Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396328 Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените www.24chasa.bg
Жители на Берлин протестират срещу високите наеми. СНИМКА: РОЙТЕРС

В центъра на Берлин цените могат да минат 10 000 евро за квадратен метър. 86% от берлинчани живеят под наем, а за последните години наемите се вдигнаха със 70%

Наемите в големите градове на Германия се покачват главоломно, докато доходите си остават същите. Жилищният проблем, който отдавна вече засегна и средната класа, е новата социална бомба в страната.

Преди седмица в Берлин, Мюнхен и Лайпциг по улиците излязоха над 55 000 души, които поискаха бързи решения на тази криза. В Берлин проблемът със скока на наемите е най-остър – за последните няколко години те се вдигнаха с над 70%, а в сравнение с цените отпреди 10 години покачването е дори 200%.

Средно

квадратен метър

се отдава под

наем между

7 и 20 евро,

зависи от квартала. При покупка цените също са главозамайващи – в по-отдалечените квартали те също минаха 3-4 хиляди евро за квадратен метър. В центъра пък могат да минат дори 10 хиляди за кв. метър.

Затова и се появи гражданска иницатива, която настоява да се прекратят спекулациите и да се отнемат имотите на големи жилищни фондове, които закупуват все повече жилищна площ и я отдават под наем на космически цени. Според проучванията 55% от берлинчани смятат за добра идеята да се национализират жилищата на фондове, които имат над 3000 квартири в портфолиото си.

Държавата

ще обезщети

фондовете и

ще отнеме

жилищата над

тази бройка,

за да ги дава на социални цени. Това предвижда инициативата “Лудостта с наемите”. Според нея Берлин трябва да управлява отнетите жилища, а обезщетението да е под формата на 20% като капиталово вложение, а остатъкът да се изплати с кредити. Кредитът може да се гарантира от държавата.

Според изчисления става дума за 190 000 жилища. Общата им цена е двуцифрена милиардна сума. Според една от сметките при средно 50 кв. метра за жилище и цена от 3000 евро на кв. м държавата трябва да плати 30 милиарда евро обезщетение на фондовете.

В момента сенатът в Берлин изчислява всички възможни цени, които би трябвало да се покрият. Политици, включително канцлерката Меркел, вече предупредиха, че подобен ход ще задълбочи още повече жилищната криза.

“Трябва да работим заедно с инвеститорите и строителите, в противен случай ще ги уплашим и те ще спрат да строят жилища”, каза Меркел. Предвидимо, очакват се и големи юридически битки, ако инициативата наистина се реализира. Последната дума ще има конституционният съд. 

Член 14 от нея обаче поставя под защита собствеността. И то изрично. Въпреки това се допуска национализиране при много строго определени условия. Държавата може да прибегне до такава стъпка само в името на общото благо. Например при неизбежен строеж на пътища или водопроводи. Национализация може да се осъществи само чрез закон или административен акт, който също почива на закон.

Всяка

национализация

се заплаща по

пазарни цени

Цените трябва да не нарушават интереса на засегнатите лица, но и да са по джоба на обществеността. Това означава, че пълната компенсация може в крайна сметка да се избегне. 

Член 15 от конституцията също предвижда възможност за национализация – тя засяга отчуждаването на земи, които да преминат към общинско или държавно управление. И в този случай се полага компенсация на засегнатите. Задължително е национализираната земя да се използва само за обществени нужди.

От национализация в Берлин биха пострадали пет големи жилищни фонда – “Дойче Вонен”, “Воновия”, “Акелиус”, “АДО Пропъртис”, “Гранд Сити пропърти”. Те имат жилища във всички квартали, но най-често в региони, в които преди години са строени социални жилища за хора с ниски доходи, или пък за определени професионални групи като железничарите например. В България техен еквивалент са фондовите жилища.

Ако се стигне до национализация, това няма да има сериозни последствия за пазара, смятат експерти. Вероятно наемите няма да се покачват с такава скорост, но осезателно понижаване няма да има. Причината – дори и комуналните жилища трябва все пак да съществуват на пазарния принцип и не могат да се субсидират от държавата. Възможно е дори в дългосрочна перспектива те пак да поскъпнат, защото обезщетението ще се плаща с наемите от тях. За разлика от борсовите жилищни фондове обаче комуналните фондове не са задължени да работят с печалба.

От 2017 г. в Берлин текущите наеми могат да се вдигат само с 2% годишно. Ако се направи модернизация на апартамента, то повишаването може да е 6%, но не повече.

60% от комуналните жилища пък се дават на хора, притежаващи специален паспорт от социалните служби, което означава, че наемът се поема или доплаща от държавата. Такива имат например инвалидите. Комуналните жилища обаче не спекулират със страничните разходи като вода, данъци, смет. Точно от тях печелят частните фондове, които завишават многократно цената на тези услуги, често без да ги предоставят качествено.

Германската държава е задължена да предоставя жилищни услуги на достъпни цени. За целта тя има два инструмента - подпомагане на строежа на комунални жилища и създаване на комунални жилищни фондове.

В средата на 90-те г. комуналните жилища в Берлин бяха 420 000. Тъй като градът бе във фалит, управата ги разпродаде. Сделката бе скандална и за нея се писа месеци наред.

130 000 жилища бяха приватизирани. Социалните жилища също много намаляха, тъй като всяка година изтичат условията за използването на стотици и наемодателите предпочитат да не ги подновяват.

86% от берлинчани живеят под наем и затова именно в столицата на Германия жилищният проблем може да доведе до революция.

Каква е алтернативата

Германия вече въведе инструмент, с който се опитва да овладее скока на наемите. “Спирачката за наеми” е бариера пред неоправдано вдигане на парите на наемателите. При излизане на старите наематели от едно жилище и влизането на нови цената на наема не може да скочи с повече от 10%. Тя обаче се оказа неефективна, тъй като има много вратички.

Другият инструмент е създаване на жилищни площи, защитени от неоправдани мерки за повишаване на наема - например твърде луксозен ремонт, поставяне на балкони или асансьор, съединяването на малки жилища. Превръщането на жилища в офиси може да става само с разрешение на местната власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

"Шпигел": Световната икономическа система ще продължи да се разпада

Световният икономически ред, доминиран от Запада, се приближава към края си и положението може да стане още по-лошо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е единственият виновник, има и други заподозрени. За щастие световната история няма задна предавка, а носталгията е лош съветник. По този път лесно се зараждат опасни илюзии,

Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година, когато любимата песен на целокупния български народ е “Съюзници - разбойници” Що се отнася до спора на сърбите с албанците и изявленията,

Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г. На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая

Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС

На 28 юни, петък, ЕС и четирите държави от Южна Америка, които съставляват Меркосур — Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха историческо споразумение за премахване на пречките пред търговията и за утвърждаване на строги общи правила. Както всички търговски споразумения, то открива за дружествата от ЕС възможността да продават

Да не надценяваме 100-те милиона емигрантски евро - имат и тъмна страна

Трябва ни изпреварващ растеж за дълъг период - как може да стане В междинната прогноза на Европейската комисия за икономиката в ЕС на пръв поглед няма изненади. Очакванията за растежа и ключови показатели през 2019 и 2020 г. са сходни с предишната прогноза от месец май – за 2019 г. се предвижда ръст на БВП от 1,2% за еврозоната и 1,

Часът на истината за германката Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент

Кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена председател на Европейската комисия, ще бъде подложена утре на гласуване от евродепутатите в Страсбург, като това ще е една трудна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля. За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Дачич атакува грубо, рязко и остро, но Борисов отигра много бързо

На срещата на лидерите в Сараево българският премиер успя да постигне разбиране по този въпрос, изясниха се позициите между Белград и София и скандалът приключи Темата за Косово е изключително важна, тя е първостепенна за Сърбия. Сръбската държава разглежда всички други приоритети през тази призма.

Коментар на седмицата №2: Защо всички искат нов автомобилен завод?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 45 000 прочитания Защото е мащабна, дългосрочна и стратегическа инвестиция, при това експортно ориентирана Новият автомобилен завод на “Фолксваген” предизвика фурор на Балканите. Практически всички страни от региона участваха в състезанието и

“Рекултивация” е думата за Черноморието

Трябват стратегически решения и архитектурна мисъл, за да има места за спане и за танцуване, без да се стига до насъскване на кучета и прокурори Още преди 14 години стана ясно, че на Българското Черноморие туризмът няма да потръгне. През лятото, когато излезе албумът на “Ъпсурт” Quattro, застрояването вече се разгръщаше.

Какво следва за Турция и САЩ в спора за ракетните системи С-400?

Спорът между съюзниците в НАТО Турция и САЩ би могъл да стигне до кулминация във връзка с доставката на модерна руска ракетна отбранителна система в Анкара. САЩ заплашиха със санкции във връзка с купуването на отбранителната система С-400. .......... Спорът между САЩ и Турция във връзка със закупуването от Анкара на руска ракетна система

Какво висше е най-изгодно и кое е най-приятно да учиш?

Сравнение между най-добре платените специалности у нас и в Германия и най-желаните от кандидат-студентите Конфуций е казал: “Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.” Звучи добре, но невинаги човек е най-добър в това, което му е приятно. Освен това има много по-добре платени работи,

Дачич атакува грубо, рязко и остро, но Борисов отигра много бързо

На срещата на лидерите в Сараево българският премиер успя да постигне разбиране по този въпрос, изясниха се позициите между Белград и София и скандалът приключи Темата за Косово е изключително важна, тя е първостепенна за Сърбия. Сръбската държава разглежда всички други приоритети през тази призма.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber