Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383465 Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас Кирил Чуканов: Квантовият генератор в “Златен век” ще прави ток за по-малко от 2 ст. на киловатчас www.24chasa.bg
Кирил Чуканов

- Господин Чуканов, за вашия квантов генератор се чу в България преди около 2 години. Сега се разбира, че той ще бъде използван в сградата “Златен век”, ако “Артекс Инженеринг” я построи в “Лозенец”. Кажете от първо лице какво представлява това ваше изобретение?

- Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.

Никакъв външен енергиен

източник не е нужен

- нито електричество от градската мрежа, нито горива, нито слънчева енергия, нито вятърна енергия.

Това е мое изобретение, защитено от два американски патента. Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения.

Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.

- Какъв е размерът на този квантов генератор и къде точно в сградата ще стои? Всъщност, не е ли опасно да има кълбовидна мълния където и да било?

- Този генератор ще бъде монтиран в една гаражна клетка 3 на 6 метра в подземието на сградата.

Няма никаква опасност за

живеещите в сградата,

нито за преминаващите наблизо. Външните условия за генератора са най-обикновени - както е за всички машини. Няма нищо специално. Няма вредна радиация, няма вредни отпадъци, няма опасност от експлозия.

- Не е ли нужно поне първоначално да има енергия за стартирането му?

- Да, нужна е енергия за стартиране на квантовия генератор - тази енергия може да се вземе от градската мрежа или от литиеви акумулатори. Това става в самото начало, след което

квантовият генератор

ще се самозахранва и

ще произвежда голямо

количество енергия

за нуждите на сградата. Понеже не се иска използване на горива или електроенергия отвън, то не е нужно този генератор да се спира, освен за профилактика или ремонт, но много рядко.

- Независимо дали този квантов генератор ще работи успешно, или не, вероятно сградата ще има връзка с енергийната система, иначе не мога да си я представя. Така ли е и как точно ще стане връзката? Ще има ли нужда от електромери за всеки обект вътре в сградата – апартаменти, офиси?

- Дублиране на енергозахранването наистина е нужно - поне за тази първа по рода си сграда в световната практика, т.е. трябва връзка с градското енергоснабдяване.

Но не е нужно да има електромери и други енергоизмервателни уреди. Собствениците на апартаменти и бизнесите в сградата нищо няма да плащат.

Цената на генератора е

включена в цената на

апартаментите им

Могат да харчат колкото си искат енергия. Могат и да продават енергия на градската мрежа.

- Каква е мощността на този квантов генератор в киловати или мегавати и какво количество електроенергия може да произведе на час, денонощие, седмица?

- Очакваната мощност на квантовия генератор е 1-2 мегавата, т.е. 1000-2000 киловата. Той ще работи непрекъснато - по 24 часа на денонощие. Може да пресметнете сам колко електрическа енергия ще произвежда за времето, което желаете.

- 48 хиляди киловатчаса на денонощие?

- Точно така.

- Как успяхте да финансирате създаването на работещ прототип?

- Такъв генератор няма другаде. В Канада и Китай бях много близо до направата на генератор с такава мощност, но обстоятелства, независещи от мен, ми попречиха да го построя.

- Значи в “Златен век” ще бъде монтиран първият работещ в света квантов генератор?

- Този генератор ще бъде

пионер в световната

енергетика

Да, нужни са нови патенти и документи, защитаващи нашите бизнес права над него. В целия свят.

- Според вас колко трябва да струва такъв квантов генератор - сега или когато започне серийното му производство?

- Този генератор е самоподдържащ се, не изисква какъвто и да е първичен източник на енергия: изкопаеми горива, ядрено гориво, възобновяеми източници. Нищо отвън!

Следователно в себестойността на един киловатчас електроенергия влизат само амортизационните разходи и поддръжката. По мои изчисления себестойността на един киловатчас електроенергия ще бъде по-малко от един щатски цент, т.е. по-малко от 2 стотинки.

Енергетиката ще се промени кардинално - не са необходими мощни централизирани електростанции и скъпи високоволтови линии, петролната и газовата промишлености отпадат, няма да има петролни сонди, петролопроводи и петролоносачи-кораби, рафинерии, бензиностанции, защото и превозните средства ще са снабдени с квантови генератори.

- Откога живеете в САЩ и как ви поканиха да участвате в проектирането на “Златен век”?

- В САЩ живея и работя от 30 години и съм американски гражданин. При едно от моите посещения в България миналата година ме поканиха в “Артекс” и ми предложиха да участвам с моя енергиен проект в тази уникална сграда. Приех.

Аз обичам своята единствена родина България и бих искал да направя нещо много важно за моите съграждани, което

ще вдигне до небесата

жизнения стандарт на

българите

и ще повиши значително тяхното самочувствие и гордост. Това го искат и собствениците на “Артекс”, които също са истински патриоти. България има нужда от такива смели, честни и талантливи бизнесмени.

Сградата “Златен век” е уникален проект като архитектура, тя ще краси силуета на столицата, това е знакова сграда - гордост за софиянци и за България.

Такава сграда изисква много време за подготовка. За такива уникални обекти

не бива да има

ограничения

за времето на

изпълнението

Нима за строителството на катедралата “Св. Ал. Невски” е бил наложен лимит на време за нейното изпълнение?

CV

l Кирил Чуканов е завършил УАСГ, а по-късно получава докторска степен по термодинамика в Московския университет

l Работил е в Техническия университет в Алжир между 1980 и 1984 г.

l През 1990 г. заминава със семейството си за САЩ, където получава американско гражданство

l Женен е, има три дъщери и един син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber