Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396302 Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването Д-р Иван Маджаров: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров

153 млн. лв. стана незаплатената надлимитна дейност на болниците.

Това доведе до сегашната ситуация, казва председателят на Българския лекарски съюз

- Д-р Маджаров, какво очаквате от методиката за формиране на заплатите, която здравният министър Кирил Ананиев ще представи през май? Тя ще обхваща и лекарите.

- Ние категорично настояваме да обхваща и лекарите. Самата методика цели да премахне някои несправедливости, открити от министъра в отделни лечебни заведения. Аз лично знам, че няма болница, в която да няма приети от мениджмънта правила за разпределение на фонд работна заплата, но има съмнения за места, където заплатите се разпределят неравномерно и се дава повече на едни и по-малко на други. Надявам се методиката, която ще предложи министър Ананиев, да даде една унифицираност и справедливост при разпределянето на финансовите средства и да изчисти подобни съмнения. Но трябва да кажа, че методика може да се прилага само когато има приходи, иначе не би помогнала.

- Как трябва да се формират заплатите на медиците според вас?

- И сега има ясно разписани правила как се формира заплащането и на лекарите, и на медицинските сестри. При всички положения има един минимален осигурителен праг, под който не могат да бъдат назначени. За лекарите той е 980 лв., а за сестрите - 709 лв. Оттам нататък в зависимост какъв принос има съответното отделение към общия бюджет на болницата, се получава допълнително материално стимулиране (ДМС), което е с цел сестрите и лекарите да бъдат заинтересовани да работят внимателно и добре. На някои места има въведени и коефициенти дали лекарят е с една или две специалности, дали е началник на отделение. Но основната част от заплатата в момента се формира от това какъв е приносът на всеки отделен лекар или на даденото отделение към приходите на болницата.

При наличието на една твърда компонента, каквато е минималният осигурителен доход, увеличаването на тази твърда част и придаването на съвсем малка тежест на променливата, каквато е ДМС, ние се връщаме към онези времена, в които всички получавахме една заплата, независимо колко работа се извършваше. Това беше времето, в което пациентите имаха труден достъп до лечебно заведение, защото се сблъскваха много често с откази, че не са за болнично лечение, или се препращаха да се лекуват в болница в техния район. Не бива да забравяме постиженията на съвременната система на здравеопазване, колкото и недостатъци да има тя. Те са свързани с това, че всеки може да избере да се лекува, където реши. Въвеждането на единни или щатни таблици на заплащане ще доведе до райониране. Ще се окаже и че на места някои колеги работят къртовски за заплати, съизмерими с тези на други лекари, които работят по-малко.

- БЛС изготви методика за остойностяване на лекарския труд още преди 3 г., която е внесена в здравното министерство, но така и не се стигна до разговори по нея. Защо не се коментира в сегашната ситуация?

- Методиката е изключително подробна и не е само за формиране на заплата на лекарите. Тя отчита с коефициенти тежестта на дейността, която се извършва – операция, преглед, манипулация, и е свързана с много повече средства. Според мен това е причината да не се обръща внимание, макар че ние сме я внесли и в МЗ, и в Министерството на финансите. Винаги сме искали тази методика да бъде приета, въпросът е, че тя няма да реши порблемите на тези лечебни заведения, които в момента са най-засегнати, защото отчита наистина дали се върши работа и колко.

- В сряда правителството отпусна 50 млн. лв. допълнително за здравеопазване. Голяма част от тях ще са за болниците в отдалечени райони, както и да се постигне минимално заплащане от 950 лв. за медсестрите. Ще успокои ли това системата, предвид, че вече бяха отпуснати други 30 млн. лв. преди това?

- Не мисля, че с целево финансиране за заплати сега може да се успокои системата. Смятам, че тази стъпка не е изпълнима по начина, по който се тиражира. За мен натрупаните и незаплатени средства на лечебните заведения през годините доведоха до сегашната ситуация. 7-8 години нямаше никакви или бяха съвсем минимални увеличенията на цените на клиничните пътеки (КП), които са основният приход на болниците. Размерът на незаплатената надлимитна дейност вече е 153 млн. лв. Когато болницата не си получава парите за свършена работа, не може и да изплаща дори минималните възнаграждения.

- Изплащане на надлимитната дейност или по-скоро договаряне на цени на КП, в които да се изчисли реално трудът на медиците, би било по-доброто решение?

- Да, в цените на клиничните пътеки е редно да бъде посочен и факторът работна заплата на персонала. Ако държавата целево ще изплаща заплати на определени места, на останалите как точно ще се формира заплатата? За да не се получават такива недоразумения, нека да продължим да работим по модела на здравноосигурителната система. Все пак заплащането за извършена дейност е по-правилно. На общопрактикуващите лекари например вече няколко години се отказва завишение на заплащането, включително на дейността на капитация, т. нар. плащане на записан пациент, а се дават пари за свършена дейност.

- В края на април трябва да започнат преговорите за новия рамков договор. За какво ще настоява този път БЛС както за съсловието, така и за пациентите?

- На първо място, е много добре, че ще имаме време да направим изчисления, преди да е готов все още бюджетът на здравната каса. Най-много този път ще настояваме наистина за повишаване на цените на клиничните пътеки, особено за тези, които са изключително недофинансирани. Ще направим усилие да променим и алгоритмите на самите пътеки, за да ги изчистим от някои недоразумения. Имаме идеи и как да се насочват средства към регионите, в които населението е застаряващо, а в същото време има нужда от медицинска помощ, която обаче е специфична. Тя е за този профил население - възрастно, често боледуващо, с хронични заболявания. Трябва да намерим начин да осигурим лечението и обслужването им, без да се налага колегите там да правят еквилибристики, да си измислят начини да приемат пациенти, за да получат финансиране срещу това.

След 10 дни ще представим конкретните предложения.

- А кои са най-недофинансираните пътеки?

- Всички пътеки в педиатрията са изключително недофинансирани. Там, както и в някои други специалности се случи така, че самите цени на пътеките доведоха до отлив на специалисти с такова направление. В една клинична пътека трябва да отчитаме каква част отива за заплати и това отговаря ли на съвременните потребности на обществото. Не можем с лека ръка да наблюдаваме как се оголваме от цели групи специалности, без да бъдат взети мерки.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber