Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396231 Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби? Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби? www.24chasa.bg

Пратката, от която е изплувалата дрога, изглежда, е трябвало да мине през Румъния, целият балкански пазар е малък за такова количество

Пакетите с кокаин край Шабла и в Румъния е най-голямата пратка от този наркотик, намерена в България през последните години.

Имаше няколко големи залавяния преди години. Помните “българската” връзка в операция “Лунна светлина”, когато в Боливия през 2003 г. бяха задържани 5 тона кокаин, смесен с картофено пюре. 3 тона е трябвало да минат през България. Близо 700 кг кокаин бяха открити и в контейнер на варненското пристанище в края на 90-те години.

В крайна сметка сега не знаем колко е цялото количество наркотик (досега са открити близо 1,4 тона - бел. ред.). Защото има пакети в морето, на румънския бряг, има в България, намират и празни пакети, вероятно има и други, които все още не са намерени - първото откриване на преобърнатата лодка с кокаин от румънските полицаи става на 26 март.

Едната хипотеза е, че кокаинът

може би е

трябвало да

стигне до Русия,

защото тя е голям пазар и е имало такива случаи и преди.

Другата хипотеза е, че е предназначен за Западна Европа, а

Румъния е била

входната точка Логиката на това разсъждение е, че по пътя през Румъния от Констанца до Западна Европа се минават по-малко граници и той е по-кратък, отколкото от Бургас или Варна. Най-вероятно такава голяма пратка е предназначена за някой от големите западноевропейски пазари. За Балканите, дори за Русия, това количество ми изглежда много голямо.

Очевидно е, че

каналът е добре

организиран и

тестван

според мене преди това, за да се изпрати такова количество. Интересното в случая е защо такава голяма пратка е загубена по този начин. Едната версия е, че кокаинът е оставен в морето от кораб, за да се вземе от друг плавателен съд, и нещо се е случило. Обикновено в Атлантическия океан се използва тази техника - оставя се кокаиновата пратка с джипиес и се прибира от други плавателни съдове. Когато се е стигало до загуба на пратки, нещо е ставало с джипиеса или тези, които е трябвало да приберат наркотика на брега, са били изплашени. Възможно е и превозвачът да е претърпял някакъв инцидент - лодката да се е преобърнала и т.н.

Макар че понякога се променят трасетата и периодично има свиване на износа на кокаин от някои страни за сметка на други, в световен план няма кой знае какви промени в производството и търговията с този наркотик. През последните години имаше тенденция за намаляване на консумацията на този наркотик в Западна Европа.

Нямам информация за участие на българи от ранга на Евелин Банев-Брендо в международния наркотрафик. Но и за него дълго време никой не знаеше, докато не беше разкрит в италианското разследване. В България пазарът на кокаин е доста малък. Сега е по-трудно да се изчисли обемът му, защото, ако преди изчислявахме преди всичко вътрешното потребление и имахме някаква ориентация какъв процент хора употребяват кокаин, сега ситуацията се поусложни покрай т.нар.

уикенд туризъм

на чужденци в

България, които

също вземат

кокаин

При хероина, който беше най-рисковият и проблемен наркотик през годините у нас, пазарът практически е изключително свит, нови потребители почти няма. Расте потреблението на марихуана и там пазарът е действително голям, особено след влизането в Европейския съюз и повишаването на доходите на населението. Амфетамините са устойчив пазар, но като че ли при тях има намаляване на потреблението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Кои са по-големите антихристи - ислямистите, некадърниците или пушачите

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал около 81 000 прочитания Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е найдемократичната партия.

Коментар на седмицата №2: Иво Христов още ли работи в президентството?

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал около 56 000 прочитания Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи държавният глава Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена!

Коментар на седмицата №3: Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 48 000 прочитания Бъдещите български евродепутати да подпишат още сега платформа на минималното съгласие Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата.

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber