Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7362845 Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ www.24chasa.bg

Не е невъзможно като президент на ПЕС Станишев да успее да събере нужните гласове, за да преподреди партийната листа

Традиционен стил на премиера Борисов е да успява с резки ходове да тушира напрежението - оставките на Цачева и Колева са на бюрото му

Управляващата ГЕРБ продължава да е с преднина от няколко процента пред БСП

Скандалите дистанцират хората от политическия живот - очаквам по-ниска избирателна активност на евровота

Нинова рискува част от структурите, доминирани от вътрешната опозиция, да не се мобилизират на евровота

ГЕРБ е вкоренена вече 12 години в местната власт – това е както политически актив, така и пасив

Нови играчи без никакво съмнение ще присъстват на следващите парламентарни избори и те ще разровят политическия терен

- Кои от политическите сюжети два месеца преди евровота може да окажат влияние върху резултатите от него, г-н Ганев? Имам предвид опитите за промяна на Изборния кодекс (отмяната на преференциите и на забраната на социологията в изборния ден), избора на нова избирателна комисия, сагата с опрощаването на данъците на мюфтийството, новия механизъм за изчисляването на пенсиите, излизането на БСП от парламента, случаите с апартаментите, оставката на Цачева и Колева...

- Освен тези скандали аз мога да изброя още десетки само от последната една година. Въпреки това данните както на “Тренд”, така и на други колеги регистрират, че разликата между ГЕРБ и БСП продължава да стои с преднина от няколко процента за основната управляваща партия.

Традиционно темите със социален характер са тези, които имат най-голям потенциал да доведат до ерозия в доверието към управляващите. Това отчетохме и ние от “Тренд” през есента на миналата година. През септември, октомври и ноември заради увеличението на някои данъци, високите цени на горивата, повишаването на цените на комуналните услуги, ГЕРБ падна до нива на подкрепа, които са изключително близки до тези на БСП.

Колкото до последния скандал около апартаментите, ми е много трудно да преценя какъв би могъл да бъде размерът на имиджовата щета. Традиционният стил на Борисов е да успява с резки ходове да тушира напрежението, колкото може – наблюдаваме го и тук с оставката на Цачева и Колева.

Случаят с Цветанов обаче е по-сложен, защото става дума за втория човек в ГЕРБ. Нещо повече –

Цветанов е този,

който “държи”

партията

с нейните организационни структури, а действия спрямо него в навечерието на европейски избори и предстоящ местен вот през есента могат да отворят потенциални рискове.

- Очаквате ли по-висока избирателна активност след скандалите, които изброих?

- Напротив. Очаквам дори по-ниска избирателна активност след всичко това. Скандалите дистанцират хората от политическия живот. Просто се маха с ръка с думите “всички са маскари”. В такива моменти най-често печелят нови формации, които се обявяват срещу цялото политическо статукво, но по всичко личи, че на тези избори такъв играч няма да се появи. Обикновено тези нови политически проекти могат да мотивират някаква част от гласоподавателите да упражнят правото си на глас. А на практика изборът на гражданите през май ще бъде ограничен до същите партии, които се явиха и на последните парламентарни избори през 2017 г.

- Имаше напрежение около опциите за водачите на листата на БСП за евровота. Елена Йончева като избор печелившо решение ли е за БСП?

- Проблемът за БСП е, че партията е силно разделена. Резултатите от пленума показаха това съвършено ясно – малко над половината гласуваха за кандидата на ръководството в лицето на Елена Йончева, а 45% от всички членове на Националния съвет - за кандидата на опозицията в лицето на Станишев.

Очевидно

Нинова не е готова

за компромис

с вътрешнопартийната опозиция и с присъствието на Станишев в листата. Достатъчно красноречиво беше изказването ѝ, че “не е задължително Станишев да е евродепутат”. Подобно поведение на председателя на социалистите рискува част от структурите, които са под влиянието на вътрешнопартийни опозиционери, просто да не се мобилизират на предстоящите избори.

Присъствието на Станишев пък от своя страна може да превърне вътрешното напрежение в БСП от проблем сега в полза за левицата на самите избори. Вътрешнопартийната опозиция със сигурност ще иска да нанесе удар върху Нинова, като агитира преференциално за Станишев, което от своя страна ще вдигне резултата на листата на БСП като цяло. Съвсем не е невъзможно президентът на ПЕС да успее да събере необходимите гласове, за да преподреди партийната листа. Вижте как изглеждат числата – ако червените вземат, съвсем хипотетично, около 500 хиляди гласа, то само 25 хиляди (или 5% от всички подадени за листата), ако са с отбелязана преференция за Станишев, това ще го измъкне по-напред като място.

- Какъв дивидент би донесла на ГЕРБ коалиция със СДС на евровота, както се очертава?

- Имаме класическа win-win ситуация – полза както за ГЕРБ, така и за СДС. От една страна,

ГЕРБ показва себе си като

обединителя вдясно,

отнемайки възможността “Демократична България” да си закачат тази значка на ревера. Нещо повече – съюзът между ДСБ, “Да, България” и Зелените не се нуждае от твърде много, за да прескочи бариерата. А със СДС в техните редици шансът им се увеличаваше. Сега предизвикателството за “Демократична България” да прескочи високата бариера от 5,88% за представителство в Европейския парламент изглежда голямо. За СДС ползите са очевидни – в коалицията “Демократична България” техният кандидат щеше да бъде на четвърто или в най-добрия случай на трето място в листата и съответно без никакви шансове да попадне в състава на следващия Европейски парламент, докато ГЕРБ им предложи 2 места в листата си на избираеми позиции.

- Споделяте ли прогнозата на ваш колега, че на местните избори наесен ГЕРБ ще е много мощна?

- Рано е все още да се говори за местните избори, особено предвид факта, че преди тях предстоят европейски такива. Резултатите от изборите винаги създават нова политическа ситуация.

Ако ГЕРБ успее да удържи

победа на 26 май, това

ще даде тласък

и кредит на доверие

поне за няколко месеца на управляващата партия, което ще ги постави в силна ситуация в кампанията за местните избори.

Другият сценарий - победа на БСП, би засилил натиска върху управлението и неминуемо ГЕРБ ще излезе в много по-слаба позиция на местния вот.

Но ако трябва все пак да разсъждаваме за местните избори през есента, може да очертаем и от днес някои тенденции, които няма как да се променят съществено. ГЕРБ е вкоренена вече 12 години в местната власт – това е както политически актив, така и пасив. Партията има жизнени организационни структури в цялата страна. Част от кметовете им имат репутация на добри управленци. Нямам съмнение, че ще удържат победа в повечето градове, в които имат и сега кметове. Това неминуемо ще бъде интерпретирано като победа. Дотук обаче с добрите новини за ГЕРБ.

Предизвикателствата са сериозни.

Рискът идва най-вече

при балотажите,

за да не се окажат кандидатите на ГЕРБ в кръгова отбрана и ситуация “всички срещу ГЕРБ”, защото тогава може и да сме свидетели на изненади.

- Очертават ли се нови политически играчи на терена?

- Потенциал за нови играчи безспорно има. Умората от статуквото е налице. В подобна ситуация винаги се намират политически предприемачи, които излизат с проста, но ефективна оферта към избирателя – гласувайте за мен, за да разкараме сегашната политическа класа.

Но освен посланието от особено значение е и кой го казва това. Дали следващият политически проект срещу статуквото ще реализира изборен резултат с мащаба на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, или с този на Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки. Или нещо по средата.

Друг съществен фактор е кога ще се появи на сцената. По всичко личи, че няма да е на предстоящите избори за Европейски парламент. На местните също няма да е лесно да създадеш толкова структури по места и да се бориш с установени местни мрежи.

Но на следващите парламентарни, без значение дали са редовни, или предсрочни, не трябва да имаме никакво съмнение, че ще присъстват нови играчи и малко или много ще разровят политическия терен.

CV

Димитър Ганев е роден във Варна през 1986 г. Завършва френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Големи чужди разузнавания нямат проблем да получат наши лични данни

Хакерите на НАП - или анархисти на ХХI в., или гонят меркантилна цел - Хакнаха НАП, последва опит, но безуспешeн, да хакнат Комисията за защита на личните данни. Онзиден пък научихме, че измамници се възползват от ситуацията и се опитват да крадат пароли от банки чрез имейли. На какво да отдадем хакерската активност в горещото лято, г-н Безлов

Гадателката на Берлускони: Ще има голяма икономическа криза и след 10 г. българите ще се върнат в родината

Европейският съюз ще се промени, чакат ни проблеми с еврото и успехи във футбола, прогнозира гадателката на Берлускони  - Теодора Стефанова - Според вашата прогноза българите от чужбина ще се завърнат обратно в България след 10 години... - Да, убедена съм, че ще се случи това. Една голяма маса българи, дори такива от смесени бракове,

Проф. Емил Ботев: Активна е сеизмичната зона в Гърция и Западна Турция, ние сме в период на затишие

-  Очакваме трус от Вранча, дано не е с магнитуд над 7,5, защото ще разлюлее сериозно северните ни райони - Ние сме си “отметнали” катастрофите по статистика в началото на миналия век - Проф. Ботев, да се плашим ли от труса с магнитуд 6 в Измир? Преди това в четвъртък там люля и 4,8, предните дни земетресения се усетиха в Гърция, а и в София.

Манолова: Кафявите лъжи срещу мен няма да ме спрат, а само ще ме амбицират, реша ли да се кандидатирам

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Освен кандидата на “Спаси София” не съм чула някой друг да се е заявил. Кое  налага аз да го правя? Не аз се бавя, а някой много бърза. Не вярвайте на “източници до мен, които били наясно с моите планове” - съвсем не са Става все по-трудно, дори невъзможно да защитавам гражданите,

Д-р Стефан Панайотов: Синдромът на заучената безпомощност - когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър - постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими, казва лекарят - Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там? - Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър.

Екатерина Захариева: Съседите ни осъзнаха, че с антибългарска политика не се печелят избори

Предвиждаме законови промени, които ще спестят на хората пари за посреднически услуги, казва външният министър - Г-жо министър, наскоро българската дипломация празнува своята 140-ата годишнина. С какво смятате, че вашият мандат като министър на външните работи ще бъде запомнен в историята? - Едва ли някой човек би посмял да си постави оценка от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber