Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7362845 Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ Димитър Ганев: Действия срещу Цветанов преди евровота и местните избори наесен носят риск за ГЕРБ www.24chasa.bg

Не е невъзможно като президент на ПЕС Станишев да успее да събере нужните гласове, за да преподреди партийната листа

Традиционен стил на премиера Борисов е да успява с резки ходове да тушира напрежението - оставките на Цачева и Колева са на бюрото му

Управляващата ГЕРБ продължава да е с преднина от няколко процента пред БСП

Скандалите дистанцират хората от политическия живот - очаквам по-ниска избирателна активност на евровота

Нинова рискува част от структурите, доминирани от вътрешната опозиция, да не се мобилизират на евровота

ГЕРБ е вкоренена вече 12 години в местната власт – това е както политически актив, така и пасив

Нови играчи без никакво съмнение ще присъстват на следващите парламентарни избори и те ще разровят политическия терен

- Кои от политическите сюжети два месеца преди евровота може да окажат влияние върху резултатите от него, г-н Ганев? Имам предвид опитите за промяна на Изборния кодекс (отмяната на преференциите и на забраната на социологията в изборния ден), избора на нова избирателна комисия, сагата с опрощаването на данъците на мюфтийството, новия механизъм за изчисляването на пенсиите, излизането на БСП от парламента, случаите с апартаментите, оставката на Цачева и Колева...

- Освен тези скандали аз мога да изброя още десетки само от последната една година. Въпреки това данните както на “Тренд”, така и на други колеги регистрират, че разликата между ГЕРБ и БСП продължава да стои с преднина от няколко процента за основната управляваща партия.

Традиционно темите със социален характер са тези, които имат най-голям потенциал да доведат до ерозия в доверието към управляващите. Това отчетохме и ние от “Тренд” през есента на миналата година. През септември, октомври и ноември заради увеличението на някои данъци, високите цени на горивата, повишаването на цените на комуналните услуги, ГЕРБ падна до нива на подкрепа, които са изключително близки до тези на БСП.

Колкото до последния скандал около апартаментите, ми е много трудно да преценя какъв би могъл да бъде размерът на имиджовата щета. Традиционният стил на Борисов е да успява с резки ходове да тушира напрежението, колкото може – наблюдаваме го и тук с оставката на Цачева и Колева.

Случаят с Цветанов обаче е по-сложен, защото става дума за втория човек в ГЕРБ. Нещо повече –

Цветанов е този,

който “държи”

партията

с нейните организационни структури, а действия спрямо него в навечерието на европейски избори и предстоящ местен вот през есента могат да отворят потенциални рискове.

- Очаквате ли по-висока избирателна активност след скандалите, които изброих?

- Напротив. Очаквам дори по-ниска избирателна активност след всичко това. Скандалите дистанцират хората от политическия живот. Просто се маха с ръка с думите “всички са маскари”. В такива моменти най-често печелят нови формации, които се обявяват срещу цялото политическо статукво, но по всичко личи, че на тези избори такъв играч няма да се появи. Обикновено тези нови политически проекти могат да мотивират някаква част от гласоподавателите да упражнят правото си на глас. А на практика изборът на гражданите през май ще бъде ограничен до същите партии, които се явиха и на последните парламентарни избори през 2017 г.

- Имаше напрежение около опциите за водачите на листата на БСП за евровота. Елена Йончева като избор печелившо решение ли е за БСП?

- Проблемът за БСП е, че партията е силно разделена. Резултатите от пленума показаха това съвършено ясно – малко над половината гласуваха за кандидата на ръководството в лицето на Елена Йончева, а 45% от всички членове на Националния съвет - за кандидата на опозицията в лицето на Станишев.

Очевидно

Нинова не е готова

за компромис

с вътрешнопартийната опозиция и с присъствието на Станишев в листата. Достатъчно красноречиво беше изказването ѝ, че “не е задължително Станишев да е евродепутат”. Подобно поведение на председателя на социалистите рискува част от структурите, които са под влиянието на вътрешнопартийни опозиционери, просто да не се мобилизират на предстоящите избори.

Присъствието на Станишев пък от своя страна може да превърне вътрешното напрежение в БСП от проблем сега в полза за левицата на самите избори. Вътрешнопартийната опозиция със сигурност ще иска да нанесе удар върху Нинова, като агитира преференциално за Станишев, което от своя страна ще вдигне резултата на листата на БСП като цяло. Съвсем не е невъзможно президентът на ПЕС да успее да събере необходимите гласове, за да преподреди партийната листа. Вижте как изглеждат числата – ако червените вземат, съвсем хипотетично, около 500 хиляди гласа, то само 25 хиляди (или 5% от всички подадени за листата), ако са с отбелязана преференция за Станишев, това ще го измъкне по-напред като място.

- Какъв дивидент би донесла на ГЕРБ коалиция със СДС на евровота, както се очертава?

- Имаме класическа win-win ситуация – полза както за ГЕРБ, така и за СДС. От една страна,

ГЕРБ показва себе си като

обединителя вдясно,

отнемайки възможността “Демократична България” да си закачат тази значка на ревера. Нещо повече – съюзът между ДСБ, “Да, България” и Зелените не се нуждае от твърде много, за да прескочи бариерата. А със СДС в техните редици шансът им се увеличаваше. Сега предизвикателството за “Демократична България” да прескочи високата бариера от 5,88% за представителство в Европейския парламент изглежда голямо. За СДС ползите са очевидни – в коалицията “Демократична България” техният кандидат щеше да бъде на четвърто или в най-добрия случай на трето място в листата и съответно без никакви шансове да попадне в състава на следващия Европейски парламент, докато ГЕРБ им предложи 2 места в листата си на избираеми позиции.

- Споделяте ли прогнозата на ваш колега, че на местните избори наесен ГЕРБ ще е много мощна?

- Рано е все още да се говори за местните избори, особено предвид факта, че преди тях предстоят европейски такива. Резултатите от изборите винаги създават нова политическа ситуация.

Ако ГЕРБ успее да удържи

победа на 26 май, това

ще даде тласък

и кредит на доверие

поне за няколко месеца на управляващата партия, което ще ги постави в силна ситуация в кампанията за местните избори.

Другият сценарий - победа на БСП, би засилил натиска върху управлението и неминуемо ГЕРБ ще излезе в много по-слаба позиция на местния вот.

Но ако трябва все пак да разсъждаваме за местните избори през есента, може да очертаем и от днес някои тенденции, които няма как да се променят съществено. ГЕРБ е вкоренена вече 12 години в местната власт – това е както политически актив, така и пасив. Партията има жизнени организационни структури в цялата страна. Част от кметовете им имат репутация на добри управленци. Нямам съмнение, че ще удържат победа в повечето градове, в които имат и сега кметове. Това неминуемо ще бъде интерпретирано като победа. Дотук обаче с добрите новини за ГЕРБ.

Предизвикателствата са сериозни.

Рискът идва най-вече

при балотажите,

за да не се окажат кандидатите на ГЕРБ в кръгова отбрана и ситуация “всички срещу ГЕРБ”, защото тогава може и да сме свидетели на изненади.

- Очертават ли се нови политически играчи на терена?

- Потенциал за нови играчи безспорно има. Умората от статуквото е налице. В подобна ситуация винаги се намират политически предприемачи, които излизат с проста, но ефективна оферта към избирателя – гласувайте за мен, за да разкараме сегашната политическа класа.

Но освен посланието от особено значение е и кой го казва това. Дали следващият политически проект срещу статуквото ще реализира изборен резултат с мащаба на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, или с този на Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки. Или нещо по средата.

Друг съществен фактор е кога ще се появи на сцената. По всичко личи, че няма да е на предстоящите избори за Европейски парламент. На местните също няма да е лесно да създадеш толкова структури по места и да се бориш с установени местни мрежи.

Но на следващите парламентарни, без значение дали са редовни, или предсрочни, не трябва да имаме никакво съмнение, че ще присъстват нови играчи и малко или много ще разровят политическия терен.

CV

Димитър Ганев е роден във Варна през 1986 г. Завършва френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците

Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония беше стратегическа грешка, а споразумението на Сърбия с Евразийския съюз ще се отрази зле на преговорите с ЕС, казва външният министър на Словакия - Г-н министър, доколкото знам, сте започнали дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София

Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Доц. Стойчо Стойчев: Отпадането на мониторинга е признание за международния облик на България

Правителството направи каквото зависеше от него. Топката сега е в полето на съдебната власт, казва политологът - Успех или закономерност е отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България, доц. Стойчев? - Отговорът е и да, и не. Да, защото това е признание за международния облик на България,

Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец" - Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”? - Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме,

Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber