Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396328 Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените Ще има ли в Германия национализация на жилища на фондове, които спекулират с цените www.24chasa.bg
Жители на Берлин протестират срещу високите наеми. СНИМКА: РОЙТЕРС

В центъра на Берлин цените могат да минат 10 000 евро за квадратен метър. 86% от берлинчани живеят под наем, а за последните години наемите се вдигнаха със 70%

Наемите в големите градове на Германия се покачват главоломно, докато доходите си остават същите. Жилищният проблем, който отдавна вече засегна и средната класа, е новата социална бомба в страната.

Преди седмица в Берлин, Мюнхен и Лайпциг по улиците излязоха над 55 000 души, които поискаха бързи решения на тази криза. В Берлин проблемът със скока на наемите е най-остър – за последните няколко години те се вдигнаха с над 70%, а в сравнение с цените отпреди 10 години покачването е дори 200%.

Средно

квадратен метър

се отдава под

наем между

7 и 20 евро,

зависи от квартала. При покупка цените също са главозамайващи – в по-отдалечените квартали те също минаха 3-4 хиляди евро за квадратен метър. В центъра пък могат да минат дори 10 хиляди за кв. метър.

Затова и се появи гражданска иницатива, която настоява да се прекратят спекулациите и да се отнемат имотите на големи жилищни фондове, които закупуват все повече жилищна площ и я отдават под наем на космически цени. Според проучванията 55% от берлинчани смятат за добра идеята да се национализират жилищата на фондове, които имат над 3000 квартири в портфолиото си.

Държавата

ще обезщети

фондовете и

ще отнеме

жилищата над

тази бройка,

за да ги дава на социални цени. Това предвижда инициативата “Лудостта с наемите”. Според нея Берлин трябва да управлява отнетите жилища, а обезщетението да е под формата на 20% като капиталово вложение, а остатъкът да се изплати с кредити. Кредитът може да се гарантира от държавата.

Според изчисления става дума за 190 000 жилища. Общата им цена е двуцифрена милиардна сума. Според една от сметките при средно 50 кв. метра за жилище и цена от 3000 евро на кв. м държавата трябва да плати 30 милиарда евро обезщетение на фондовете.

В момента сенатът в Берлин изчислява всички възможни цени, които би трябвало да се покрият. Политици, включително канцлерката Меркел, вече предупредиха, че подобен ход ще задълбочи още повече жилищната криза.

“Трябва да работим заедно с инвеститорите и строителите, в противен случай ще ги уплашим и те ще спрат да строят жилища”, каза Меркел. Предвидимо, очакват се и големи юридически битки, ако инициативата наистина се реализира. Последната дума ще има конституционният съд. 

Член 14 от нея обаче поставя под защита собствеността. И то изрично. Въпреки това се допуска национализиране при много строго определени условия. Държавата може да прибегне до такава стъпка само в името на общото благо. Например при неизбежен строеж на пътища или водопроводи. Национализация може да се осъществи само чрез закон или административен акт, който също почива на закон.

Всяка

национализация

се заплаща по

пазарни цени

Цените трябва да не нарушават интереса на засегнатите лица, но и да са по джоба на обществеността. Това означава, че пълната компенсация може в крайна сметка да се избегне. 

Член 15 от конституцията също предвижда възможност за национализация – тя засяга отчуждаването на земи, които да преминат към общинско или държавно управление. И в този случай се полага компенсация на засегнатите. Задължително е национализираната земя да се използва само за обществени нужди.

От национализация в Берлин биха пострадали пет големи жилищни фонда – “Дойче Вонен”, “Воновия”, “Акелиус”, “АДО Пропъртис”, “Гранд Сити пропърти”. Те имат жилища във всички квартали, но най-често в региони, в които преди години са строени социални жилища за хора с ниски доходи, или пък за определени професионални групи като железничарите например. В България техен еквивалент са фондовите жилища.

Ако се стигне до национализация, това няма да има сериозни последствия за пазара, смятат експерти. Вероятно наемите няма да се покачват с такава скорост, но осезателно понижаване няма да има. Причината – дори и комуналните жилища трябва все пак да съществуват на пазарния принцип и не могат да се субсидират от държавата. Възможно е дори в дългосрочна перспектива те пак да поскъпнат, защото обезщетението ще се плаща с наемите от тях. За разлика от борсовите жилищни фондове обаче комуналните фондове не са задължени да работят с печалба.

От 2017 г. в Берлин текущите наеми могат да се вдигат само с 2% годишно. Ако се направи модернизация на апартамента, то повишаването може да е 6%, но не повече.

60% от комуналните жилища пък се дават на хора, притежаващи специален паспорт от социалните служби, което означава, че наемът се поема или доплаща от държавата. Такива имат например инвалидите. Комуналните жилища обаче не спекулират със страничните разходи като вода, данъци, смет. Точно от тях печелят частните фондове, които завишават многократно цената на тези услуги, често без да ги предоставят качествено.

Германската държава е задължена да предоставя жилищни услуги на достъпни цени. За целта тя има два инструмента - подпомагане на строежа на комунални жилища и създаване на комунални жилищни фондове.

В средата на 90-те г. комуналните жилища в Берлин бяха 420 000. Тъй като градът бе във фалит, управата ги разпродаде. Сделката бе скандална и за нея се писа месеци наред.

130 000 жилища бяха приватизирани. Социалните жилища също много намаляха, тъй като всяка година изтичат условията за използването на стотици и наемодателите предпочитат да не ги подновяват.

86% от берлинчани живеят под наем и затова именно в столицата на Германия жилищният проблем може да доведе до революция.

Каква е алтернативата

Германия вече въведе инструмент, с който се опитва да овладее скока на наемите. “Спирачката за наеми” е бариера пред неоправдано вдигане на парите на наемателите. При излизане на старите наематели от едно жилище и влизането на нови цената на наема не може да скочи с повече от 10%. Тя обаче се оказа неефективна, тъй като има много вратички.

Другият инструмент е създаване на жилищни площи, защитени от неоправдани мерки за повишаване на наема - например твърде луксозен ремонт, поставяне на балкони или асансьор, съединяването на малки жилища. Превръщането на жилища в офиси може да става само с разрешение на местната власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха

Тази седмица, в която се навършват 3 години от оправдателните присъди по аферата “Батко и Братко”, станала причина да затворят еврофондовете за България, един приятел ми разказа как запорирали две банкови сметки на баща му и му удържали пари от пенсията заради акт за пътуване без билет в градския транспорт. Класика, нали?

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж в развиващия се свят?

Изкуственият интелект (ИИ) може да премахне в бъдеще милиони работни места, навреждайки на икономическия растеж в развиващи се региони като Африка. Професионалният ми път премина в международното развитие и през последните години създадох в Оксфордския университет изследователска група, която да се занимава с въздействието на внасящи радикална

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber