Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383465 Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас www.24chasa.bg
Кирил Чуканов

- Господин Чуканов, за вашия квантов генератор се чу в България преди около 2 години. Сега се разбира, че той ще бъде използван в сградата “Златен век”, ако “Артекс Инженеринг” я построи в “Лозенец”. Кажете от първо лице какво представлява това ваше изобретение?

- Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.

Никакъв външен енергиен

източник не е нужен

- нито електричество от градската мрежа, нито горива, нито слънчева енергия, нито вятърна енергия.

Това е мое изобретение, защитено от два американски патента. Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения.

Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.

- Какъв е размерът на този квантов генератор и къде точно в сградата ще стои? Всъщност, не е ли опасно да има кълбовидна мълния където и да било?

- Този генератор ще бъде монтиран в една гаражна клетка 3 на 6 метра в подземието на сградата.

Няма никаква опасност за

живеещите в сградата,

нито за преминаващите наблизо. Външните условия за генератора са най-обикновени - както е за всички машини. Няма нищо специално. Няма вредна радиация, няма вредни отпадъци, няма опасност от експлозия.

- Не е ли нужно поне първоначално да има енергия за стартирането му?

- Да, нужна е енергия за стартиране на квантовия генератор - тази енергия може да се вземе от градската мрежа или от литиеви акумулатори. Това става в самото начало, след което

квантовият генератор

ще се самозахранва и

ще произвежда голямо

количество енергия

за нуждите на сградата. Понеже не се иска използване на горива или електроенергия отвън, то не е нужно този генератор да се спира, освен за профилактика или ремонт, но много рядко.

- Независимо дали този квантов генератор ще работи успешно, или не, вероятно сградата ще има връзка с енергийната система, иначе не мога да си я представя. Така ли е и как точно ще стане връзката? Ще има ли нужда от електромери за всеки обект вътре в сградата – апартаменти, офиси?

- Дублиране на енергозахранването наистина е нужно - поне за тази първа по рода си сграда в световната практика, т.е. трябва връзка с градското енергоснабдяване.

Но не е нужно да има електромери и други енергоизмервателни уреди. Собствениците на апартаменти и бизнесите в сградата нищо няма да плащат.

Цената на генератора е

включена в цената на

апартаментите им

Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа.

- Каква е мощността на този квантов генератор в киловати или мегавати и какво количество електроенергия може да произведе на час, денонощие, седмица?

- Очакваната мощност на квантовия генератор е 1-2 мегавата, т.е. 1000-2000 киловата. Той ще работи непрекъснато - по 24 часа на денонощие. Може да пресметнете сам колко електрическа енергия ще произвежда за времето, което желаете.

- 48 хиляди киловатчаса на денонощие?

- Точно така.

- Как успяхте да финансирате създаването на работещ прототип?

- Такъв генератор няма другаде. В Канада и Китай бях много близо до направата на генератор с такава мощност, но обстоятелства, независещи от мен, ми попречиха да го построя.

- Значи в “Златен век” ще бъде монтиран първият работещ в света квантов генератор?

- Този генератор ще бъде

пионер в световната

енергетика

Да, нужни са нови патенти и документи, защитаващи нашите бизнес права над него. В целия свят.

- Според вас колко трябва да струва такъв квантов генератор - сега или когато започне серийното му производство?

- Този генератор е самоподдържащ се, не изисква какъвто и да е първичен източник на енергия: изкопаеми горива, ядрено гориво, възобновяеми източници. Нищо отвън!

Следователно в себестойността на един киловатчас електроенергия влизат само амортизационните разходи и поддръжката. По мои изчисления себестойността на един киловатчас електроенергия ще бъде по-малко от един щатски цент, т.е. по-малко от 2 стотинки.

Енергетиката ще се промени кардинално - не са необходими мощни централизирани електростанции и скъпи високоволтови линии, петролната и газовата промишлености отпадат, няма да има петролни сонди, петролопроводи и петролоносачи-кораби, рафинерии, бензиностанции, защото и превозните средства ще са снабдени с квантови генератори.

- Откога живеете в САЩ и как ви поканиха да участвате в проектирането на “Златен век”?

- В САЩ живея и работя от 30 години и съм американски гражданин. При едно от моите посещения в България миналата година ме поканиха в “Артекс” и ми предложиха да участвам с моя енергиен проект в тази уникална сграда. Приех.

Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което

ще вдигне до небесата

жизнения стандарт на

българите

и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.

Сградата “Златен век” е уникален проект като архитектура, тя ще краси силуета на столицата, това е знакова сграда - гордост за софиянци и за България.

Такава сграда изисква много време за подготовка. За такива уникални обекти

не бива да има

ограничения

за времето на

изпълнението

Нима за строителството на катедралата “Св. Ал. Невски” е бил наложен лимит на време за нейното изпълнение?

CV

l Кирил Чуканов е завършил УАСГ, а по-късно получава докторска степен по термодинамика в Московския университет

l Работил е в Техническия университет в Алжир между 1980 и 1984 г.

l През 1990 г. заминава със семейството си за САЩ, където получава американско гражданство

l Женен е, има три дъщери и един син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Елина Кирчева: Не е важно само да предадеш урока, трябва да си приятел с децата. Това ми носи щастие!

И майка ми е учител, била е бременна с мен, когато е започнала в същото това училище. Израснах в него, завърших го и мечтаех да се върна, вече като преподавател Елина Кирчева е родена на 8 юли 1997 г. Учила е в паралелка с музика в 144-о училище. Няколко години е учила в чужбина. 1 година е изучавала арабистика.

Гергана Мутафова от ВСС: Заявленията за издаване на заповед за изпълнение ще се подават електронно

Предвидена е възможност при ползване на е-услуги за заплащане на съдебните такси по електронен път, казва в интервю членът на ВСС Гергана Мутафова - Г-жо Мутафова, кога граждани и бизнес ще могат да проверяват онлайн как върви подадената от тях искова молба в съда и какви са доказателствата към нея?

Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС

При БСП за социална защита се даваха 7% по-малко от сега С кандидата за евродепутат на ГЕРБ и лидер на групата на ГЕРБ/ЕНП в предишния Европейски парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Ковачев, с кои свои постижения от изминалия мандат на Европейския парламент се гордеете най-много? - С признаването на българското малцинство в Албания.

Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

Европейска минимална заплата? Това е популизъм С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена? - Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Слави Трифонов изтърва момента да направи партия

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП Загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка Предсрочни избори наесен е лудост Слави можеше да се яви на тези евроизбори Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот,

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber