Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7346667 Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Британските депутати се изказаха против това страната да напусне Европейския съюз без сделка с Брюксел. По време на гласуването в сряда Камарата на общините (долната камара на британския парламент) подкрепи съответното предложение на правителството. За него гласуваха 321 народни избраници, против - 278.

Този резултат обаче изобщо не отразява нажежените страсти в Камарата на общините. Ситуацията е парадоксална с това, че с вота си депутатите нанесоха ново поражение на премиера Тереза Мей, изправяйки страната на ръба на пълномащабна конституционна криза. Защото преди старта на процедурата Мей нареди на партията си да отхвърли предложението, внесено от нея самата, но не успя да постигне това.

Още в четвъртък членовете на Камарата на общините ще се съберат отново в Уестминстърския дворец на брега на Темза, за да решат дали да удължат преговорите с Брюксел, които трябва да приключат на 29 март. От една страна, тук няма кой знае каква интрига: депутатите изглежда ще се обявят за отсрочване на преговорите, които все още са в задънена улица 16 дни преди официалния "развод" с ЕС.

От друга страна, предстоящото гласуване се очертава по-слабо предсказуемо заради ултиматума, даден в сряда от Тереза Мей. Тя постави на депутатите условие: Брекзит може да се отложи, но отсрочката ще е чисто техническа и ще стане възможна, само ако Камарата на общините приеме нейния проект за споразумение с ЕС. Онзи същия, решително отхвърлен вече два пъти от британските законодатели.

Действията на всеки участник в тази драма поотделно изглеждат логични, но като цяло картината има толкова хаотичен, заплетен и абсурден вид, че не е съвсем ясно вече с какво точно се занимават британските политици. Дали акцентират върху търсенето на възможно най-добри за страната условия за Брекзит или просто развъртат спиралата на противопоставянето между законодателната и изпълнителната власт и уреждат вътрешнопартийни сметки изцяло в личен интерес?

Дяволът е в подробностите

-------------------------------------

Целият казус около гласуването в сряда се изчерпваше с това, че Мей съвсем не бе предложила вариантът с "твърд" Брекзит да се изключи завинаги. В текста на предложението, внесено от кабинета й, се посочваше само датата 29 март. После се уточняваше, че "излизането от Евросъюза без сделка остава вариант по подразбиране според законите на Великобритания и на ЕС, освен ако Камарата на общините и ЕС ратифицират споразумението".

Малко преди вота обаче на парламента бе предложена поправка от консерваторката Каролайн Спелман, наподобяваща правителствения проект. С едно уточнение само: изключваше се излизане без сделка не само на 29 март, но без никакви изключения, сиреч независимо колко ще траят преговорите.

Предложението бе одобрено, и то с превес само от четири гласа. Приемането на поправката Спелман обърка всички карти на Тереза Мей. Премиерът спешно отмени правото на свободен вот и задължи торите да отхвърлят предложението на кабинета.

Но вече бе твърде късно. В това сюрреалистично гласуване опозиционните лейбъристи подкрепиха премиера, а управляващите консерватори нанесоха поражение на Мей. Крайно строгата партийна дисциплина се разхвърча на парчета и 13 членове на правителството гласуваха с "въздържал се".

Сутринта - парите, вечерта - столовете

------------------------------------------------------

В един момент се очертаваше за британския премиер всичко вече да е свършено от политическа гледна точка. Наистина, как да проправяш път на сделката занапред, щом собственото правителство ти слага прът в колелата?

В отговор обаче Мей само вдигна залозите, като заяви пред депутатите, че смята да осъществи Брекзит единствено при свои условия. Накратко, посланието на Мей към депутатите напомняше как монтьорът Мечников, измъчен от нарзана, отговаря на Остап Бендер в романа "Дванадесетте стола" на Илф и Петров: "Сутринта - парите, вечерта - столовете".

"Искате отсрочка за Брекзит? Добре, нищо против, но тя ще е кратка и техническа и за да я получите, ще се наложи първо да приемете моята сделка за Брекзит. Тогава датата на "развода" ще бъде изместена от 29 март за 30 юни, а през това време ще оформим споразумението като британски закони. Ако пък не щете, излизането от ЕС ще се проточи с години" - такъв бе ултиматумът на Мей, ако го перифразираме със свои думи.

На пръв поглед британският премиер играе много опасна игра - настройва против себе си и съпартийците си евроскептици, и склонните кралството да остане член на ЕС. Междувременно Мей води все по-силова игра с парламента, което също може би си има цена. В печата се вихрят с пълна пара дискусии може ли председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да открие вратичка в дебелите скучни томове на парламентарния архив и позовавайки се на някой исторически прецедент, просто да не позволи на премиера да подложи сделката за трети път на депутатския вот.

С какво е силна слабата Мей?

----------------------------------------

Силата на Мей впрочем може би е тъкмо в нейната крайно слаба позиция. Тя заяви още през декември, че няма да поведе страната към поредните избори през 2022 г. Така всъщност потвърди, че политическите й амбиции не се простират отвъд осъществяването на Брекзит. И щом е така, може да играе ва банк, опитвайки се в последната минута да изтръгне от парламентаристите одобрение за своята сделка без оглед на политическите рискове.

Мей разполага с нужните инструменти. Тя спомена вече риска преговорите да се проточат. Освен това премиерът може например да заплаши евроскептиците с втори референдум - сиреч направо с отмяна на Брекзит.

При това съпартийците на Мей, независимо колко силно се стремят да седнат в креслото й на Даунинг стрийт 10, явно не горят от желание да го сторят точно сега. Ще се наложи да започнат отначало преговорите с ЕС и неспирно да бъдат обсипвани с критики отвсякъде. Едно е гръмогласно да критикуваш премиера на дебати в парламента, но да отговаряш за решенията в една страна, разцепена надве от толкова нееднозначен референдум - това е нещо крайно опасно за всяка политическа кариера. Затова е далеч по-разумно да оставят на Тереза Мей привилегията върху нея да се стоварят всички камъни от лавината на Брекзит.

Не бива да забравяме и друго - че поискат ли днес британските депутати да продължат преговорите за Брекзит, решение ще трябва да вземе вече ЕС. И то да бъде прието единодушно от всичките 27 останали членки на общността. Очаква се това да стане на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за края на идната седмица.

ЕС най-вероятно ще склони да измести датата на Брекзита, но само малко, примерно до края на май. Защото за 23-26 май са насрочени избори за Европейски парламент. Ако дотогава Брекзитът не стане факт, ситуацията ще е много странна - в законодателния орган на ЕС ще може да бъдат избрани представители на страна, напускаща общността.

Тъй че след гласуването в сряда може повече или по-малко убедено да твърдим само едно: на 29 март Брекзит няма да има. Инак трябва да сме готови за всякакви обрати и изненади, защото събитията все по-често и по-отчетливо напомнят сюжет от творбите на Франц Кафка, в които практически няма разлика между логика и абсурд.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Четвъртият от четвъртите в света начело на националния

На 25 март тази година “24 часа” написа една истина - че Петър Хубчев ще напусне националния отбор след европейската квалификация срещу Косово същата вечер, а негов наследник ще е Красимир Балъков. Дали защото главните действащи лица бяха изненадани от излизането на новината, дали защото се бяха надявали това да се запази в тайна,

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber