Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7407001 Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество www.24chasa.bg
Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат"

Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите народи и добрата инерция на стабилното развитие на нашите отношения.

Неотдавнашното успешно посещение на китайския президент Си Дзинпин в три европейски държави даде още един силен тласък на връзките между Китай и Европа.

Първото ми пътуване в чужбина за тази година ще ме доведе отново в Европа по повод 21-ата среща на върха между Китай и ЕС. Очаквам с нетърпение

да срещна стари

и нови приятели

и да работим

заедно за

по-добро

бъдеще

и за двете страни.

Европа отдавна е застъпник на откритостта. През последните повече от 60 години Европа осъществи безпрецедентно единство чрез интеграция и насърчи напредъка и просперитета в региона и извън него чрез поддържане на многостранност и свободна търговия, вдъхновени от твърд ангажимент за откритост.

Следвайки този дух на откритост, Европа задава темпото в развитието на отношенията с Нов Китай. Заедно ние преодоляхме пречки, счупихме бариери и постигнахме много важни моменти в обмена между двете страни, като например установяването на дипломатически отношения между Китай и скандинавските страни, "разбиващо ледовете пътуване" на британските бизнесмени към Китай, и установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция.

През 1978 г. Китай предприе историческото пътуване към реформи и отваряне и оттогава постигна забележителен напредък в развитието си. Четирите десетилетия на реформи и отваряне също така са съпътствани с

бърз растеж на

сътрудничеството

между Китай

и Европа

През 1978 г. "Сименс" организира първата си изложба "Електротехника и електроника" в Шанхай, пионерска стъпка сред чуждестранните фирми за участие в китайските реформи и начинания за отваряне.

През последните 40 години също така се наблюдава 250-кратно увеличение на търговията между двете страни. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай в продължение на 15 поредни години. Двустранната търговия достигна нов рекорд от 682,16 млрд. долара през 2018 г.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС в продължение на години.

Всяка година

се обменят

около 8 милиона

посещения

между двете

страни,

а всяка седмица ни свързват над 600 полета. Убеден съм, че в бъдеще тези цифри ще нарастват.

След като се отвори за света, Китай няма да затвори вратите си, а ще ги отвори още по-широко. Все повече европейски компании се възползват от последния кръг реформи и мерки за отваряне към света в Китай.

BASF например обяви инвестиционно решение от 10 милиарда долара за изцяло собствено производство в китайската провинция Гуандун. Холандската ING и Банката на Пекин ще инвестират 3 милиарда юана за създаване на смесена банка, като ING ще притежава дял от 51%, което я прави първата чуждестранна банка в Китай.

Законът за чуждестранните инвестиции, неотдавна приет от Общокитайското събрание на народните представители на КНР, е основен закон, който отразява ангажимента на Китай за отваряне на високо равнище през новата ера. Неговата цел е да осигури по-добра защита на чуждестранните инвеститори и да направи Китай още по-привлекателна дестинация за инвестиции отвън. Китай е готов да работи с Европа за насърчаване на двустранното отваряне и засилване на сътрудничеството, осигурявайки равни и справедливи условия за компаниите от двете страни.

По време на срещата на върха между Китай и ЕС ще бъдат прегледани плановете за засилване на преговорите по двустранния договор за инвестиции. Двете страни също така ще се стремят към значим напредък в преговорите за споразумение за географските указания и ще проведат четвъртия диалог между Китай и ЕС за сътрудничество в областта на иновациите. Искаме да използваме тези усилия,

за да развием

нови области и

нови акценти в

сътрудничеството

между Китай

и Европа

Китай и Европа са партньори за печелившо икономическо сътрудничество и допринасят за световния мир и стабилност. Китай отдава голямо значение на отношенията си с Европа и гледа на Европа като важен полюс в света. Ние твърдо подкрепяме процеса на европейска интеграция и приветстваме обединена и просперираща Европа. Тази позиция ще остане непроменена, без значение как може да се развие ситуацията. Ние напълно вярваме в бъдещето на Европа и в задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Изправени пред нарастващата нестабилност и несигурност в международен план, както и съживяването на протекционизма, унилатерализма и антиглобалистките настроения, Китай и Европа заедно трябва да подкрепят мултилатерализма и системата за свободна търговия, като следват стратегическа и глобална перспектива и разумен подход.

Двете страни трябва да работят заедно за насърчаване на отворена световна икономика и да се справят с дългогодишни проблеми и новите предизвикателства, пред които е изправено човешкото общество, и да наложат стабилност във все по-несигурния свят.

Китай ще

продължи да

си сътрудничи с

ЕС по широк кръг

въпроси,

като отстояването на Парижкото споразумение, насърчаването на устойчивото развитие, придържане към Съвместния цялостен план за действие по иранския ядрен въпрос и борбата с тероризма. Готови сме да засилим комуникацията и да постигнем консенсус с ЕС по такива въпроси като напредването на реформата на Световната търговска организация (СТО) за пълно съответствие на интересите и опасенията на всички страни и по-добра защита на интересите на мнозинството от членовете на СТО.

Китай, който е развиваща се страна, все още предстои да извърви дълъг път към модернизация във всички отношения. Постиженията на източното крайбрежие на Китай може да са впечатлили много европейски приятели. Въпреки това остават значителни дисбаланси между градските и селските райони и между различните региони в Китай.

През миналата година БВП на глава от населението в Китай възлизаше само на една четвърт от БВП на ЕС, а средният годишен разполагаем доход на глава от населението беше по-малък от 2000 евро за почти 600 милиона китайски фермери. Въпреки това, като най-голямата развиваща се страна, Китай е готов и вече поема отговорности и задължения за глобалното управление в съответствие с капацитета си.

Имайки предвид различията в географското положение, историята, културата, социалната система и пътя на развитие,

естествено е

Китай и Европа

да имат различни

възгледи и дори

различия по

някои въпроси

Тъй като нашето сътрудничество нараства по мащаб, проблемите и дори спорове едва ли могат да бъдат избегнати.

Тук, в Европа, виждам голям интерес сред хората от различни сектори в инициативата "Един пояс, един път" и в сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа (Сътрудничество между Китай и ЦИЕ). Надяваме се да насърчим по-доброто взаимодействие между "Един пояс, един път" и стратегиите за развитие на ЕС, както и да се стремим към по-голямо общо развитие въз основа на консултации и сътрудничество за споделени ползи.

След срещата на върха между Китай и ЕС ще посетя Хърватия и ще присъствам на 8-ата среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ като платформа за междурегионално сътрудничество е насочено към насърчаване на свободната търговия и глобализацията.

Заедно с много подобни механизми за сътрудничество в света, причината сътрудничеството между Китай и ЦИЕ да се развива гладко и да продължава да се задълбочава се дължи, както на високата степен на сходство и взаимно допълване в нивото на развитие между двете страни, така и на факта, че нашето

сътрудничество

е мотивирано

от взаимния

интерес

и общото развитие.

Както съм казвал многократно, сътрудничеството между Китай и ЦИЕ се развива според законите и регламентите на ЕС в широката рамка на отношенията между Китай и Европа, водейки до по-балансирано развитие и единство на ЕС, като полезно допълнение в отношенията между Китай и ЕС. Така виждаме и правим нещата.

Китай и ЕС имат

много повече

общи интереси,

отколкото

различия

Двете страни имат мъдрост и способност да се справят с различията, да посрещат съвместно предизвикателствата и да разширяват взаимноизгодното сътрудничество в полза на нашите близо 2 милиарда души.

Една европейска поговорка гласи: "Тези, които работят сами, добавят; тези, които работят заедно, умножават". Тенденциите на световното развитие ни призовават да правим своевременни и съгласувани усилия за насърчаване на откритостта и взаимноизгодното сътрудничество.

Ето какво трябва да правим: да предоставяме повече ползи на нашите народи и да допринесем повече за мира, стабилността и развитието на света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците

Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците

Добрите налози не са нито ниските, нито високите, а събраните, казва шеф на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново Общините имат собствени приходни служби от 2006 г. - дотогава всички функции се изпълняваха от НАП - и за местните данъци, и за такса битови отпадъци. С реформата на управлението на публичния ресурс

Кой да контролира главния прокурор - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой да контролира главния прокурор - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Самуил Огнянов

Видеозавещание на седмицата: Каква уйдурма стана със субсидиите

Иначе е добре, че ще има още 60 млн. за учителите   В нашумелия напоследък роман “Под игото” има глава, озаглавена “Пиянството на един народ”. В нея Иван Вазов описва онзи ентусиазъм, обхванал хората, възприели идеята за добра кауза, за която да се борят. Може да се каже, че нещо подобно се случи и в българския парламент през тази седмица с

Красимир Вълчев

Днешните деца ще имат до 9 професии, университети ще издават общи дипломи

Рейтинговата система всяка година се усъвършенства. Няма съмнение, че е един от добрите примери, които имаме за система, която е международно разпознаваема и оценена, едно от добрите неща, които се случиха през последните 10 г. Тази система ни дава инструмент да провеждаме политика на преструктуриране на приема и финансирането. Преди близо 15 г

Мая Манолова влиза с  екипа си в Централната избирателна комисия.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Новото амплоа на Мая - в политиката като гражданка

Проектът ѝ няма да е партия, но дали ще е фондация? Вариантите са четири В какво ново амплоа ще се появи Мая Манолова, след като изгуби кметските избори в София? Тя ту се отдалечава от политиката, ту се връща в нея Беше депутат от БСП в три парламента и политическо острие на социалистите. После стана омбудсман и натрупа респектиращ потенциал

За ползата от компетентната журналистика

За ползата от компетентната журналистика

Няколко поколения бяха метнати, че т. нар. осигурителна система е нещо, което работи В петък бе поискана и получена оставката на министър Бисер Петков. Това се случи по много причини, но основната е, че 200 000 жени ще получават по-малко пари от пенсиите си от два стълба, вместо, ако се бяха отказали от втория и си бяха давали парите само в първия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Борислав Цеков Снимка: Фейсбук

Коментар на седмицата №1: Глупава буря от измишльотини за делегацията ни във Вашингтон

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 144 хил.  прочитания. Бойко Борисов не бил посрещнат от официални лица във Вашингтон и това целяло да го унижи, делегацията ни кацнала на селскостопанско летище, липсата на червен килим и фанфари означавала, че САЩ никак не ценят България и др

Художникът Петко Дурмана СНИМКА: Архив

Петко Дурмана: Конкурсът за директор на Националната галерия е фарс

На 25-ти ноември, докато медиите бяха заети да отразяват посещението на Бойко Борисов в САЩ, тихо и кротко с голямо закъснение Министерство на културата публикува на сайта си резултатите от конкурса за избор на Директор на Националната галерия. С това приключи една история с предизвестен край, започнала още през пролетта на годината

Видеозавещание: Тръмпенето на Борисов

Видеозавещание: Тръмпенето на Борисов

Покрай посещението си в Белия дом при Доналд Тръмп премиерът Бойко Борисов бе подложен на тръмпене и търсене на теле под вола. Вместо да бъде проследено същественото от това посещение. Какво e тръмпене и заслужаваше ли си, вижте във видеозавещанието на

Херо Мустафа СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Херо Мустафа: След срещата Борисов - Тръмп отношенията ни минават на ново ниво

Взаимоотношенията между САЩ и България се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, чието начало беше сложено по-рано през седмицата с историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателя Бойко Борисов. Това заяви посланичката на САЩ в България Херо Мустафа на публична лекция в Атлантическия клуб

По един чифт  червени обувки  за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол бе  поставен в сърцето на Брюксел.

8 лъжи за Истанбулската конвенция пречат на България да защити жените си от насилие

Всички 28 членки на ЕС са подписали документа на Съвета на Европа, но 7 страни не го ратифицират Невярно представяне на съдържанието и умишлено неправилно тълкуване са причина за несъгласието на България и още няколко държави от ЕС да ратифицират конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие

Нуждае ли се "Под игото" от превод

Нуждае ли се "Под игото" от превод

Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Текстът му е препечатан от "Дойче веле" Знаем, че модерната култура се храни от скандалите. У нас те често мобилизират най-широки дигитални маси. Караме се за това коя песен да изпратим на Евровизия или как точно да се илюстрират романите за Хари Потър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber