24 chasa.bg – най-успешната медиаморфоза в България, "24 часа" - най-добрата кросмедия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7401188 24 chasa.bg – най-успешната медиаморфоза в България, "24 часа" - най-добрата кросмедия 24 chasa.bg – най-успешната медиаморфоза в България, "24 часа" - най-добрата кросмедия www.24chasa.bg
Данка Василева Снимка: Десислава Кулелиева

Днес вестникът има над 10 цифрови канала и всички носят позитивите на най-добрия всекидневник

10 години след тръгването си 24 chasa.bg постигна почти 1 700 000 реални потребители на месец и 300 000 читатели дневно

Думата медиаморфоза е измислена от американския теоретик и практик Роджър Фидлър. Тя описва преминаването на съвременната журналистика в ерата на глобалните комуникации и интернет. Ето и определението му: “Медиаморфозата е трансформация на средствата за комуникация, обикновено протичаща под въздействието на сложни взаимодействия между осъзнати нужди, конкурентен и политически натиск, социални и технологически нововъведения. Медиаморфозата не е толкова теория, колкото обобщен начин на мислене за технологичната еволюция на средствата за комуникация.”

Използвайки това определение, можем уверено да кажем, че “24 часа” преживя най-успешната медиаморфоза в България -

най-тиражният

всекидневник създаде

най-четения сайт

10 години след тръгването си 24 chasa.bg постигна почти 1 700 000 реални потребители на месец и 300 000 читатели дневно. През март 2018 г. онлайн изданието на “24 часа” стана най-големият новинарски сайт в България. През януари 2019 г. се наредихме на второ място по посещаемост сред всички сайтове в страната, като от първия ни делят само 200 000. Изпреварихме платформи за видеосподеляне, за пазаруване, за метеорология и куп други амбициозни проекти.

В духа на медиаморфозата мобилният сайт на “24 часа” също е на второ място сред всички подобни в страната и на първо – сред новинарските. Това сочат данните на метричната система Gemius.

Реално читателите на “24 часа” онлайн са с 20 % повече, защото Gemius измерва само българския трафик, а всеки пети в 24chasa.bg, както и в мобилния m.24chasa.bg влиза от чужбина.

Тези резултати не се дължат на купен трафик, което може да бъде доказано с пълни статистики от самото създаване на сайта преди 10 години.

На какво се дължи тази

успешна медиаморфоза?

В началото сайтът на “24 часа” служи само като платформа за рекламиране на съдържанието на печатното издание. Постепенно той се засилва и със собствено съдържание. Резкият скок обаче настъпва, когато вестникът и сайтът започват да работят на принципа на кросмедията и качественото съдържание на вестника преминава в сайта и обратното.

Понятието кросмедия теоретиците дефинират като прехвърляне, преминаване през различни платформи на едно и също или на части от едно и също медийно съдържание.

Кросмедията

“24 часа”

включва

електронна и

печатна медия,

които се

поддържат

една друга

със своите

силни страни

Това съдържание е широкодостъпно за аудиторията - разпространява се на различни устройства, компютри, мобилни телефони и т.н.

Към момента съдържанието на “24 часа” и на другите издания от “Медийна група България” се разпространява през над 50 онлайн канала.

Най-много медийни канали има брандът “24 часа” – включително десктоп и мобилни сайтове, фейсбук, вайбър и туитър канали, както и други мултимедийни платформи.

Сега “24 часа” и 24 chasa.bg са до голяма степен интегрирани. Сайтът разработва темите от деня по часове, вестникът ги обобщава вечерта, което обобщение отново се появява на сайта като обзор на темата и нейното развитие.

Вестникът прави разследвания и разработки по основните теми от обществения дневен ред, за което сайтът няма времеви ресурс, но те намират място и в електронното издание.

Журналистите от двете медии работят заедно и осигуряват материали и за двете според спецификата им.

Така сайтът на “24 часа” получи силата на марката на вестника, възползва се от неговия авторитет на обективна медия, в която няма фалшиви новини, от опита на репортерите и редакторите в хартиеното издание, в чийто професионализъм никой не се съмнява.

Така че освен най-успешната медиаморфоза в България, може да се каже, че вестникът, сайтът и неговите многобройни цифрови канали създадоха и една от най-успешните кросмедии у нас, която се конкурира на равна нога с телевизионните и радиоплатформи. Въпреки че те разполагат с много по-големи възможности и аудитории, 24 chasa.bg успя да изпревари техните сайтове и видеоплатформи.

Така “24 часа” е медията с най-голяма, но и най-стабилна онлайн аудитория, основната част от които са образовани хора в активна възраст.

“24 часа” е и една от малкото медии в България, които се издържат от реклама, продажби и организиране на събития, без да разчита на български или чуждестранни донори. В този процес активно участват всички канали на “24 часа” на базата на кросмаркетинга, което води до успешна реализация на продуктите ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха

Тази седмица, в която се навършват 3 години от оправдателните присъди по аферата “Батко и Братко”, станала причина да затворят еврофондовете за България, един приятел ми разказа как запорирали две банкови сметки на баща му и му удържали пари от пенсията заради акт за пътуване без билет в градския транспорт. Класика, нали?

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber