Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407601 Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите www.24chasa.bg
Александър Ваклин СНИМКА: Пиер Петров

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът

- Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това, че присъдата е само за поискан подкуп?

- Удовлетворен съм, че има възмездие за тежкото престъпление, което са извършили. Не мога да коментирам размера на присъдите, това не е в моите компетенции. Мога да коментирам само това, че обвиняемите са признати за виновни, което е

знак, че съдебната

система работи и

държавата има

шанс да се бори с

раковото образувание,

наречено корупция

За мое съжаление, посредникът реши да не съдейства на държавното обвинение и да изкупи вината на другите, като отрече да им е давал пари. Затова присъдата за поискан подкуп беше най-разумното, което съдът можеше да направи, за да не е уязвимо решението.

- Адвокатът на Петрова и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов каза, че ако двете ви бяха убили, присъдите щели да бъдат по-ниски.

- Изключително съм възмутен от това поведение и от такива реплики, още повече че са казани от бивш вътрешен министър на България, който се е клел да защитава институциите и да се бори с престъпността. Г-н Йорданов е и бивш член на комисията по правните въпроси и борба с корупцията, тоест той е изключително добре запознат с цялата система и законодателство. Надявам се това да е една много лоша шега и той да не е осъзнал нелепицата, която е изрекъл. Но за мое най-голямо съжаление, това показва, че бившите министри си позволяват да не разчитат на закона такъв, какъвто е и какъвто те са го написали, а да използват заплахи и опит за натиск. За мен това е откровен опит да бъда заплашен и притиснат, но за тяхно нещастие не съм човек, който ще се поддаде.

- Какви заплахи, след като вече са произнесени присъди?

- Не познавам съдебния процес и не знам какви са следващите ходове чисто процесуално. И не мога да коментирам има ли смисъл в такива заплахи. Надявам се това да е една много лоша и дебелашка шега, но самият факт, че той си е позволил да го каже в ефир, показва неуважението на защитата към държавните институции и към законите в тази страна. Той много добре знае какви са наказанията за това престъпление, тъй като е участвал в изготвянето на тези закони. Нелепо е за човек, който има претенциите да бъде толкова компетентен, да говори такива небивалици и да се прави на учуден, след като знае, че наказанието е от 10 до 30 г. и определената присъда е по средата. От човешка гледна точка 20 г. са много, но от юридическа - законодателят е преценил така. Затова нека г-н Йорданов да не се възмущава от законите, в чието писане е участвал.

- Дюлгеров, който също е бивш кмет на “Младост”, се отказа от показанията си. Кажете каква всъщност беше неговата роля и посредничи ли ви той за подкупа? И как спите?

- Неговата роля в цялата корупционна схема е много добре описана в първоначалните му показания и в изказванията му, записани със специални разузнавателни средства, в които аз не участвам. И той не може да ме обвини, че аз съм ги предизвикал. Това са разговорите му с кметицата, които са записани от службите. Той обяснява как е вложил целия си творчески потенциал да ме убеди да платя и как съм бил потресен от сумата, която ми е казал. Това го има по делото в СРС-тата и веществените доказателствени средства. Всички могат да ги прочетат, защото те са публични.

- Чуха се и твърдения, че вие самият сте провокирали искането на подкуп. Подтиквали ли сте тримата към подобни действия?

- Затова се е наложило те да вложат творческия си потенциал, за да ме убедят да им дам парите. И понеже аз съм ги подтикнал, съм се потресъл след това от исканата сума. В последните 6 месеца те повтарят твърдения с надеждата, че казана 100 пъти една неистина може да се превърне в общоприета истина.

- Нека да изясним и още нещо - как събрахте парите за подкупа, защото в последните дни се появиха твърдения, че доходите ви са в пъти по-ниски от дадената сума? И върнаха ли ви вече парите?

- Парите са още в съда като доказателство по делото. Доходите ми са обявени в НАП и институциите могат да ги проверят. Мисля, че е неразумно да ги обявявам сега, но те са достатъчни, за да мога да си позволя сумата от 70 000 евро. Данъчните ми декларации за последните 11 г. са публикувани. Отделно имотните регистри са също публични и се виждат сделките, които съм правил. Сумата от тези приходи е повече от достатъчна.

- Всъщност колко пъти пропадаше уговорката за предаването на парите и защо?

- Два пъти. Единият, защото посредникът не изчака предаването поради лични ангажименти. А втория път

поисканата среща

беше късно през нощта

и аз я отмених

На третия път предаването на парите стана.

- Една година по-късно съжалявате ли, че потърсихте органите на реда, и бихте ли посъветвали днес някого, който е в подобна ситуация, да постъпи така, както вие направихте?

- В никакъв случай не съжалявам, че потърсих органите на реда. Смятам, че всеки българин трябва да се обръща към тях и да вярва в държавата, защото ние - активните граждани, сме тези, които ще я направим по-добра. Активни граждани не са само блогърите в интернет и пишещите грозни коментари под статии, а са хората, които със собствените си действия се опитват да подобрят средата.

Смятам, че всеки, който има или изпадне в подобна ситуация, трябва да се обръща към всички възможни служби, съд и прокуратура, за да помогнем държавата ни да стане по-добро място за живеене. Така че - не, не съжалявам, че постъпих така.

- Вярно ли е, че случаят е предизвикал интерес и на чужди посланици у нас?

- Да, в последните месеци поради това, че кампанията на защитата беше доста масирана, доколкото знам, чужди посланици са проявили интерес и са се запознали с материалите по делото. Те са наясно с фактите, а не с лъжеисториите, които се тиражираха.

- Но пък г-жа Иванчева се кандидатира за евродепутат.

- Всеки има право да се кандидатира за каквото иска. Чух, че и г-жа Евгения Банева щяла да се кандидатира за евродепутат, така че

двете могат да си бъдат

група в Европарламента

Хората, които през последните 6 месеца активно използваха Иванчева за своите политически цели, ще бъдат точно тези, които ще пострадат най-много от това, че тя ще изтегли техните гласове и няма да им даде възможност да бъдат представени в Европейския парламент. Тази жена беше силно експлоатирана и ѝ беше помогнато да получи тази популярност с политически цели. И сега с нейното кандидатиране същите тези хора ще получат най-много негативи.

- Какво стана с проекта ви в “Младост”, заради който се стигна до тази ситуация и как се отрази тя на бизнеса ви?

- Ние сме фирма, която работи на широк фронт. Продължаваме да работим по всичките проекти. Конкретно в “Младост” имаме съответните строителни книжа и работим в рамките на закона.

Но този случай освен да послужи като пример на всички хора, които заемат висши държавни служби, за да знаят, че такова престъпление срещу обществото ще бъде наказано, независимо от това от коя партия са и кой колко може да плати за пиар. Държавата ще ги накаже, защото корупцията е едно от най-тежките престъпления срещу обществото. Освен прекия ефект на взимане на пари тя носи и косвени последици за всеки един от нас. Хората се притесняват от лошото състояние на улиците и казват, че тук не могат да се правят улици, но не се замислят, че ако се спре корупцията, ще има повече пари нещата да се правят качествено. Протестира се срещу некачествено изпълнените обществени поръчки, но нека се замислим, че те са извършени така, защото

сериозните фирми,

които ще си свършат

качествено работата,

не биха дали тези рушвети,

които дават другите

И това удря върху всеки от нас.

Опитът ми през последната 1 г. ме накара да се заровя в законодателството, касаещо борбата с корупцията, макар да не съм юрист.

Оказа се, че възможността на полицията, ГДБОП, КПКОНПИ и другите органи да се борят с това престъпление и злоупотребата с власт е силно ограничена от законодателя. Начинът, по който се доказват тези престъпления, е толкова сложен и с толкова вратички да се избегне наказанието, че политиците - не знам умишлено или не, са дали възможност корумпираните да спят спокойно. Затова искам да призова всички политици да се върнат на работните си места, да не се занимават с глупости - кой ще оглавява еди-коя си комисия или кой ще води бащина дружина, а да се замислят върху реалните стъпки за ремонт на това законодателство и да дадат възможност на органите да разследват ефективно сигналите за корупция.

Всеки гражданин е чувал за корупция и пита защо не разследват еди-кой си, но доказателственият материал, който трябва да се събере, е невероятно сложен и 99% от случаите не могат да бъдат докарани до съд. Затова политиците трябва да вземат мерки за ефективна борба с корупцията, а не да правят пиар изказвания, с които формално да заявяват готовност за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber