Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7345633 Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите! Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите! www.24chasa.bg

Всички сценарии за изход от кризата са неблагоприятни

Ако Брекзит бе “Боинг - 737 Мах”, отдавна половината свят да го е забранил. Едва ли има друг процес през последните две години, който да е струвал толкова голяма професионална експертиза и политическо време, без да отбележи напредък.

Нещата с излизането на Великобритания от ЕС буквално се върнаха на изходна позиция, след като британският парламент във вторник вечерта отхвърли за втори път споразумението с Брюксел как това да стане по график през следващите 18 месеца. Сега перспективата е отделянето да се случи при неясни условия, каквато беше и през 2016 г., когато британците гласуваха за тази авантюра. Но голямата разлика е, че остават само 15 дни до планирания пусков срок – 29 март.

И както личи по всички направени анализи полетът на Великобритания към независимост от ЕС няма да бъде безболезнен. Представители на британския бизнес

го сравниха с чук върху

икономиката на страната

и заявиха, че това не е начин да се управлява една държава. Вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен посъветва всички да затегнат коланите, защото твърдият Брекзит се задава и никой вече не може да предвиди как той ще повлияе на всички.

Разбира се, има малък шанс Великобритания да не катастрофира шумно, но всичко зависи от това колко мъдри ще се окажат британските политици през следващите дни. Защото за всички е ясно, че несполуките с Брекзит до голяма степен се дължат на тяхната неспособност да загърбят партийните си интереси в името на намирането на решение.

Това всъщност беше и основната грешка на премиера Тереза Мей. Тя тръгна да преговаря с ЕС за Брекзит, без въобще да е разбрала каква сделка иска британският парламент, който всъщност трябва да я одобри. Вероятно го направи от страх, че няма да получи ясна подкрепа по ключовите въпроси при сегашната конфигурация на силите в него, които едва й осигуряват мнозинство да управлява. Критиците й казват, че

буквално си е играла с нервите

на народните представители

през последните месеци, притискайки ги да гласуват по редица въпроси, без да имат време за консултации и под заплахата колко лошо би станало, ако не го направят. Затова и много от тях не са й повярвали, че договорената с ЕС сделка е наистина най-добрата, и са я отхвърлили.

Изглежда обаче, Мей вече не е в състояние не само да ги плаши, но и да се бори за предвидим Брекзит или поне за такъв, какъвто тя го разбира. С изгубен от напрежение глас и подпухнали от недоспиване очи във вторник вечер тя даде картбланш на депутатите от Консервативната партия да гласуват по съвест дали въобще да има някакво споразумение с ЕС за Брекзит. Според мнозина анализатори на Острова това е знак, че тя вероятно ще се откаже от премиерския пост и лидерството на торите, тъй като е изключително необичайно по толкова важен въпрос да няма общо партийно решение.

Дали това ще се случи, ще е ясно буквално докато съхне вестникарското мастило на тази статия. Причината е, че въпросното гласуване е планирано за сряда вечерта.

 Според предварителните прогнози е малко вероятно излизането на страната без сделка да бъде одобрено. Голяма част народни представители смятат подобен сценарий за опасен, още повече при създалата се политическа нестабилност във Великобритания, когато не може да се формира политическо мнозинство по никакъв въпрос.

Затова е по-вероятно британските депутати да блокират реализирането на Брекзит без сделка и в четвъртък вечер да имат нов вот с искане на отсрочка от ЕС. Този сценарий обаче само изглежда по-добър. Първо, въобще не е сигурно, че всички страни- членки на Евросъюза, ще се съгласят на него. Водещи европейски политици вече заявиха, че това може да стане само при сериозни уверения от страна на Лондон какво смята да постигне по време на исканата отсрочка. Освен това тя едва ли ще бъде по-дълга от три месеца, тъй като предстоят европейски избори в края на май и никой няма интерес темата за Брекзит да се окаже централна за тях. Още по-малко отново да се избират британски депутати, които след това ще трябва да напуснат парламента.

Също така забавянето на Брекзит не означава, че вариантът напускането да стане без сделка се заличава завинаги. Ако Лондон и Брюксел не се разберат за ново споразумение, тази перспектива си остава. Даже се смята за много реалистична, след като 2-годишните преговори по въпроса не доведоха до нищо.

Разбира се, не е изключено да се стигне и до основно предоговаряне на сделката, но е малко вероятно, тъй като европейските лидери вече заявиха, че трети шанс няма да има. За да променят мнението си, британският кабинет ще трябва да предложи напълно различен модел на отношения с ЕС след Брекзит. Например да предвижда по-тесни връзки като тези на съюза с Норвегия, но и тук желанието на европейските лидери за преговори ще е ключово.

Вариантът със свикване на нов референдум дали Великобритания въобще да излиза от ЕС, също не е окончателно отхвърлен, но това ще отнеме много по-дълго време. Според експерти само за приемането на необходимото законодателство ще трябват минимум 8 месеца.

През това време

е трудно да си

представим как

раздираната от

противоречия страна

ще бъде управлявана

Много по-вероятно е Мей да предизвика нови предсрочни парламентарни избори, да подаде оставка или пък опозицията отново да ѝ иска вот на недоверие в опит да я свали от власт и да разчисти пътя към ново отвеждане на гласоподавателите до урните в по-кратък срок. Така ще има шанс те по-бързо да се произнесат какво управление и бъдеще за страната си очакват.

Съществува ход и въобще да не се стигне до Брекзит. Европейският съд вече даде възможност на Великобритания едностранно да се откаже от решението си да напусне ЕС, но това е малко вероятно да стане, тъй като би нанесло голям удар върху демокрацията в страната. Ако се тръгне по този път, ще е необходимо наистина значимо събитие като нов референдум или смяна на правителството.

Така че британските политици са изложени на сериозно изпитание и, изглежда, че каквито и стъпки да предприемат оттук нататък, няма как те да бъдат безболезнени. В опит да предотврати паниката от напускане на 29 март без споразумение, кабинетът в Лондон обеща, че повечето стоки, внасяни във Великобритания от ЕС, няма да се облагат с допълнителни мита от април, докато не бъде договорено нещо конкретно по въпроса. Същото ще важи и за голяма част от останалия внос. Подобно решение обаче не изглежда много успокояващо. Издава, че британското правителство няма сериозни планове какво ще се прави, ако няма сделка с ЕС за Брекзит, и напускането на Великобритания поне на първо време няма да ѝ донесе така желаната независимост и просперитет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Двойната формула ще прецака пенсиите. Гарантирано!

Отказвайки се от една от най-смислените реформи, правителството оставя десетки хиляди с неизчислени пенсии до края на годината 2019 година едва изкара три месеца, но вече е ясно, че ще бъде запомнена като годината на хаоса в пенсиите. Който може да доведе до пълното разрушаване на пенсионната система и да остави практически стотици хиляди

Коментар на седмицата №1: Quo vadis, Йончева?* (Видео)

Водачката на БСП не иска да е евродепутат. Тя не знае как да е евродепутат. Иска само да клевети България Гледай КРИСТИНА КРЪСТЕВА   Дали Елена Йончева знае за какво се кандидатира? Колкото повече я слушам, толкова повече се убеждавам, че не. Че тя самата се възприема не като евродепутат, а като микс от романтични в представите ѝ

Коментар на седмицата №2: БСП с Йончева - вместо дебат за Европа ще си говорим за “Ало, Банов”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 36 600 прочитания. Смъртоносно е да разделяш партията си два пъти точно преди старта на кампанията. Кой тръгва с фалстарт на избори? Bлизаме в скандална предизборна кампания. В нея ще се говори повече за магистрали, далавери и корупция,

Коментар на седмицата №3: Само ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност печелят евродепутати

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Доктор Петър и мистър Хубчев

Треньорът на националите реагира остро на обвинения в медиите, но трябва да признае поне пред себе си, че някои от решенията му са странни Първата европейска квалификация на българския национален отбор срещу Черна гора, завършила 1:1 в София, остави противоречиви впечатления. От една страна, избраниците на Петър Хубчев аха да паднат от един не

Quo vadis, Йончева?* (Видео)

Водачката на БСП не иска да е евродепутат. Тя не знае как да е евродепутат. Иска само да клевети България Гледай Кристина Кръстева на видео в сайта на “24 часа” Дали Елена Йончева знае за какво се кандидатира? Колкото повече я слушам, толкова повече се убеждавам, че не. Че тя самата се възприема не като евродепутат,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Само ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност печелят евродепутати

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Унгария на Орбан: девет години спорни реформи

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви,

Кой е виновен за конфуза с “градската десница”

ГЕРБ получи благоприятна възможност да се обозначи като обединителен център на дясното СДС можеше да бъде част от коалиция с Демократична България, ако беше постигнато споразумение за предоставяне на третото място в листата и за споменаване на СДС в названието на коалицията. Чисто технически, това би могло да се окаже от решаващо значение за това

Доживотен затвор за Караджич

Това няма връзка с правото, това е тяхно правосъдие, бяха първите думи на Радован Караджич, след като чу решението на Апелативнната камара, че присъдата му от 40 години затвор се увеличава на доживотен затвор. По този начин бе променена присъда на Хагския трибунал от март 2016 г. Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич с присъда на

Всеки втори не харесва, че БСП е вън от парламента

“Сова-Харис” прогнозира по-ниска избирателна активност на евровота Два месеца преди евроизборите привържениците на ГЕРБ са с 3% повече отколкото през януари - 23%, а на БСП - с 1% повече - 19,4%. Това показва проучване на агенция “Сова-Харис” между 6 и 11 март 2019 г. сред 1000 пълнолетни българи. Прираста социолозите обясняват с високото ниво на

Плоскоземци и антиваксъри са виновни за Брекзит и всички беди

Мислех си каква ирония е, че плоскоземците, които вярват, че Земята не е кръгла, днес се усещат в ситуацията на италианския физик и астроном Галилео Галилей, изправен пред римската инквизиция преди 387 г., когато му приписват знаменитата фраза “И все пак тя се върти!” И той, и те са борци срещу статуквото. И той, и те са отхвърлени от системата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber