова бойна машина. Допълнително трябва да кажем, че поддръжката на една бойна машина не е само да се сменя двигателното масло или гумите. Това може да го направи всеки. Много по-добре се поддържа машината, когато го правят хора, които са я произвели и са наясно с технологията. Това вече е по-евтино. Допълнително страната разполага с верига за доставки на резервни части по всяко време и при всякакви условия.

- Тази бъдеща българска бойна машина “Патрия” ще може ли да бъде изнасяна в трети страни?

- В практиката си ние включваме всичките си партньори в обща верига. От една страна, създаваме местните вериги на доставки, но и всички те участват в глобалната верига. И работят, естествено, и за развиването на нови пазари.

- До този момент изискването бе всички нови близо 200 машини да са със задвижване 8 по 8, сега се споменава, че ще има машини и със задвижване 6 по 6 и дори 4 по 4. Това всъщност оскъпява или поевтинява сделката?

- Не бих могъл в този момент да кажа категорично дали тази промяна ще оскъпи, или ще поевтини машините, които ще закупи България. Но според нашите изчисления е по-евтино в дългосрочен план и по-ефективно всичките бойни машини да са на една задвижваща платформа. Платформата 8 по 8 ще даде много по-широк диапазон от задачи, за които ще може да бъде ползвана всяка машина. И това е всъщност голямата полза за армията.

- Военни споменават за друг “проблем” с техническите изисквания по тази сделка. МО планира да поиска монтирането на оръдия “съветски” калибър, за да може да се осигурят по-евтини муниции и освен това производството им да бъде българско. Има ли проблем такива оръдия да бъдат интегрирани с машините “Патрия”?

- Вярваме, че българското министерство ще вземе най-доброто решение както по отношение на калибъра, така и на оръжейните системи, които са нужни на българската армия. Уверени сме, че можем да интегрираме всяка една система в “Патрия”, независимо дали говорим за натовски калибър, или не. Вече сме го правили и мисля, че няма оръдейна система, която да не сме интегрирали в “Патрия”. Уверени сме, че това условие не би било пречка за нас.

- При конкурса за нови изтребители се появи политически момент в избора на Ф-16. Опасявате ли се, че и при тази сделка може да бъдат предпочетени стратегически партньори от САЩ или друга голяма държава в НАТО?

- Това е добър въпрос. Тази сделка предизвиква голям интерес сред много производители. Българското правителство осъществява наистина големи проекти за модернизация на въоръжените си сили. Но големият интерес като цяло е добър, защото води до прозрачност. Ние сме компания, която държи на прозрачността, и сме уверени, че можем да предоставим всички нужни и изисквани от България способности с нашите бойни машини. Ние ще ги произвеждаме в България и вярваме, че ще ги предоставим на най-добрата цена.

- Ако закупим “Патрия”, ще се наложи ли за някои компоненти или въоръжения да се сключват допълнителни споразумения с трети страни? Или можете да доставите напълно готова машина – плащаш и караш?

- Разбира се. Ние предоставяме на България цялата система. Естествено, за различните оръдейни системи ще имаме различни партньори, същото е и за комуникационните системи и пр. Но бойната машина е цяла система и България ще я получи.

- “Патрия” е участвала в бойни мисии с машини на основните ви конкуренти в конкурса. С какво вашите бойни машини са по-добри?

- До този момент ние сме произвели 1600 машини 8 по 8 и те са използвани в различни бойни мисии. “Патрия” са използвани във всякакви условия и са доказали способностите си, доказали са, че защитават войниците. За България ще предложим най-последните си и добри технологии, за да дадем всички нужни на българската армия способности. Наясно сме, че тези машини ще се ползват поне в следващите 30 години, и сме сигурни, че в тях ще се интегрират и могат да се интегрират нови технологии, които да отговарят на бъдещите изисквания на войната. Освен това реално ние осъществяваме обмен на технологии и модернизации между всички ползватели на машините “Патрия”. Мога смело да кажа, че ние сме една от най-добрите компании именно във внедряването на нови технологии в бойните машини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър - Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята? - Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber