Георги Марков: Българските държавници в колиби ли да живеят? Или в наколни жилища? Тече нарочна акция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7394504 Георги Марков: Българските държавници в колиби ли да живеят? Или в наколни жилища? Тече нарочна акция Георги Марков: Българските държавници в колиби ли да живеят? Или в наколни жилища? Тече нарочна акция www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

Нещата вече са комични и затова да върнем Закона за собствеността на гражданите от 1973 г. - едно жилище на семейство и развод, ако вече имат две

Аз съм буржоазно момче и наследих два апартамента в София от времето на Царска България - не ми се е налагало да купувам при комунизма и демокрацията

Хората се притесняват да не се прехвърли червената нишка и от имоти на депутати и магистрати да не се мине към гражданите - отново омраза към частната собственост

Ако някъде има търговия с влияние или корупция, имаме достатъчно много органи и опираме до това защо няма контрол - превантивен и последващ

В основата на акциите са платените неправителствени организации - тези хрантутници на демокрацията, които разбутват държавата

Създаде се всеобща патологична омраза към имотите на властта - предсказах я в “24 часа” по повод на царските имоти

С народния представител от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, днес вие пламенно защитихте Делян Добрев, който напуска парламента, като обяснихте, че е принципно. Понеже не трябва да се лишаваме от хора така лесно. Известно е, че вие вземате думата само при знакови гласувания.

- Аз трябва да направя уговорката, че изказването ми в парламента беше на човек, който не е в конфликт на интереси - стана модерно да се правят тези уговорки, по простата причина, че Господ ми е помогнал. Аз съм буржоазно момче и мама и татко, които починаха, ми оставиха по бащина и по майчина линия два апартамента в София от времето на Царска България. Поради което не ми се е налагало да купувам жилише при комунизма и демокрацията.

Изказването, което направих днес от парламентарната трибуна, стана по повод на едно неволно гледане - казвам “неволно”, защото не гледам нашите неолиберални телевизии, а унгарската. Неволно видях едно политическо изтезание над един млад български политик, който ми е симпатичен, тъй като гледа честно и е добре подготвен. И той за втори път за 2 г. говори за политически рани, политическа смърт и т.н. Както знаете, в България смъртното наказание го отмениха и наказателният съд не може да осъди на смърт дори най-тежките престъпници. А колкото до политическото, аз мисля, тъй като по мой законопроект се закриха другарските съдилища през 1990 г. във Великото народно събрание, политическа смърт могат да обявяват, условно казано, в кавички, само избирателите, като дойдат избори. Защото народният представител не може да бъде уволняван. Той не е работник и служител по Кодекса на труда. Народният представител е представител на всички. Това, за което аз бих камбаната, за пореден път при вас, както го правя и сега, е, че казусът с апартаментите взе такива мащаби и такава психоза, че не остави незасегната нито една от институциите в България. Това за мен има една формула: България - в институционална недостатъчност и в институционална и политическа лудница.

И понеже аз исках днес да дам един възможен изход от създалата се ситуация, тъй като сме в омагьосан кръг, предложих следното: да се възстанови, чрез нов законодателен акт, Законът за собствеността на гражданите от 1973 г., когато другарят Живков нареди на академик Ярослав Радев да се изготви този закон. И предложих да приемем следната точка първа: Всяко семейство да има право само на едно жилище. Втора точка: Никой не може да купи второ жилище, такова може да получи само по наследство. Трета точка: Ако семейството получи по наследство жилище, трябва да го прехвърли в двугодишен срок на децата. Четвърта точка: Ако семейството няма деца, да се развежда. Както при комунизма. За да запази двете жилища, ще се развежда. В клета България, когато няма вече и бракове, тези, които имат, ще се развеждат, за да си запазят жилищата. Но ще е мир и любов - никой няма да има над едно жилище. Освен че ще може само по едно жилище, ще може и само по една вила. Продължавам с шеста точка: Жилищата не може да надхвърлят 120 кв. м. Вилата да не бъде над 60 квадрата. И сега, ако Иван иска да продаде на Иванчо, ще стане чрез общинския народен съвет. Навремето той се наричаше районен народен съвет.

- Не пазарът определя цената и сделката, а общината.

- Няма. Цената и купувача определя народният съвет. Така ще се миряса. Така всички депутати, всички съдии - конституционни, върховни, всички органи на местна власт и т.н., ще имат до 120 квадрата, няма да има пазар на имотите.

- И народът няма да се дразни.

- Народът няма да се дразни. Народът ще се отпусне и ще каже: “Най-после, в тая държава няма богати!”.

Затова благодаря на Цвета Караянчева, че ме санкционира със забележка, тъй като аз си позволих неконституционна дума. Казах: “Майната му.” И сега, за да не я повтарям тази неконституционна дума, казвам: Долу на неприкосновената частна собственост и член 17 от конституцията (който урежда неприкосновеността на частната собственост - б.а.), за който толкова много се борихме. Долу презумпцията за невинност.

Второ, долу свободната стопанска инициатива. Трето, долу чл. 6, който казва, че гражданите са равни и не се допуска злоупотреба, но не се допуска и дискриминация на хора със служебно положение. Значи българският народен представител, министър, съдия или президент към момента не е лишен от граждански права. Към момента те могат да участват в гражданския оборот. И още нещо: Долу на свободното договаряне. Долу на член 9 от Закона за задълженията и договорите, който от 1951 г. прокламира принципа на свободно договаряне на купувач и цена. Законът за собствеността на гражданите през 1973 г. го ограничи, след демокрацията го възстановихме. Значи общо е това: България да се откаже от всички тези конституционни принципи. Защото се получи комедия - един депутат или министър, или президент, или председател на върховен съд не може да участва в гражданския оборот и в придобиването на имоти. Не може да държиш сметка на Иван защо е продал апартамента на Иванка и на каква цена. Сега, ако Иванка е злоупотребила със служебното си положение, ако Иванчо - депутат, министър и т.н., е използвал търговия с влияние и е извършил нарушение на закона, има си органи, които да го санкционират. В България се създаде всеобща омраза към собствеността на държавниците. Обаче на страниците на “24 часа” аз я предсказах, и то точно при вас, тази омраза - по повод на царските имоти. Тя има патологични измерения.

Няма държава в света, в която най-висшият орган на държавата - Велико НС, съвременник на Симеон и на царската фамилия, да е признало, че той има недвижими имоти и да е посочило средствата, с които са купени, и изрично да е казало, че са лично придобити, след това Конституционен съд да е обявил това за противоконституционно. Защото е очевидно, че царят е имал имоти. И накрая някакъв министър да заведе дело, и сега, в XXI век, да каже граждански съд, че царят нямал имоти.

В България върви целенасочена акция и обработване на общественото мнение, че всички държавници не трябва да имат имоти, трябва да живеят в колиби, наколни жилища и т.н.

- Кой я прави тази акция?

- В основата ѝ са платените неправителствени организации - тези хрантутници на демокрацията, които искат да разбутат държавата и да поставят под съмнение всички институции. Неслучайно толкова много пари се хвърлят да нямаме втори лифт над Банско и се получава следният парадокс: премиерът Борисов направи от невъзможното възможно да пласира в последните 18 месеца България на едно добро европейско ниво - при всички случаи с една глава над останалите Балкански страни, та да дойдат тук 34-ма премиери, след това китайският с още 16, накрая руският. Няколко пъти у нас заседава балканска четворка. Всичко това отиде по дяволите, след като в цяла България се създаде впечатление, че депутати, министри, магистрати, президенти, контролните органи за борба с корупцията са се ояли до гуша.

- А няма ли?

- Всеки случай е сам за себе си - ако някъде има търговия с влияние или корупция, имаме достатъчно много органи и опираме до това защо няма контрол - превантивен и последващ? Защото сбъркахме модела - на 30-ата година от демокрацията създадохме над 150 агенции, комисии, дирекции и комитети, които дублират дейността на министерствата. България има конституция, според която следствието, прокуратурата и съдът са органите за борба с престъпността. Разбира се, вътрешната политика в борбата с престъпността си има също орган в изпълнителната власт - това е МС, в който има министерства, в които може да има 30 отдела, 30 управления и 30 дирекции за борба с различните видове корупция, и т.н. Защо създадохме тези мегаагенции, неподлежащи на контрол от парламента, които, вместо да решат проблема, се оказаха част от него? Малък ли ни е НК? Малък ли е?

- Не трябва да има нов закон за борба с корупцията ли 1 г. след приемането на сегашния?

- Защо са ни тия излишни органи?Защо ни е специализирано звено? Наказателният закон може да е като хармоника - да вкараме всички текстове. Ние сбъркахме модела и затова аз не виждам изход. Това е моята прогноза за “24 часа” - България се вкара, и то 45 дни преди евроизборите, в един омагьосан кръг, от който няма излизане, освен да си върнем ЗСГ, да се откажем от новата конституция и от завоеванията на демокрацията и да вървим на принципа “Няма човек - няма проблем”. Да, обаче проблем има. Как да махнем президента? Депутати, министри ги маха Борисов. Как да махнем президента? Той е пряко избран? Как да махнем председателя на ВКС? Вкарани сме в омагьосан кръг. Както казах, създаде се едно обществено настроение, че депутатът трябва да е беден, да живее в колиба. Съгласен съм, че не трябва да има лакомия, съгласен съм, че някъде може да има прекаляване, но в крайна сметка нашите депутати след 10 ноември, като изключим тези, които откраднаха парите с търговските дружества, дойдоха от провинцията, от малки села и паланки, и трябва да си купят имоти в София. Е, къде да си купят? В някой подлез под гарата? Като им дават една цена, да викат: “Не, ще платим по-скъпо, да не ме обвинят”, и т.н. Нещата са комични и затова аз взех своя лична позиция - да върнем Закона за собствеността на гражданите! Едно жилище, развод при две жилища, 120 квадрата.

Днес направих проучване от социологическа агенция “Бул. Витошка” и съседните преки. Хората ме поздравиха за речта ми в парламента и считат, че България може да прехвърли червената нишка и от имоти на депутати, съветници, магистрати и държавни органи да се мине към гражданите. Отново омраза към частната собственост.

- Ще се отрази ли скандалът на резултата на евроизборите за ГЕРБ?

- Аз ще гласувам за ГЕРБ - СДС, защото това е емблематичен съюз на 30-ата година от промените. Партията, започнала битката комунизъм - демокрация и нанесла първия удар на БСП на 13 октомври 1991 г., вкарала България в Съвета на Европа през май 1992-а, когато аз и Сашо (Александър Йорданов - б.а.) присъствахме под знамената в Страсбург, с тази партия, която европредседателстваше, която е член на ЕНП и удържа 4 поредни победи на парламентарни избори над БСП. Считам, че е въпрос на чест БСП да бъде победена на тези избори. Ще гласувам за ГЕРБ - СДС, което значи, че ще гласувам за ЕНП, което значи, че ще гласувам за Манфред Вебер. Но моите прогнози не са оптимистични. В смисъл че ЕНП ще е вероятно първа политическа сила, но тя ще има резултат далеч под...

- ...под сегашните 217 евродепутати?

- Не, далеч под този, който ѝ дават социолозите. Дават ѝ 180 сега. Само на Орбан, като махнеш 12-15, те слизат надолу. Но ще паднат още. Истинска катастрофа ще настане за ПЕС. Големият проблем на ЕНП е, че има в себе си прекалено голямо ляво либерално крило, което с единия крак е към Макрон, но ще остане в ЕНП, защото Макрон не можа да направи т.нар. Движение на прогресистите поради това, че 21 седмици се занимава с “жълтите жилетки”. Това олевяване на ЕНП ще проличи на този евровот и те ще бъдат в много жестока конкуренция.

- Тоест има доближаване ЕНП - ПЕС.

- Точно така. Ако вземеш германските социалдемократи и християндемократите на Вебер, то няма никаква разлика. Те дори взаимно се изтощиха. Резултатът е избуяването вляво на зелената вълна в Германия, която смуче много гласове от социалистите. Вдясно - вълната на “Алтернатива за Германия”, която взема към момента между 10 и 12% от ХДС и ХСС. Това е голям проблем. И понеже България не е подготвена, но от 27 май ще започне дебатът християнска или християнско-ислямска да е Европа? На традиционното или на нетрадиционното семейство? Да има ли Коледа, или да няма? И България не е подготвена за този дебат. И се създава следният мощен алианс: оня ден гледах форум на Салвини, на който бяха и Датската народна партия, партията “Истински финландци” и “Алтернатива за Германия”. Този форум ще прерасне в голям митинг, вероятно през май, на който ще бъдат Льо Пен, много вероятен победител във Франция, и Салвини, който ще е сигурен победител на изборите в Италия, и Щрахе от Австрия. 2 партии се явиха вече в Холандия - Партията на свободата на Вилдерс и новата “Форум за демокрация” на г-н Боде, която буквално преди 10 дни направи политическо земетресение в Холандия и влезе в Сената и развали играта на Марк Рюте. Тази партия, както и “Вокс” от Испания са нови явления.

- А ние чакаме от Холандия да ни даде положителен сигнал за Шенген...

- Този г-н Боде каза: “Аз няма да спирам кампанията - когато стана стрелбата и турчин изтрепа хората в трамвая. - А ще сложа пръст в раната - ние сме една лабава държава.” Качински и Орбан вероятно ще бъдат в този алианс на християнска Европа, който няма да е формален и да копира ЕНП и ПЕС, където имат структура, председател, секретарки. Мисля, че Орбан след изборите ще излезе от ЕНП.

- След като наскоро ЕНП го замрази в Брюксел по негова инициатива.

- Да, той се замрази доброволно от ЕНП и от германците. Те взаимно се разбраха преди евроизборите да не се стига до резки движения. Самият Орбан има много голямо лоби в Германия. Това е лобито на консервативното крило в ХДС и баварското, както и на бизнеса в Германия - “Мерцедес”, “Ауди” и т.н., и т.н. Неслучайно само преди една седмица цялото ръководство от Баден-Вюртемберг се стовари в Будапеща на гости на Орбан. Тоест Орбан е между крилото на Меркел и крилото на консервативната част от ЕНП.

- Не е загубил цялата Бавария?

- Не е загубил цялата Бавария и цялото ХДС. Но мисля, че идеята му да промени отвътре ЕНП по посока консервативна партия няма да успее. Една от причините е фактът, че член на ЕНП е партията ДСБ, която работи срещу премиера на ЕНП (Бойко Борисов - б.а.) и която е открито неолиберална. Те си говорят на брюкселски, те са в съюз със “Зелените” и т.н. Аз мисля, че Виктор направи три знакови изказвания на откриването на 5-и. Първото беше: “Ако Манфред Вебер беше баварски баварец, никога нямаше да гласува срещу Унгария. Но той е брюкселски баварец.”

Второ: “С какво ще се запомни Юнкер в 5-годишния си мандат?” И отговаря риторично: “Великобритания - вън, мигрантите - вътре.”

И третото, което събра много аплодисменти, беше: “В Унгария какво ще се случва - ще решаваме ние, а не ЕНП.”

Това бяха три знакови изказвания. Сега е много интересно очакваното посещение на Тръмп.

- На Тръмп при Орбан, нека уточним.

- Да. При Орбан, в тази малка страна се очаква Тръмп да дойде на официално посещение. Дали ще бъде в навечерието на евровота, ще видим. Ако това се случи, ще е един голям жест на американския президент...

- Който неглижира ЕС като цяло. Преди ден обяви отново търговска война на еврообщността.

- Той каза в ООН: “Ние се отказваме от глобализацията, а сме за патриотизма. И ще подкрепяме всички национални правителства, които работят за своята национална идентичност. Орбан единствен има топки да каже преди изборите: “Да, ние сме за Тръмп. Малка страна сме, с малък глас - пропорционален на мащаба ни, за да се месим в световните дела, но искаме да се чуе. Ние сме за Тръмп, защото той е срещу миграцията.”

- Унгария има традиции да подкрепя Америка още от времето на соца.

- Но с републиканското крило.

Крайно време е в България да започне дебат за евроизборите, а именно с каква Европа ще се събудим на 27 май? Защо Европа 2019-а няма да е Европа 2014-а? Кой е виновен? Къде сме ние и накъде ще вървим?

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание. Един от 39-те, които гладуват за новата конституция

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber