Мистерията на българското население

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407550 Мистерията на българското население Мистерията на българското население www.24chasa.bg

Кога паднахме под 7 милиона?

Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва, че на 31 декември 2018 г. сме били точно 7 милиона и 39 човека.

И ако сметнем, че пак според данни на НСИ населението се стопява с по 5,7 души на час, значи историческата бариера от 7 милиона е преодоляна в южна посока някъде между 6 и 9 часа сутринта на 1 януари 2019 година.

Възможно е обаче да сме били 7 милиона и 39 човека в края на работното време на НСИ. Тогава сигурно сме слезли под 7 милиона, докато президентът Румен Радев е произнасял новогодишното слово. Ето защо това слово бе толкова тъжно и гневно, все едно е загубил пенсионния си влог. Сигурно си е мислил

– на мен ли се

падна тази

горчива чаша?

При Васил Коларов станахме 7 милиона, при Живков - почти 9, а дали при втория ми мандат няма да слезем и под 6?

Но нищо не пречи на г-н Радев да плъзне горчивата чаша на предишния президент. Всички версии са възможни, защото не се знае колко човека емигрират. Според НСИ разликата между починалите и живородените е била 46 329, следователно преселилите се в чужбина миналата година са само около 3 хиляди (ако намалим заминалите с пристигналите). Но повечето авторитети твърдят, че нетната емиграция е над 30 хиляди годишно, а КНСБ дори посочва 40 000, има и версии за 60 хиляди.

Значи песимистът може да приеме, че всеки час емигрират нетно по 3-ма сънародници, а населението намалява не с 5,7 на час, както твърди НСИ, а с 9 човека. На час. Значи нищо чудно да сме паднали под 7 милиона още при президента Първанов.

Друго бе при комунизма – ако “Работническо дело” съобщи, че сме станали 7 милиона точно в 8,37 ч на 32 август 1945 г., никой не би посмял да го оспорва. Все едно е изчукано върху камък. Не твърдя, че сега при демокрацията експертите от НСИ не работят добросъвестно, а че възможностите им са силно ограничени.

Иначе последната демографска епикриза на България е достатъчно богата и разнообразна, но липсва главното според мен –

а колко сме ние,

етническите

българи?

И кога ще се превърнем в малцинство, за да получим най-сетне и ние закрилата на фондациите?

Както знаем, днес върху ромската статистика има някакво табу, което важи за всички институции. Да сте виждали данни на МВР за ромската престъпност? Няма и да видите. При едно по-предишно преброяване този етнос излезе около 800 хиляди, а при последното падна до 400 хиляди. Сега би трябвало съвсем да е изчезнал. Но истината е, че ромите се удвояват на всеки 20 години, все повече се обособяват в гета и най-вероятно сега са около 1 милион и 200-300 хиляди, докато етническите българи са не повече от 4 милиона и 500 хиляди и бързо намаляват.

Според професор Петър Иванов, шеф на Демографския институт към алтернативната научна академия БАНИ, всеки час у нас ромите се увеличават с по 4 човека, докато етническите българи намаляват с 13 човека. Към средата на века етническите българи у нас вече ще са по-малко от 1 милион при 5 милиона население, но тогава едва ли тази държава вече ще се казва България. Би било интересно да сметнем кога точно ще се случи преименуването – през 2040 г.? Или през 2035-а? Би било, но нямаме достоверни данни.

Пак по официални данни българският език не е майчин за 55 на сто от първолаците. Това обяснява защо над 60 на сто от учениците в прогимназията са функционално неграмотни и все по-неграмотни стават. Вече даже срещаме затруднения да снабдяваме развитите страни с достатъчно лекари, инженери, агрономи и детегледачки с хигиенни навици.

Но какво е виновно българското училище, когато 55 на сто от първолаците все едно пристигат от друга държава?

Не знам защо етническата статистика стана табу в България, но на мен ми се струва малко глупаво. Явно върху властите се оказва някакво давление отвън. А може би властта смята, че демографската криза се пише на нейната съвест и следователно трябва да я фризира? Но пък народът приема, че щом властта крие нещо, значи е гузна. А щом е гузна, значи е виновна. Това е един от негативите на дългото управление – след близо 10 години на кормилото вече не върви ГЕРБ да прехвърля вината за ниската раждаемост на БСП.

В крайна сметка властта не може да поема отговорност за това какво прави българинът под юргана. И няма защо да крие кой етнос го прави и кой – не.

Още по-странно е, че напоследък у нас едни чужди фондации взеха да организират симпозиуми по демографията на България и да ни убеждават, че всичко, което се случва у нас, е нормално. В цяла Европа е същото, успокойте се и ако ви трябват повече хора – ето ви мигранти от Африка.

Първо, в Европа очевидно не е същото. Ние сме шампиони по смъртност и в челната тройка по ниска раждаемост. Освен това докладите на тези конференции също заобикалят етносите като дявола евангелието. Да не би да не се усетим какво е бъдещето и да не вземем мерки. Защо те самите не се замислят, че ако утре тук стане Булгаристан, тях ще ги изгонят първи? Но може би ги подценявам, може би гъвкаво ще приемат исляма. Всяка нова власт има нужда от стара интелигенция.

Тези конференции заобикалят факта, че България е донор на високо образовани или що-годе квалифицирани и копнеещи да се социализират кадри за Германия, Великобритания, Швеция, Франция и т. н. Не че имаме, но каквото имаме, го даваме от сърце. Ако тези фондации имаха малко свян, нямаше и дума да споменават за българската демография.

Иначе последният демографски доклад на НСИ е богат с най-различни слисващи факти. Да вземем извънбрачните раждания. През 1992 г. те са били едва 18,5%, през 2001-а са били 42 на сто, а през 2018 г. – 58,6 на сто!

Значи българската жена вече е свободна от брачните окови. Честито!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Евроизборите – фейкнюз, руски пари, Брекзит и крайнодесни

Популисти се очаква да вземат голяма част от местата в най-инфарктния вот в историята на ЕС Тези европейски избори са може би най-инфарктните в историята на ЕС за всички страни членки. За първи път в тях ще участва държава, която планира няколко месеца по-късно да напусне общността. И за първи път крайнодесни и популисти се очаква да вземат

Евроизбори 2019-а: Два сценария според прогнозите

Със и без ВМРО Според последни данни на изследователски център “Тренд” ГЕРБ печели 31,5% от гласовете, а БСП - 30,4%, като разликата между тях е 1,1%. Трета сила е ДПС с 12,8%. С шанс да изпрати представител в парламента е ВМРО с 5,8%, но е на ръба. “24 часа” се опита да се доближи до най-вероятния сценарий за изборите и разговаря с изборни

2014 г.: Евровотът прати 6-има депутати на ГЕРБ, 4-ма на БСП, 4-ма на ДПС, 2-ма за Бареков и ВМРО, 1 на реформаторите

Кои бяха изненадите преди 5 години Евроизборите от 25 май 2014 г. се помнят с няколко ярки резултата и изненади. Първо, ГЕРБ спечели 30,4% от гласовете и надбяга с 11,5% БСП, за която гласуваха 18,9 на сто от избирателите. Второ, този резултат беше в сериозно се размина с прогнозите на социолозите за равенство или лек превес на ГЕРБ или БСП.

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Ще има ли австрийският скандал ударна вълна в Европа

Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е по-голяма: да се повлияе на европейските избори Само седмица преди европейските избори и очакваната “крайнодясна революция”, с която популистки партии от всички страни членки да заемат рекорден брой места в Европарламента,

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber