Елен Карер д'Анкос: Когато през 1978 г. написах, че СССР ще рухне, казаха, че съм луда или агент на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7370919 Елен Карер д'Анкос: Когато през 1978 г. написах, че СССР ще рухне, казаха, че съм луда или агент на ЦРУ Елен Карер д'Анкос: Когато през 1978 г. написах, че СССР ще рухне, казаха, че съм луда или агент на ЦРУ www.24chasa.bg
Елен Карер д'Анкос
Елен Карер д'Анкос СНИМКА: Николай Литов

Путин е интелигентен и рационален лидер, а го изкарват глупак, който фалшифицира избори в САЩ

Елен Карер д'Анкос е първата жена пожизнен секретар на Френската академия. Нейните членове са известни като “безсмъртните” заради приноса им във френската и световна интелектуална мисъл. Г-жа Карер д'Анкос е сред най-известните френски историци и е смятана за най-голямата познавачка на Русия в страната. Има много книги, посветени на всички периоди от руската история. Съветите и експертизата ѝ са търсени от много световни лидери. У нас именитата французойка бе удостоена с титлата “доктор хонорис кауза” на СУ “Св. Климент Охридски”.

- Г-жо Карер д'Анкос, през 1978 г. предрекохте рухването на СССР в книгата си “Разпадащата се империя”. Да се напише това през онези години, е най-малкото смело. Какво ви накара да предскажете това събитие, което промени съвременния свят?

- Това беше нарастването на националното съзнание. Аз ходех често в СССР от 1970 г., дори малко по-рано, защото работех върху втората си дисертация за Централна Азия и събуждането на националното съзнание през XIX в. По времето на СССР то не съществуваше, но при пътуванията си забелязах сигнали, които ми напомняха за неща, които бях изучавала. Виждах как се надигат националните чувства и се изразяват в специфично поведение - едновременно в републиките от Централна Азия, в земите на исляма, но дори в Русия, включително в дълбоката Русия.

И когато през 1978 г. публикувах книгата си, много хора казаха, че съм луда, че си измислям. Имаше и друга интерпретация от страна на френските комунисти, които обявиха, че работя за ЦРУ, след като твърдя, че СССР е на път да се срине. Хората тълкуваха идеологически нещо, което не беше идеологическо. Затова пък имах голям успех сред студентите, сред интелектуалния елит. Това ми даде възможност да се срещна с хората, които работеха по тази тема из целия свят, но все още бяха изолирани.

- Когато разпадането на СССР стана факт, Западът адекватно ли реагира на тази историческа промяна и какви са последиците днес?

- Не, по мое мнение той реагира напълно неадекватно, защото реши, че това е сблъсък между Давид и Голиат, като Голиат са САЩ, а Давид е СССР и че логично по-силният е спечелил и Голиат е поставил Давид на колене. Но се забравяше, че насред всичко това са потъпканите народи, които са се борили да преоткрият свободата си и най-вече, че

самата Русия

сложи край на

тоталитаризма

Ще повторя нещо, което казвам винаги - през XX в. има два тоталитарни режима - нацисткия и съветския. Нацисткият продължава 12 години и бе необходима световна война, за да го свали, без нея той нямаше да падне, а Европа бе оставена в кръв и пламъци. А съветският режим продължи 70 години и бе по-могъщ от нацисткия, но избра да се унищожи сам, империята се разпусна. Така че - и Путин го казва ясно - Западът не си даде сметка за това фантастично историческо постижение. Руснаците не искаха да им се дава награда за добродетел, а да им се помогне да извървят нормално пътя, който сме следвали ние исторически и да бъдат приети в европейското семейство. Вместо това им бе посочено, че те не са първа категория европейци. Което днес поставя фундаментален проблем, защото Русия е европейска държава, но светът вече не е този от 1945 г., нито от 1990 г. Русия има избор да е в Европа или Азия, но ако ние продължим да ѝ обръщаме гръб по този начин и да я третираме като държава от втора зона, везните ще се наклонят към азиатските страни и Европа ще се раздели с част от самата себе си. А Русия е мостът между една Европа, която вече не е център на международния живот - с това е свършено завинаги, и Азия, където се случва всичко.

- Повечето страни в ЕС, които са и членки на НАТО, виждат в Русия заплаха за сигурността си, смятат я за агресивна. Тя наистина ли е толкова опасна, или по-скоро има тенденция да бъде демонизирана?

- Това е нормална държава, но просто забравяме, че върху нея тежат повече от 7 десетилетия комунизъм, които са форматирали съзнанието. А трябва да признаем, че руснаците са смели хора - от днес за утре им казаха - пенсиите ви не струват нищо, държавата вече няма да се занимава с вас. Те внезапно се озоваха в ситуация, в която трябваше да разчитат само на себе си. Защо? Казаха им, че е в името на демокрацията. После им казаха, че е в името на пазарната икономика, с която те не се справиха добре, защото не бяха съветвани добре.

В същото време САЩ не искаха Русия да влезе в международната общност на пълна скорост, така да се каже. Те смятаха, че са победители в студената война, макар да не я бяха спечелили морално, и че загубилите никога не трябва да заемат мястото си. Ако се сблъскате помежду си, това е война, ако се сблъскате на територията на трета страна, неприятностите остават за тази трета страна. И САЩ прецениха, че е добре сблъсъкът да се пренесе на европейски терен. Европа не е лоша. Но тя остана безразлична към една страна, която се стремеше към нея. Това свърши. Сегашната ситуация не може да бъде наречена студена война, но е безразличие, сред което се разиграва исторически фундаментален въпрос. И както вече казах, това е дали Русия ще остане европейска държава, или ще намери мястото си в Азия.

- Вие познавате лично Горбачов и Елцин. А срещали ли сте се с Путин?

- Когато през 2000 г. той пое властта, чрез френския посланик в Москва поиска да се срещне с мен. После сме се виждали много пъти по различни поводи, но

тогава прекарах

два часа насаме

с него

в един малък салон до кабинета му. Той не искаше да присъстват други хора и тъй като говоря руски, нямаше нужда дори от преводач. Само в ъгъла стоеше един млад човек, който не се представи, но 10 г. по-късно стана президент на Русия и се казваше Дмитрий Медведев. Путин ми каза, че е чел книгите ми и би искал да разбере как виждам бъдещето на Русия. Разговорът течеше изключително леко, говорихме много свободно и искрено.

- Как бихте го описали? Какъв лидер е той?

- Противно на начина, по който го представят - като глупак, който съзнателно фалшифицира американските избори, той е интелигентен човек, който има много дълбоки исторически познания,

има чувство за

историята и е

голям патриот

Като казах това в едно телевизионно предаване във Франция, всички скочиха - обаче патриот е този, който си обича родината. Това не значи шовинист, не е да си срещу другите, а да защитаваш собствената си родина. Той е рационален, сигурно има чувството, че на практика е най-възрастният лидер в Европа, което му дава самочувствие за неговия статут и опит. Знае какво трябва да се направи и има естествен авторитет въпреки дефектите на характера си, но кой държавен глава ги няма?

- Премиерът Медведев бе скоро в България, но Путин не е идвал от 2010 г. Смятате ли, че това е признак на охлаждане?

- Трудно ми е да отговоря, защото не познавам добре сегашните отношения между Русия и България. Мисля, че в момента Путин е ограничил много международните си контакти, защото основният му проблем и главният му приоритет е да уреди връзките със САЩ.

- И все пак според вас руснаците опитват ли да се месят в българската политика и как?

- По време на съветския режим България беше нещо като 16-а съветска република. Но

Путин се научи,

че днес България

е независима

държава,

член на ЕС и НАТО, че пази дистанция. Няма смисъл българите да бъдат плашени, страната вече не е нито сателит, нито може да бъде превърната в сателит. Така че той я третира като останалите чуждестранни държави. Но фамилиарността от едно време не съществува.

- Казахте, че не вярвате в руската намеса в американските избори...

- Не съм казала това. Казвам само, че този модел не е измислен от руснаците. САЩ го правят систематично и навсякъде.

- А финансира ли Русия националистически и популистки движения в Европа, за да отслаби, разедини и дори да разруши ЕС?

- Тя няма никакво намерение да руши Европа. Европа не е приятелски настроена, санкциите са нещо отвратително. Но Москва е наясно, че ЕС може би не е точно щит, но е неутрален терен между нея и една суперсила като САЩ. Русия вече е насочила поглед към новото равновесие в света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Венелина Гочева

Гочева: Омразата ще ни попречи да видим, че всички сме уморени и искаме подреден живот

Маравиля два пъти е получавала "Икар".

Лилия Маравиля: Да си актьор е разкошно, но много завиждам на музикантите

Сара Сердаш, европейски депутат от групата на С&Д

Сара Сердаш: Нова пандемия е не само възможна, но и сериозна и реална заплаха

Проф. Каракостов: При COVID откриват в мозъка 100 пъти повече вируси от белия дроб

Проф. Каракостов: При COVID откриват в мозъка 100 пъти повече вируси от белия дроб

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: За първи път в първия ден на парламента президент обявява, че е готов със служебно правителство

Връзката с баща й е много силна

Дъщерята на Милен Цветков - Калина: Татко беше посветен на мен и Боян

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber