Черният петък на г-н Цветан Цветанов бил във вторник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7360644 Черният петък на г-н Цветан Цветанов бил във вторник Черният петък на г-н Цветан Цветанов бил във вторник www.24chasa.bg
Кирил Апостолов

(Това е заглавието, което ми хрумва веднага след първия прочит на една-две от водещите новини, свързани с жилището на известния политик)

Публикациите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, извършваща героични анализи на това, как български влиятелни политици са закупили своите жилища, в ситуацията на предизборна кампания се превръща в толкова желана новина, че тя обикаля повечето от водещите медии в страната.

Преминавайки през цяла поредица от съмнения, сметки и съпоставки, авторите достигат до изводи, които както винаги в България не просто поставят въпроси, а достигат до осъдителни заключения.

По всичко личи, че това е една плъзнала се по повърхността на предизборните кампании атака към управляващата партия.

От години повечето български журналисти се превърнаха в хора, лишени от задълбочено аналитично мислене, готови да повтарят без особени усилия и напрежение всичко, което счетат, че ще доведе до повече трафик и зрителски интерес.

Не случайно социалните мрежи се превърнаха в техен основен вдъхновител.

Днес е възможно почти всяка добре позиционирана чрез споделяния в интернет публикация, независимо от нейното съдържание и истинност да се превърне в новина, отразявана с особено вълнение дори от национални медии.

Пресен пример са щетите, които нанесе разпространяването като топ новина на твърдение, че убийството на журналистката Виктория Маринова е свързано с професионалната и дейност.

От дистанцията на времето може да се каже, че първоизточникът и хората, които разпространяваха тази новина са го правили с явното съзнание и умисъл да атакуват управляващата партия, независимо от всички възможни последствия за страната, поставяйки под съмнение свободата на печата като елементарно гражданско и фундаментално право на всяко демократично общество.

Нарочно се опитвам да намеря най-силния пример, за да дефинирам този отдавна превърнал се в практика подход.

По този начин обществото ни е непрестанно заливано от псевдо новини и скандали, които ни задушават, забравяме ги бързо и така бавно, но сигурно притъпяват сетивата ни и способността ни да мислим.

Не случайно наскоро г-жа Мария Габриел – еврокомисар по икономика и цифрово общество изнесе данни, че 75% от младите хора не разпознават фалшивите новини.

Но на мен ми се иска все пак да се върна върху темата за имотите и да подхвърля някои идеи върху които може би е добре да се помисли.

Накратко: един от най-влиятелните политици в България г-н Цветан Цветанов се превръща в обвиняем предвид заключенията, направени от гражданската организация „Антикорупционен фонд“, в това, че е закупил жилище с гараж на ниска според тях цена на една от най-авторитетните строителни фирми в България "Артекс Инженеринг", чието качество и прилагане на всички иновативни подходи в строителството са приоритет.

И така:

На 12.06.2018 г. (вторник) г-н Цветанов е закупил невероятно жилище в сграда "Летера", наградена с приза Сграда на годината за 2017 г.

За да може да придобие желаното жилище, той заменя два свои луксозни апартамента с гаражи и доплаща още 100 000 лв.

Няма да изпадам в безкрайни безсмислени изчисления в това какви били цените на квадратен метър, какви са били тогава и какви са днес.

Защото, когато има две страни в сделка, която е свързана с подобни финансови параметри не може да се обобщава с повърхностна калкулация.

Апартаментите, които г-н Цветанов е включил в част от сделката са в същия квартал и са луксозно обзаведени, срещу които получава мечтаното ново жилище на шпакловка и замазка, но в сграда "Летера" – една уникална за нашата столица сграда.

Впрочем повечето сгради на компанията "Артекс Инженеринг" са награждавани и компанията е една от най-уважаваните в бранша.

Самият факт на замяна показва, че Цветанов е изпитвал затруднения в търсенето на начин за придобиване на жилище от "Артекс".

Със сигурност и много други известни и финансово стабилни хора в България, чиято професия и партийна принадлежност е различна, притежават жилища на "Артекс" - като например Бербатов и дори Лили Иванова. Не бива да забравяме, че "Артекс" са построили жилища, равняващи се на един малък град в София за повече от четвърт век.

Предполагам, че покупко-продажбата на толкова скъпи имоти винаги е съпроводена с преговори в търсене на начин за завършването им.

"Артекс" е компания, която не допуска външни брокери.

Изпълнителният директор на "Артекс Инженеринг" арх. Весела Мирянова, която и ръководи отдела за маркетинг и продажби, притежава голям опит в продажбите и благодарение на нея компанията бележи непрекъснат възход. Според нея цената на жилищата би могла да бъде и по лична преценка, още повече, че доколкото разбрах сделката не е между компанията "Артекс Инженеринг" АД и г-н Цветанов, а е между Цветанов и семейство Мирянови (чрез тяхна семейна фирма, с равно участие на двамата), тъй като този апартамент е бил тяхна собственост. Което обезсмисля всичките калкулации и разсъждения по отношение на цената. Цената е такава, каквато е договорена между двете страни, вследствие на преговори и това е нормален процес, валиден за целия демократичен свят.

Впрочем разследващите от „Антикорупционен фонд“ решават да се обаждат като мними клиенти в компанията, в стремежа си да получат цени и преференциални условия веднага. Предполагам, че цената е обект на коментар, при условие че има сериозно намерение и потенциал да се извърши сделка, още повече, че става въпрос за недвижим имот.

Хрумват ми в момента поне няколко причини, поради които едно жилище би могло да бъде закупено на различни цени, без да съм специалист в тази област, да анализирам корупционни практики или конспиративни теории.

Компаниите, които са със затворен цикъл: проектиране – инвестиция – строителство – продажба, каквато е "Артекс", предполагам са в състояние да продадат имот и на по-ниска цена, когато проектът е на зелено, за да стимулират условията за финансиране при отпускането на кредити.

След акт 16 всички знаем, че цената достига своя пик.

А след период, в който останат непродадени жилища е възможно подходът на ценообразуване да е твърде гъвкав, за да не се забавят темповете на продажба.

Един популярен маркетингов подход в търговията също така е обявените цени да са с достатъчно висок марж, за да може да има по-голяма гъвкавост по време на сделка.

Маркетингов подход за продажба може да бъде и ако: доведеш друг клиент или пък ако вече си закупил, да получиш значителна отстъпка за втори, трети и т.н.

Не случайно се опитвам безкрайно да опростя изложеното по-горе, за да стимулирам въображението ви. За един търговец е важно да продава по-бързо продукта си.

От друга страна предварително заявените високи цени филтрират и формират целевата група, към която се обръща компанията.

Интересното е, че след първата коментирана продажба на апартамент на политик като Цветан Цветанов, започнаха да се появяват и други имена като Цецка Цачева, Вежди Рашидов, зам. министърът на спорта и т.н., може би ще се появят и още, защото това е явно темата на деня.

Между другото г-н Рашидов се оказва, че има и още жилища, построени от "Артекс", със сигурност е доволен.

Няма да е толкова трудно да се намерят клиенти на "Артекс", които също са получили значителни отстъпки при закупуването на своето жилище по различни причини. Но това не би било интересно, те няма да имат достатъчна известност, за да бъдат подходящ пример.

Аз бих направил за себе си следния извод: с красивата си и функционална архитектура, високото качество на строителство и доказан имидж АРТЕКС продават жилищата си на всички известни българи – от политическия и бизнес-елита на България и в това няма нищо осъдително. С годините компанията е изградила изключително доверие в своите клиенти и не само е преминала през голямата криза в строителството, но и през целия период на развитие бележи ръст, вследствие на безкомпромисно качество и стандарти, които следва.

Жалкото е, че политическите престрелки между партиите са достигнали ниво, което се върти между суджуци, роднини, имотите на Йончева, апартамента на Цветанов и какво ли още не, мотивиращо голяма част от българските граждани въобще да не гласуват…

Според мен, желанието на организацията „Антикорупционен фонд“ да сезира прокуратурата чрез свое разследване „Как политици придобиват евтини имоти“ може би цели не разкриването на някаква истина, а нанасянето на щета върху политически опонент. С голямо уважение съм към всичко, което прави организацията „Антикорупционен фонд“ и намирам за важно тяхната дейност да не спира. Но ако някой има за цел чрез свое разследване да сезира прокуратурата трябва да бъде умерен при разпространение на информация като новина по всички възможни информационни канали, в които присъстват осъдителни внушения. По този начин могат да бъдат нанесени непоправими щети върху имиджа на компанията, чието име се споменава. В последните 24 часа се появиха толкова много глупости и откровени лъжи в социалните мрежи като рефлекс от едно съмнение за нарушение и разследване, което тепърва започва. И да не говорим, че една дясна организация, зад която бих застанал с всичките си убеждения, в този момент направи най-голямата политическа услуга на Българската социалистическа партия в предстоящите избори.

С уважение към всеки, достигнал до последния ред:

Кирил Апостолов

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Питат ли ме дей зората - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Въшката на челото

Учете смисъла на българските думи, защото да не владееш родния си език, освен позорно е и опасно Винаги съм смятал, че да изпъстряш речта си с банални английски думички, е като въшка на челото. Колкото и умни неща да казваш, ако пускаш лафове като “малко съпорт от моите приятели” или “има пойнт в този ивент”,

Коментар на седмицата №3: Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна, парлива, има политическа натовареност и много често политиците я

Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива НАХИДЕ ДЕНИЗ спец. кор. на БТА в Истанбул, специално за “24 часа” “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна,

Красен Станчев: България има забележителни успехи в опазването на природата

Покрай възхитата от едно изследване, което показвало, че 1 трлн новозасадени дървета щели да "спасят" Земята, не е лошо да се знаят две неща: 1. Една голяма звезда в центъра на Слънчевата система има не съвсем забелязана роля в температурите тук; 2. В ЕС- сравнителен план България е единствената страна със съществено разраснал се горски фонд -

Трите предимства на госпожа Урсула фон дер Лайен

След дълги кандърми европейските лидери най-сетне се споразумяха и избраха новия лидер на ЕС. Това е германката Урсула фон дер Лайен. Тя е известна с три неща. Първо, името й е по-лесно от това на Анегрет Крамп-Каренбауер. Второ, има седем деца. И трето, досега беше военен министър. Самите германци нямат нищо против да аутсорснат Урсула в Брюксел.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Радост и братско в Христа общение в Киев

Ние, представителите на поместните православни църкви, бяхме осрещнати много сърдечно, по братски Православните християни в Украйна посрещат митрополит Гавриил. По молба на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия синод на БПЦ бях с

Виновни са не кучетата, а стопаните им - идиоти

Животинската агресия няма да бъде озаптена с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града Кучемразците са хора, които не обичат дори себеподобните си. Те си изкарват комплексите върху нещастните животинки, тъй като иначе са страхливи и срещу човек не могат да се изправят. Но по-големи комплексари са онези идиоти,

Ако спазвате законите, изядени няма да има

Кучелюбите са креслива общност, която смята всяко ограничение за нарушение на гражданските им права Пиша за кучешкия проблем от над 20 години. Толкова отдавна, че по онова време нямаше фейсбук. Като написах първата си статия и на другия ден отидох на работа, телефонът звънеше неистово. Вдигнах, а отсреща един глас попита: “Ей, боклук,

Не, искането за истината за комунизма в учебниците не е цензура

Как те да създават общност,ако в различни училища иградове се учат 5 различни,често противоречащи сиистината за историята? През изтеклата седмица тече много разгорещена размяна на мнения за начина, по който комунизмът трябва да бъде представен в учебниците по история.Чуха се остри и аргументирани упреци към някои от предлаганите учебници.

Корейската шоу дипломация на Тръмп не е подходяща за Иран

На 30 юни американският президент два пъти влезе в историята. Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи на севернокорейска земя (първият бивш президент стана Джими Картър, който посети Северна Корея през 1993 г.). Той направи това в рамките на среща с Ким Чен Ун - двамата лидери се срещнаха на границата между КНДР и Южна

Проф. Джеймс Е. Молитерно: Съдебната независимост не е щит, който да пази съдиите

Без наличието на механизъм за отговорност на съдиите и прокурорите, съдебната независимост може да бъде използвана за създаване на предпоставки за корупция в тези среди, вредейки на държавата и на гражданите, казва преподавателят по правна етика на Washington & Lee University School of Law Нивото на независимост,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber