Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7405710 Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят www.24chasa.bg
Васил Велев

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

- Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика?

- Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора. Тестовете на PISA пък показват, че има

около 40%

математическа

неграмотност

сред

15-годишните

Така на входа на техническите висши училища идват млади хора, които не могат да делят, а как те да станат добри инженери?

В същото време страната ни е в челните редици на международните олимпиади по математика. Очевидно, когато се работи с младите хора целенасочено, се постигат много добри резултати. Матурата по математика би дала едно по-добро средно ниво, така младите ще могат да си правят сметката в живота, а не да ги лъжат с лихви по кредитите. Полагането на повече учебен труд по математика води до по-добра реализация и по-добър живот.

- Министерството на образованието обяви, че няма да се въвежда такава. Ще продължите ли да настоявате?

- Не сме очаквали матурата по математика да се въведе още тази година. Мнението ни е, че това е правилна стъпка и тя трябва да се планира и да се въведе в разумни срокове. Ще продължим да настояваме, защото срещаме голяма подкрепа в обществото. Задължителната матура по математика е в интерес на хората, които ще бъдат по-подготвени за живота.

- Какви са разумните срокове?

- Трябва да го решат специалистите в сферата на образованието. Предполагам, че срок от 3 г. е възможен. Колкото по-рано, толкова по-добре и за хората, и за страната.

- Прогнозите показват, че и в средносрочен, и в дългосрочен план основният глад за кадри ще бъде за хора със средно специално образование. Какви реформи трябва да се направят в образованието, за да отговорят на нуждите на бизнеса?

- През последните 5 г. рейтинговата система на висшите училища показва, че повече от

50% от

завършилите

висше се

реализират

на позиции

за средно

Те са изгубили 5 г. време и пари, за да работят нещо, което не изисква висше образование, а през това време са могли да напреднат в кариерата. В Австралия висшистите са само 18%, в същото време това е страната на 2-о място в света по индекс на човешко развитие и по стандарт на живот, като изпреварва значително страни от Западна Европа, САЩ и Япония. В момента на пазара на труда не достигат умения, които се получават от професионалното образование.

- Усещате ли вие, бизнесът, ефекта от въведеното дуално обучение?

- Сега превръщаме тази форма на обучение от експериментална в системна. Направиха се редица промени в законодателството, но договорите за обучение чрез работа за ученици трябва да бъдат по-добре уредени, да се разтоварят от административни и финансови тежести, за да стане дуалната форма масова.

- Може ли да се обърне процесът на изтичането на мозъци?

- Трябва нова държавна политика и да черпим опит от страните, които се справят добре. В Централна и Източна Европа ръстът на БВП е около 5%, при нас е малко над 3. Това е безспорно по-добре от Западна Европа, където е около 2%, но пък е по-малко, отколкото за света. В Полша недостигът на работна сила поради емиграция се попълва от внос от трети страни, като процесът е облекчен като време и пари. Направихме известни плахи стъпки, но не са достатъчни. Призивът да задържим тези, които напускат, вместо да внасяме, на пръв поглед звучи много добре, но няма нищо общо с реалността и с числата. Причината е демографската криза. Сега на 100 напускащи пазара на труда заради пенсиониране идват 62-ма навършващи трудоспособна възраст. Т.е. проблемът е демографски. Затрудняването на трудовата миграция е увреждане на националния интерес. То е на границите на престъпление срещу нацията, защото

след 5 г. в много

сектори и региони

ще се затворят

предприятия

заради недостига

на кадри

За да се завръщат хората от чужбина, е нужно да вдигнем стандарта, а за това ни трябват хора, не затворени предприятия.

- Как да се облекчи вносът на работници и как ще оборите синдикатите, че това води до дъмпинг на заплатите?

- Няма как да се направи дъмпинг и никой работодател няма да прави допълнителни разходи за транспорт, за проучване, за осигуряване на квартира, ако може да осигури работници от страната. В Германия заплатите са в пъти по-високи и там наистина може да има дъмпинг, но приеха много агресивен закон за привличане на работници от трети страни. Докато при нас вносът е труден, бавен и скъп. За да замине един украинец да работи в Полша, му трябват 30 и 10 дни. В България му трябва 300 за такси и 100 дни.

- В кои отрасли е най-голям дефицитът на работници и специалисти?

- Липсата на кадри е проблем №1 в цяла Европа, но у нас е особено остър. В ЕС 45% от предприятията имат проблем с работниците, а у нас са 68%. В туризма, селското стопанство и строителството проблемите са за няколко месеца и решението се търси в сезонната заетост, но при инженерните индустрии кадри са нужни през цялата година. Има недостиг и в транспорта, даже бюджетните системи - армията, полицията, здравеопазването, се оплакват.

- Социалното министерство отвори дебата за промени в трудовото законодателство. Вие за какво ще настоявате?

- То трябва да се адаптира към бъдещето на пазара на труда и ерата на индустриалната революция 4.0. Само гъвкавият пазар на труда може да е устойчив. Ненужни ограничения има и при извънредния труд. Сега за 4 месеца се попълва годишната квота, а през останалото време е забранено полагането на извънреден труд. При това работниците искат да го полагат, защото получават много по-добро възнаграждение. А предприятията имат нужда от това, защото няма откъде да намерят кадри, за да изпълнят поръчки. Предлагаме да отпадне годишното ограничение на извънредния труд, но да останат дневното, седмичното и месечното - те пазят здравето на хората.

- Дойде ли време за реформа при болничните?

- В болничните има значителен дял на измама. Здравите болни ощетяват изрядните работници. Първите три дни се плащат от работодателите и така, докато един мним болен бере череши или е на плажа, неговото възнаграждение се изработва и плаща от колегите му, които съвестно си изпълняват задълженията. След четвъртия ден той вече краде от обществените фондове - от всички. Мнимият болен плаща подкуп на съответния лекар, дори има известни тарифи. У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа заради болнични. Червената лампа за измами и злоупотреби в ЕС светва, ако се премине границата от 6 дни.

- Как може да се спрат злоупотребите?

- В някои страни първите три дни не се плащат. На други места се отнемат лицензи на доктори, които са уличени в прегрешения. Това е проблем, който поставяме вече 10 г. Заради кризата от 2009 г. бе решено първите три дни да се плащат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber