Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7387695 Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората www.24chasa.bg
СНИМКА: Евгени Цветков

Нека повече вярващи да видят уникалните стенописи, старинните икони, портрета на Иван-Александър от ХIV век, казва новият игумен на Бачковския манастир

- Епископ Сионий, на 3 април Светият синод реши вие да управлявате едновременно Троянския манастир, чийто игумен бяхте досега, и Бачковския. Колко време ще продължи това?

- Докато Светият синод определи духовник, който да поеме Троянския манастир. Ще се вземе решение през юни т.г. Аз оставам игумен на Бачковския, като заедно с това трябва да предам Троянската обител на приемника си и да го запозная с всичко необходимо по реализирането на големите проекти там. Единият вече е финализиран. Той беше по програма на социалното министерство за осигуряване на работни места. Получихме безплатно голям брой алуминиеви скелета, стълби, машини за боядисване и друга строителна техника срещу наемането на 14 души за ремонтни дейности в Троянския манастир. Заплатите и осигуровките им се покриваха от държавното ведомство. В продължение на 3 месеца се обучаваха от лектори, за които също плащаше министерството. После започнаха да работят в обителта с новото оборудване и много добре се справиха. С тях успяхме да направим нов музей, да обновим Антимовото крило, стаи, бани, тоалетни. Измазахме чардаци, стени, стопански сгради. Някои от тези хора останаха да се трудят в манастира. Другият проект, който се изпълнява в момента, е към Министерството на земеделието и е за възстановяване на скита “Св. Никола”. Той е в гората над Троянската обител.

В двора му е

гробът на

Велко войвода,

известния покровител на християните в османско време. За него се знае, че се е движел от нос Емине до Връшка чука, за да помага на страдащите. Малко сме затруднени с възстановяването на “Св. Никола” заради местонахождението му. До него се достига само по една пътека.

- А как се пренасят тогава строителните материали?

- Измислихме и направихме един лифт. Всичко се товари в малък вагон и се изтегля нагоре. За целта използвахме дърводобивна линия с електромотор. Другият начин беше с катъри или с коне, но при наличие на електричество нещата се улесняват.

- Предвижда ли се възстановяване на западното крило на Троянската обител?

- Това е един мащабен проект, който включва не само реставрация на западното крило, но и на стенописите в централния храм и в параклиса “Св. св. Кирил и Методий”. Кандидатстваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране и се надявам, че ще получим. Ако бъде реализиран и този проект,

целият комплекс

на Троянския

манастир

ще е напълно

ремонтиран

Миналата година приключихме Антимовото крило – уникална сграда с много интересна архитектура, където има три параклиса. Там се намира и залата “Октагон”, която е била място за преписване на книги. Наречена е така заради осемте си прозореца. През 2017-а пък възстановихме т.нар. патриаршеско крило, където се посрещат главата на православната ни църква и всички видни гости.

- Не ви ли е мъчно, че ще трябва да напуснете Троянската обител, за възраждането на която хвърлихте толкова усилия. Как приехте новото си назначение?

- С послушание. В църквата го има този принцип. Когато ти се възложи нещо, го приемаш, целуваш ръка на патриарха, на членовете на Светия синод и според дадените ти от Бога сили изпълняваш поставените задачи.

- Какво ви възложиха за Бачковската обител?

- Да завърша двора на църквата “Св. Николай”. Там е южното манастирско крило. Трябва да се направи всичко, като се започне от инсталациите. Необходимо е да се прекара отопление и да се оборудва, защото напоследък все повече манастирите са средище на различни богословски и културни семинари, на обучителни курсове. През лятото се организират православни лагери за деца. Бачковският манастир има нужда от повече стаи за настаняване и съвременни зали. Хубавото е, че вече има утвърден проект от Светия синод, който е съгласуван с Института по паметници на културата, и може спокойно да се приложи. Финансиране ще търсим по някоя от действащите проектни програми. Ще се опитаме да привлечем дарители. Разчитаме и на държавната подкрепа. Българското правителство показа на практика

доброто си

отношение към

църквата

и духовния живот у нас. В Троянския манастир патриаршеското и Антимовото крило са финансирани с целева субсидия от кабинета. Стотици храмове и манастири се реставрираха с държавни пари.

- Първите ви впечатления от Бачковския манастир?

- Това, което е направено, е както трябва. Тук моята работа ще бъде надграждане.

- Твърди се, че финансовото му състояние не е добро, затова се е наложила смяната на досегашния игумен дядо Самуил.

- Не съм наясно още. От 8 април започва финансова ревизия, назначена от Светия синод. Ще бъде извършена пълна проверка. Такава предстои и в Троянския манастир при предаването му на моя приемник. За нея съм напълно спокоен. Там има постоянен счетоводен надзор.

- Наричат ви игумена съзидател заради големия размах, с който обновихте Троянския манастир. Ласкае ли ви?

- Чувствам се неудобно. Не съм направил нищо извънредно. Просто си върша работа. Вярно е, че там се промениха доста неща. За мен най-голямото удовлетворение е да видя как хората се радват, като посещават Троянския манастир. Влизат, виждат нови неща, възродени старинни сгради и очите им греят. А ние, в църквата, сме призвани не само да даваме утеха на вярващите и да им откриваме светото Евангелие, но и да им създаваме уют. Манастирите у нас са строени от предците ни с вещина, с най-високите възможни постижения на изкуството. Всичко е направено не просто да е хубаво, а да е най-хубаво. Защото идеята е вярващият народ да се чувства в храма спокойно и хармонично и да прославя Бога от сърце. Чувствам се окрилен, че вече в неделя и по празници църквите са пълни. Хората постепенно започват да придобиват православни познания. А това ме окрилява.

- Станал ли е българинът по-вярващ?

- Определено. Съдя по поведението на хората. Все повече се причестяват, имат духовно общение с църквата и се интересуват от нея.

- Кое най-силно ви е огорчило в досегашното ви богослужение?

- Огорчения? Не допускам такива мисли у себе си. Аз приемам всички за братя и сестри. Ако някой нещо е сгрешил към мен, му прощавам веднага. А от тези, пред които аз съм сгрешил, искам винаги прошка. Не бива да се поддаваме на униние, обида, омраза. Това са страдания за душата. Колко по-лесно и благодатно е да се прощава. Не можеш да искаш прошка от Бога, ако не си я дал на ближния си. Един библейски разказ учи, че като отиваш да принесеш жертва в храм, но си се скарал с някого, първо трябва да се помириш с него. Чак след това се върни и остави своя дар.

- Описват ви като човек, който преследва упорито целите си. Докъде стигат амбициите ви за Бачковския манастир?

- Да работя за благото му и да се постарая да направя неговите реликви – духовни и исторически, достояние на повече хора. Трябва да бъдат представяни в тв предавания, по вестници, списания и радиа. Да показваме какви велики светини се пазят в този манастир, оставени от предците ни. Само в костницата на Бачковската обител може да се види портрет на цар Йоан-Александър от ХIV век. А малко българи го знаят. Смятам, че тези безценни съкровища на манастира – стенописи, икони, книги, предмети от християнската църква, трябва да се споделят. Такава е и амбицията ми – да достигнат до максимално много вярващи. Хората трябва да знаят какво притежаваме. А ние имаме много и изключителни неща.

CV

- Величкият епископ Сионий (Стефан Стефанов Радев) е роден на 18 ноември 1969 г. в София.

- Завършил е Богословския факултет на СУ през 1994 г.

- По решение на Св. синод е хиротонисан за епископ с титлата Велички на 24 март 2007 г.

- От май 2014 г. е назначен за игумен на Троянската ставропигиална св. обител “Успение Богородично”, а от април 2019 г. - за игумен на Бачковския манастир.

- Той е един от “Достойните българи” на в. “24 часа” за 2017 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Бони Петрунова: Имаме 85% сигурни данни, за да възстановим базиликата в Плиска

Храмът е символ на желанието забългарска империя и съперничество с Рим и Константинопол Моментът, в който Борис решава да приобщи България към модерния свят, е знаков също колкото влизането ни в ЕС Каменните блокове от базиликата са били иззети за строежа на малките гари на хиршовата железница. Божидар Димитров ги връща обратно Със строежа на

Иранският посланик: Екип Б* стои зад напрежението в Персийския залив

Не искаме война, но ако ни нападнат, ще отговорим твърдо, казва  Сейед Мохаммад Джавад Расули - посланик на Ислямска република Иран в София - Г-н посланик, как ескалацията на напрежението в Персийския залив и рискът споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали ще се отразят на отношенията на Иран с Европа и в частност с

Министър Ананиев отново предлага само промяна във финансирането, а не решаване на проблемите

Личните разходи за здраве ще се увеличат, защото ще има и дейности, които не се покриват по основния пакет и хората ще трябва да си направят допълнително здравно осигуряване или да ги заплащат, казва Валентина Градинарска, главен изпълнителен директор на “Животозастрахователен институт” АД И още: - Здравната вноска се запазва 8%,

Проф. Михаил Константинов: 1 милион няма да могат да гласуват при 100% машинен вот

Не дай боже някой да хакне критична инфраструктура - енергетика и транспорт Хакерът на НАП иска да покаже на всички колко е велик Хакери проникнаха и в ЦРУ, и в Пентагона, и в американското правителство - няма достъпна интернет базирана система, която да не може да се хакне Предлагам всички държавни услуги,

Елка Зарева: В ТЕЦ “Бобов дол” ще се горят отпадъци по примера на редица държави от ЕС

Трансформацията на централата към алтернативни горива ще допринесе за прехода на България към т.нар. зелена икономика, казва главният еколог на централата - От известно време се разпространява информация, че ТЕЦ “Бобов дол” планира да изгаря отпадъци. До какви ползи очаквате да доведе това, инженер Зарева?

Кирил Маричков: Наша песен дълго време беше на първо място в класация в ГДР

С “Щурците” сме свирили във всички соцстрани. Навсякъде можехме да пеем на английски, само тук не разрешаваха На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа”

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Любо Нейков: Дори и малка слава да имаш, това е голямо тегло

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

Красимир Даскалов: Хората в Девин имат повече надежда след направените основни промени

Инвестициите в общината надхвърлят 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти, вътрешни улици, водопроводна мрежа, в социалната и образователната инфраструктура, в областта на спорта, казва кметът на града След като бе подменен старият топлопровод за минералната вода, ръстът на туристи е 40% - Г-н Даскалов, туризмът е запазената марка на община Девин.

Николай Мелемов: Смолян се променя към добро - трудно, но много видимо

Когато станах кмет, не съм обещавал чудеса - в администрацията има финансова дисциплина, градът е подреден и приветлив. Мога да гледам съгражданите си в очите и те го знаят Съборът на Рожен се посещава от 300 хил. души. Той запазва традициите и обичаите ни. Сигурен съм, че по-грандиозно събитие у нас няма - Г-н Мелемов,

Ненков: Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

Още акценти от интервюто: Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!” Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber