Манфред Вебер: Италия може да се учи от Борисов и българите как се пазят граници

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7341285 Манфред Вебер: Италия може да се учи от Борисов и българите как се пазят граници Манфред Вебер: Италия може да се учи от Борисов и българите как се пазят граници www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто, което лидерът на ЕНП в Европейския парламент и кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) даде пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА:

Преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС ще са първите досиета на масата ми, когато стана председател на ЕК, и няма да пощадя  усилия, за да убедя колегите от западните страни, че солидарността е това, от което и двете страни печелят

Ще направя всичко, което мога, за да е сигурно, че България ще влезе в Шенген

- Г-н Вебер, оптимист ли сте за приемането на България в Шенген?

- България инвестира много, за да увеличи сигурността по границите. Италия може да научи много от това, което направиха Бойко Борисов и българите на българо-турската граница. Вие покрихте всички критерии за присъединяване към Шенген. Чудесно е да се види. В последните години винаги е имало периоди, когато Румъния е била напред, както сега напред е България, докато Румъния има корупционно законодателство. Всеки в останалата част на Европа казва: “При такива корупционни закони не можем да позволим Румъния да влезе в Шенген!”. Това е основателен аргумент, но е изключително разочароващо, че България страда от този факт.

Опитвам се да правя всичко възможно, за да реша този въпрос - и в разговорите, които вече проведох с германските и с холандските колеги, които ви блокират, да дадат сигнал, че работата на България е оценена. Когато стана председател на Еврокомисията, ще направя всичко, за да е сигурно, че България ще влезе в Шенген.

- Един от основните ви приоритети е по-високият стандарт на живот. Колко ще отнеме, за да се случи това в България?

- Никой не може да каже колко години са нужни. Ние, политиците, трябва да показваме визия - в коя посока искаме да се върви и каква е нашата цел. Трябва да се навакса по отношение на условията на живот в Европа, така че никой да не бъде принуден да напуска родината си, както много българи, румънци, литовци, португалци, гърци са принудени по икономически причини, за да имат по-добри заплати. Да се възползваш от свободата на придвижване, за да си потърсиш нова работа, е чудесно - това е духът на Европа. Но да си принуден да го правиш по икономически причини - това искам да преустановя.

Мога да обещая, че ще се боря много за силна солидарност в Европа. Да накараме германците, французите, белгийците и испанците да разберат, че Европа е солидарност и че солидарността работи в Европа. Преди южноевропейските страни най-много се възползваха от европейската солидарност, сега го правят повече източноевропейските държави. Вярвам в това. Боря се за силна структурна, регионална и кохезионна политика.

Преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС ще са първите досиета на масата ми, когато стана председател на Европейската комисия, и няма да пощадя усилия, за да убедя колегите от западноевропейските страни членки, че солидарността е това, от което и двете страни печелят.

В момента виждаме две Европи - една на проблемите и на продължаващите битки, на миграцията и на отбраната. Европа, която се опитва да се справи с проблемите чрез гласуване с единодушие в Съвета на ЕС. От друга страна, тук е Европа, която дава. През последните шест месеца при австрийското председателство на Съвета на ЕС бяха затворени над 50 досиета, касаещи промени в климата, намаляването на вредните емисии за автомобилната индустрия, забраната за пластмаси. Ето защо съм убеден, че

трябва да

променим

правилата за

вземане на

решения в

съвета -

от единодушие до гласуване с квалифицирано мнозинство в областта на външните работи.

- Остър сте и спрямо Турция.

- Нещо, което отсега е ясно, е, че Турция не може да бъде част от ЕС.

Обединяването на силите в отбраната е въпрос на ефективност. Обединяването на нашите ресурси ще бъде много по-евтино. Но трябва да намерим правилните аргументи, за да убедим хората. Когато говоря с германски сънародници - да отидем в Афганистан или Мали и да поемем отговорност, много хора са скептични, че германските войски трябва да излязат навън и да поемат отговорност. Тази срамежливост до голяма степен се обяснява с нашата история. Така е и с французите, и с англичаните. По време на правителството на Камерън имаше гласуване в британския Парламент за намеса в Сирия. И той загуби.

Никоя страна не иска да бъде в първите редици. Всеки иска да се прибере вкъщи и да затвори вратите. Същото е и в Америка. Това е грешно. Ако покажем на хората във Франция, Германия, Полша, България, Латвия - в цяла Европа, че войниците в първия ред имат европейски флаг на техните униформи, че ние практикуваме солидарност и поемаме отговорност заедно, мисля, че можем да ги убедим, че заедно можем да играем роля в света и да отговорим на днешните предизвикателства.

- Преди броени дни посетих с вас заседание на бюрото на ЕНП във Варшава, на което с генералния секретар на НАТО отчетохте, че създаването на европейска армия би укрепило алианса. Може би неслучайно избрахте тази среща да е в полската столица.

- Полша стои на кръстопътя. Въпросът е дали ще бъде водещата сила в развитието на Европа, или ще се дистанцира от нея и ще отиде в Полексит. В дългосрочен план

нещата в Полша

могат да се

развият по същия

начин, както във

Великобритания

Ако развивате продължителен популизъм срещу европейските институции и евроскептицизма, ще имате дългосрочен ефект. Сега съм много щастлив, че проевропейските партии в Полша са сформирали коалиция и имат шанс наистина да спечелят, и е ясно, че гражданите на Полша искат да бъдат движеща сила за бъдещето на Европа.

Трябва да намерим правен независим надзорен механизъм, който ще гарантира, че основните принципи на ЕС на практика се прилагат във всички европейски страни. Ще изляза с предложение в следващите седмици.

Живеем във време на фундаментални промени - имаме глобализация, имаме дигитализация, изменение на климата, бежанци, демографски промени. Тези 5-6 важни промени се развиват със скорост, която наистина ни смущава какво може да се случи в бъдеще. От това ние, нашите родители и нашите деца сме притеснени.

- До какво води тази несигурност?

- Атмосферата на несигурност за бъдещето е отворила пространството за популизъм, което дава прости отговори, главно в полето: имате враг - борбата с него - печелите. Всички знаем, че това не работи. Същият е проблемът и в Америка. Моят отговор е да покажа лидерство в политиката. Искам да кажа на хората истината: никой не може да спре тези тенденции. Можем да го спрем само по европейския начин.

- Бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп - Стив Банън, е в Европа и прави срещи с потенциални съюзници.

- Прочетох много за Стив Банън и как той планира да започне различни инициативи в Италия, но честно казано, това не е основният ми проблем, защото

никой в Европа

не иска да има

Тръмп Европа

Никой. По-големият проблем е какво се случва с всички източници, които създават фалшиви новини. Има няколко инициативи на европейско равнище и в държавите членки за справяне с предизвикателството дезинформация. На първо място гражданите трябва да са наясно с този риск, защото това е най-добрият начин за опазване на нашите модерни, свободни общества.

По-големият въпрос е как можем да приложим европейския път в новия цифров свят. Ние направихме правилата за защита на данните, говорим много в момента за авторското право. Твърдо вярвам, че правилата на реалния свят трябва да се прилагат и към дигиталния - по отношение на авторското право, но също така и за борба срещу пропагандата на джихадистите: големите интернет платформи трябва да спазват европейските правила. Ето защо се нуждаем от силна и обединена Европа. В противен случай нямаме шанс да наложим нашите правила.

Визитка

Манфред Вебер е лидер на най-голямата група в ЕП - тази на ЕНП, с 217 от 751 депутати

Роден е на 14 юли 1972 г. в Бавария

По образование е инженер

Евродепутат от 2004 г.

На Вебер е идеята всеки гражданин на ЕС да получава на 18-ия си рожден ден билет за влак, с който да пътува в Европа. “Хората от цялата общност трябва да се познават и да се научат да се уважават” - така аргументира той инициативата, по която вече преговаря с железниците

На 8 ноември 2018 г. конгресът на ЕНП, който се проведе в Хелзинки, избра Манфред Вебер за водещ кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber