Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396302 Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров

153 млн. лв. стана незаплатената надлимитна дейност на болниците.

Това доведе до сегашната ситуация, казва председателят на Българския лекарски съюз

- Д-р Маджаров, какво очаквате от методиката за формиране на заплатите, която здравният министър Кирил Ананиев ще представи през май? Тя ще обхваща и лекарите.

- Ние категорично настояваме да обхваща и лекарите. Самата методика цели да премахне някои несправедливости, открити от министъра в отделни лечебни заведения. Аз лично знам, че няма болница, в която да няма приети от мениджмънта правила за разпределение на фонд работна заплата, но има съмнения за места, където заплатите се разпределят неравномерно и се дава повече на едни и по-малко на други. Надявам се методиката, която ще предложи министър Ананиев, да даде една унифицираност и справедливост при разпределянето на финансовите средства и да изчисти подобни съмнения. Но трябва да кажа, че методика може да се прилага само когато има приходи, иначе не би помогнала.

- Как трябва да се формират заплатите на медиците според вас?

- И сега има ясно разписани правила как се формира заплащането и на лекарите, и на медицинските сестри. При всички положения има един минимален осигурителен праг, под който не могат да бъдат назначени. За лекарите той е 980 лв., а за сестрите - 709 лв. Оттам нататък в зависимост какъв принос има съответното отделение към общия бюджет на болницата, се получава допълнително материално стимулиране (ДМС), което е с цел сестрите и лекарите да бъдат заинтересовани да работят внимателно и добре. На някои места има въведени и коефициенти дали лекарят е с една или две специалности, дали е началник на отделение. Но основната част от заплатата в момента се формира от това какъв е приносът на всеки отделен лекар или на даденото отделение към приходите на болницата.

При наличието на една твърда компонента, каквато е минималният осигурителен доход, увеличаването на тази твърда част и придаването на съвсем малка тежест на променливата, каквато е ДМС, ние се връщаме към онези времена, в които всички получавахме една заплата, независимо колко работа се извършваше. Това беше времето, в което пациентите имаха труден достъп до лечебно заведение, защото се сблъскваха много често с откази, че не са за болнично лечение, или се препращаха да се лекуват в болница в техния район. Не бива да забравяме постиженията на съвременната система на здравеопазване, колкото и недостатъци да има тя. Те са свързани с това, че всеки може да избере да се лекува, където реши. Въвеждането на единни или щатни таблици на заплащане ще доведе до райониране. Ще се окаже и че на места някои колеги работят къртовски за заплати, съизмерими с тези на други лекари, които работят по-малко.

- БЛС изготви методика за остойностяване на лекарския труд още преди 3 г., която е внесена в здравното министерство, но така и не се стигна до разговори по нея. Защо не се коментира в сегашната ситуация?

- Методиката е изключително подробна и не е само за формиране на заплата на лекарите. Тя отчита с коефициенти тежестта на дейността, която се извършва – операция, преглед, манипулация, и е свързана с много повече средства. Според мен това е причината да не се обръща внимание, макар че ние сме я внесли и в МЗ, и в Министерството на финансите. Винаги сме искали тази методика да бъде приета, въпросът е, че тя няма да реши порблемите на тези лечебни заведения, които в момента са най-засегнати, защото отчита наистина дали се върши работа и колко.

- В сряда правителството отпусна 50 млн. лв. допълнително за здравеопазване. Голяма част от тях ще са за болниците в отдалечени райони, както и да се постигне минимално заплащане от 950 лв. за медсестрите. Ще успокои ли това системата, предвид, че вече бяха отпуснати други 30 млн. лв. преди това?

- Не мисля, че с целево финансиране за заплати сега може да се успокои системата. Смятам, че тази стъпка не е изпълнима по начина, по който се тиражира. За мен натрупаните и незаплатени средства на лечебните заведения през годините доведоха до сегашната ситуация. 7-8 години нямаше никакви или бяха съвсем минимални увеличенията на цените на клиничните пътеки (КП), които са основният приход на болниците. Размерът на незаплатената надлимитна дейност вече е 153 млн. лв. Когато болницата не си получава парите за свършена работа, не може и да изплаща дори минималните възнаграждения.

- Изплащане на надлимитната дейност или по-скоро договаряне на цени на КП, в които да се изчисли реално трудът на медиците, би било по-доброто решение?

- Да, в цените на клиничните пътеки е редно да бъде посочен и факторът работна заплата на персонала. Ако държавата целево ще изплаща заплати на определени места, на останалите как точно ще се формира заплатата? За да не се получават такива недоразумения, нека да продължим да работим по модела на здравноосигурителната система. Все пак заплащането за извършена дейност е по-правилно. На общопрактикуващите лекари например вече няколко години се отказва завишение на заплащането, включително на дейността на капитация, т. нар. плащане на записан пациент, а се дават пари за свършена дейност.

- В края на април трябва да започнат преговорите за новия рамков договор. За какво ще настоява този път БЛС както за съсловието, така и за пациентите?

- На първо място, е много добре, че ще имаме време да направим изчисления, преди да е готов все още бюджетът на здравната каса. Най-много този път ще настояваме наистина за повишаване на цените на клиничните пътеки, особено за тези, които са изключително недофинансирани. Ще направим усилие да променим и алгоритмите на самите пътеки, за да ги изчистим от някои недоразумения. Имаме идеи и как да се насочват средства към регионите, в които населението е застаряващо, а в същото време има нужда от медицинска помощ, която обаче е специфична. Тя е за този профил население - възрастно, често боледуващо, с хронични заболявания. Трябва да намерим начин да осигурим лечението и обслужването им, без да се налага колегите там да правят еквилибристики, да си измислят начини да приемат пациенти, за да получат финансиране срещу това.

След 10 дни ще представим конкретните предложения.

- А кои са най-недофинансираните пътеки?

- Всички пътеки в педиатрията са изключително недофинансирани. Там, както и в някои други специалности се случи така, че самите цени на пътеките доведоха до отлив на специалисти с такова направление. В една клинична пътека трябва да отчитаме каква част отива за заплати и това отговаря ли на съвременните потребности на обществото. Не можем с лека ръка да наблюдаваме как се оголваме от цели групи специалности, без да бъдат взети мерки.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber