Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407601 Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите www.24chasa.bg
Александър Ваклин
Александър Ваклин СНИМКА: Пиер Петров

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът

- Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това, че присъдата е само за поискан подкуп?

- Удовлетворен съм, че има възмездие за тежкото престъпление, което са извършили. Не мога да коментирам размера на присъдите, това не е в моите компетенции. Мога да коментирам само това, че обвиняемите са признати за виновни, което е

знак, че съдебната

система работи и

държавата има

шанс да се бори с

раковото образувание,

наречено корупция

За мое съжаление, посредникът реши да не съдейства на държавното обвинение и да изкупи вината на другите, като отрече да им е давал пари. Затова присъдата за поискан подкуп беше най-разумното, което съдът можеше да направи, за да не е уязвимо решението.

- Адвокатът на Петрова и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов каза, че ако двете ви бяха убили, присъдите щели да бъдат по-ниски.

- Изключително съм възмутен от това поведение и от такива реплики, още повече че са казани от бивш вътрешен министър на България, който се е клел да защитава институциите и да се бори с престъпността. Г-н Йорданов е и бивш член на комисията по правните въпроси и борба с корупцията, тоест той е изключително добре запознат с цялата система и законодателство. Надявам се това да е една много лоша шега и той да не е осъзнал нелепицата, която е изрекъл. Но за мое най-голямо съжаление, това показва, че бившите министри си позволяват да не разчитат на закона такъв, какъвто е и какъвто те са го написали, а да използват заплахи и опит за натиск. За мен това е откровен опит да бъда заплашен и притиснат, но за тяхно нещастие не съм човек, който ще се поддаде.

- Какви заплахи, след като вече са произнесени присъди?

- Не познавам съдебния процес и не знам какви са следващите ходове чисто процесуално. И не мога да коментирам има ли смисъл в такива заплахи. Надявам се това да е една много лоша и дебелашка шега, но самият факт, че той си е позволил да го каже в ефир, показва неуважението на защитата към държавните институции и към законите в тази страна. Той много добре знае какви са наказанията за това престъпление, тъй като е участвал в изготвянето на тези закони. Нелепо е за човек, който има претенциите да бъде толкова компетентен, да говори такива небивалици и да се прави на учуден, след като знае, че наказанието е от 10 до 30 г. и определената присъда е по средата. От човешка гледна точка 20 г. са много, но от юридическа - законодателят е преценил така. Затова нека г-н Йорданов да не се възмущава от законите, в чието писане е участвал.

- Дюлгеров, който също е бивш кмет на “Младост”, се отказа от показанията си. Кажете каква всъщност беше неговата роля и посредничи ли ви той за подкупа? И как спите?

- Неговата роля в цялата корупционна схема е много добре описана в първоначалните му показания и в изказванията му, записани със специални разузнавателни средства, в които аз не участвам. И той не може да ме обвини, че аз съм ги предизвикал. Това са разговорите му с кметицата, които са записани от службите. Той обяснява как е вложил целия си творчески потенциал да ме убеди да платя и как съм бил потресен от сумата, която ми е казал. Това го има по делото в СРС-тата и веществените доказателствени средства. Всички могат да ги прочетат, защото те са публични.

- Чуха се и твърдения, че вие самият сте провокирали искането на подкуп. Подтиквали ли сте тримата към подобни действия?

- Затова се е наложило те да вложат творческия си потенциал, за да ме убедят да им дам парите. И понеже аз съм ги подтикнал, съм се потресъл след това от исканата сума. В последните 6 месеца те повтарят твърдения с надеждата, че казана 100 пъти една неистина може да се превърне в общоприета истина.

- Нека да изясним и още нещо - как събрахте парите за подкупа, защото в последните дни се появиха твърдения, че доходите ви са в пъти по-ниски от дадената сума? И върнаха ли ви вече парите?

- Парите са още в съда като доказателство по делото. Доходите ми са обявени в НАП и институциите могат да ги проверят. Мисля, че е неразумно да ги обявявам сега, но те са достатъчни, за да мога да си позволя сумата от 70 000 евро. Данъчните ми декларации за последните 11 г. са публикувани. Отделно имотните регистри са също публични и се виждат сделките, които съм правил. Сумата от тези приходи е повече от достатъчна.

- Всъщност колко пъти пропадаше уговорката за предаването на парите и защо?

- Два пъти. Единият, защото посредникът не изчака предаването поради лични ангажименти. А втория път

поисканата среща

беше късно през нощта

и аз я отмених

На третия път предаването на парите стана.

- Една година по-късно съжалявате ли, че потърсихте органите на реда, и бихте ли посъветвали днес някого, който е в подобна ситуация, да постъпи така, както вие направихте?

- В никакъв случай не съжалявам, че потърсих органите на реда. Смятам, че всеки българин трябва да се обръща към тях и да вярва в държавата, защото ние - активните граждани, сме тези, които ще я направим по-добра. Активни граждани не са само блогърите в интернет и пишещите грозни коментари под статии, а са хората, които със собствените си действия се опитват да подобрят средата.

Смятам, че всеки, който има или изпадне в подобна ситуация, трябва да се обръща към всички възможни служби, съд и прокуратура, за да помогнем държавата ни да стане по-добро място за живеене. Така че - не, не съжалявам, че постъпих така.

- Вярно ли е, че случаят е предизвикал интерес и на чужди посланици у нас?

- Да, в последните месеци поради това, че кампанията на защитата беше доста масирана, доколкото знам, чужди посланици са проявили интерес и са се запознали с материалите по делото. Те са наясно с фактите, а не с лъжеисториите, които се тиражираха.

- Но пък г-жа Иванчева се кандидатира за евродепутат.

- Всеки има право да се кандидатира за каквото иска. Чух, че и г-жа Евгения Банева щяла да се кандидатира за евродепутат, така че

двете могат да си бъдат

група в Европарламента

Хората, които през последните 6 месеца активно използваха Иванчева за своите политически цели, ще бъдат точно тези, които ще пострадат най-много от това, че тя ще изтегли техните гласове и няма да им даде възможност да бъдат представени в Европейския парламент. Тази жена беше силно експлоатирана и ѝ беше помогнато да получи тази популярност с политически цели. И сега с нейното кандидатиране същите тези хора ще получат най-много негативи.

- Какво стана с проекта ви в “Младост”, заради който се стигна до тази ситуация и как се отрази тя на бизнеса ви?

- Ние сме фирма, която работи на широк фронт. Продължаваме да работим по всичките проекти. Конкретно в “Младост” имаме съответните строителни книжа и работим в рамките на закона.

Но този случай освен да послужи като пример на всички хора, които заемат висши държавни служби, за да знаят, че такова престъпление срещу обществото ще бъде наказано, независимо от това от коя партия са и кой колко може да плати за пиар. Държавата ще ги накаже, защото корупцията е едно от най-тежките престъпления срещу обществото. Освен прекия ефект на взимане на пари тя носи и косвени последици за всеки един от нас. Хората се притесняват от лошото състояние на улиците и казват, че тук не могат да се правят улици, но не се замислят, че ако се спре корупцията, ще има повече пари нещата да се правят качествено. Протестира се срещу некачествено изпълнените обществени поръчки, но нека се замислим, че те са извършени така, защото

сериозните фирми,

които ще си свършат

качествено работата,

не биха дали тези рушвети,

които дават другите

И това удря върху всеки от нас.

Опитът ми през последната 1 г. ме накара да се заровя в законодателството, касаещо борбата с корупцията, макар да не съм юрист.

Оказа се, че възможността на полицията, ГДБОП, КПКОНПИ и другите органи да се борят с това престъпление и злоупотребата с власт е силно ограничена от законодателя. Начинът, по който се доказват тези престъпления, е толкова сложен и с толкова вратички да се избегне наказанието, че политиците - не знам умишлено или не, са дали възможност корумпираните да спят спокойно. Затова искам да призова всички политици да се върнат на работните си места, да не се занимават с глупости - кой ще оглавява еди-коя си комисия или кой ще води бащина дружина, а да се замислят върху реалните стъпки за ремонт на това законодателство и да дадат възможност на органите да разследват ефективно сигналите за корупция.

Всеки гражданин е чувал за корупция и пита защо не разследват еди-кой си, но доказателственият материал, който трябва да се събере, е невероятно сложен и 99% от случаите не могат да бъдат докарани до съд. Затова политиците трябва да вземат мерки за ефективна борба с корупцията, а не да правят пиар изказвания, с които формално да заявяват готовност за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Още акценти от интервюто с кмета на Русе: В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията Винаги търся и намирам

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво ни разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година. - Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Бих си сложил ваксина срещу COVID-19, ако е доказано безопасна

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара - Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница? - Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора

Десислава Билева

Десислава Билева: София ще пуска по-често зелен билет по 1 лв. на ден

Въвеждането му ще е при над 150 нг фини прахови частици вместо при 200 мг и при неблагопраятна метрологична прогноза, казва зам.-кметът на София по зелена система, екология и земеползване  Още акценти от интервюто: Одобрихме над 5500 семейства, които ще заменят безплатно старите печки на дърва и въглища с 5000 климатика, 470 газови уреда

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Купуваме машини, които не са за еднократно ползване, а ще са адаптирани за всички видове избори, в които се изисква да има и електронен вот, казва новият председател на ЦИК Секциите с над 300 избиратели на последния парламентарен вот през 2017 г. и на европейските избори през 2019 г., в които сега ще има и машинно гласуване, бяха 9479

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

СНИМКА: АТАКАН УЗУН

Ирина Папазова: Корекциите не са забранени в конкурсите за красота

В Китай дори си удължават краката Българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или харесват нещо. Този наш манталитет е описан още във файлетоните за Бай Ганьо Ирина Папазова е собственик на конкурса “Мис България”. Победителката в него получава правото да представя страната ни на световния финал “Мис Планет”

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Атакуват ме, че съм слязъл да видя премиера Борисов. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи, казва кметът на Пловдив В стаята бях с трима обикновени хора, никакви випове Кметът на Пловдив Здравко Димитров близо месец се бори с коронавируса. Първата седмица от заразата изкара у дома, но след влошаване постъпи в болница

ДЕЯН АНГЕЛОВ

Актьорът Деян Ангелов: Вирусът паникьосва. Лечението е много вода!

- Г-н Ангелов, вече втора седмица сте с коронавирус. Още в началото ли разбрахте, че е това, или впоследствие се усъмнихте? - О, на секундата си го помислих. Имах тест вкъщи, бях си купил от бързите и на 5-ата минута се диагностицирах, час по-късно бях в лабораторията, за да го установят. - Притеснихте ли се? - Разбира се

Диян Стаматов - директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”

Диян Стаматов: Учебната година може да се провали, ако няма компромис

Учителите не са компютри, те имат същите притеснения като другите хора, казва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”  ОЩЕ АКЦЕНТИ: Сега е почти невъзможно да се намери заместник на болен учител Пропуските от 4-те месеца онлайн обучение започнаха да се усещат още от началото на тази учебна година Опасността да нямаме

Посланик Мюриел Берсе Коен

В кризата Швейцария подкрепи медиите си с 57,5 млн. франка

Швейцарското посолство работи за повече иновации и прозрачност в България, казва Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България Сред предимствата на България са членството ѝ в ЕС и специфичното ѝ местоположение, плоският данък и отличните специалисти в областта на комуникационните технологии - Ваше Превъзходителство

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber