Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407001 Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество www.24chasa.bg

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат"

Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите народи и добрата инерция на стабилното развитие на нашите отношения.

Неотдавнашното успешно посещение на китайския президент Си Дзинпин в три европейски държави даде още един силен тласък на връзките между Китай и Европа.

Първото ми пътуване в чужбина за тази година ще ме доведе отново в Европа по повод 21-ата среща на върха между Китай и ЕС. Очаквам с нетърпение

да срещна стари

и нови приятели

и да работим

заедно за

по-добро

бъдеще

и за двете страни.

Европа отдавна е застъпник на откритостта. През последните повече от 60 години Европа осъществи безпрецедентно единство чрез интеграция и насърчи напредъка и просперитета в региона и извън него чрез поддържане на многостранност и свободна търговия, вдъхновени от твърд ангажимент за откритост.

Следвайки този дух на откритост, Европа задава темпото в развитието на отношенията с Нов Китай. Заедно ние преодоляхме пречки, счупихме бариери и постигнахме много важни моменти в обмена между двете страни, като например установяването на дипломатически отношения между Китай и скандинавските страни, "разбиващо ледовете пътуване" на британските бизнесмени към Китай, и установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция.

През 1978 г. Китай предприе историческото пътуване към реформи и отваряне и оттогава постигна забележителен напредък в развитието си. Четирите десетилетия на реформи и отваряне също така са съпътствани с

бърз растеж на

сътрудничеството

между Китай

и Европа

През 1978 г. "Сименс" организира първата си изложба "Електротехника и електроника" в Шанхай, пионерска стъпка сред чуждестранните фирми за участие в китайските реформи и начинания за отваряне.

През последните 40 години също така се наблюдава 250-кратно увеличение на търговията между двете страни. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай в продължение на 15 поредни години. Двустранната търговия достигна нов рекорд от 682,16 млрд. долара през 2018 г.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС в продължение на години.

Всяка година

се обменят

около 8 милиона

посещения

между двете

страни,

а всяка седмица ни свързват над 600 полета. Убеден съм, че в бъдеще тези цифри ще нарастват.

След като се отвори за света, Китай няма да затвори вратите си, а ще ги отвори още по-широко. Все повече европейски компании се възползват от последния кръг реформи и мерки за отваряне към света в Китай.

BASF например обяви инвестиционно решение от 10 милиарда долара за изцяло собствено производство в китайската провинция Гуандун. Холандската ING и Банката на Пекин ще инвестират 3 милиарда юана за създаване на смесена банка, като ING ще притежава дял от 51%, което я прави първата чуждестранна банка в Китай.

Законът за чуждестранните инвестиции, неотдавна приет от Общокитайското събрание на народните представители на КНР, е основен закон, който отразява ангажимента на Китай за отваряне на високо равнище през новата ера. Неговата цел е да осигури по-добра защита на чуждестранните инвеститори и да направи Китай още по-привлекателна дестинация за инвестиции отвън. Китай е готов да работи с Европа за насърчаване на двустранното отваряне и засилване на сътрудничеството, осигурявайки равни и справедливи условия за компаниите от двете страни.

По време на срещата на върха между Китай и ЕС ще бъдат прегледани плановете за засилване на преговорите по двустранния договор за инвестиции. Двете страни също така ще се стремят към значим напредък в преговорите за споразумение за географските указания и ще проведат четвъртия диалог между Китай и ЕС за сътрудничество в областта на иновациите. Искаме да използваме тези усилия,

за да развием

нови области и

нови акценти в

сътрудничеството

между Китай

и Европа

Китай и Европа са партньори за печелившо икономическо сътрудничество и допринасят за световния мир и стабилност. Китай отдава голямо значение на отношенията си с Европа и гледа на Европа като важен полюс в света. Ние твърдо подкрепяме процеса на европейска интеграция и приветстваме обединена и просперираща Европа. Тази позиция ще остане непроменена, без значение как може да се развие ситуацията. Ние напълно вярваме в бъдещето на Европа и в задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Изправени пред нарастващата нестабилност и несигурност в международен план, както и съживяването на протекционизма, унилатерализма и антиглобалистките настроения, Китай и Европа заедно трябва да подкрепят мултилатерализма и системата за свободна търговия, като следват стратегическа и глобална перспектива и разумен подход.

Двете страни трябва да работят заедно за насърчаване на отворена световна икономика и да се справят с дългогодишни проблеми и новите предизвикателства, пред които е изправено човешкото общество, и да наложат стабилност във все по-несигурния свят.

Китай ще

продължи да

си сътрудничи с

ЕС по широк кръг

въпроси,

като отстояването на Парижкото споразумение, насърчаването на устойчивото развитие, придържане към Съвместния цялостен план за действие по иранския ядрен въпрос и борбата с тероризма. Готови сме да засилим комуникацията и да постигнем консенсус с ЕС по такива въпроси като напредването на реформата на Световната търговска организация (СТО) за пълно съответствие на интересите и опасенията на всички страни и по-добра защита на интересите на мнозинството от членовете на СТО.

Китай, който е развиваща се страна, все още предстои да извърви дълъг път към модернизация във всички отношения. Постиженията на източното крайбрежие на Китай може да са впечатлили много европейски приятели. Въпреки това остават значителни дисбаланси между градските и селските райони и между различните региони в Китай.

През миналата година БВП на глава от населението в Китай възлизаше само на една четвърт от БВП на ЕС, а средният годишен разполагаем доход на глава от населението беше по-малък от 2000 евро за почти 600 милиона китайски фермери. Въпреки това, като най-голямата развиваща се страна, Китай е готов и вече поема отговорности и задължения за глобалното управление в съответствие с капацитета си.

Имайки предвид различията в географското положение, историята, културата, социалната система и пътя на развитие,

естествено е

Китай и Европа

да имат различни

възгледи и дори

различия по

някои въпроси

Тъй като нашето сътрудничество нараства по мащаб, проблемите и дори спорове едва ли могат да бъдат избегнати.

Тук, в Европа, виждам голям интерес сред хората от различни сектори в инициативата "Един пояс, един път" и в сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа (Сътрудничество между Китай и ЦИЕ). Надяваме се да насърчим по-доброто взаимодействие между "Един пояс, един път" и стратегиите за развитие на ЕС, както и да се стремим към по-голямо общо развитие въз основа на консултации и сътрудничество за споделени ползи.

След срещата на върха между Китай и ЕС ще посетя Хърватия и ще присъствам на 8-ата среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ като платформа за междурегионално сътрудничество е насочено към насърчаване на свободната търговия и глобализацията.

Заедно с много подобни механизми за сътрудничество в света, причината сътрудничеството между Китай и ЦИЕ да се развива гладко и да продължава да се задълбочава се дължи, както на високата степен на сходство и взаимно допълване в нивото на развитие между двете страни, така и на факта, че нашето

сътрудничество

е мотивирано

от взаимния

интерес

и общото развитие.

Както съм казвал многократно, сътрудничеството между Китай и ЦИЕ се развива според законите и регламентите на ЕС в широката рамка на отношенията между Китай и Европа, водейки до по-балансирано развитие и единство на ЕС, като полезно допълнение в отношенията между Китай и ЕС. Така виждаме и правим нещата.

Китай и ЕС имат

много повече

общи интереси,

отколкото

различия

Двете страни имат мъдрост и способност да се справят с различията, да посрещат съвместно предизвикателствата и да разширяват взаимноизгодното сътрудничество в полза на нашите близо 2 милиарда души.

Една европейска поговорка гласи: "Тези, които работят сами, добавят; тези, които работят заедно, умножават". Тенденциите на световното развитие ни призовават да правим своевременни и съгласувани усилия за насърчаване на откритостта и взаимноизгодното сътрудничество.

Ето какво трябва да правим: да предоставяме повече ползи на нашите народи и да допринесем повече за мира, стабилността и развитието на света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Една четвърт от германците са с чужд произход

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година. Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е

Могат ли рокаджиите да управляват чалгаджиите

Като направят “умна” партия, първият въпрос е ще стигне ли 4 на сто, когато кючекчия направи партия, питат веднага с кого ще управлява Всеки втори слуша чалга, а всеки шести - рок. Добре, че не са питали колко слушат Моцарт и Вивалди... Трагедия - скубят си косите интелектуалци и естети - как да живееш нормално в това общество!? Аман!

"Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Вождът на червенокожите, версия 2.0. Или как ДАНС арестува сина ми за нерешени задачи

ДАНС влиза в училищата. Нов закон предвижда цялата информация от дневниците вече да е достояние на полицията и разведката. Аз приветствам този почин! Най-сетне ще разбера какви ги върши синковецът и наистина ли от осем месеца не са правили никакви контролни и класни. Едва изчаках законът да влезе в сила и веднага се възползвах от него.

Народната музика победи чалгата

Проучване на Център "Тренд" по поръчка на "24 часа" - След това идват чалга и поп почти поравно - Всеки трети ходи на концерти - Българските изпълнители по-харесвани от чуждите Каква музика се слуша най-много от българите? Отговора на този въпрос дава национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

Защо у нас е по-вероятно да се удавиш, отколкото в Германия или Италия

Само 20% от българите могат да плуват, във Великобритания - 80 процента Мeдиите са залети с основния принцип, който предпазва хората от удавяне. За да не се удавиш, не влизай в морето! Те обясняват колко страшно е морето и как, ако те докосне мъртвото вълнение, и си мъртъв! Истината е по-друга. Основна причина, която води до удавяне, е,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Ваканцията на Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Юлиян Попов: Без метрото София щеше да е задръстена, мръсна, бавна и изнервена

Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София? Този въпрос се повдигна наскоро. Според мен - не. По няколко причини. 1. Софийското метро е безспорен успех. Без него София щеше да е непоносимо задръстена, мръсна, бавна и изнервена. 2. Метрото не само замества съществуващи транспортни маршрути

Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България"

Предлагаме ви позицията на лидера на партията "Да, България" Христо Иванов по повод публикацията на "24 часа", в която се твърди, че политик от "Да, България" е замесен в хакерската атака срещу НАП. На края на текста, може да видите и позицията на главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, озаглавена "Само избуелият болшевизъм ражда

Слави бележи ръст - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмицата №3: Проклятието F-16 падна (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 38 хил, прочитания: Повече от 10 години България опитва да купи нови изтребители за ВВС и да се отърве от руското влияние. Този път сделката за новите F-16 май успя. Падна ли проклятието на новите изтребители?

Как почти направих партия

От 25 години наблюдавам отблизо политическия цирк в България. Така да се каже, до такава степен съм част от шоуто, че като ме питат какво работя, казвам „щоумен“. Или уомън. Или трето. Оня ден си викам, абе от 25 години им разправям на тия тулупи как не се правят нещата, що да не взема да спретна една партия аз.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber