Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407601 Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите www.24chasa.bg
Александър Ваклин
Александър Ваклин СНИМКА: Пиер Петров

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът

- Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това, че присъдата е само за поискан подкуп?

- Удовлетворен съм, че има възмездие за тежкото престъпление, което са извършили. Не мога да коментирам размера на присъдите, това не е в моите компетенции. Мога да коментирам само това, че обвиняемите са признати за виновни, което е

знак, че съдебната

система работи и

държавата има

шанс да се бори с

раковото образувание,

наречено корупция

За мое съжаление, посредникът реши да не съдейства на държавното обвинение и да изкупи вината на другите, като отрече да им е давал пари. Затова присъдата за поискан подкуп беше най-разумното, което съдът можеше да направи, за да не е уязвимо решението.

- Адвокатът на Петрова и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов каза, че ако двете ви бяха убили, присъдите щели да бъдат по-ниски.

- Изключително съм възмутен от това поведение и от такива реплики, още повече че са казани от бивш вътрешен министър на България, който се е клел да защитава институциите и да се бори с престъпността. Г-н Йорданов е и бивш член на комисията по правните въпроси и борба с корупцията, тоест той е изключително добре запознат с цялата система и законодателство. Надявам се това да е една много лоша шега и той да не е осъзнал нелепицата, която е изрекъл. Но за мое най-голямо съжаление, това показва, че бившите министри си позволяват да не разчитат на закона такъв, какъвто е и какъвто те са го написали, а да използват заплахи и опит за натиск. За мен това е откровен опит да бъда заплашен и притиснат, но за тяхно нещастие не съм човек, който ще се поддаде.

- Какви заплахи, след като вече са произнесени присъди?

- Не познавам съдебния процес и не знам какви са следващите ходове чисто процесуално. И не мога да коментирам има ли смисъл в такива заплахи. Надявам се това да е една много лоша и дебелашка шега, но самият факт, че той си е позволил да го каже в ефир, показва неуважението на защитата към държавните институции и към законите в тази страна. Той много добре знае какви са наказанията за това престъпление, тъй като е участвал в изготвянето на тези закони. Нелепо е за човек, който има претенциите да бъде толкова компетентен, да говори такива небивалици и да се прави на учуден, след като знае, че наказанието е от 10 до 30 г. и определената присъда е по средата. От човешка гледна точка 20 г. са много, но от юридическа - законодателят е преценил така. Затова нека г-н Йорданов да не се възмущава от законите, в чието писане е участвал.

- Дюлгеров, който също е бивш кмет на “Младост”, се отказа от показанията си. Кажете каква всъщност беше неговата роля и посредничи ли ви той за подкупа? И как спите?

- Неговата роля в цялата корупционна схема е много добре описана в първоначалните му показания и в изказванията му, записани със специални разузнавателни средства, в които аз не участвам. И той не може да ме обвини, че аз съм ги предизвикал. Това са разговорите му с кметицата, които са записани от службите. Той обяснява как е вложил целия си творчески потенциал да ме убеди да платя и как съм бил потресен от сумата, която ми е казал. Това го има по делото в СРС-тата и веществените доказателствени средства. Всички могат да ги прочетат, защото те са публични.

- Чуха се и твърдения, че вие самият сте провокирали искането на подкуп. Подтиквали ли сте тримата към подобни действия?

- Затова се е наложило те да вложат творческия си потенциал, за да ме убедят да им дам парите. И понеже аз съм ги подтикнал, съм се потресъл след това от исканата сума. В последните 6 месеца те повтарят твърдения с надеждата, че казана 100 пъти една неистина може да се превърне в общоприета истина.

- Нека да изясним и още нещо - как събрахте парите за подкупа, защото в последните дни се появиха твърдения, че доходите ви са в пъти по-ниски от дадената сума? И върнаха ли ви вече парите?

- Парите са още в съда като доказателство по делото. Доходите ми са обявени в НАП и институциите могат да ги проверят. Мисля, че е неразумно да ги обявявам сега, но те са достатъчни, за да мога да си позволя сумата от 70 000 евро. Данъчните ми декларации за последните 11 г. са публикувани. Отделно имотните регистри са също публични и се виждат сделките, които съм правил. Сумата от тези приходи е повече от достатъчна.

- Всъщност колко пъти пропадаше уговорката за предаването на парите и защо?

- Два пъти. Единият, защото посредникът не изчака предаването поради лични ангажименти. А втория път

поисканата среща

беше късно през нощта

и аз я отмених

На третия път предаването на парите стана.

- Една година по-късно съжалявате ли, че потърсихте органите на реда, и бихте ли посъветвали днес някого, който е в подобна ситуация, да постъпи така, както вие направихте?

- В никакъв случай не съжалявам, че потърсих органите на реда. Смятам, че всеки българин трябва да се обръща към тях и да вярва в държавата, защото ние - активните граждани, сме тези, които ще я направим по-добра. Активни граждани не са само блогърите в интернет и пишещите грозни коментари под статии, а са хората, които със собствените си действия се опитват да подобрят средата.

Смятам, че всеки, който има или изпадне в подобна ситуация, трябва да се обръща към всички възможни служби, съд и прокуратура, за да помогнем държавата ни да стане по-добро място за живеене. Така че - не, не съжалявам, че постъпих така.

- Вярно ли е, че случаят е предизвикал интерес и на чужди посланици у нас?

- Да, в последните месеци поради това, че кампанията на защитата беше доста масирана, доколкото знам, чужди посланици са проявили интерес и са се запознали с материалите по делото. Те са наясно с фактите, а не с лъжеисториите, които се тиражираха.

- Но пък г-жа Иванчева се кандидатира за евродепутат.

- Всеки има право да се кандидатира за каквото иска. Чух, че и г-жа Евгения Банева щяла да се кандидатира за евродепутат, така че

двете могат да си бъдат

група в Европарламента

Хората, които през последните 6 месеца активно използваха Иванчева за своите политически цели, ще бъдат точно тези, които ще пострадат най-много от това, че тя ще изтегли техните гласове и няма да им даде възможност да бъдат представени в Европейския парламент. Тази жена беше силно експлоатирана и ѝ беше помогнато да получи тази популярност с политически цели. И сега с нейното кандидатиране същите тези хора ще получат най-много негативи.

- Какво стана с проекта ви в “Младост”, заради който се стигна до тази ситуация и как се отрази тя на бизнеса ви?

- Ние сме фирма, която работи на широк фронт. Продължаваме да работим по всичките проекти. Конкретно в “Младост” имаме съответните строителни книжа и работим в рамките на закона.

Но този случай освен да послужи като пример на всички хора, които заемат висши държавни служби, за да знаят, че такова престъпление срещу обществото ще бъде наказано, независимо от това от коя партия са и кой колко може да плати за пиар. Държавата ще ги накаже, защото корупцията е едно от най-тежките престъпления срещу обществото. Освен прекия ефект на взимане на пари тя носи и косвени последици за всеки един от нас. Хората се притесняват от лошото състояние на улиците и казват, че тук не могат да се правят улици, но не се замислят, че ако се спре корупцията, ще има повече пари нещата да се правят качествено. Протестира се срещу некачествено изпълнените обществени поръчки, но нека се замислим, че те са извършени така, защото

сериозните фирми,

които ще си свършат

качествено работата,

не биха дали тези рушвети,

които дават другите

И това удря върху всеки от нас.

Опитът ми през последната 1 г. ме накара да се заровя в законодателството, касаещо борбата с корупцията, макар да не съм юрист.

Оказа се, че възможността на полицията, ГДБОП, КПКОНПИ и другите органи да се борят с това престъпление и злоупотребата с власт е силно ограничена от законодателя. Начинът, по който се доказват тези престъпления, е толкова сложен и с толкова вратички да се избегне наказанието, че политиците - не знам умишлено или не, са дали възможност корумпираните да спят спокойно. Затова искам да призова всички политици да се върнат на работните си места, да не се занимават с глупости - кой ще оглавява еди-коя си комисия или кой ще води бащина дружина, а да се замислят върху реалните стъпки за ремонт на това законодателство и да дадат възможност на органите да разследват ефективно сигналите за корупция.

Всеки гражданин е чувал за корупция и пита защо не разследват еди-кой си, но доказателственият материал, който трябва да се събере, е невероятно сложен и 99% от случаите не могат да бъдат докарани до съд. Затова политиците трябва да вземат мерки за ефективна борба с корупцията, а не да правят пиар изказвания, с които формално да заявяват готовност за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Анна Александрова - председател на правната комисия към Народното събрание

Анна Александрова: Машините за гласуване ще оскъпят следващите избори поне с 60 млн. лв.

Борисов възложи на юристите от ГЕРБ да обмислим промени в конституцията Надявам се да получим подкрепа да падне забраната за съобщаване на социологически данни в изборния ден ОЩЕ АКЦЕНТИ: В европейските доклади България най-много е критикувана за дописването на избирателните списъци Управляващите сме за комбинирано гласуване с машини и хартиени

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

От 1 юли изваждаме на свободния пазар големите къщи, както и част от бизнеса, и ще тестваме модела, казва председателят на енергийната комисия в парламента Това няма да повлияе на цените на тока за бита Още акценти Всички потребители, които трябва да са защитени, ще останат на регулирания пазар Ще задължим със закона КЕВР да направи платформа

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber