Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7396231 Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби? Не рискуваш с толкова много кокаин без сигурен канал, но какво го проби? www.24chasa.bg

Пратката, от която е изплувалата дрога, изглежда, е трябвало да мине през Румъния, целият балкански пазар е малък за такова количество

Пакетите с кокаин край Шабла и в Румъния е най-голямата пратка от този наркотик, намерена в България през последните години.

Имаше няколко големи залавяния преди години. Помните “българската” връзка в операция “Лунна светлина”, когато в Боливия през 2003 г. бяха задържани 5 тона кокаин, смесен с картофено пюре. 3 тона е трябвало да минат през България. Близо 700 кг кокаин бяха открити и в контейнер на варненското пристанище в края на 90-те години.

В крайна сметка сега не знаем колко е цялото количество наркотик (досега са открити близо 1,4 тона - бел. ред.). Защото има пакети в морето, на румънския бряг, има в България, намират и празни пакети, вероятно има и други, които все още не са намерени - първото откриване на преобърнатата лодка с кокаин от румънските полицаи става на 26 март.

Едната хипотеза е, че кокаинът

може би е

трябвало да

стигне до Русия,

защото тя е голям пазар и е имало такива случаи и преди.

Другата хипотеза е, че е предназначен за Западна Европа, а

Румъния е била

входната точка Логиката на това разсъждение е, че по пътя през Румъния от Констанца до Западна Европа се минават по-малко граници и той е по-кратък, отколкото от Бургас или Варна. Най-вероятно такава голяма пратка е предназначена за някой от големите западноевропейски пазари. За Балканите, дори за Русия, това количество ми изглежда много голямо.

Очевидно е, че

каналът е добре

организиран и

тестван

според мене преди това, за да се изпрати такова количество. Интересното в случая е защо такава голяма пратка е загубена по този начин. Едната версия е, че кокаинът е оставен в морето от кораб, за да се вземе от друг плавателен съд, и нещо се е случило. Обикновено в Атлантическия океан се използва тази техника - оставя се кокаиновата пратка с джипиес и се прибира от други плавателни съдове. Когато се е стигало до загуба на пратки, нещо е ставало с джипиеса или тези, които е трябвало да приберат наркотика на брега, са били изплашени. Възможно е и превозвачът да е претърпял някакъв инцидент - лодката да се е преобърнала и т.н.

Макар че понякога се променят трасетата и периодично има свиване на износа на кокаин от някои страни за сметка на други, в световен план няма кой знае какви промени в производството и търговията с този наркотик. През последните години имаше тенденция за намаляване на консумацията на този наркотик в Западна Европа.

Нямам информация за участие на българи от ранга на Евелин Банев-Брендо в международния наркотрафик. Но и за него дълго време никой не знаеше, докато не беше разкрит в италианското разследване. В България пазарът на кокаин е доста малък. Сега е по-трудно да се изчисли обемът му, защото, ако преди изчислявахме преди всичко вътрешното потребление и имахме някаква ориентация какъв процент хора употребяват кокаин, сега ситуацията се поусложни покрай т.нар.

уикенд туризъм

на чужденци в

България, които

също вземат

кокаин

При хероина, който беше най-рисковият и проблемен наркотик през годините у нас, пазарът практически е изключително свит, нови потребители почти няма. Расте потреблението на марихуана и там пазарът е действително голям, особено след влизането в Европейския съюз и повишаването на доходите на населението. Амфетамините са устойчив пазар, но като че ли при тях има намаляване на потреблението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как да пътуваме - с кола, самолет или влак

Плюсове и минуси по сигурност и как стоят нещата в България и по света По данни на правителствения Национален център за здравна статистика на САЩ за периода 2000 - 2010 г. на един изминат километър в самолет вероятността да изгубим живота си поради самолетна злополука на самолет на авиокомпания, (без малките въздушни таксита),

Ще рискува ли Ердоган с операция в Сирия?

Кризата между Турция и САЩ заради покупката от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 може би изтласка в ъгъла за известно време турската заплаха за военно нахлуване в Северна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Темата обаче се върна в дневния ред в момент, когато Анкара засилва военното си присъствие по

Ако ще протестирате, защо по сутиен?

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна. Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя провокира, за да предизвика мисловен процес Много ясно,

Защо новият президент на Украйна се нуждае от втора изборна победа?

Изминаха два и половина месеца, откак комикът Володимир Зеленски спечели голяма победа на президентските избори в Украйна. Тогава това бе приветствано като политически трус, но Зеленски все още не може да назначи министрите, които иска, нито да вкара предизборните си обещания в законодателството. Всичко това може да се промени след парламентарните

Накъде плава турският кораб

Управлението на Ердоган доведе до укори (засега не и до строги санкции) от САЩ към съюзника им от Босфора, че не може да държи в ръце две "огнени играчки" - и самолети Ф-35, и системи С-400. Доставката на дългосрочно поръчаните 116 самолета се замразява, а турските пилоти на обучение в Америка се приземяват.

Само хакерите не ваканцуват през лятото

Каквито и конспирации, фалшиви версии и официални разследвания да излизат за атаката срещу НАП, едно е абсолютно сигурно - добрите хакери никога не ваканцуват през лятото*. Щом се затопли, независимо дали в Гърция или в подкрепа на родното Черноморие, всяка година всички намират морския бриз. И не говорим само за почивка, но и за работа.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Д-р Мими Виткова: Демонополизацията не е лошо нещо, важно е как ще я направим

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Д-р Хасан Адемов: Да търсим аргументи в подкрепа на модела

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Д-р Иван Маджаров: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Проф. Асен Балтов: Качествените болници и техните пациенти печелят от реформата

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел. Проф.

"Шпигел": Световната икономическа система ще продължи да се разпада

Световният икономически ред, доминиран от Запада, се приближава към края си и положението може да стане още по-лошо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е единственият виновник, има и други заподозрени. За щастие световната история няма задна предавка, а носталгията е лош съветник. По този път лесно се зараждат опасни илюзии,

Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година, когато любимата песен на целокупния български народ е “Съюзници - разбойници” Що се отнася до спора на сърбите с албанците и изявленията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber