Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7346667 Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Британските депутати се изказаха против това страната да напусне Европейския съюз без сделка с Брюксел. По време на гласуването в сряда Камарата на общините (долната камара на британския парламент) подкрепи съответното предложение на правителството. За него гласуваха 321 народни избраници, против - 278.

Този резултат обаче изобщо не отразява нажежените страсти в Камарата на общините. Ситуацията е парадоксална с това, че с вота си депутатите нанесоха ново поражение на премиера Тереза Мей, изправяйки страната на ръба на пълномащабна конституционна криза. Защото преди старта на процедурата Мей нареди на партията си да отхвърли предложението, внесено от нея самата, но не успя да постигне това.

Още в четвъртък членовете на Камарата на общините ще се съберат отново в Уестминстърския дворец на брега на Темза, за да решат дали да удължат преговорите с Брюксел, които трябва да приключат на 29 март. От една страна, тук няма кой знае каква интрига: депутатите изглежда ще се обявят за отсрочване на преговорите, които все още са в задънена улица 16 дни преди официалния "развод" с ЕС.

От друга страна, предстоящото гласуване се очертава по-слабо предсказуемо заради ултиматума, даден в сряда от Тереза Мей. Тя постави на депутатите условие: Брекзит може да се отложи, но отсрочката ще е чисто техническа и ще стане възможна, само ако Камарата на общините приеме нейния проект за споразумение с ЕС. Онзи същия, решително отхвърлен вече два пъти от британските законодатели.

Действията на всеки участник в тази драма поотделно изглеждат логични, но като цяло картината има толкова хаотичен, заплетен и абсурден вид, че не е съвсем ясно вече с какво точно се занимават британските политици. Дали акцентират върху търсенето на възможно най-добри за страната условия за Брекзит или просто развъртат спиралата на противопоставянето между законодателната и изпълнителната власт и уреждат вътрешнопартийни сметки изцяло в личен интерес?

Дяволът е в подробностите

-------------------------------------

Целият казус около гласуването в сряда се изчерпваше с това, че Мей съвсем не бе предложила вариантът с "твърд" Брекзит да се изключи завинаги. В текста на предложението, внесено от кабинета й, се посочваше само датата 29 март. После се уточняваше, че "излизането от Евросъюза без сделка остава вариант по подразбиране според законите на Великобритания и на ЕС, освен ако Камарата на общините и ЕС ратифицират споразумението".

Малко преди вота обаче на парламента бе предложена поправка от консерваторката Каролайн Спелман, наподобяваща правителствения проект. С едно уточнение само: изключваше се излизане без сделка не само на 29 март, но без никакви изключения, сиреч независимо колко ще траят преговорите.

Предложението бе одобрено, и то с превес само от четири гласа. Приемането на поправката Спелман обърка всички карти на Тереза Мей. Премиерът спешно отмени правото на свободен вот и задължи торите да отхвърлят предложението на кабинета.

Но вече бе твърде късно. В това сюрреалистично гласуване опозиционните лейбъристи подкрепиха премиера, а управляващите консерватори нанесоха поражение на Мей. Крайно строгата партийна дисциплина се разхвърча на парчета и 13 членове на правителството гласуваха с "въздържал се".

Сутринта - парите, вечерта - столовете

------------------------------------------------------

В един момент се очертаваше за британския премиер всичко вече да е свършено от политическа гледна точка. Наистина, как да проправяш път на сделката занапред, щом собственото правителство ти слага прът в колелата?

В отговор обаче Мей само вдигна залозите, като заяви пред депутатите, че смята да осъществи Брекзит единствено при свои условия. Накратко, посланието на Мей към депутатите напомняше как монтьорът Мечников, измъчен от нарзана, отговаря на Остап Бендер в романа "Дванадесетте стола" на Илф и Петров: "Сутринта - парите, вечерта - столовете".

"Искате отсрочка за Брекзит? Добре, нищо против, но тя ще е кратка и техническа и за да я получите, ще се наложи първо да приемете моята сделка за Брекзит. Тогава датата на "развода" ще бъде изместена от 29 март за 30 юни, а през това време ще оформим споразумението като британски закони. Ако пък не щете, излизането от ЕС ще се проточи с години" - такъв бе ултиматумът на Мей, ако го перифразираме със свои думи.

На пръв поглед британският премиер играе много опасна игра - настройва против себе си и съпартийците си евроскептици, и склонните кралството да остане член на ЕС. Междувременно Мей води все по-силова игра с парламента, което също може би си има цена. В печата се вихрят с пълна пара дискусии може ли председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да открие вратичка в дебелите скучни томове на парламентарния архив и позовавайки се на някой исторически прецедент, просто да не позволи на премиера да подложи сделката за трети път на депутатския вот.

С какво е силна слабата Мей?

----------------------------------------

Силата на Мей впрочем може би е тъкмо в нейната крайно слаба позиция. Тя заяви още през декември, че няма да поведе страната към поредните избори през 2022 г. Така всъщност потвърди, че политическите й амбиции не се простират отвъд осъществяването на Брекзит. И щом е така, може да играе ва банк, опитвайки се в последната минута да изтръгне от парламентаристите одобрение за своята сделка без оглед на политическите рискове.

Мей разполага с нужните инструменти. Тя спомена вече риска преговорите да се проточат. Освен това премиерът може например да заплаши евроскептиците с втори референдум - сиреч направо с отмяна на Брекзит.

При това съпартийците на Мей, независимо колко силно се стремят да седнат в креслото й на Даунинг стрийт 10, явно не горят от желание да го сторят точно сега. Ще се наложи да започнат отначало преговорите с ЕС и неспирно да бъдат обсипвани с критики отвсякъде. Едно е гръмогласно да критикуваш премиера на дебати в парламента, но да отговаряш за решенията в една страна, разцепена надве от толкова нееднозначен референдум - това е нещо крайно опасно за всяка политическа кариера. Затова е далеч по-разумно да оставят на Тереза Мей привилегията върху нея да се стоварят всички камъни от лавината на Брекзит.

Не бива да забравяме и друго - че поискат ли днес британските депутати да продължат преговорите за Брекзит, решение ще трябва да вземе вече ЕС. И то да бъде прието единодушно от всичките 27 останали членки на общността. Очаква се това да стане на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за края на идната седмица.

ЕС най-вероятно ще склони да измести датата на Брекзита, но само малко, примерно до края на май. Защото за 23-26 май са насрочени избори за Европейски парламент. Ако дотогава Брекзитът не стане факт, ситуацията ще е много странна - в законодателния орган на ЕС ще може да бъдат избрани представители на страна, напускаща общността.

Тъй че след гласуването в сряда може повече или по-малко убедено да твърдим само едно: на 29 март Брекзит няма да има. Инак трябва да сме готови за всякакви обрати и изненади, защото събитията все по-често и по-отчетливо напомнят сюжет от творбите на Франц Кафка, в които практически няма разлика между логика и абсурд.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Двойната формула ще прецака пенсиите. Гарантирано!

Отказвайки се от една от най-смислените реформи, правителството оставя десетки хиляди с неизчислени пенсии до края на годината 2019 година едва изкара три месеца, но вече е ясно, че ще бъде запомнена като годината на хаоса в пенсиите. Който може да доведе до пълното разрушаване на пенсионната система и да остави практически стотици хиляди

Коментар на седмицата №1: Quo vadis, Йончева?* (Видео)

Водачката на БСП не иска да е евродепутат. Тя не знае как да е евродепутат. Иска само да клевети България Гледай КРИСТИНА КРЪСТЕВА   Дали Елена Йончева знае за какво се кандидатира? Колкото повече я слушам, толкова повече се убеждавам, че не. Че тя самата се възприема не като евродепутат, а като микс от романтични в представите ѝ

Коментар на седмицата №2: БСП с Йончева - вместо дебат за Европа ще си говорим за “Ало, Банов”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 36 600 прочитания. Смъртоносно е да разделяш партията си два пъти точно преди старта на кампанията. Кой тръгва с фалстарт на избори? Bлизаме в скандална предизборна кампания. В нея ще се говори повече за магистрали, далавери и корупция,

Коментар на седмицата №3: Само ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност печелят евродепутати

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Доктор Петър и мистър Хубчев

Треньорът на националите реагира остро на обвинения в медиите, но трябва да признае поне пред себе си, че някои от решенията му са странни Първата европейска квалификация на българския национален отбор срещу Черна гора, завършила 1:1 в София, остави противоречиви впечатления. От една страна, избраниците на Петър Хубчев аха да паднат от един не

Quo vadis, Йончева?* (Видео)

Водачката на БСП не иска да е евродепутат. Тя не знае как да е евродепутат. Иска само да клевети България Гледай Кристина Кръстева на видео в сайта на “24 часа” Дали Елена Йончева знае за какво се кандидатира? Колкото повече я слушам, толкова повече се убеждавам, че не. Че тя самата се възприема не като евродепутат,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Само ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност печелят евродепутати

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Унгария на Орбан: девет години спорни реформи

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви,

Кой е виновен за конфуза с “градската десница”

ГЕРБ получи благоприятна възможност да се обозначи като обединителен център на дясното СДС можеше да бъде част от коалиция с Демократична България, ако беше постигнато споразумение за предоставяне на третото място в листата и за споменаване на СДС в названието на коалицията. Чисто технически, това би могло да се окаже от решаващо значение за това

Доживотен затвор за Караджич

Това няма връзка с правото, това е тяхно правосъдие, бяха първите думи на Радован Караджич, след като чу решението на Апелативнната камара, че присъдата му от 40 години затвор се увеличава на доживотен затвор. По този начин бе променена присъда на Хагския трибунал от март 2016 г. Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич с присъда на

Всеки втори не харесва, че БСП е вън от парламента

“Сова-Харис” прогнозира по-ниска избирателна активност на евровота Два месеца преди евроизборите привържениците на ГЕРБ са с 3% повече отколкото през януари - 23%, а на БСП - с 1% повече - 19,4%. Това показва проучване на агенция “Сова-Харис” между 6 и 11 март 2019 г. сред 1000 пълнолетни българи. Прираста социолозите обясняват с високото ниво на

Плоскоземци и антиваксъри са виновни за Брекзит и всички беди

Мислех си каква ирония е, че плоскоземците, които вярват, че Земята не е кръгла, днес се усещат в ситуацията на италианския физик и астроном Галилео Галилей, изправен пред римската инквизиция преди 387 г., когато му приписват знаменитата фраза “И все пак тя се върти!” И той, и те са борци срещу статуквото. И той, и те са отхвърлени от системата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber