Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7346667 Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка Сюжет, достоен за Кафка: британските депутати отхвърлиха и Брекзит без сделка, и самата сделка www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Британските депутати се изказаха против това страната да напусне Европейския съюз без сделка с Брюксел. По време на гласуването в сряда Камарата на общините (долната камара на британския парламент) подкрепи съответното предложение на правителството. За него гласуваха 321 народни избраници, против - 278.

Този резултат обаче изобщо не отразява нажежените страсти в Камарата на общините. Ситуацията е парадоксална с това, че с вота си депутатите нанесоха ново поражение на премиера Тереза Мей, изправяйки страната на ръба на пълномащабна конституционна криза. Защото преди старта на процедурата Мей нареди на партията си да отхвърли предложението, внесено от нея самата, но не успя да постигне това.

Още в четвъртък членовете на Камарата на общините ще се съберат отново в Уестминстърския дворец на брега на Темза, за да решат дали да удължат преговорите с Брюксел, които трябва да приключат на 29 март. От една страна, тук няма кой знае каква интрига: депутатите изглежда ще се обявят за отсрочване на преговорите, които все още са в задънена улица 16 дни преди официалния "развод" с ЕС.

От друга страна, предстоящото гласуване се очертава по-слабо предсказуемо заради ултиматума, даден в сряда от Тереза Мей. Тя постави на депутатите условие: Брекзит може да се отложи, но отсрочката ще е чисто техническа и ще стане възможна, само ако Камарата на общините приеме нейния проект за споразумение с ЕС. Онзи същия, решително отхвърлен вече два пъти от британските законодатели.

Действията на всеки участник в тази драма поотделно изглеждат логични, но като цяло картината има толкова хаотичен, заплетен и абсурден вид, че не е съвсем ясно вече с какво точно се занимават британските политици. Дали акцентират върху търсенето на възможно най-добри за страната условия за Брекзит или просто развъртат спиралата на противопоставянето между законодателната и изпълнителната власт и уреждат вътрешнопартийни сметки изцяло в личен интерес?

Дяволът е в подробностите

-------------------------------------

Целият казус около гласуването в сряда се изчерпваше с това, че Мей съвсем не бе предложила вариантът с "твърд" Брекзит да се изключи завинаги. В текста на предложението, внесено от кабинета й, се посочваше само датата 29 март. После се уточняваше, че "излизането от Евросъюза без сделка остава вариант по подразбиране според законите на Великобритания и на ЕС, освен ако Камарата на общините и ЕС ратифицират споразумението".

Малко преди вота обаче на парламента бе предложена поправка от консерваторката Каролайн Спелман, наподобяваща правителствения проект. С едно уточнение само: изключваше се излизане без сделка не само на 29 март, но без никакви изключения, сиреч независимо колко ще траят преговорите.

Предложението бе одобрено, и то с превес само от четири гласа. Приемането на поправката Спелман обърка всички карти на Тереза Мей. Премиерът спешно отмени правото на свободен вот и задължи торите да отхвърлят предложението на кабинета.

Но вече бе твърде късно. В това сюрреалистично гласуване опозиционните лейбъристи подкрепиха премиера, а управляващите консерватори нанесоха поражение на Мей. Крайно строгата партийна дисциплина се разхвърча на парчета и 13 членове на правителството гласуваха с "въздържал се".

Сутринта - парите, вечерта - столовете

------------------------------------------------------

В един момент се очертаваше за британския премиер всичко вече да е свършено от политическа гледна точка. Наистина, как да проправяш път на сделката занапред, щом собственото правителство ти слага прът в колелата?

В отговор обаче Мей само вдигна залозите, като заяви пред депутатите, че смята да осъществи Брекзит единствено при свои условия. Накратко, посланието на Мей към депутатите напомняше как монтьорът Мечников, измъчен от нарзана, отговаря на Остап Бендер в романа "Дванадесетте стола" на Илф и Петров: "Сутринта - парите, вечерта - столовете".

"Искате отсрочка за Брекзит? Добре, нищо против, но тя ще е кратка и техническа и за да я получите, ще се наложи първо да приемете моята сделка за Брекзит. Тогава датата на "развода" ще бъде изместена от 29 март за 30 юни, а през това време ще оформим споразумението като британски закони. Ако пък не щете, излизането от ЕС ще се проточи с години" - такъв бе ултиматумът на Мей, ако го перифразираме със свои думи.

На пръв поглед британският премиер играе много опасна игра - настройва против себе си и съпартийците си евроскептици, и склонните кралството да остане член на ЕС. Междувременно Мей води все по-силова игра с парламента, което също може би си има цена. В печата се вихрят с пълна пара дискусии може ли председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да открие вратичка в дебелите скучни томове на парламентарния архив и позовавайки се на някой исторически прецедент, просто да не позволи на премиера да подложи сделката за трети път на депутатския вот.

С какво е силна слабата Мей?

----------------------------------------

Силата на Мей впрочем може би е тъкмо в нейната крайно слаба позиция. Тя заяви още през декември, че няма да поведе страната към поредните избори през 2022 г. Така всъщност потвърди, че политическите й амбиции не се простират отвъд осъществяването на Брекзит. И щом е така, може да играе ва банк, опитвайки се в последната минута да изтръгне от парламентаристите одобрение за своята сделка без оглед на политическите рискове.

Мей разполага с нужните инструменти. Тя спомена вече риска преговорите да се проточат. Освен това премиерът може например да заплаши евроскептиците с втори референдум - сиреч направо с отмяна на Брекзит.

При това съпартийците на Мей, независимо колко силно се стремят да седнат в креслото й на Даунинг стрийт 10, явно не горят от желание да го сторят точно сега. Ще се наложи да започнат отначало преговорите с ЕС и неспирно да бъдат обсипвани с критики отвсякъде. Едно е гръмогласно да критикуваш премиера на дебати в парламента, но да отговаряш за решенията в една страна, разцепена надве от толкова нееднозначен референдум - това е нещо крайно опасно за всяка политическа кариера. Затова е далеч по-разумно да оставят на Тереза Мей привилегията върху нея да се стоварят всички камъни от лавината на Брекзит.

Не бива да забравяме и друго - че поискат ли днес британските депутати да продължат преговорите за Брекзит, решение ще трябва да вземе вече ЕС. И то да бъде прието единодушно от всичките 27 останали членки на общността. Очаква се това да стане на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за края на идната седмица.

ЕС най-вероятно ще склони да измести датата на Брекзита, но само малко, примерно до края на май. Защото за 23-26 май са насрочени избори за Европейски парламент. Ако дотогава Брекзитът не стане факт, ситуацията ще е много странна - в законодателния орган на ЕС ще може да бъдат избрани представители на страна, напускаща общността.

Тъй че след гласуването в сряда може повече или по-малко убедено да твърдим само едно: на 29 март Брекзит няма да има. Инак трябва да сме готови за всякакви обрати и изненади, защото събитията все по-често и по-отчетливо напомнят сюжет от творбите на Франц Кафка, в които практически няма разлика между логика и абсурд.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Институтът Ройтерс: “24 часа” и тази година е най-достоверният български вестник

Българите продължават да вярват най-много на телевизора и БНР Институтът Ройтерс за изследване на журналистиката към Оксфордския университет оповести тазгодишния си доклад Digital News Report. В него се класират най-предпочитаните източници на информация в 38 страни от всички континенти, а също и кои са най-достоверните от тях.

Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Голямо туткане падна, докато се сетят да защитят ученика от Пловдив

В броя на “24 часа” от 11 юни вестникът публикува на първа страница категоричната си позиция срещу публикуването на имената на ученика от Пловдив. Загуби се ценно време, а всякаквите там агенции за защита и закрила трябваше да действат светкавично, за да предпазят детето и неговото семейство от заклеймяване и стигматизация Голямо туткане падна от

Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони

Едно разклонение от скандала “Тръмп – Путин”, което засяга и България В лондонската кръчма “Кенсингтънска винарна” е закачена паметна плоча със следния текст: “ДОНАЛД ТРЪМП тук попадна в беда, когато в един разговор на чаша вино стана дума за руското хакерство.” И отдолу: “Разследването на Мюлър” За какво иде реч? През май 2016 г.

Ниски лихви – поне още година

Заради ниската инфлация няма причини Европейската централна банка да ги повишава На своето изнесено заседание във Вилнюс управителят на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че очаква запазване на сегашните рекордно ниски лихви поне до средата на следващата година. Мандатът на Драги изтича след броени месеци - през октомври 2019 г.

Партия на субсидия може да е по-доходно от хазарт и наркотици

Ако искат да се финансират честно, българските партии да си събират членския внос, а не да товарят всеки гражданин с такса политика Кой иска да е милионер? Това е оригиналното име на играта “Стани богат”. Само че в тази игра, за да станеш милионер, трябва да покажеш сериозни знания, да имаш късмет и да положиш като цяло доста умствен труд.

Коментар на седмицата №1: Приключението пряк избор на лидер може да приключи трагично за БСП

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 48 хил. прочитания. Провеждането на вътрешен вот сега създава риск да бъде оспорена легитимността на партията точно преди местните избори Демокрацията е хубаво нещо, а преките избори са един от най-силните ѝ инструменти.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber