Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7345633 Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите! Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете коланите! www.24chasa.bg
Задава се турбуленция с Брекзит, затегнете  коланите!

Всички сценарии за изход от кризата са неблагоприятни

Ако Брекзит бе “Боинг - 737 Мах”, отдавна половината свят да го е забранил. Едва ли има друг процес през последните две години, който да е струвал толкова голяма професионална експертиза и политическо време, без да отбележи напредък.

Нещата с излизането на Великобритания от ЕС буквално се върнаха на изходна позиция, след като британският парламент във вторник вечерта отхвърли за втори път споразумението с Брюксел как това да стане по график през следващите 18 месеца. Сега перспективата е отделянето да се случи при неясни условия, каквато беше и през 2016 г., когато британците гласуваха за тази авантюра. Но голямата разлика е, че остават само 15 дни до планирания пусков срок – 29 март.

И както личи по всички направени анализи полетът на Великобритания към независимост от ЕС няма да бъде безболезнен. Представители на британския бизнес

го сравниха с чук върху

икономиката на страната

и заявиха, че това не е начин да се управлява една държава. Вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен посъветва всички да затегнат коланите, защото твърдият Брекзит се задава и никой вече не може да предвиди как той ще повлияе на всички.

Разбира се, има малък шанс Великобритания да не катастрофира шумно, но всичко зависи от това колко мъдри ще се окажат британските политици през следващите дни. Защото за всички е ясно, че несполуките с Брекзит до голяма степен се дължат на тяхната неспособност да загърбят партийните си интереси в името на намирането на решение.

Това всъщност беше и основната грешка на премиера Тереза Мей. Тя тръгна да преговаря с ЕС за Брекзит, без въобще да е разбрала каква сделка иска британският парламент, който всъщност трябва да я одобри. Вероятно го направи от страх, че няма да получи ясна подкрепа по ключовите въпроси при сегашната конфигурация на силите в него, които едва й осигуряват мнозинство да управлява. Критиците й казват, че

буквално си е играла с нервите

на народните представители

през последните месеци, притискайки ги да гласуват по редица въпроси, без да имат време за консултации и под заплахата колко лошо би станало, ако не го направят. Затова и много от тях не са й повярвали, че договорената с ЕС сделка е наистина най-добрата, и са я отхвърлили.

Изглежда обаче, Мей вече не е в състояние не само да ги плаши, но и да се бори за предвидим Брекзит или поне за такъв, какъвто тя го разбира. С изгубен от напрежение глас и подпухнали от недоспиване очи във вторник вечер тя даде картбланш на депутатите от Консервативната партия да гласуват по съвест дали въобще да има някакво споразумение с ЕС за Брекзит. Според мнозина анализатори на Острова това е знак, че тя вероятно ще се откаже от премиерския пост и лидерството на торите, тъй като е изключително необичайно по толкова важен въпрос да няма общо партийно решение.

Дали това ще се случи, ще е ясно буквално докато съхне вестникарското мастило на тази статия. Причината е, че въпросното гласуване е планирано за сряда вечерта.

 Според предварителните прогнози е малко вероятно излизането на страната без сделка да бъде одобрено. Голяма част народни представители смятат подобен сценарий за опасен, още повече при създалата се политическа нестабилност във Великобритания, когато не може да се формира политическо мнозинство по никакъв въпрос.

Затова е по-вероятно британските депутати да блокират реализирането на Брекзит без сделка и в четвъртък вечер да имат нов вот с искане на отсрочка от ЕС. Този сценарий обаче само изглежда по-добър. Първо, въобще не е сигурно, че всички страни- членки на Евросъюза, ще се съгласят на него. Водещи европейски политици вече заявиха, че това може да стане само при сериозни уверения от страна на Лондон какво смята да постигне по време на исканата отсрочка. Освен това тя едва ли ще бъде по-дълга от три месеца, тъй като предстоят европейски избори в края на май и никой няма интерес темата за Брекзит да се окаже централна за тях. Още по-малко отново да се избират британски депутати, които след това ще трябва да напуснат парламента.

Също така забавянето на Брекзит не означава, че вариантът напускането да стане без сделка се заличава завинаги. Ако Лондон и Брюксел не се разберат за ново споразумение, тази перспектива си остава. Даже се смята за много реалистична, след като 2-годишните преговори по въпроса не доведоха до нищо.

Разбира се, не е изключено да се стигне и до основно предоговаряне на сделката, но е малко вероятно, тъй като европейските лидери вече заявиха, че трети шанс няма да има. За да променят мнението си, британският кабинет ще трябва да предложи напълно различен модел на отношения с ЕС след Брекзит. Например да предвижда по-тесни връзки като тези на съюза с Норвегия, но и тук желанието на европейските лидери за преговори ще е ключово.

Вариантът със свикване на нов референдум дали Великобритания въобще да излиза от ЕС, също не е окончателно отхвърлен, но това ще отнеме много по-дълго време. Според експерти само за приемането на необходимото законодателство ще трябват минимум 8 месеца.

През това време

е трудно да си

представим как

раздираната от

противоречия страна

ще бъде управлявана

Много по-вероятно е Мей да предизвика нови предсрочни парламентарни избори, да подаде оставка или пък опозицията отново да ѝ иска вот на недоверие в опит да я свали от власт и да разчисти пътя към ново отвеждане на гласоподавателите до урните в по-кратък срок. Така ще има шанс те по-бързо да се произнесат какво управление и бъдеще за страната си очакват.

Съществува ход и въобще да не се стигне до Брекзит. Европейският съд вече даде възможност на Великобритания едностранно да се откаже от решението си да напусне ЕС, но това е малко вероятно да стане, тъй като би нанесло голям удар върху демокрацията в страната. Ако се тръгне по този път, ще е необходимо наистина значимо събитие като нов референдум или смяна на правителството.

Така че британските политици са изложени на сериозно изпитание и, изглежда, че каквито и стъпки да предприемат оттук нататък, няма как те да бъдат безболезнени. В опит да предотврати паниката от напускане на 29 март без споразумение, кабинетът в Лондон обеща, че повечето стоки, внасяни във Великобритания от ЕС, няма да се облагат с допълнителни мита от април, докато не бъде договорено нещо конкретно по въпроса. Същото ще важи и за голяма част от останалия внос. Подобно решение обаче не изглежда много успокояващо. Издава, че британското правителство няма сериозни планове какво ще се прави, ако няма сделка с ЕС за Брекзит, и напускането на Великобритания поне на първо време няма да ѝ донесе така желаната независимост и просперитет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тази своя снимка на гроба на Стефан Данаилов пусна Корнелия Нинова във фейсбук.

Коментар на седмицата №1: Защо й трябваше на Корнелия Нинова да вика на помощ духа на Стефан Данаилов от гроба му?!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 162 хиляди прочитания. Грешният ПР на един партиен лидер Ако Корнелия Нинова беше пуснала свой личен спомен за великия Стефан Данаилов, за да отброи 6-те месеца от неговата смърт, това щеше да бъде трогателен жест на политик

Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Коментар на седмицата №2: Долу ръцете от кирилицата! България е била империя 500 г. преди Русия

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 94 хиляди прочитания. Руският патриарх да си припомни завета на Дзержински за горещото сърце, хладния ум и чистите ръце Руският патриарх Кирил нарекъл братята Кирил и Методий “словенски” просветители

Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Коментар на седмицата №3: Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 хиляди прочитания. Традиционни + дигитални часове = един ученик може да учи едновременно в няколко училища, както във висшето образование има програми за обмен С пълно основание наричат опита от затварянето на училища по цял свят в резултат от

Сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен СНИМКА: Ройтерс

Тайната война на Русия в Либия

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен. В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Туитър

Президентът на Турция - Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция хвали качеството на болниците си в борбата с пандемията

Когато броят на случаите на новия коронавирус в Турция започна бързо да нараства, мнозина се опасяваха от "италиански" сценарий с препълнени болници и висока смъртност. И макар че правителството много рано затвори училищата, джамиите и обществените места, президентът Реджеп Тайип Ердоган беше критикуван заради отказа си да наложи пълно

Корина Крецу

Шанс за развитие. Как ще използва Румъния парите от Европейския съюз ?

Планът за икономическо възстановяване на Европейския съюз, представен в сряда в Европейския парламент, е категорично най-впечатляващият отговор на тази криза. Общо Европейският съюз предоставя на разположение на страните членки 2,4 трилиона евро, с които през следващите седем години се цели реконструкция на европейския проект

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Димитър Ганев, "Тренд":  Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Димитър Ганев, "Тренд": Забраната за данни в изборния ден - поле за измами

Да отпадне законовата забрана за съобщаване на данни от екзитполове в изборния ден. “24 часа” отдавна дискутира и призовава за такава поправка. Сега, след като са направили анализ на проведените миналата година избори, от ЦИК заявиха, че ще предложат на законодателите тази промяна. Попитахме социолози: Какви ще са плюсовете

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

Изведнъж Германия стана щедра, а милиардите от ЕС за нас - двойно

България трябва да се мобилизира, защото парите идват с искане за реформи България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, а ще трябва да внесе само 3,3 милиарда. При това 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3,3 милиарда ще се дължи след 10-20 г. и повече

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Малкият Иванчо пита от коя степен е трусът с кокаина в Студентски град

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

ФАЦ: Защо коронавирусът е опасен за Путин

Доверието към Владимир Путин е на едно от най-ниските си равнища за 20-те години, откакто е на власт. Поведението му по време на пандемията от коронавирус може да му излезе доста скъпо. През март 2015 година руският президент изчезна за десет дни от очите на обществеността. Без основание. Тогава тръгна слухът, че Владимир Путин е сериозно болен

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други? Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност СНИМКА: Ройтерс

В Испания бедността е по-тежка, отколкото през финансовата криза от 2008 г.

Да просят храна за пръв път в живота си - такава е участта на хиляди испанци, затънали заради пандемията в бедност, напомняща финансовата криза от 2008 г., от която страната едва бе започнала да се съвзема. "Крия си лицето, защото наистина ме е срам, никога не се е случвало да моля някого за храна", споделя 42-годишната Хакелине Алварес

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber