Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7387695 Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората Сионий: Светините на Бачковския манастир трябва да се споделят с хората www.24chasa.bg
СНИМКА: Евгени Цветков

Нека повече вярващи да видят уникалните стенописи, старинните икони, портрета на Иван-Александър от ХIV век, казва новият игумен на Бачковския манастир

- Епископ Сионий, на 3 април Светият синод реши вие да управлявате едновременно Троянския манастир, чийто игумен бяхте досега, и Бачковския. Колко време ще продължи това?

- Докато Светият синод определи духовник, който да поеме Троянския манастир. Ще се вземе решение през юни т.г. Аз оставам игумен на Бачковския, като заедно с това трябва да предам Троянската обител на приемника си и да го запозная с всичко необходимо по реализирането на големите проекти там. Единият вече е финализиран. Той беше по програма на социалното министерство за осигуряване на работни места. Получихме безплатно голям брой алуминиеви скелета, стълби, машини за боядисване и друга строителна техника срещу наемането на 14 души за ремонтни дейности в Троянския манастир. Заплатите и осигуровките им се покриваха от държавното ведомство. В продължение на 3 месеца се обучаваха от лектори, за които също плащаше министерството. После започнаха да работят в обителта с новото оборудване и много добре се справиха. С тях успяхме да направим нов музей, да обновим Антимовото крило, стаи, бани, тоалетни. Измазахме чардаци, стени, стопански сгради. Някои от тези хора останаха да се трудят в манастира. Другият проект, който се изпълнява в момента, е към Министерството на земеделието и е за възстановяване на скита “Св. Никола”. Той е в гората над Троянската обител.

В двора му е

гробът на

Велко войвода,

известния покровител на християните в османско време. За него се знае, че се е движел от нос Емине до Връшка чука, за да помага на страдащите. Малко сме затруднени с възстановяването на “Св. Никола” заради местонахождението му. До него се достига само по една пътека.

- А как се пренасят тогава строителните материали?

- Измислихме и направихме един лифт. Всичко се товари в малък вагон и се изтегля нагоре. За целта използвахме дърводобивна линия с електромотор. Другият начин беше с катъри или с коне, но при наличие на електричество нещата се улесняват.

- Предвижда ли се възстановяване на западното крило на Троянската обител?

- Това е един мащабен проект, който включва не само реставрация на западното крило, но и на стенописите в централния храм и в параклиса “Св. св. Кирил и Методий”. Кандидатстваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране и се надявам, че ще получим. Ако бъде реализиран и този проект,

целият комплекс

на Троянския

манастир

ще е напълно

ремонтиран

Миналата година приключихме Антимовото крило – уникална сграда с много интересна архитектура, където има три параклиса. Там се намира и залата “Октагон”, която е била място за преписване на книги. Наречена е така заради осемте си прозореца. През 2017-а пък възстановихме т.нар. патриаршеско крило, където се посрещат главата на православната ни църква и всички видни гости.

- Не ви ли е мъчно, че ще трябва да напуснете Троянската обител, за възраждането на която хвърлихте толкова усилия. Как приехте новото си назначение?

- С послушание. В църквата го има този принцип. Когато ти се възложи нещо, го приемаш, целуваш ръка на патриарха, на членовете на Светия синод и според дадените ти от Бога сили изпълняваш поставените задачи.

- Какво ви възложиха за Бачковската обител?

- Да завърша двора на църквата “Св. Николай”. Там е южното манастирско крило. Трябва да се направи всичко, като се започне от инсталациите. Необходимо е да се прекара отопление и да се оборудва, защото напоследък все повече манастирите са средище на различни богословски и културни семинари, на обучителни курсове. През лятото се организират православни лагери за деца. Бачковският манастир има нужда от повече стаи за настаняване и съвременни зали. Хубавото е, че вече има утвърден проект от Светия синод, който е съгласуван с Института по паметници на културата, и може спокойно да се приложи. Финансиране ще търсим по някоя от действащите проектни програми. Ще се опитаме да привлечем дарители. Разчитаме и на държавната подкрепа. Българското правителство показа на практика

доброто си

отношение към

църквата

и духовния живот у нас. В Троянския манастир патриаршеското и Антимовото крило са финансирани с целева субсидия от кабинета. Стотици храмове и манастири се реставрираха с държавни пари.

- Първите ви впечатления от Бачковския манастир?

- Това, което е направено, е както трябва. Тук моята работа ще бъде надграждане.

- Твърди се, че финансовото му състояние не е добро, затова се е наложила смяната на досегашния игумен дядо Самуил.

- Не съм наясно още. От 8 април започва финансова ревизия, назначена от Светия синод. Ще бъде извършена пълна проверка. Такава предстои и в Троянския манастир при предаването му на моя приемник. За нея съм напълно спокоен. Там има постоянен счетоводен надзор.

- Наричат ви игумена съзидател заради големия размах, с който обновихте Троянския манастир. Ласкае ли ви?

- Чувствам се неудобно. Не съм направил нищо извънредно. Просто си върша работа. Вярно е, че там се промениха доста неща. За мен най-голямото удовлетворение е да видя как хората се радват, като посещават Троянския манастир. Влизат, виждат нови неща, възродени старинни сгради и очите им греят. А ние, в църквата, сме призвани не само да даваме утеха на вярващите и да им откриваме светото Евангелие, но и да им създаваме уют. Манастирите у нас са строени от предците ни с вещина, с най-високите възможни постижения на изкуството. Всичко е направено не просто да е хубаво, а да е най-хубаво. Защото идеята е вярващият народ да се чувства в храма спокойно и хармонично и да прославя Бога от сърце. Чувствам се окрилен, че вече в неделя и по празници църквите са пълни. Хората постепенно започват да придобиват православни познания. А това ме окрилява.

- Станал ли е българинът по-вярващ?

- Определено. Съдя по поведението на хората. Все повече се причестяват, имат духовно общение с църквата и се интересуват от нея.

- Кое най-силно ви е огорчило в досегашното ви богослужение?

- Огорчения? Не допускам такива мисли у себе си. Аз приемам всички за братя и сестри. Ако някой нещо е сгрешил към мен, му прощавам веднага. А от тези, пред които аз съм сгрешил, искам винаги прошка. Не бива да се поддаваме на униние, обида, омраза. Това са страдания за душата. Колко по-лесно и благодатно е да се прощава. Не можеш да искаш прошка от Бога, ако не си я дал на ближния си. Един библейски разказ учи, че като отиваш да принесеш жертва в храм, но си се скарал с някого, първо трябва да се помириш с него. Чак след това се върни и остави своя дар.

- Описват ви като човек, който преследва упорито целите си. Докъде стигат амбициите ви за Бачковския манастир?

- Да работя за благото му и да се постарая да направя неговите реликви – духовни и исторически, достояние на повече хора. Трябва да бъдат представяни в тв предавания, по вестници, списания и радиа. Да показваме какви велики светини се пазят в този манастир, оставени от предците ни. Само в костницата на Бачковската обител може да се види портрет на цар Йоан-Александър от ХIV век. А малко българи го знаят. Смятам, че тези безценни съкровища на манастира – стенописи, икони, книги, предмети от християнската църква, трябва да се споделят. Такава е и амбицията ми – да достигнат до максимално много вярващи. Хората трябва да знаят какво притежаваме. А ние имаме много и изключителни неща.

CV

- Величкият епископ Сионий (Стефан Стефанов Радев) е роден на 18 ноември 1969 г. в София.

- Завършил е Богословския факултет на СУ през 1994 г.

- По решение на Св. синод е хиротонисан за епископ с титлата Велички на 24 март 2007 г.

- От май 2014 г. е назначен за игумен на Троянската ставропигиална св. обител “Успение Богородично”, а от април 2019 г. - за игумен на Бачковския манастир.

- Той е един от “Достойните българи” на в. “24 часа” за 2017 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: В политиката влязох в най-тежкото време, а Нинова през задния вход - директно стана зам.-министър

Още акценти от интервюто с президента в периода 2002 - 2012 г. и създател на партия АБВ: Природата празно не търпи - след като БСП се отказа от Коалиция за България, ние продължаваме Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още,

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът - Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber