Кой не иска "Златен век"?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7378426 Кой не иска "Златен век"? Кой не иска "Златен век"? www.24chasa.bg

След като политическата буря около имотите на Цветанов постепенно утихна, ГЕРБ успя да се мобилизира и защити себе си. Обвиненията започнаха да губят своята острота в мотивите и тяхната несъстоятелност, а българският инвеститор, въвлечен в бурята беше оставен да се оправя сам.

Дори нещо повече, стигна се до там, че срещу компанията "АРТЕКС Инженеринг" се подновиха всякакви спекулативни твърдения - от това, че е подкупила цялата управляваща власт, чрез продавани евтини имоти, до това, че строежите им са незаконни, че са прокарвани лобистки закони специално за тях и какво ли още не.

В началото на скандала компанията се опита, излизайки с изявление да се дистанцира от политическия скандал, но това като че ли наля повече масло в огъня и едва ли някой имаше уши да чуе за какво става дума. Нещо повече – журналисти записваха опитите си да проведат разговор и ги пускаха след това в медиите без предупреждение, с напълно манипулативни заглавия.

У нас по разбираеми причини хората смятат за мръсни думи приватизация и обществена поръчка. Счита се, че българският бизнес еднозначно е изплувал от мръсотията на прехода, от раздадени куфарчета, от приватизационни грабежи и престъпни групировки.

Цели поколения са възпитавани в това, че чорбаджията е изедник и грабител, богатството задължително е придобито по нечестен път и че първият милион задължително е престъпен.

Възможно ли е компания, която през изминалите 25 години не е участвала в нито една приватизационна сделка, в нито една обществена поръчка да бъде съсипвана, само защото си е позволила лукса да не пести от качеството и да създава сгради, достойни за възхищение и мечта за мнозина?

Дали в България накрая няма да останат само фирми, създадени и управлявани от сенчестия силов бизнес, който по разбираеми причини може да устои на всичко.

Нормално ли е група политически интриганти да се препитават чрез създаването на псевдо обществен натиск, който е отразяван с такъв ентусиазъм от медиите?

Не е ли абсурдно архитектът на София Здравков да заявява в пресконференция, че той никога нямало да подпише разрешение за удължаване на строежа на сграда "Златен век", без да обясни защо?

Общо взето отдавна е ясно:

Ако си организатор на протест, ти си носител задължително на истинност и правда, която е неоспорима, без значение какво е законодателството в страната и какво е становището на българските институции по въпроса.

В случая със сграда "Златен век" излязоха публикации, разкриващи самоличността на хората, използвали политическия скандал, за да изплуват на повърхността, защитавайки не позицията на гражданите, а своята личностно-партийна, платена позиция, вменявайки я на всички и от всички.

И защо нито една телевизия не зададе въпрос на разпространителите на всевъзможни глупости на коя партия са членове: о, не, те не са просто членове, те са част от управителния орган на партия "Нормална държава".

И защо половината членове на тази партия излизат на протести в "Лозенец", начело с Георги Кадиев? Може би всички те са от кв. "Лозенец"? Малко съм объркан... преди това май че всички бяха от кв. "Младост". Защото винаги се казва, че „Граждани на квартала са излязли на протест.“

Никой не иска да задава излишни въпроси, за да не развали поредния си репортаж.

От доста време партията фантом на Георги Кадиев се превърна в инструмент за генериране на обществен натиск, обикаляща кварталите на София от името на всякакви граждански комитети и сдружения.

Това са хора, които след избирането на Иванчева в "Младост", сега се опитват да възпроизведат този модел и в други квартали за придобиване на кметски места и общински съветници чрез създаване на обществен натиск по различни казуси. Често, докато беше на власт Иванчева сама създаваше протести в собствената си община и по този начин притискаше инвеститорите в квартала да плащат. Самата тя се хвали, че ги е карала да правят детски площадки, инфраструктурни ремонти за тяхна сметка. Само съдът ще каже дали тази жена е взела подкуп в особено големи размери. Каквото и да реши съдът, аз се питам нормално ли е кмет на община да притиска, изнудва и тормози инвеститорите в квартала?

Впрочем, когато говорим за инвеститори, българинът много рядко си задава въпроса колко голям е рискът на хората, които се заемат с подобни проекти. Обикновено те се осъществяват с огромни банкови кредити, в които трудно може да се включват пари, свързани с дарения в общината и не дай си боже подкупи.

Същите плащат данъци и отварят работни места в бранш, който е жизнено важен за икономиката на страната.

Знаейки за това, както и за риска, който всеки инвеститор поема преди започването на голям проект, протестерите са с ясното съзнание, че могат да постигат цели и да притискат не само управляващите, но и самия инвеститор.

Не е ли абсурдно, че кметицата на ГЕРБ - Фандъкова, която според протестерите е „купена“ от "АРТЕКС", била казала на главния архитект на София да не подписва удължаването на разрешителното за строеж на сграда "Златен век". Явно кметът нарежда на главния архитект какво да прави! И тук отново може да се зададе въпросът защо? Защото има натиск от няколко протестиращи или причината е друга? Не мога да гадая...

И ако на улицата излизат десетина човека, всъщност без значение колко са, то останалите граждани, които също са данъкоплатци, които също са гласоподаватели и жители на града остават безмълвни наблюдатели.

При това положение явно и кметът трябва да понесе своята отговорност и да подаде оставка след всичките мега скандали, свързани с обществените поръчки, тяхното качество на изпълнение и спорна естетика.

Според мен кметицата на София, в желанието си да притъпи всяка една обществена реакция е достигнала до редовно посипване на главата с пепел.

И,въпреки че заяви, че сграда "Златен век" е законна според Дирекция държавен строителен контрол, чиято компетенция определя законността в подобни казуси, нашата любима кметица застана в подкрепа на т. нар. протестиращи граждани от Нормална държава, въпреки че едва ли те точно са нейните гласоподаватели.

Всички, които се обявиха срещу институциите и техните решения, които искат да спрат строежа на сградата, казват че политиците защитават компанията.

Не е ясно обаче как:

Дали със създадените институционални препятствия на строежа.

Дали с изявленията на Здравков и Фандъкова.

Дали с това, че им правят непрекъснато проверки от всякакви институции.

Или с нескритата подкрепа към протестираща извънпарламентарна и опозиционна партия.

До този момент държавата с нищо не е доказала, че е в състояние да защити българския бизнес.

Близко сме до времето, когато ще започнат да воюват помежду си квартални НПО-та, отстоявайки различни интереси и позиции. Защото на гражданите бе отнета възможността през последните години автентично да отстояват своите интереси.

Този феномен може да бъде явление в една страна само ако държавността е на много ниско ниво. Затова и българинът няма доверие в институциите.

На практика протестът срещу сграда "Златен век" е протест срещу управляващата партия, а българското общество е готово да превърне в жертва една безупречна компания, създала стотици работни места и жилища колкото един град.

(Публикация в kabox.eu)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Коментар на седмицата №2: "Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 54 хил. прочитания Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури ТУК.

Коментар на седмицата №3: Германските медии: Не правете VW в Турция

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 43 хил. прочитания Турски журналист предупреди, че такава стъпка ще укрепи режима на Ердоган Германските медии остро атакуват решението на концерна “Фолксваген” да построи нов завод евентуално в Турция.

България, 51-ият щат

Или как вместо Гренландия Тръмп подари на жена си страната ни Доналд Тръмп поиска да купи Гренландия от Дания, но му отказаха и той се обиди и отмени визитата си в Копенхаген. Сигурно чухте за тая история миналата седмица. Доста подигравки отнесе Тръмп, държал се бил като малко дете. Не е много смешно обаче,

Как да гледаме на миналото си

21 август. Незабравим ден. Моето степенуване: Пучът в Москва 1991-а. Инвазията в Чехословакия 1968-а. Турция затваря границата при Голямата екскурзия 1989-а. Решителни боеве на Шипка 1877-а. Събаряне на мавзолея на Георги Димитров 1999-а...  Мавзолеят. Няма как да се промени миналото. То е в недостъпно измерение, но е част от нас със спомен

Германските медии: Не правете VW в Турция

Турски журналист предупреди, че такава стъпка ще укрепи режима на Ердоган Германските медии остро атакуват решението на концерна “Фолксваген” да построи нов завод евентуално в Турция. Във вестник “Ди Цайт” известният турски журналист Джан Дюндар, който получи убежище в Германия, предупреждава, че подобна сделка ще укрепи силата на диктатора

Наздраве на шегаджиите главни редактори - баща и син, които управляват от масата във Варна!

“24 часа” пожелава “Наздраве!” на шегаджиите - баща и син главни редактори, които управляват медиите си от масата във Варна. В “24 часа” приемаме употребата на алкохол преди 20 часа като нездравословен и остарял тренд. А когато се прибавят и високите августовски температури, това може да обърка сериозно освен поредността на чашите и реалността

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Една четвърт от германците са с чужд произход

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година. Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е

Могат ли рокаджиите да управляват чалгаджиите

Като направят “умна” партия, първият въпрос е ще стигне ли 4 на сто, когато кючекчия направи партия, питат веднага с кого ще управлява Всеки втори слуша чалга, а всеки шести - рок. Добре, че не са питали колко слушат Моцарт и Вивалди... Трагедия - скубят си косите интелектуалци и естети - как да живееш нормално в това общество!? Аман!

"Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Вождът на червенокожите, версия 2.0. Или как ДАНС арестува сина ми за нерешени задачи

ДАНС влиза в училищата. Нов закон предвижда цялата информация от дневниците вече да е достояние на полицията и разведката. Аз приветствам този почин! Най-сетне ще разбера какви ги върши синковецът и наистина ли от осем месеца не са правили никакви контролни и класни. Едва изчаках законът да влезе в сила и веднага се възползвах от него.

Народната музика победи чалгата

Проучване на Център "Тренд" по поръчка на "24 часа" - След това идват чалга и поп почти поравно - Всеки трети ходи на концерти - Българските изпълнители по-харесвани от чуждите Каква музика се слуша най-много от българите? Отговора на този въпрос дава национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

Патриарх Неофит: Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес, бъде всякога пред нас

Българската патриаршия публикува на сайта си официално слово на патриарх Неофит по случай днешния празник "Успение на Пресветата Богородица. Вижте го: "ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА, Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber