Проф. Антоанета Христова: Хората, които не изпитват удоволствие да се изяждаме един друг, не искат агресивна кампания и предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7383271 Проф. Антоанета Христова: Хората, които не изпитват удоволствие да се изяждаме един друг, не искат агресивна кампания и предсрочни избори Проф. Антоанета Христова: Хората, които не изпитват удоволствие да се изяждаме един друг, не искат агресивна кампания и предсрочни избори www.24chasa.bg
Проф. Антоанета Христова: Хората, които не изпитват удоволствие да се изяждаме един друг, не искат агресивна кампания и предсрочни избори

- Цветанов продължава да бъде много силен фактор в ГЕРБ. Да, това е така, но една партия има право да си управлява къщата, както тя намери за добре, и да поеме риск в една или друга посока.

- Споразумението със СДС за техен кандидат в листата на ГЕРБ е изключително попадение.

- Когато имаш лидер на ПЕС, не може да не му дадеш дължимото - ако не водач, то поне втора позиция, както самият Станишев предложи

ГЕНКА МАРКОВА

- Проф. Христова, листата на ГЕРБ с участието на кандидати от СДС за европейските избори най-добрият възможен вариант ли е?

- Най-добрият с подчертаване на възможен вариант - групата е подредена разумно. Разумно, защото, първо, имат група млади хора, доказали, че умеят да работят в ЕП с висока степен на квалификация и с езикова подготовка, с което ГЕРБ показва, че притежава капацитет, и то припознат от европейските институции. Второ - СДС има избираемо място, с което дава знак за обединение и подсилва дясната, демократична идентификация на ГЕРБ и новия предизборен съюз. Шестата позиция на Александър Йорданов е отговорна, защото има схващане, че видим политик може да “тегли” и да дава нова енергия на тази листа. Трето - всички хора, допринесли за международния авторитет на България от ГЕРБ (Лиляна Павлова, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и др.), също са на избираеми места в листата. С това към момента ГЕРБ демонстрира

политическо поведение -

контрапункт на БСП

Сравнението е, че се дава знак за единение с десницата, привличайки СДС, в сравнение със знаците за разединение на идеологично и личностно ниво в БСП. И постави начело най-издигнатата си личност в ЕП, с което даде дължимото уважение на Мария Габриел, признавайки постигнатото от нея, в сравнение с демонстрираното отношение към Станишев.

- Как ще определите водачеството на българския еврокомисар Мария Габриел?

- Наистина името Габриел и стилът на говорене можеха да не се възприемат напълно с одобрение от българските избиратели в контекста на опозицията - Елена Йончева, която е начело на листата на БСП и се очертава да води една доста агресивна вътрешнонационално ориентирана кампания.

- Има ли притеснения, че лице срещу лице Мария Габриел няма да може да се справи срещу Елена Йончева?

- Разбира се, има много различни тактики за преодоляване на този проблем, но слушах интервю на Мария Габриел и съм приятно изненадана - тя показа, че може да държи баланса. От една страна - да има проевропейско говорене, а от друга страна - да отговаря достатъчно изчерпателно на въпросите на другата страна, които биха могли да ѝ бъдат зададени. И то да отговаря така, че да бъде чуваемо. Вероятно работи по този въпрос - да постигне съчетание между “проевропейско” и “пробългарско” говорене, което е трудна задача, но не непостижима. Ще видим какво ще се случи при по-тежки сблъсъци, но влизане в тона на опозицията би било грешка. Не съм убедена, че Елена Йончева и Мария Габриел могат да реализират смислен и чуваем дебат в предизборна кампания. А за след това - всичко е възможно.

- При г-жа Павлова вероятно е включена и близката перспектива от тази листа да бъде излъчена кандидатура за нов еврокомисар от България, така че тя също да стане евродепутат при една рокада.

- За момента повечето социолози дават 7 гарантирани места на ГЕРБ. Ако това се случи, тя влиза при всяко положение. Но все пак предизборната кампания предстои, гледаме социологическите сондажи - на “Алфа рисърч” и на Центъра за анализи и маркетинг на Юрий Павлов, има разминавания в данните, които са от значение за крайния резултат. На 26 април започва същинската кампания и тогава ще може да се правят по-сигурни прогнози и да коментираме възможни следизборни пренареждания.

- А как определяте споразумението със СДС за излъчване на общи кандидати с ГЕРБ?

- Изключително попадение. Трябваше много отдавна да се случи. От една страна, СДС не беше готово, тъй като се опитваше да се събере с най-близките си от миналото като ДСБ, а и преди имаше недостатъчно ефективни лидери. От друга страна,

ГЕРБ беше осъзнал

потребността от по-силна

идентификация в дясното

пространство, но не се беше сблъскал с криза, като тази, предизвикана от “Апартаментгейт”. Като допълнение - към управлението вече има доста въпроси, свързани с различни наболели проблеми, към които държавата отдавна би трябвало да е подходила професионално и видимо - социалните политики, заплащането, как да станем по-достойни граждани на Европа през развитието на икономиката и самочувствието на всеки отделен гражданин и т.н. В този смисъл ГЕРБ има още да поработи по тези тематики, които не са изговаряни и управлявани типично дясно и, пак подчертавам - чуваемо. Но пък виждаме, че и БСП не се справя с тяхното ефективно изговаряне, дори се отказа да говори по тези теми, след като напусна парламента. Динамиката на процесите е много голяма - критики към конкретни политики на управляващите, излизане на БСП и отказ от активно присъствие в парламентарната зала, “Апартаментгейт”, овладяване на кризата чрез минимизиране на негативите. В целия този контекст ГЕРБ има нужда от нова енергия и по-силна идентификация. Да не забравяме, че и малките партии вдясно се готвят за изборите и привличането на СДС определено върна дебата на идеологическа основа.

- Обичайно в България в средата на мандата на едно правителство настъпва спад, преминава се през някаква критична ситуация. Наблюдават ли се сега подобни симптоми - след първоначалните емоции и еуфория са настъпили проблемите от реалността?

- Разбира се, да не забравяме, че когато една партия е в управление, след първите две години отминава еуфорията. После идва донякъде умората. И накрая се включват едни стереотипи в част от администрацията, които не са от групата на добрите практики и вредят на управлението. Освен това да не забравяме, че ГЕРБ управлява с много силна личност, видна отвсякъде. Борисов в последните почти две години на практика формира нов, международен профил, който донесе успех, но насочи вниманието му навън, изоставяйки вътрешната политика. А в една лидерска партия като ГЕРБ, която в момента е в процес да се превърне в устойчива - тоест да бъде развита на различни нива и съществуването ѝ да не зависи само от лидерите ѝ, организационната култура все още не е достигнала дотам, че да селектира най-ефективните. Министри, зам.-министри някак си чакаха отново критичната намеса на Борисов, когато изникваха проблеми, нерешени от много години назад. През последните няколко месеца Борисов се опитва да разпределя усилията си между международните задачи и вътрешнонационалните и това се потвърждава, защото последната криза беше управлявана успешно, допускам - с неговите лидерски умения.

- Ще направите ли прогноза как според вас ще изглежда листата на БСП - със или без Сергей Станишев? И каква кампания очаквате от БСП, защо има такъв тип антиевропейско говорене?

- Това се случва, защото лидерът на БСП реши да отговори на национално-консервативните нагласи на българското общество. Нямам представа какво ще се случи с листата на БСП, не мога да прогнозирам, защото там се случват неща, които са извън моята представа за правилна политическа култура.

Когато имаш лидер на ПЕС, не може да не му дадеш дължимото - ако не водач, то поне втора позиция, както той предложи. Това беше една протегната от негова страна и неприета ръка за помирение. Случилото се излиза извън рамките на разумното и точно затова не мога да коментирам какво ще се случи. Изхождайки от категоричността и от някои личностни особености, които проявява лидерът на БСП, мога да допусна, че тя ще бъде категорична и последователна докрай.

- Тоест очаквате, че Станишев няма да бъде в листата? Или че ще му дадат почетното 17-о място?

- Да, не очаквам да присъства в листата. А ако е на почетното 17-о място, би могло да се превърне дефектът в ефект и неговите хора да го изведат с преференциално гласуване на предна позиция. Това може да се случи, защото така ще се мобилизира част от твърдите избиратели на БСП от страна на лобито на лидера на партията, от друга страна - групата възрастни хора, които се чувстват несигурно, нестабилно и имат сантимент към лявото, към социалните тематики и надежда да се промени политическото управление на страната, и от трета -

може да се активира

лобито на Станишев,

за да постигне реванш

Факт е обаче, че засега всички тези групи са активни, но не променят общия брой гласоподаватели на БСП.

- Чухме призива на ГЕРБ за толерантна кампания. От друга страна поведението на водача на листата на БСП Елена Йончева е доста агресивно - тя коментира всеки проблем или криза в най-високите тонове. Като психолог как си представяте една агресивна срещу една толерантна кампания?

- Агресивната кампания отвращава разумните хора. Тя обаче попада в целта при хора, които се чувстват отпаднали от системата - такива има. Чрез агресивна кампания се целят тези, които описах вече - твърди избиратели на БСП от страната на лобито на лидера на БСП, и от друга страна - от хора, които са от по-бедните слоеве, особено на такива в пенсия. Обратно - толерантна кампания очакват хората в активна възраст, които не искат предсрочни избори и не изпитват удоволствие от изяждането ни един друг. Хора, които знаят, че когато политическото говорено е агресивно, е крайно и не отговаря на истината, хора, които търсят нюансите. Затова мисля, че посланието за толерантност е адекватно и правилно за периода, в който живеем. Но какво ще се случи, не знам.

Предполагам, че ако се разминат двата стила кампании, представителите съответно на ГЕРБ и БСП не биха могли да седнат в едно студио. Не би било възможно срещу политически крайното, агресивно говорене от Елена Йончева да седне от другата страна толерантен, обясняващ човек. Те ще се разминат, няма да могат да направят дебат, а когато не може да направиш дебат, тогава човек просто изключва телевизора. Но при такова разгръщане на тактиките допускам, че почти ще се мине без дебати и ще се разчита на друг вид кампании, от което губят избирателите.

- Ще даде ли отражение развръзката с оставката на Цветан Цветанов след “Апартаментгейт” и какво ще бъде за резултатите на ГЕРБ?

- Мисля, че у хората, които проследиха този скандал, остана горчив вкус. Затова и в ГЕРБ имаше последствия за всички. Събитията имат своето продължение и защото има въпроси, свързани с факта, че Цветанов продължава да бъде много силен фактор в ГЕРБ. Да, това е така. Една партия обаче има право да си управлява къщата както тя намери за добре и да поеме риск в една или друга посока в зависимост от целта си и хората в нея. Посланието Цветанов да остане председател на изборния щаб е вътрешнопартийно. То е към всички онези структури, които са привикнали да работят с него, на които той създава усещане, че знае какво прави, че познава процедурите, че знае как да подготви успеха. Така че решението на ГЕРБ е двупосочно - с външнопартиен знак за принципно следване на определена политика на наказания и вътрешнопартийно - за запазване на значима фигура.

- А какво се случва при десните - Радан Кънев се издигна за водач на листа, Петър Москов направи нова организация КОД?

- Следя внимателно аргументите за създаването на КОД. Те имат коректно формулирани идеологически позиции. Техен опонент е неолиберализмът. Бидейки такъв, това означава, че много ясно заемат крайнодясната консервативна ниша, която в момента не е покрита. КОД има ясно поле - от ГЕРБ и СДС надясно. Те не влизат в терена на СДС и ГЕРБ. Такова послание няма от другата градска десница. А и е некоректно да я наричаме десница, тъй като там са зелени и хора, които не искат да ги наричат десни.

Тях можем да ги наречем градски тематични партии. Те изпадат по идеологични причини от състезанието. Освен това нямат силно харизматични лидери. А за успеха на малките партии е необходим харизматичен лидер.

- Да погледнем какво става и при т.нар. патриоти. Много шум се вдигна за думите на външния министър на Турция и българския закон за вероизповеданията. Не е ли прекалено надут този балон?

- Много точно казахте, че е надут балонът, особено с тяхното включване. Опитват се в момента да придобият политически дивиденти, да станат видими. Иначе тяхното включване беше абсолютно безсмислено предвид това, че премиерът направи всички възможни адекватни действия, за да изясни ситуацията. С Турция винаги трябва да се внимава. Те често се държат като господар, а ние трябва да се държим достойно и да показваме, че не сме подчинени, запазвайки добрия тон в името на интересите ни. Така че нещата изискват много умения, политически знания и дипломация. В този случай политическо трупане на дивиденти на тази основа е грешен ход.

С проф. д-р Антоанета Христова разговаря Генка Маркова

Проф. д-р Антоанета Христова е завършила специалност “Психология” в СУ. От 1994 г. е доктор по психология, старши научен сътрудник ІІ втора степен в Института по психология към БАН, секция “Социална психология”.

Директор на Института за изследване на населението и човека при БАН от 2010 г. и досега. Специализирала е клиенто-центрирано консултиране в Словакия и политическа психология в САЩ.

Изследователският й интерес е в сферата на политическата психология, политическия имидж мейкър и маркетинг

Има 3 монографии и над 100 научни статии и публикации в български и чуждестранни научни издания.

Главен редактор на сп. “Психологични изследвания”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината -  по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София Още акценти от интервюто: В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber