Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407601 Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите www.24chasa.bg
Александър Ваклин СНИМКА: Пиер Петров

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът

- Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това, че присъдата е само за поискан подкуп?

- Удовлетворен съм, че има възмездие за тежкото престъпление, което са извършили. Не мога да коментирам размера на присъдите, това не е в моите компетенции. Мога да коментирам само това, че обвиняемите са признати за виновни, което е

знак, че съдебната

система работи и

държавата има

шанс да се бори с

раковото образувание,

наречено корупция

За мое съжаление, посредникът реши да не съдейства на държавното обвинение и да изкупи вината на другите, като отрече да им е давал пари. Затова присъдата за поискан подкуп беше най-разумното, което съдът можеше да направи, за да не е уязвимо решението.

- Адвокатът на Петрова и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов каза, че ако двете ви бяха убили, присъдите щели да бъдат по-ниски.

- Изключително съм възмутен от това поведение и от такива реплики, още повече че са казани от бивш вътрешен министър на България, който се е клел да защитава институциите и да се бори с престъпността. Г-н Йорданов е и бивш член на комисията по правните въпроси и борба с корупцията, тоест той е изключително добре запознат с цялата система и законодателство. Надявам се това да е една много лоша шега и той да не е осъзнал нелепицата, която е изрекъл. Но за мое най-голямо съжаление, това показва, че бившите министри си позволяват да не разчитат на закона такъв, какъвто е и какъвто те са го написали, а да използват заплахи и опит за натиск. За мен това е откровен опит да бъда заплашен и притиснат, но за тяхно нещастие не съм човек, който ще се поддаде.

- Какви заплахи, след като вече са произнесени присъди?

- Не познавам съдебния процес и не знам какви са следващите ходове чисто процесуално. И не мога да коментирам има ли смисъл в такива заплахи. Надявам се това да е една много лоша и дебелашка шега, но самият факт, че той си е позволил да го каже в ефир, показва неуважението на защитата към държавните институции и към законите в тази страна. Той много добре знае какви са наказанията за това престъпление, тъй като е участвал в изготвянето на тези закони. Нелепо е за човек, който има претенциите да бъде толкова компетентен, да говори такива небивалици и да се прави на учуден, след като знае, че наказанието е от 10 до 30 г. и определената присъда е по средата. От човешка гледна точка 20 г. са много, но от юридическа - законодателят е преценил така. Затова нека г-н Йорданов да не се възмущава от законите, в чието писане е участвал.

- Дюлгеров, който също е бивш кмет на “Младост”, се отказа от показанията си. Кажете каква всъщност беше неговата роля и посредничи ли ви той за подкупа? И как спите?

- Неговата роля в цялата корупционна схема е много добре описана в първоначалните му показания и в изказванията му, записани със специални разузнавателни средства, в които аз не участвам. И той не може да ме обвини, че аз съм ги предизвикал. Това са разговорите му с кметицата, които са записани от службите. Той обяснява как е вложил целия си творчески потенциал да ме убеди да платя и как съм бил потресен от сумата, която ми е казал. Това го има по делото в СРС-тата и веществените доказателствени средства. Всички могат да ги прочетат, защото те са публични.

- Чуха се и твърдения, че вие самият сте провокирали искането на подкуп. Подтиквали ли сте тримата към подобни действия?

- Затова се е наложило те да вложат творческия си потенциал, за да ме убедят да им дам парите. И понеже аз съм ги подтикнал, съм се потресъл след това от исканата сума. В последните 6 месеца те повтарят твърдения с надеждата, че казана 100 пъти една неистина може да се превърне в общоприета истина.

- Нека да изясним и още нещо - как събрахте парите за подкупа, защото в последните дни се появиха твърдения, че доходите ви са в пъти по-ниски от дадената сума? И върнаха ли ви вече парите?

- Парите са още в съда като доказателство по делото. Доходите ми са обявени в НАП и институциите могат да ги проверят. Мисля, че е неразумно да ги обявявам сега, но те са достатъчни, за да мога да си позволя сумата от 70 000 евро. Данъчните ми декларации за последните 11 г. са публикувани. Отделно имотните регистри са също публични и се виждат сделките, които съм правил. Сумата от тези приходи е повече от достатъчна.

- Всъщност колко пъти пропадаше уговорката за предаването на парите и защо?

- Два пъти. Единият, защото посредникът не изчака предаването поради лични ангажименти. А втория път

поисканата среща

беше късно през нощта

и аз я отмених

На третия път предаването на парите стана.

- Една година по-късно съжалявате ли, че потърсихте органите на реда, и бихте ли посъветвали днес някого, който е в подобна ситуация, да постъпи така, както вие направихте?

- В никакъв случай не съжалявам, че потърсих органите на реда. Смятам, че всеки българин трябва да се обръща към тях и да вярва в държавата, защото ние - активните граждани, сме тези, които ще я направим по-добра. Активни граждани не са само блогърите в интернет и пишещите грозни коментари под статии, а са хората, които със собствените си действия се опитват да подобрят средата.

Смятам, че всеки, който има или изпадне в подобна ситуация, трябва да се обръща към всички възможни служби, съд и прокуратура, за да помогнем държавата ни да стане по-добро място за живеене. Така че - не, не съжалявам, че постъпих така.

- Вярно ли е, че случаят е предизвикал интерес и на чужди посланици у нас?

- Да, в последните месеци поради това, че кампанията на защитата беше доста масирана, доколкото знам, чужди посланици са проявили интерес и са се запознали с материалите по делото. Те са наясно с фактите, а не с лъжеисториите, които се тиражираха.

- Но пък г-жа Иванчева се кандидатира за евродепутат.

- Всеки има право да се кандидатира за каквото иска. Чух, че и г-жа Евгения Банева щяла да се кандидатира за евродепутат, така че

двете могат да си бъдат

група в Европарламента

Хората, които през последните 6 месеца активно използваха Иванчева за своите политически цели, ще бъдат точно тези, които ще пострадат най-много от това, че тя ще изтегли техните гласове и няма да им даде възможност да бъдат представени в Европейския парламент. Тази жена беше силно експлоатирана и ѝ беше помогнато да получи тази популярност с политически цели. И сега с нейното кандидатиране същите тези хора ще получат най-много негативи.

- Какво стана с проекта ви в “Младост”, заради който се стигна до тази ситуация и как се отрази тя на бизнеса ви?

- Ние сме фирма, която работи на широк фронт. Продължаваме да работим по всичките проекти. Конкретно в “Младост” имаме съответните строителни книжа и работим в рамките на закона.

Но този случай освен да послужи като пример на всички хора, които заемат висши държавни служби, за да знаят, че такова престъпление срещу обществото ще бъде наказано, независимо от това от коя партия са и кой колко може да плати за пиар. Държавата ще ги накаже, защото корупцията е едно от най-тежките престъпления срещу обществото. Освен прекия ефект на взимане на пари тя носи и косвени последици за всеки един от нас. Хората се притесняват от лошото състояние на улиците и казват, че тук не могат да се правят улици, но не се замислят, че ако се спре корупцията, ще има повече пари нещата да се правят качествено. Протестира се срещу некачествено изпълнените обществени поръчки, но нека се замислим, че те са извършени така, защото

сериозните фирми,

които ще си свършат

качествено работата,

не биха дали тези рушвети,

които дават другите

И това удря върху всеки от нас.

Опитът ми през последната 1 г. ме накара да се заровя в законодателството, касаещо борбата с корупцията, макар да не съм юрист.

Оказа се, че възможността на полицията, ГДБОП, КПКОНПИ и другите органи да се борят с това престъпление и злоупотребата с власт е силно ограничена от законодателя. Начинът, по който се доказват тези престъпления, е толкова сложен и с толкова вратички да се избегне наказанието, че политиците - не знам умишлено или не, са дали възможност корумпираните да спят спокойно. Затова искам да призова всички политици да се върнат на работните си места, да не се занимават с глупости - кой ще оглавява еди-коя си комисия или кой ще води бащина дружина, а да се замислят върху реалните стъпки за ремонт на това законодателство и да дадат възможност на органите да разследват ефективно сигналите за корупция.

Всеки гражданин е чувал за корупция и пита защо не разследват еди-кой си, но доказателственият материал, който трябва да се събере, е невероятно сложен и 99% от случаите не могат да бъдат докарани до съд. Затова политиците трябва да вземат мерки за ефективна борба с корупцията, а не да правят пиар изказвания, с които формално да заявяват готовност за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?” - Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията?

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

Още акценти от интервюто: По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова.

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Доц. Янка Тянкова: Закъсняхме 10 г. със закон за несъстоятелност на физическите лица

Всяко укриване на доходи води до много тежки последствия - длъжникът трябва да е предупреден за тази отговорност, казва преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Доц. Тянкова, споделяте ли критиките на проф. Огнян Герджиков към законопроекта на омбудсмана за личния фалит? - Прочетох законопроекта, мотивите към него,

Проф. Дончо Хрусанов: Разрешението за строеж на “Златен век” е действащо и валидно

Има и други подобни строежи, но никой не спира строителството им. Това създава правна несигурност и липса на предвидимост в действията на администрацията - Проф. Хрусанов, проучили сте в детайли казуса “Златен век”. Какво е вашето становище за спирането на строежа му? - В този казус има редица процесуални нарушения, които, за съжаление,

Прокурор Христо Колев: Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е “горял” в работата, за да влезе с летящ старт

Очаква го още по-труден мандат, казва членът на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България  - Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо? - Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber