Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7403157 Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии www.24chasa.bg

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект

“За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”. Цифровата революция ни предлага нова отправна точка за надграждане на тази европейска мечта върху огромния капитал на нашата обща култура, запазвайки нашето наследство и правейки творец от всеки един от нас.”

Със световноизвестния режисьор Вим Вендерс бяхме на прожекцията на неговия филм “Хотел за милион долара” в София, където организирах и граждански диалог, когато той каза тези думи. Моментът не е случаен. Именно сега, през април 2019 г., можем да се похвалим с успехи в областта на културата, постигнати с помощта на цифровизацията.

Един от тези успехи е приетата реформа на авторското право. Тя намери правилното равновесие между творчество и иновации. Сега вече

авторите ще могат

да търсят оценяване

на техните права

от страна на онлайн платформите. Досега икономическите модели на тези платформи често пренебрегваха правото на интелектуална собственост и именно това променихме наскоро.

Тази реформа идва да допълни амбициозната цел за силен аудио-визуален сектор, която заложихме в прегледа на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги. С новите правила платформите имат по-строги отговорности и задължения, като например 30% от съдържанието на “видео при поискване” да бъде европейско, борба с вредното съдържание и защита на децата. Освен това Директивата за спътниковото излъчване и кабелното препредаване прави по-лесно излъчването на някои програми онлайн, както и преносимостта на съдържание. По този начин ЕС отговаря на исканията за по-лесен достъп до културни услуги в Европа. Скорошно проучване на Евробарометър показва, че преносимостта работи – почти 60% от потребителите на абонаменти онлайн са доволни от нея, когато пътуват в Европа, след като тя бе приложена конкретно от операторите.

Културата беше в центъра и на Деня на цифровите технологии 2019, който организирахме в Брюксел в началото на месеца. Тогава приканихме министрите на културата в Европа да използват новите технологии в запазването на нашето културно наследство. Става дума за по-широкото използване на суперкомпютрите, изкуствения интелект и блокчейн в полза на културата. Ще концентрираме нашите усилия в цифровизирането в триизмерен формат на шедьоврите на изкуството, като се възползваме от натрупания опит с Европеана – европейската платформа, която днес събира 58 милиона произведения на изкуството, достъпни онлайн за всички.

Поставихме в Страсбург на 16 април началото на Каталога на европейските филми, което показва, че Европа продължава да инвестира в полза на нашето кино. Този каталог прави възможна консолидираната база данни с всички филми, които са достъпни в платформите за “видео при поискване”. Такъв успех стана възможен благодарение на сътрудничеството със Съвета на Европа и Европейската аудиовизуална обсерватория.

На практика, всеки естонец или испанец ще има възможност да види филма на някой немец или швед на платформа за „видео при поискване“, дори и този филм да е произведен преди 15 или 20 г. Постижението с каталога е част от европейската стратегия Digital4culture и от нашата програма МЕДИА. Тази програма e крайъгълният камък за инвестиции в размер на 2,6 млрд. евро, които Европа прави от 27 г. Сега предлагаме бюджетът на програмата да нарасне с 30% в следващата многогодишна финансова рамка. Така

копродукциите ще

получат значителна

подкрепа,

ще се подобри разпространението на филми и обучението на кинотворците, ще се гарантира по-добро използване на новите технологии като виртуалната реалност и ще се инвестира в реставрацията на стари филми.

Успехът за Европа е забележителен. И във време, когато нашите народи са в условия на глобализация и надигащ се популизъм, е време Европа да получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии.

Културата не бе приоритет, когато бащите основатели поставяха основите на европейския проект. По онова време най-спешното бе да се укрепи икономическата взаимозависимост. Тогава имаше и един силен аргумент – културата не успя да предпази континента от свличането му в моралната и етична бездна на двете световни войни.

Трябва да признаем, че единствено културата не е достатъчна. Към нея трябва да добавим един много важен елемент и да направим солидна амалгама – става дума за основополагащите ценности, в центъра на които стои Човекът и неговото достойнство. Именно тези ценности са онова, което отличава европейския подход спрямо цифровата трансформация – със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет или с етичния изкуствен интелект.

Културата, ценностите и цифровизацията са онези три особено важни за бъдещето фактора, които ще станат основата за духовната енергия на Европа в утрешния ден.

Именно на това съм посветила последните две години от своята работа, заедно с моите колеги от Европейската комисия. Така, с течение на времето, разбираме какво имаше предвид Вим Вендерс, когато ни отправи своето пожелание

“да превърнем

културата в нашата

европейска душа,

която обединява народите чрез една обща идентичност.”

Като комисар по цифровата икономика и общество се радвам, че постигнахме такъв значим напредък. Нека не забравяме обаче, че той задължава и нас самите, и държавите членки да удвоим своите усилия, за да може този успех да се изрази в конкретни промени в нашия живот, нашия обществен дебат и в духовния климат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха

Тази седмица, в която се навършват 3 години от оправдателните присъди по аферата “Батко и Братко”, станала причина да затворят еврофондовете за България, един приятел ми разказа как запорирали две банкови сметки на баща му и му удържали пари от пенсията заради акт за пътуване без билет в градския транспорт. Класика, нали?

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber