Д-р Велислава Петрова: Закон да наказва тези, които разпространяват грешна информация срещу ваксините

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7345696 Д-р Велислава Петрова: Закон да наказва тези, които разпространяват грешна информация срещу ваксините Д-р Велислава Петрова: Закон да наказва тези, които разпространяват грешна информация срещу ваксините www.24chasa.bg
Д-р Велислава Петрова, асистент в Университета в Кеймбридж

До 3 години след морбили може да сме податливи и на други инфекции - вирусът инфектира част от клетките на имунната памет

Велислава Петрова е родена в Сандански. Завършила е Националната природо-математическа гимназия в София. Продължава образованието си в Германия и Великобритания. Тя е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. Прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система. В момента е асистент в “Кеймбридж” и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Продължава научната си дейност в най-големия институт за генетични изследвания в Европа, където изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания.

- Доктор Петрова, вие сте изследвали ефекта на вируса на морбили върху имунната система. Как си обяснявате завръщането на дребната шарка в България, и то само година преди 2020-а, когато според плановете на Световната здравна организация (СЗО) тази болест трябва да бъде изкоренена в Европа, Америка и Близкия изток?

- В основата на проблема са високото ниво на заразност на морбили вируса и недостатъчният брой ваксинирани срещу него. Той е един от най-заразните вируси, които познаваме, 5-6 пъти по заразен от вируса на грипа например. Затова е необходимо над 95% от населението да бъдат ваксинирани, за да се предотврати разпространението на болестта. Въпреки наличието на ваксина такова ниво на ваксиниране е постигнато само в 6 европейски държави и България не е сред тях. Здравните системи на повечето страни са неспособни да изпълнят плана на СЗО за елиминиране на дребната шарка главно заради нарастващия брой на така наречените откази по немедицински причини. Това са хора, които не се ваксинират заради религиозни вярвания или пък заради личния си скептицизъм към ваксините. Дори в САЩ, където ваксините са задължителни, има различни законови вратички за отказ и те все по-често се използват.

- Как вирусът на морбили влияе върху имунната система? Възможно ли е да ни направи податливи и към други заболявания?

- Той инфектира имунната ни система и се размножава най-бързо в клетките на имунната памет. Наблюдава се така наречената лимфопения, или спад на броя на имунни клетки в кръвта. Въпреки че симптомите на морбили отшумяват няколко дни след появата на обрив, имунната система не може да възстанови загубените клетки на имунната памет, които обикновено ѝ служат, за да реагира бързо на патогени, на които сме били изложени в миналото. Затова, макар и да изглеждаме здрави, всъщност сме изгубили имунитета си към различни вируси и бактерии и ако се заразим повторно, няма да бъдем предпазени. Този ефект на морбили вируса често е наричан имунна амнезия и може да причини повишена податливост към други инфекциозни заболявания до 3 години след прекарана дребна шарка. Най-често срещаните вторични заболявания са отит, пневмония, стомашно разстройство, а в по-редки случаи и неврологични проблеми.

- Къде сгрешиха здравните служби, за да се стигне до 20-годишен връх на морбили в Европа и СЗО да обяви отказа от ваксини сред водещите здравни рискове за тази година?

- Мисля, че подцениха влиянието на социалните мрежи и интернет в изграждането на общественото мнение. Здравните служби фокусират усилията си да има достъп до ваксини във всички страни, а не над това как да се борят с колебанията на хората относно имунизациите като цяло. Съществува огромна нужда от мащабна информационна кампания, която да обясни на разбираем език как работят ваксините, защо е важно да се ваксинираме, защо даваме по няколко ваксини едновременно, какви са рисковете за нас и останалите, ако решим да не ваксинираме децата си. Освен подкрепена с факти, тази кампания трябва да бъде съобразена с начина, по който съвременният млад човек търси и получава информация – социални мрежи, платформи за видео споделяне, блог постове.

- Защо противниците на ваксините, популярни като антиваксъри, се оказаха по-ефективни в разяснителните кампании, че ваксинирането на деца е опасно?

- Причините са много и до голяма степен са свързани с това как развитието на дигиталните технологии промени представата ни за информираност. Сега основният проблем не е липсата на информация, а дезинформацията. Информационните кампании обикновено се базират на научни статии, доклади, директиви – все източници, които са доста труднодостъпни и като начин на разпространение, и като изказ. Учените представят информацията, базирайки се на измерими резултати и заключения от проведени проучвания, които са проверени от редица специалисти, преди да бъдат публикувани. От друга страна, повечето антиваксъри комуникират идеите си чрез гръмки постове във форуми или социални мрежи, които лесно биват разпространявани, без да бъдат проверени или доказани. Веднъж достигнало до хиляди хора, едно твърдение трудно може да бъде опровергано. Kампаниите против ваксинирането много умело достигат до основите на психологията на всеки човек. Те често са базирани на страх от необратими последствия и търсене на конспирация, защитаваща интересите на фармацевтичната индустрия. Страхът и обединението срещу общ враг са силни оръжия за манипулация. Друга важна причина е фактът, че ваксините са превантивна мярка, а не лечение. В съзнанието на повечето хора лекарствата са необходими едва когато разберем, че сме болни. Свикнали сме да реагираме на болка, на неудобство, на видима деформация на тялото ни. Затова сме по-склонни да приемем лекарства с каквито и да било странични ефекти, когато усетим физически, че сме болни. Трудно е да приемем, че ваксините наистина са ни нужни, при условие че, когато ги приемаме, всъщност се чувстваме здрави. До голяма степен ваксините са жертва и на собствената си ефективност. Именно заради тях сме успели да редуцираме нивата на инфекциозни заболявания до степен, в която рядко виждаме хора около себе си, които умират от инфекции. Имаме слаба колективна памет за това как епидемията от испански грип например е убила 50 млн. души - много повече от всички загинали през Първата световна война. Но не бива да забравяме, че докато се раждат нови деца, трябва да продължаваме да ги ваксинираме, за да поддържаме нивата на инфекции ниски.

- Преди време еврокомисарят по здравни политики Витенис Андриукаитис обвини популисти - политици, че разпространяват фалшиви новини за ваксините и подклаждат климат на съмнение. Припомня се, че дори Тръмп е твърдял, че ваксините предизвикват аутизъм. Смятате ли, че е възможно политици да са виновни за възхода на антиваксърите, или учените не са достатъчно убедителни в представянето на аргументи за ползата от ваксинирането?

- Политиците са хора с високо обществено влияние - възприемат се като лидери, визионери, така че тяхното мнение е от значение. Гласът им достига до много хора. Тръмп въведе и употребата на туитър като платформа за политически изказвания, обявяване на решения и споделяне на политики. По този начин се създава представата за фактологична издържаност на написаното. Според едно проучване на научното издание Science фейк нюз се рaзпространяват много по-бързо от истината, защото хората търсят сензацията и са по-склонни да я разпространяват. Именно това е в основата на всеки вид популизъм, независимо дали е от страна на политици, или всякакви други публични личности. Тъжно и опасно е, че здравето на хората се превърна в жертва на политическия популизъм в различни държави и желанието за търсене на обществено влияние чрез всяване на страх и ненавист към решенията на управляващите.

- Кои са основните източници на грешна информация за ваксините?

- Наскоро британският вестник “Гардиън” излезе със статия за пропагандата срещу ваксинирането, оперираща във фейсбук и ютюб. Алгоритмите, които използват двете платформи, насочват потребители, търсещи информация за ваксини, към групи, които са против ваксинирането, защото те са платили за рекламиране, насочено към определени потребители, най-често майки с деца. Такъв тип групи обикновено са затворени. Приемът в тях е само след одобрение, което дава възможност за филтриране на потребители и избягване на хора, които биха могли да опровергаят някои от необоснованите твърдения. Интересни са и проучванията, които показват, че повечето грешна информация срещу ваксините идва само от няколко фейсбук групи, които обаче имат стотици хиляди членове. Това само показва мащаба на влияние, който имат социалните мрежи, и трудностите, свързани с упражняването на контрол над информацията, която те разпространяват. В отговор на тези проучвания фейсбук и ютюб направиха първи крачки за промяна в алгоритмите си за търсене на информация и определиха теми против ваксинирането като опасно съдържание. Това обаче е само временно решение. Необходима е по-дългосрочна стратегия за филтриране на грешна информация и законови наказания на тези, които я разпространяват.

- Някои от критиците на ваксинирането казват, че медицината е достатъчно напреднала, за да лекува морбили, и всъщност това е най-добрият начин човек да си създаде имунитет, вместо насилствено да си вкарва вируси. Защо повечето учени отхвърлят тази теза?

- Няма лечение срещу морбили. Ако се заразите и не сте ваксинирани, ще се разболеете. Наскоро нашумя случаят с майка на неваксинирано дете, която търси съвет как да го лекува във форум на антиваксъри. Сами разбирате парадокса на цялата ситуация. Ваксините не затрудняват имунната ни система - те ѝ служат като средство за тренировка, което я прави много по-подготвена в случай на инфекция със самия вирус. Имунитет от естествено заразяване с вируса също може да ни предпази от бъдеща инфекция, но то идва заедно с всички рискове от вторични заболявания, за които споменах. Дори и ние самите да нямаме усложнение, докато сме инфектирани, можем да заразим до 18 души.

- След като бяха обхванати от епидемия от морбили, Франция и Италия въведоха задължителна ваксинация. Това ли е пътят?

- Това е възможна законова рамка, но тя няма да реши проблема. Единствената полза е, че се изискват документи за ваксинационния статут на всички деца, което помага да се следи за нивата на неваксинирани хора в държавата. Усещането за задължение и липса на избор обаче поляризира хората особено в общества, силно вярващи в демократичния избор. Необходими са мерки за преодоляване на дезинформацията и предотвратяване на страха. Поставянето под наказателна отговорност на хора, които разпространяват грешна информация, е важен аспект от разрешаването на проблема.

- Защо е възможно при епидемия от морбили да се разболеят и ваксинирани хора? За кои групи хора има най-голям риск да се заразят и има ли ефективни начини за предпазване?

- Има различни причини, поради които, макар и да сме ваксинирани, можем да се окажем в риск. Ваксината е ефективна при 97% от ваксинираните, така че има малък процент хора, които не са изградили достатъчно добър имунитет дори и след ваксина. Освен това има хора, които са претърпели трансплантации или имат автоимунни или онкологични заболявания, които налагат приемането на лекарства, потискащи имунитета, което ги прави неспособни да реагират достатъчно бързо при инфекция. Начинът за предпазване е един - ваксиниране.

- Според проучване на ЕК в България цари най-голямо недоверие срещу ваксините - само 2/3 ги смятат за безопасни. Има ли връзка с общото недоверие към държавата?

- Да, смятам, че връзката е ясна. Идеята, че имунизационният календар е определен от държавна програма за здравеопазване, създава впечатление за влияние на държавния апарат върху решенията на всеки гражданин. За съжаление, в България държавната администрация се свързва прекалено често с корупционни схеми, защита на корпоративни интереси и непрозрачност. Това още повече засилва страха от конспиративни модели, който така или иначе съществува около ваксините. Важно е да се знае, че имунизационният календар се определя на базата на препоръки на СЗО, така че решенията на местната администрация са по-скоро свръзани със задължителния характер на ваксините, а не с това кои ваксини и кога точно да бъдат администрирани.

- Ако сегашните глоби от 50 до 100 лв., които се налагат на родители на неваксинирани деца у нас, се увеличат, това ще ги принуди ли да променят мнението си?

- Не мисля, че това е решението. Родителите трябва да имат по-ясно съзнание за рисковете. Едва ли някой би поставил детето си в опасност съзнателно. Не е добре и да се стигмаизират хората, които проявяват колебания, и да се обявяват за глупави или необразовани. В много държави нивото на колебание около ваксините е високо дори и в силно образовани социални групи. Това се дължи на дезинформираност, не на невежество.

- Познавате ли добре работещ модел за ваксиниране в някоя държава?

- Интересно е, че не във всички държави с най-високо ниво на имунизирани в Европa ваксините са задължителни. В Португалия, Исландия и Швеция те имат препоръчителен характер и въпреки това повече от 95% от хората са имунизирани. Мисля, че е въпрос на силно гражданско общество и поемане на лична отговорност за здравето на нас и тези около нас. Ваксина има, безплатна е, съществува система за поставянето ѝ. Това е лукс, който не всяка държава може да си позволи. На много места в Африка нямат достъп до ваксини по различни икономически причини и могат да разчитат само на хуманитарна помощ. Там нивата на детска смъртност са изключително високи. Пример за масова ваксинационна кампания oт последните години е в Индия, където въвеждането на втора доза на ваксината против морбили доведе до над 50% намаляване на общата смъртност при децата. Имунизациите са най-ефективната мярка за опазване на здравето, която човечеството ни познава, и ако изберем да се страхуваме от нещо, то това са самите вируси, а не ваксините. Информираността е най-силното оръжие срещу страха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

София Антонова: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго, казва София Антонова, директор на дирекция в ЗК Лев Инс - “Лев Инс” е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна. - Категорично не съм съгласна.

Георг Спартански: Управлението ми е диалог с хората - те са моят работодател

Чужди компании инвестират 60 млн. евро, строят заводи, казва кметът на Плевен 40 улици са основно ремонтирани - това не се е случвало от 30 г. Парите за спортните клубове са увеличени двойно Тролейбусният транспорт е 100% нов и екологичен - Г-н Спартански, винаги сте казвали, че за да бъде преодоляна разликата между Северна и Южна България,

Емил Караниколов: Готови сме, ако “Фолксваген” реши да преговаря с България за завода

Отлагането на решението в коя страна да е заводът на “Фолксваген” е нормална процедура Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания за инвестиции - Г-н Караниколов, “Фолксваген” обяви,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber