Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7346667 Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Британските депутати се изказаха против това страната да напусне Европейския съюз без сделка с Брюксел. По време на гласуването в сряда Камарата на общините (долната камара на британския парламент) подкрепи съответното предложение на правителството. За него гласуваха 321 народни избраници, против - 278.

Този резултат обаче изобщо не отразява нажежените страсти в Камарата на общините. Ситуацията е парадоксална с това, че с вота си депутатите нанесоха ново поражение на премиера Тереза Мей, изправяйки страната на ръба на пълномащабна конституционна криза. Защото преди старта на процедурата Мей нареди на партията си да отхвърли предложението, внесено от нея самата, но не успя да постигне това.

Още в четвъртък членовете на Камарата на общините ще се съберат отново в Уестминстърския дворец на брега на Темза, за да решат дали да удължат преговорите с Брюксел, които трябва да приключат на 29 март. От една страна, тук няма кой знае каква интрига: депутатите изглежда ще се обявят за отсрочване на преговорите, които все още са в задънена улица 16 дни преди официалния "развод" с ЕС.

От друга страна, предстоящото гласуване се очертава по-слабо предсказуемо заради ултиматума, даден в сряда от Тереза Мей. Тя постави на депутатите условие: Брекзит може да се отложи, но отсрочката ще е чисто техническа и ще стане възможна, само ако Камарата на общините приеме нейния проект за споразумение с ЕС. Онзи същия, решително отхвърлен вече два пъти от британските законодатели.

Действията на всеки участник в тази драма поотделно изглеждат логични, но като цяло картината има толкова хаотичен, заплетен и абсурден вид, че не е съвсем ясно вече с какво точно се занимават британските политици. Дали акцентират върху търсенето на възможно най-добри за страната условия за Брекзит или просто развъртат спиралата на противопоставянето между законодателната и изпълнителната власт и уреждат вътрешнопартийни сметки изцяло в личен интерес?

Дяволът е в подробностите

-------------------------------------

Целият казус около гласуването в сряда се изчерпваше с това, че Мей съвсем не бе предложила вариантът с "твърд" Брекзит да се изключи завинаги. В текста на предложението, внесено от кабинета й, се посочваше само датата 29 март. После се уточняваше, че "излизането от Евросъюза без сделка остава вариант по подразбиране според законите на Великобритания и на ЕС, освен ако Камарата на общините и ЕС ратифицират споразумението".

Малко преди вота обаче на парламента бе предложена поправка от консерваторката Каролайн Спелман, наподобяваща правителствения проект. С едно уточнение само: изключваше се излизане без сделка не само на 29 март, но без никакви изключения, сиреч независимо колко ще траят преговорите.

Предложението бе одобрено, и то с превес само от четири гласа. Приемането на поправката Спелман обърка всички карти на Тереза Мей. Премиерът спешно отмени правото на свободен вот и задължи торите да отхвърлят предложението на кабинета.

Но вече бе твърде късно. В това сюрреалистично гласуване опозиционните лейбъристи подкрепиха премиера, а управляващите консерватори нанесоха поражение на Мей. Крайно строгата партийна дисциплина се разхвърча на парчета и 13 членове на правителството гласуваха с "въздържал се".

Сутринта - парите, вечерта - столовете

------------------------------------------------------

В един момент се очертаваше за британския премиер всичко вече да е свършено от политическа гледна точка. Наистина, как да проправяш път на сделката занапред, щом собственото правителство ти слага прът в колелата?

В отговор обаче Мей само вдигна залозите, като заяви пред депутатите, че смята да осъществи Брекзит единствено при свои условия. Накратко, посланието на Мей към депутатите напомняше как монтьорът Мечников, измъчен от нарзана, отговаря на Остап Бендер в романа "Дванадесетте стола" на Илф и Петров: "Сутринта - парите, вечерта - столовете".

"Искате отсрочка за Брекзит? Добре, нищо против, но тя ще е кратка и техническа и за да я получите, ще се наложи първо да приемете моята сделка за Брекзит. Тогава датата на "развода" ще бъде изместена от 29 март за 30 юни, а през това време ще оформим споразумението като британски закони. Ако пък не щете, излизането от ЕС ще се проточи с години" - такъв бе ултиматумът на Мей, ако го перифразираме със свои думи.

На пръв поглед британският премиер играе много опасна игра - настройва против себе си и съпартийците си евроскептици, и склонните кралството да остане член на ЕС. Междувременно Мей води все по-силова игра с парламента, което също може би си има цена. В печата се вихрят с пълна пара дискусии може ли председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да открие вратичка в дебелите скучни томове на парламентарния архив и позовавайки се на някой исторически прецедент, просто да не позволи на премиера да подложи сделката за трети път на депутатския вот.

С какво е силна слабата Мей?

----------------------------------------

Силата на Мей впрочем може би е тъкмо в нейната крайно слаба позиция. Тя заяви още през декември, че няма да поведе страната към поредните избори през 2022 г. Така всъщност потвърди, че политическите й амбиции не се простират отвъд осъществяването на Брекзит. И щом е така, може да играе ва банк, опитвайки се в последната минута да изтръгне от парламентаристите одобрение за своята сделка без оглед на политическите рискове.

Мей разполага с нужните инструменти. Тя спомена вече риска преговорите да се проточат. Освен това премиерът може например да заплаши евроскептиците с втори референдум - сиреч направо с отмяна на Брекзит.

При това съпартийците на Мей, независимо колко силно се стремят да седнат в креслото й на Даунинг стрийт 10, явно не горят от желание да го сторят точно сега. Ще се наложи да започнат отначало преговорите с ЕС и неспирно да бъдат обсипвани с критики отвсякъде. Едно е гръмогласно да критикуваш премиера на дебати в парламента, но да отговаряш за решенията в една страна, разцепена надве от толкова нееднозначен референдум - това е нещо крайно опасно за всяка политическа кариера. Затова е далеч по-разумно да оставят на Тереза Мей привилегията върху нея да се стоварят всички камъни от лавината на Брекзит.

Не бива да забравяме и друго - че поискат ли днес британските депутати да продължат преговорите за Брекзит, решение ще трябва да вземе вече ЕС. И то да бъде прието единодушно от всичките 27 останали членки на общността. Очаква се това да стане на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за края на идната седмица.

ЕС най-вероятно ще склони да измести датата на Брекзита, но само малко, примерно до края на май. Защото за 23-26 май са насрочени избори за Европейски парламент. Ако дотогава Брекзитът не стане факт, ситуацията ще е много странна - в законодателния орган на ЕС ще може да бъдат избрани представители на страна, напускаща общността.

Тъй че след гласуването в сряда може повече или по-малко убедено да твърдим само едно: на 29 март Брекзит няма да има. Инак трябва да сме готови за всякакви обрати и изненади, защото събитията все по-често и по-отчетливо напомнят сюжет от творбите на Франц Кафка, в които практически няма разлика между логика и абсурд.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 62 хил. прочитания Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти,

Как се спират педофилите?

Химическата кастрация не е необратима. Повечето държави предлагат превенция и тренират хора с такъв нагон да го контролират Химическа кастрация за педофили и жестоки изнасилвачи. Гласове за въвеждането на тази крайна мярка се появиха у нас още след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова.

Испанските стълби в Рим и новият туризъм

Как се справя Европа с туристическото цунами Неотдавна една снимка обиколи всички медии в света и предизвика загрижени коментари за бъдещето на туризма. На снимката се вижда как по пътя за Еверест се е събрала опашка като пред соцмагазин за банани по Нова година. Десетки хиляди алпинисти и любители чакат своя ред

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Матео Салвини - лидерът на италианските суверенисти е повален, но още е в играта

С лозунга си "Италианците на първо място" и тирадите си срещу "нелегалните", които не спира да повтаря в туитове и видеоматериали във Фейсбук, Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната "Лига", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви управляващата правителствена коалиция. Изглежда обаче, че той загуби

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber