В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7390061 В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиер Петров

Най-много са в Ботевград - 41, казва директорът на ОД на МВР - София, старши комисар Николай Спасов

- Г-н Спасов, приключва туристическия сезон в Боровец. Как мина той?

- Без сериозни нарушения на обществения ред или други инциденти, застрашаващи сигурността на туристите и работещите в курорта.

Това е и благодарение на допълнителния ресурс от командировани служители, владеещи чужди езици, на регулярните проверки на търговски обекти с различните контролни органи, както и на засиления ефективен контрол за спазване на Закона за движение по пътищата.

В Боровец и Копривщища, която също е голяма туристическа дестинация, бяха регистрирани престъпления против собствеността (кражби и грабежи - б.а.) и пътни нарушения.

- Имаше ли нарушения от чужди туристи?

- Няколко. За шофирали след употреба на алкохол или наркотици или извършили различни хулигански прояви.

- В средата на март отново Ботевград прикова вниманието, след като мъж уби жена си в шивашкото ѝ ателие, а после се самоуби в дома им. Появиха се всякакви версии, включително използване не на нож, а на ножица като оръжие. Имаше и всякакви слухове за причината. Разкажете установеното от вас и колегите ви.

- Без да навлизам в конкретика, мотивът е любовна драма, а оръжието е нож. Искам да подчертая изключително добрата организация и координация на действията между служителите от областната дирекция, СОБТ и Главна дирекция “Национална полиция”, които продължиха през цялата нощ. Изключително важна бе и професионалната намеса на психолозите от Института по психология на МВР, които беседваха с децата на семейството непосредствено след тежкия инцидент.

- Не е тайна, че открай време имате проблеми с ромската махала в Ботевград, както и тези в Ихтиман и Самоков. Какви престъпления извършват най-често там, както и какви мерки вземате и какви са резултатите ви спрямо 2017 г.?

- Тези райони действително са тежки. Направили сме анализи и

провеждаме

регулярни

операции с

жандармерията

Резултатите показват, че това дава своя положителен ефект. За първите 3 месеца на 2019 г. на територията на РУ - Ботевград, престъпленията против собствеността (кражби и грабежи - б.а) са намалели с над 50% спрямо същия период на 2018 г. - от 89 на 40. В РУ - Самоков, пък от 53 са 40. В Ихтиман спадът е най-драстичен - от 25 на 8.

Най-много са разкритите в РУ - Ихтиман. До момента са 50%, докато за същия период през м.г. са били 20%. Провеждането на подобни операции ще продължи и занапред.

- Засегнахте темата за кражбите. Откъде се краде най-много?

- В преобладаващия случай от домове и вилни и наследствени имоти, които не се обитават целогодишно.

- От началото на годината правят впечатление честите ви акции срещу крадците на ток. Колко такива акции имате?

- Радвам се, че усилията ни не са останали незабелязани. Действително с електроразпределителното дружество планирахме и предприехме активни съвместни проверки. От една страна, с цел

противодействие

на незаконните

посегателства

по мрежата,

които застрашават сигурността на електрозахранването за хиляди домакинства. От друга страна - привличане на извършителите към наказателна отговорност.

Само за първите три месеца на годината са образувани 64 досъдебни производства. Това е многократно увеличение спрямо същия миналогодишен период. 41 от тях са констатирани на територията на РУ - Ботевград.

- Постоянно се борите и с незаконния добив на дървесина. Откъде се краде тя най-много?

- Борбата с незаконния дърводобив наистина е сериозно предизвикателство предвид спецификата на територията, обслужвана от ОДМВР-София. Правим регулярни проверки заедно с представители на Регионалната дирекция по горите, Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства по места, основно на територията на общините Самоков, Етрополе, Костинброд и Ботевград. От началото на годината са иззети 61 кубика незаконно добит дървен материал и са съставени 26 акта.

- Заявихте, че намаляване на пътнотранспортния травматизъм е сред акцентите ви. М.г. имахте две много тежки катастрофи с автобуси - край Вакарел и в Своге, с над 25 жертви в тях, но въпреки това отчетохте намаление на загиналите за 2018 г. Какви мерки вземате?

- Намаляването на пътнотранспортния травматизъм е един от водещите приоритети в дейността ни. Дирекцията обслужва изключително голяма територия, през която преминават две автомагистрали и няколко главни пътища. Това налага и предприеманите действия да са целенасочени и безкомпромисни.

Подобрението на показателите е повлияно и от организационните мерки, които предприехме. Част от тях са създаване на организация за регулиране, подпомагане и контрол на трафика в петък и неделя, съвместни действия със СДВР за облекчаване на интензивния трафик в началото и края на поредица празнични дни, прилагане на гъвкави похвати, в това число и изкуствено забавяне на движението, с оглед недопускане струпването на изчакващи автомобили в тунелите на автомагистрала “Хемус”, което би било предпоставка за инциденти или да застраши здравето на хората.

Изключителни усилия полагаме по отношение

обезопасяването

на рискови

участъци

с намалена

до нулева

видимост поради

задимяване,

мъгла или

с образуван

аквапланинг

Патрулките ни са с постоянно включени лайтбарове и светлини в тези участъци, за да бъдат видими за водачите и да ги предупредят по този начин за потенциалната опасност.

В борбата с “войната по пътищата” разчитам и на подкрепата и съдействието на местната власт.

Разбира се, наред с превантивната работа залагаме и на засиления контрол чрез прилагането на “нулева толерантност” към всички нарушители, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

- Имате недокомплект на разследващите полицаи. От колко още имате нужда и как ще ги привлечете точно в ОД на МВР - София, което според младите не е толкова “секси”, колкото СДВР, ГДНП и ГДБОП?

- Недокомплектът в отдел “Разследване” е 8 места. Съвсем скоро предстои назначаването на двама служители, преминали курс на обучение, и още двама от други дирекции на МВР. Направено е предложение за обявяване на конкурс за 4 места, в резултат на което щатът на отдела ще бъде запълнен в значителна степен.

- Идват европейските избори. Какви мерки ще вземете срещу купуването на гласове?

- Това е сложна и обемна работа и ние я приемаме като изключително сериозен ангажимент. Мерките, които ще предприемем, са комплексни, като ще се ръководят от щаб. Действията ни ще са в посока установяването на нарушения, свързани със свободния вот на гражданите. По тези случаи работим в изключително тясно взаимодействие с прокуратурата, като докладваме незабавно събраната информация и се придържаме стриктно към прокурорските разпореждания.

Работим и по обезпечаването на сигурността по време на самия изборен процес, охраната на изборните помещения и книжа до окончателното им предаване.

Считам, че разполагаме с нужния професионален ресурс и потенциал, за да се справим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: В политиката влязох в най-тежкото време, а Нинова през задния вход - директно стана зам.-министър

Още акценти от интервюто с президента в периода 2002 - 2012 г. и създател на партия АБВ: Природата празно не търпи - след като БСП се отказа от Коалиция за България, ние продължаваме Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още,

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът - Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber