Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407644 Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията Яне Раколайнен: “Патрия” предлага българско производство на бойна машина за армията www.24chasa.bg

Ефектът от местното производство е много по-голям от цената на сделката и ще е за поне 50 години напред, казва в интервю вицепрезидентът на финландската компания Patria Land System

- България настоява 20% от новите бронирани машини за Сухопътни войски да се произвеждат в страната, което за повечето потенциални участници се оказва проблем. Мислите ли, че “Патрия” ще успее да се справи с това условие и имате ли вече подходящите български партньори?

- Ще започна малко по-отдалеч, от голямата картина. Нашият интерес към тази сделка е от години и ние сме готови да имаме пълно производство на бронираните машини за българската армия в България. И когато говорим за производство в страната, нямаме предвид линия само за сглобяване на готови компоненти, за да изпълним условията на конкурса на Министерството на отбраната. Имаме предвид производство в България, напълно българско производство на бойни машини, а от нас ще е трансферът на технологии. Това вече е схема, която сме осъществили в други държави, които са наши клиенти, и сме напълно уверени в способностите си, че можем да го направим в България. Така че за нас изискването за дял на местното производство на бойната машина не е проблем, напротив според нас това ще донесе полза за българската икономика като цяло. От полза както за армията, така и за индустрията ще е да имате изцяло местно производство на бойни машини, в което да участват местни доставчици.

- За това българско производство ще ползвате вече съществуващи български партньори, или ще създадете изцяло нова фирма, която да го осъществи?

- И в момента работим с много български компании – малки, големи, частни, държавни производители на въоръжение. За производството на бойна машина са нужни различни умения и технологии и те може да бъдат предоставени от компании из цялата страна.

- Местното производство ще направи ли машината по-евтина?

- Това не е важният въпрос. Дали ще стане по-евтина, или по-скъпа заради местното производство? Тук важна е отново голямата картина, мисленето в мащаб. Доставката на бойна машина не е еднократна сделка, това е дългосрочно партньорство. И това дългосрочно партньорство ще бъде печелившо за двете страни именно чрез производството в България. И в местното производство има много по-големи ползи за страната от цената. На първо място, това са икономическите ползи, защото ще бъдат създадени нови работни места не само в конкретната фирма, която ще произвежда машините, но и в цяла редица от по-малки български фирми, които ще са доставчици за производството. В българските фирми ще се създадат нови способности и умения, те ще получат нова технология, което пък ще им позволи да търсят и нови външни възможности за развитието си, да разширяват бизнеса си. Ефектът от местното производство ще е като от снежна топка, пусната по склон - постоянно ще нараства. Естествено, има и преки ползи за държавата във вид на данъчни приходи. И всички тези ползи не са за периода на производство на машините за конкретната поръчка, говорим за партньорство от 30-50 години, колкото е животът на една нова бойна машина. Допълнително трябва да кажем, че поддръжката на една бойна машина не е само да се сменя двигателното масло или гумите. Това може да го направи всеки. Много по-добре се поддържа машината, когато го правят хора, които са я произвели и са наясно с технологията. Това вече е по-евтино. Допълнително страната разполага с верига за доставки на резервни части по всяко време и при всякакви условия.

- Тази бъдеща българска бойна машина “Патрия” ще може ли да бъде изнасяна в трети страни?

- В практиката си ние включваме всичките си партньори в обща верига. От една страна, създаваме местните вериги на доставки, но и всички те участват в глобалната верига. И работят, естествено, и за развиването на нови пазари.

- До този момент изискването бе всички нови близо 200 машини да са със задвижване 8 по 8, сега се споменава, че ще има машини и със задвижване 6 по 6 и дори 4 по 4. Това всъщност оскъпява или поевтинява сделката?

- Не бих могъл в този момент да кажа категорично дали тази промяна ще оскъпи, или ще поевтини машините, които ще закупи България. Но според нашите изчисления е по-евтино в дългосрочен план и по-ефективно всичките бойни машини да са на една задвижваща платформа. Платформата 8 по 8 ще даде много по-широк диапазон от задачи, за които ще може да бъде ползвана всяка машина. И това е всъщност голямата полза за армията.

- Военни споменават за друг “проблем” с техническите изисквания по тази сделка. МО планира да поиска монтирането на оръдия “съветски” калибър, за да може да се осигурят по-евтини муниции и освен това производството им да бъде българско. Има ли проблем такива оръдия да бъдат интегрирани с машините “Патрия”?

- Вярваме, че българското министерство ще вземе най-доброто решение както по отношение на калибъра, така и на оръжейните системи, които са нужни на българската армия. Уверени сме, че можем да интегрираме всяка една система в “Патрия”, независимо дали говорим за натовски калибър, или не. Вече сме го правили и мисля, че няма оръдейна система, която да не сме интегрирали в “Патрия”. Уверени сме, че това условие не би било пречка за нас.

- При конкурса за нови изтребители се появи политически момент в избора на Ф-16. Опасявате ли се, че и при тази сделка може да бъдат предпочетени стратегически партньори от САЩ или друга голяма държава в НАТО?

- Това е добър въпрос. Тази сделка предизвиква голям интерес сред много производители. Българското правителство осъществява наистина големи проекти за модернизация на въоръжените си сили. Но големият интерес като цяло е добър, защото води до прозрачност. Ние сме компания, която държи на прозрачността, и сме уверени, че можем да предоставим всички нужни и изисквани от България способности с нашите бойни машини. Ние ще ги произвеждаме в България и вярваме, че ще ги предоставим на най-добрата цена.

- Ако закупим “Патрия”, ще се наложи ли за някои компоненти или въоръжения да се сключват допълнителни споразумения с трети страни? Или можете да доставите напълно готова машина – плащаш и караш?

- Разбира се. Ние предоставяме на България цялата система. Естествено, за различните оръдейни системи ще имаме различни партньори, същото е и за комуникационните системи и пр. Но бойната машина е цяла система и България ще я получи.

- “Патрия” е участвала в бойни мисии с машини на основните ви конкуренти в конкурса. С какво вашите бойни машини са по-добри?

- До този момент ние сме произвели 1600 машини 8 по 8 и те са използвани в различни бойни мисии. “Патрия” са използвани във всякакви условия и са доказали способностите си, доказали са, че защитават войниците. За България ще предложим най-последните си и добри технологии, за да дадем всички нужни на българската армия способности. Наясно сме, че тези машини ще се ползват поне в следващите 30 години, и сме сигурни, че в тях ще се интегрират и могат да се интегрират нови технологии, които да отговарят на бъдещите изисквания на войната. Освен това реално ние осъществяваме обмен на технологии и модернизации между всички ползватели на машините “Патрия”. Мога смело да кажа, че ние сме една от най-добрите компании именно във внедряването на нови технологии в бойните машини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber