Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396339 Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори

Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна

Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой

За предсрочни избори в управляващата коалиция не сме говорили. Не трябва да мислим за поражение, а да видим какво може да се свърши

Ако някой иска да защитава в ЕП гей браковете и кривата краставица, това няма да е Джамбазки - той защитава българите

Откажеш ли втори път работа в Бюрото по труда, трябва да губиш социалните си помощи - значи ти нямаш нужда от пари

С вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Каракачанов, отправихте критики към местната власт, че не следи кой се самонастанява. Какво трябва да правят общините?

- Тук не става въпрос за критика. Може да критикуваш, когато си в опозиция. Ако не си в опозиция, а си силов вицепремиер и министър на отбраната, трябва да даваш предложения и решения, не да критикуваш. Това, което казах днес, не е с цел да разкритикуваме някого, а с цел как може да се свърши работа. А основният проблем в Габрово, както преди това във Войводиново, както преди това в село Мечка, Плевенско, и на много други места, е, че в България има една голяма маса наши съграждани от ромски произход, които живеят дезинтегрирани в обществото. Не учат, нямат образование, не работят, самоизолират се от обществото и живеят в гета. Нито знаят законите, нито са възпитавани в някаква норма да уважават чуждия живот, чуждата собственост, чуждото здраве и така нататък и смятат, че могат да направят всичко. Днес отново чух критики към полицията. Ако искаме да решим този проблем с битовата маргинализирана престъпност, която се появява на различни места, по различно време или почти всеки ден, не може да чакаме полицията да свърши тази работа. Полицията реагира, когато бъде извършено престъплението.

- Какво да направят общинарите?

- Ще ви кажа. В конкретния случай в Габрово полицията за пореден път си свърши работата. Не допусна да има граждански сблъсъци или нахлуване в ареста. Свърши си работата. Но полицията е онзи орган, който взема отношение по темите, когато стане нещо. Не бива да бъде уязвявана полицията. Истината е, че проблемите са много по-дълбоки и ние трябва да ги решаваме не на парче, а комплексно. Неслучайно аз съм вкарал в Министерския съвет Концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Откъде започват нещата? Първо, от образованието - тези хора се водят, че ходят на училище и получават дипломи, а всъщност са неграмотни. След което идва ролята на местната власт. Приоритет на всеки кмет е опазването на обществения ред. Това е негово задължение. Неслучайно във всяка община наредба номер 1 е Наредбата за опазване на обществения ред. След това идва социалната система, която си затваря очите, когато тези групи от хора отказват работа в бюрата по труда, получават социални помощи, лъжат с ТЕЛК-овете и живеят на гърба на останалите. Когато казах за общините, нямах предвид конкретния случай в Габрово, защото в Габрово става въпрос за една малка общност, която има-няма 1000 души. Нямах предвид конкретната кметица, при която съдействието между община и полиция още от първия ден върви. Кметицата днес започна да унищожава всички сгради, които са опасни за живота и здравето на хората и са незаконно обитавани. Имам предвид това - че един кмет, без значение дали на областен център, на средна община, или на малко населено място, когато види, че в неговото населено място пристигат групи, които, без да се регистрират, започват да вдигат незаконни строежи и гета или се самонастаняват в изоставени постройки, той трябва да сигнализира органите и да действа.

- Преди да се самозаселят тези хора?

- Да не се стига до създаването на подобни гета. Повтарям, нямам предвид случая в Габрово, а по принцип. Освен това в едно населено място от 500-600 души или нека да е от 2000, веднага ще забележиш, когато се настанят 20, 30, 50 или 100 човека и започнат на някоя поляна да строят коптори или пък се самонастанят в някоя изоставена сграда.

- А къде да ги сложат кметовете тези хора? Или те нямат никакъв ангажимент към прииждащите, които са без регистрация?

- Работата на кмета е да не позволява подобни неща. Да не позволява незаконно самонастаняване и незаконно строителство. Той трябва да сигнализира ДНСК, полиция, пожарна, енерго и т.н., тоест да не се допуска това да се случва. А тези хора, ако искат да живеят - да, могат, ние живеем в свободна държава. Ти може от село Долно Уйно да искаш да дойдеш в Горно Нанагорнище - няма проблем. Но трябва да го направиш по закон - да отидеш да си вземеш квартира или да си купиш парче земя, да си построиш нещо, но със строителни разрешителни, всичко да е законно и нормално.

- Това, че си ром, не ти дава извънредно право?

- И тук не говорим даже вече за роми и българи, а принципно за всички. След като има закон, той трябва да важи за всички. Проблемът е комплексен - започва през образованието, минава през социалната система, която си затваря очите, и през местната власт, защото тя е тази, която трябва да контролира. Полицията какво прави? Не може да разчитаме на жандармерията и това го казвам не защото в момента съм силов вицепремиер. Винаги съм защитавал и армията, и полицията като институции на държавността. И не може, когато се наложи, да пратиш жандармерия от половин България да защитава хората при даден инцидент, след което да кажем: “Полицията е виновна.” Тя, полицията, отива да гаси пожара. Пожара обаче не го е запалила полицията. Тя изпълнява заповеди.

- Според концепцията на ВМРО откъде трябва да започне разплитането на този затлачен проблем?

- Трябва да започне комплексно. Първо, през образователната система. Тук министър Вълчев по разпореждане на премиера Борисов започна да затяга режима през образованието. След това трябва да мине през социалната система. Да видим - водиш се трайно безработен, предлагат ти в Бюрото по труда работа, отказваш. Отказваш втори път, значи ти спират социалните помощи. Значи, след като ти отказваш работа, законна и искаш да живееш само на социални помощи - говоря за здрави хора, значи ти нямаш нужда от тези пари. Спират ти се социалните помощи, щом не искаш да работиш. След това - незаконните постройки.

Ние няма как част от това население, което живее по този начин, да го приучим към нормални норми на живот и законност, ако то смята, че може да прави, каквото си иска. Това са нещата. Но това трябва да е комплексна политика. Аз неслучайно съм почнал тази концепция. Нарочно я оставих на предварително обсъждане в обществото. Моите колеги министри дадоха много полезни съвети, защото всеки един от своя ресор вижда проблема.

- Кога реално може да започне да се прилага тази стратегия?

- В момента, в който се одобри от Министерския съвет. Миналата седмица уведомих колегите и лично премиера, че се внася. Оттук нататък тя трябва да влезе в дневния ред. Надявам се, че тя ще получи разбирането на моите колеги. Отворен съм и за други мнения. Важното е най-накрая да имаме ясно отношение към подобни проблеми и обществото да е спокойно, че държавата си е на мястото. Ние имаме действащо законодателство, което просто трябва да се спазва. Много от нещата ги има в закона. Просто на много места администрацията - било общинска или държавна, си затваря очите. Давам пример - Агенцията за закрила на детето, надявам се, че няма да ми се разсърдят. Когато получиш информация, че едно семейство си продава детето на 13 г. за булка, имаш законови разпоредби - трябва да ги спазиш. Не може да мълчиш и не трябва да замълчаваш с аргумента “Ами то май такава им е традицията...” Купуване на булки. 13-годишни деца раждат деца. Ами тази 12-13-годишна майка, която е родила, не е родила непорочно. Известно е от Библията, че има само едно непорочно зачатие. Но в случая някой я е свършил тази работа. Този някой подлежи на наказателна отговорност - нарушил е закона, а последици няма. Е, докато не започнем да спазваме законите твърдо, няма да стане.

Проблемът започна още от зората на демокрацията. Идеята да се интегрират циганите в българското общество се разбираше от повечето български политици и от всичките т.нар. псевдоправозащитници не като начин да научим тези хора да спазват закона, а да им даваме извънредни права и да приучим обществото да свикне с тези безобразия. Това не е интеграция, това е дезинтеграция. И виждаме един град като Габрово, в който няма много цигани - 1000 човека за областен град не са много, и жителите на този град не са свикнали на подобни изстъпления. И когато някакви подобни типове извършват подобно деяние, обществото реагира бурно. В конкретния случай от тримата единият има условна присъда и е в изпитателен срок. Другият - също. И тримата са регистрирани за извършване на множество подобни дребни нарушения. Затова трябва да се пипне Законът за административните нарушения и наказания. Ние сме го приготвили. Простичко е.

- Да се пипне как? Като имаш изпитателен срок, какво да правиш?

- Като имаш изпитателен срок и си извършил престъпление, влизаш в затвора. Говоря за административните престъпления и наказания, които са от по-дребен характер и касаят глоби. Тогава трябва да се полага общественополезен труд в полза на държавата. Защото е ясно, че като си социално слаб, няма откъде да ти вземат глобата. Глобяват те за някакво дребно нарушение или престъпление със 100-200 лева, обаче не може да ги платиш, защото си социално слаб. Не могат да ти ги вземат от социалната помощ. И ти знаеш, че си безнаказан. Има хора с по 20-30 наказания за последните 10 г. За тях предлагам прилагане на труд - безвъзмездно, в полза на обществото. Отиваш, строиш, според престъплението. Натрупал си си 3 глоби по 200 лева - 600 лева, което е заплата за един месец. Хайде 20 работни дни общественополезен труд, за да има някакъв респект. Задържане в полицейските районни управления. Вършиш престъпление, не плащаш - задържат те.

- Това ли е единственият начин да се ограничат тези изстъпления - чрез полагането на труд? Какво друго искате?

- Превенция. Тук вече е дейността на полицията - превенция. Всеки кмет и всеки един началник на районно управление би следвало да познават контингента, който създава проблеми. Особено в малките населени места това не са 100 души, а са 2-ма - 3-ма, които създават проблемите и увличат останалите. Следиш ги, привикваш ги, профилактични разговори за авторитет на властта. Това е задължително.

- Какво ще се прави в следващите дни и часове в Габрово?

- В Габрово полицията си свърши работата. Всеки момент се очаква да излезе решението на съда за постоянна мярка за задържане - има искане на прокуратурата, и тези хора трябва да си получат наказанието. В подобни ситуации според мен трябва да се промени законът и да не се допуска споразумение с прокуратурата, защото вижте Войводино - двамата биячи пребиха момчето, 4 месеца този човек е на лечение, възстановяване и накрая - извънсъдебно споразумение. В такива случаи трябва да има реално наказание.

- Питам ви и за друга агресия от последните часове. Две деца, които живеят навън, идват на гости на баба и дядо и биват жестоко нахапани от домашно куче, остават с травма до живот.

- Трябва да има много ясна отговорност за собствениците на кучета. Когато с твоя автомобил се извърши престъпление или се пренасят наркотици, или се превозват нелегални мигранти, ти носиш отговорност. Тук също трябва да е персонална отговорността на самите собственици на подобни животни. Когато ти си бил безотговорен и си си пуснал кучетата и те са ухапали, а имаше случай - даже убили хора, влизаш в затвора! Да искаш да имаш животно в градски условия, означава да се грижиш за това животно. Когато то ранява хора, кой ще носи отговорност? Кучето не носи съдебна отговорност. Съдебна отговорност да носи този, който е решил да има питбули и ги оставя да правят каквото си искат. Когато животното ти е агресивно, бъди така добър да го контролираш, да се грижиш, да го държиш вързано и лично да го разхождаш, а не да го пускаш да прави каквото си иска и да изяжда хората. Персонална отговорност трябва да има за собствениците.

- Има ли още “Обединени патриоти”, след като излизате с 3 листи на евровота, или сте вече разединени?

- Тук ще отговоря на шега. Лозунгът на ЕС е “Единни в многообразието”. Ние сме многообразни и може би в това многообразие сме единни. Ако трябва да бъда сериозен, аз и колегите от ВМРО направихме всичко възможно “Обединени патриоти” да се явим заедно на евроизборите. За съжаление, някои от колегите смятаха, че трябва да се явяваме по двойки - две от трите партии срещу третата. Аз не смятам, че това е правилно. И оттук нататък влизаме в едно съревнование. Надявам се да е партньорско съревнование. ВМРО излиза с кандидатурата на г-н Ангел Джамбазки - най-активния български евродепутат, откакто има български евродепутати, и един от 10-те най-активни евродепутати въобще. Човек, който се е доказал като активно защитаващ интересите на България и на българските граждани. В края на краищата решава Негово Величество българският народ. Ако избирателите искат в бъдещия Европарламент да влязат евродепутати, които защитават гей браковете или кривата краставица, няма проблем. Ако искат да влизат такива, които ще се борят за световния глобализъм и световния социализъм, окей - има и такива. На ако искат някой в Европарламента да защитава българския национален интерес, изборът е ясен - Джамбазки.

- Оптимист сте, че партията ви ще успее да го вкара сама в ЕП?

- Оптимист съм, че българският народ най-накрая е разбрал приказката за неволята и няма да чака някой друг да му решава проблемите. Ние като българи сами трябва да си решим проблемите. А за да си ги решим, трябва да излъчим представители, които защитават българския интерес. Убеден съм, че Джамбазки се е наложил като авторитет и като работа най-вече и че хората ще оценят това, което е свършил за тези 5 г.

- И след това “Обединени патриоти” си продължавате заедно, независимо че на изборите сте конкуренти?

- От моя страна вратата винаги е била отворена. Надявам се тези избори да доведат до поуки и да не стигаме до другата народна поговорка: “Ум царува, ум робува, ум патки пасе.”

- Кажете за оставките, които тресат ГЕРБ. Готвите ли се за спасителен вариант при предсрочни избори тази година след европейските?

- Аз не мога да говоря от името на ГЕРБ, нито мога да давам съвети на колегите. Те си имат ръководство и лидер, вземат си решенията. Това, което мога да кажа аз, е, че с ГЕРБ си партнираме нормално и лично аз като вицепремиер с премиера Борисов работя добре. Какво решение могат да вземат те, надявам се да е правилното.

- Но не са изключени предсрочни избори?

- Такова нещо не сме обсъждали. Това мога да кажа.

- Пълна мобилизация за евровота.

- Евровотът е след 40 дни. По-добре да се концентрираме върху това какво ще бъде свършено, а не да мислим за поражение.

CV

Роден на 29 март 1965 г. в Русе

Завършил история в СУ “Св. Климент Охридски”

През 1995 г. влиза в триумвирата, управляващ ВМРО-БНД, а от февруари 1997 г. е едноличен лидер на партията

Депутат в 38-ото, 40-ото и 43-ото народно събрание, като на последното е зам.-шеф и съпредседател на “Патриотичния фронт” (ВМРО и НФСБ)

В този мандат е вицепремиер, министър на отбраната и съпредседател на коалицията “Обединени патриоти” (ВМРО, “Атака” и НФСБ), част от управляващото мнозинство

Женен, с една дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber