В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7390061 В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца В София-област имаме 64 дела за кражби на ток за първите 3 месеца www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиер Петров

Най-много са в Ботевград - 41, казва директорът на ОД на МВР - София, старши комисар Николай Спасов

- Г-н Спасов, приключва туристическия сезон в Боровец. Как мина той?

- Без сериозни нарушения на обществения ред или други инциденти, застрашаващи сигурността на туристите и работещите в курорта.

Това е и благодарение на допълнителния ресурс от командировани служители, владеещи чужди езици, на регулярните проверки на търговски обекти с различните контролни органи, както и на засиления ефективен контрол за спазване на Закона за движение по пътищата.

В Боровец и Копривщища, която също е голяма туристическа дестинация, бяха регистрирани престъпления против собствеността (кражби и грабежи - б.а.) и пътни нарушения.

- Имаше ли нарушения от чужди туристи?

- Няколко. За шофирали след употреба на алкохол или наркотици или извършили различни хулигански прояви.

- В средата на март отново Ботевград прикова вниманието, след като мъж уби жена си в шивашкото ѝ ателие, а после се самоуби в дома им. Появиха се всякакви версии, включително използване не на нож, а на ножица като оръжие. Имаше и всякакви слухове за причината. Разкажете установеното от вас и колегите ви.

- Без да навлизам в конкретика, мотивът е любовна драма, а оръжието е нож. Искам да подчертая изключително добрата организация и координация на действията между служителите от областната дирекция, СОБТ и Главна дирекция “Национална полиция”, които продължиха през цялата нощ. Изключително важна бе и професионалната намеса на психолозите от Института по психология на МВР, които беседваха с децата на семейството непосредствено след тежкия инцидент.

- Не е тайна, че открай време имате проблеми с ромската махала в Ботевград, както и тези в Ихтиман и Самоков. Какви престъпления извършват най-често там, както и какви мерки вземате и какви са резултатите ви спрямо 2017 г.?

- Тези райони действително са тежки. Направили сме анализи и

провеждаме

регулярни

операции с

жандармерията

Резултатите показват, че това дава своя положителен ефект. За първите 3 месеца на 2019 г. на територията на РУ - Ботевград, престъпленията против собствеността (кражби и грабежи - б.а) са намалели с над 50% спрямо същия период на 2018 г. - от 89 на 40. В РУ - Самоков, пък от 53 са 40. В Ихтиман спадът е най-драстичен - от 25 на 8.

Най-много са разкритите в РУ - Ихтиман. До момента са 50%, докато за същия период през м.г. са били 20%. Провеждането на подобни операции ще продължи и занапред.

- Засегнахте темата за кражбите. Откъде се краде най-много?

- В преобладаващия случай от домове и вилни и наследствени имоти, които не се обитават целогодишно.

- От началото на годината правят впечатление честите ви акции срещу крадците на ток. Колко такива акции имате?

- Радвам се, че усилията ни не са останали незабелязани. Действително с електроразпределителното дружество планирахме и предприехме активни съвместни проверки. От една страна, с цел

противодействие

на незаконните

посегателства

по мрежата,

които застрашават сигурността на електрозахранването за хиляди домакинства. От друга страна - привличане на извършителите към наказателна отговорност.

Само за първите три месеца на годината са образувани 64 досъдебни производства. Това е многократно увеличение спрямо същия миналогодишен период. 41 от тях са констатирани на територията на РУ - Ботевград.

- Постоянно се борите и с незаконния добив на дървесина. Откъде се краде тя най-много?

- Борбата с незаконния дърводобив наистина е сериозно предизвикателство предвид спецификата на територията, обслужвана от ОДМВР-София. Правим регулярни проверки заедно с представители на Регионалната дирекция по горите, Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства по места, основно на територията на общините Самоков, Етрополе, Костинброд и Ботевград. От началото на годината са иззети 61 кубика незаконно добит дървен материал и са съставени 26 акта.

- Заявихте, че намаляване на пътнотранспортния травматизъм е сред акцентите ви. М.г. имахте две много тежки катастрофи с автобуси - край Вакарел и в Своге, с над 25 жертви в тях, но въпреки това отчетохте намаление на загиналите за 2018 г. Какви мерки вземате?

- Намаляването на пътнотранспортния травматизъм е един от водещите приоритети в дейността ни. Дирекцията обслужва изключително голяма територия, през която преминават две автомагистрали и няколко главни пътища. Това налага и предприеманите действия да са целенасочени и безкомпромисни.

Подобрението на показателите е повлияно и от организационните мерки, които предприехме. Част от тях са създаване на организация за регулиране, подпомагане и контрол на трафика в петък и неделя, съвместни действия със СДВР за облекчаване на интензивния трафик в началото и края на поредица празнични дни, прилагане на гъвкави похвати, в това число и изкуствено забавяне на движението, с оглед недопускане струпването на изчакващи автомобили в тунелите на автомагистрала “Хемус”, което би било предпоставка за инциденти или да застраши здравето на хората.

Изключителни усилия полагаме по отношение

обезопасяването

на рискови

участъци

с намалена

до нулева

видимост поради

задимяване,

мъгла или

с образуван

аквапланинг

Патрулките ни са с постоянно включени лайтбарове и светлини в тези участъци, за да бъдат видими за водачите и да ги предупредят по този начин за потенциалната опасност.

В борбата с “войната по пътищата” разчитам и на подкрепата и съдействието на местната власт.

Разбира се, наред с превантивната работа залагаме и на засиления контрол чрез прилагането на “нулева толерантност” към всички нарушители, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

- Имате недокомплект на разследващите полицаи. От колко още имате нужда и как ще ги привлечете точно в ОД на МВР - София, което според младите не е толкова “секси”, колкото СДВР, ГДНП и ГДБОП?

- Недокомплектът в отдел “Разследване” е 8 места. Съвсем скоро предстои назначаването на двама служители, преминали курс на обучение, и още двама от други дирекции на МВР. Направено е предложение за обявяване на конкурс за 4 места, в резултат на което щатът на отдела ще бъде запълнен в значителна степен.

- Идват европейските избори. Какви мерки ще вземете срещу купуването на гласове?

- Това е сложна и обемна работа и ние я приемаме като изключително сериозен ангажимент. Мерките, които ще предприемем, са комплексни, като ще се ръководят от щаб. Действията ни ще са в посока установяването на нарушения, свързани със свободния вот на гражданите. По тези случаи работим в изключително тясно взаимодействие с прокуратурата, като докладваме незабавно събраната информация и се придържаме стриктно към прокурорските разпореждания.

Работим и по обезпечаването на сигурността по време на самия изборен процес, охраната на изборните помещения и книжа до окончателното им предаване.

Считам, че разполагаме с нужния професионален ресурс и потенциал, за да се справим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Бони Петрунова: Имаме 85% сигурни данни, за да възстановим базиликата в Плиска

Храмът е символ на желанието забългарска империя и съперничество с Рим и Константинопол Моментът, в който Борис решава да приобщи България към модерния свят, е знаков също колкото влизането ни в ЕС Каменните блокове от базиликата са били иззети за строежа на малките гари на хиршовата железница. Божидар Димитров ги връща обратно Със строежа на

Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив

Не искаме война, но ако ни нападнат, ще отговорим твърдо, казва  Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Ислямска република Иран в София - Г-н посланик, как ескалацията на напрежението в Персийския залив и рискът споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали ще се отразят на отношенията на Иран с Европа и в частност с

Министър Ананиев отново предлага само промяна във финансирането, а не решаване на проблемите

Личните разходи за здраве ще се увеличат, защото ще има и дейности, които не се покриват по основния пакет и хората ще трябва да си направят допълнително здравно осигуряване или да ги заплащат, казва Валентина Градинарска, главен изпълнителен директор на “Животозастрахователен институт” АД И още: - Здравната вноска се запазва 8%,

Проф. Михаил Константинов: 1 милион няма да могат да гласуват при 100% машинен вот

Не дай боже някой да хакне критична инфраструктура - енергетика и транспорт Хакерът на НАП иска да покаже на всички колко е велик Хакери проникнаха и в ЦРУ, и в Пентагона, и в американското правителство - няма достъпна интернет базирана система, която да не може да се хакне Предлагам всички държавни услуги,

Елка Зарева: В ТЕЦ “Бобов дол” ще се горят отпадъци по примера на редица държави от ЕС

Трансформацията на централата към алтернативни горива ще допринесе за прехода на България към т.нар. зелена икономика, казва главният еколог на централата - От известно време се разпространява информация, че ТЕЦ “Бобов дол” планира да изгаря отпадъци. До какви ползи очаквате да доведе това, инженер Зарева?

Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа”

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Любо Нейков: Дори и малка слава да имаш, това е голямо тегло

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40% - Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин.

Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма - Г-н Мелемов,

Ненков: Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

Още акценти от интервюто: Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!” Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber