Чий е цар Самуил?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7339107 Чий е цар Самуил? Чий е цар Самуил? www.24chasa.bg
Паметникът на цар Самуил в центъра на Скопие СНИМКА: Тони Маскръчка

На майка си и на баща си, измъкват се историци в Скопие

На Северна Македония или на България принадлежи цар Самуил? Този въпрос се очертава като един от сериозните в споровете между историци от двете държави, които са членове на смесената българско-македонска комисия за изчистване на спорните исторически и образователни моменти в учебниците. Комисията е създадена след подписването на договора за приятелство през август 2017 г.

Преди дни в Скопие бе проведено четвъртото заседание на комисията. След това един от членовете ѝ от македонска страна - Петър Тодоров, коментира пред скопската телевизия 1ТВ спора за цар Самуил. Този спор бил банален, а Самуил принадлежал на историята. “Не може Самуил да го национализираме или да му дадем етнически характер. Много е глупаво различните тълкувания за цар Самуил да бъдат пречка за развитието на добрите отношения. Мъртвите хора отпреди 1000 години да пречат на днешните живи хора”, казва историкът. Допълва, че Самуил “принадлежи на татко си и майка си”. “Самуил е извор на един глупав и необясним конфликт. Да се разправяме за принадлежност на някой си цар, който е живял преди 1000 години, при това и няма някакво голямо значение за развитието на културата”, допълва Тодоров.

Смесената комисия

обсъжда засега учебниците

по история за 5-и и 6-и клас

в периода на праисторията, античната история и Средновековието. Има обаче и нужда от промяна в учебниците по география и македонски език.

Ето част от написаното в учебниците по история и македонски език, които упорито утвърждават теорията за съществуване на древен македонски народ, език и култура. А македонската нация и език са били измислени в края на Втората световна война - 1944-1945 г., за което свидетелстват редица документи.

- “Создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.”

“Македонците говореле на посебен jазик, коj бил сроден со jазиците на соседните народи - Хелените, Илирите и Тракиjците. Од jазикот на античките Македонци останале само траги: зачувани се само околу 150 одделни зборови, како и иминьа на луге, места и реки.”

“Според митологиjата, Македонците воделе потекло од митскиот хероj Македон. Териториjата на Македониьа jа населувале повеке македонски племиньа.”

- “Во времето на кралот Архелаj I, кон краjот на петтиот век пред н.е., македонската држава уште повеке се издигнала и затакнала, започнале да се одржуваат македонските олимписки игри.”

- “Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье.”

- “Св. Константин-Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38 букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja.”

- “Во окупираните територии била создадена тешка економска и политичка состоjба, коjь Бугарските окупаторски власти во нивната зона се покажале мошне брутални.”

- “Со Веpcajскиот договор била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja, Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и национален развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja.”

“В скопските учебници никъде не се изписва император Василий II като Българоубиец, защото това дава ясно доказателство за българската принадлежност на цар Самуил. Няма и нищо за Битолския надпис - надпис на старобългарски език от времето на Иван Владислав, последния цар на Първото българско царство, в който той категорично се нарича “българин по род”, коментира историкът Иван Стоянов. Смята, че скопските учебници са написани така, че да съответстват на теорията на македонизма, а там където има безспорни факти, те са или променени, или пропуснати. “Ако Самуил е бил македонски цар, то тогава кой е бил царят на България?”, пита Стоянов, който дълги години е работил в Държавния архив и е преподавал история в Благоевград.

Смята, че най-вече за периода на Възраждането и националноосвободителните войни не би трябвало да има никакви спорове, защото писмените документи са категорични. “Няма как Гоце Делчев, Даме Груев, Иван Михайлов, Тодор Александров да бъдат наричани македонци, след като съществуват оригинални архиви, където те категорично се определят за българи. Там на скопските колеги твърденията им най-много издишат”, допълва историкът.

Точно

за събитията и личностите

от XIX и началото на XX в.

се очакват най-големите

проблеми

в смесената комисия.

От македонска страна членовете са на мнение, че трябва да се денационализират героите. “Не можете вие да го национализирате свети Климент или свети Наум, или братята Кирил и Методий. Те се християнски просветители, духовни лица, на които не може вие да им дадете националност. Те са действали в отделни държави, във Византия и в българската средновековна държава, но това не ги прави нито българи, нито гърци, нито македонци в съвременен смисъл”, казва пред агенция МИА шефът на македонския екип Драги Георгиев, председател на Института за национална история в Скопие.

Все пак признава, че не може историята от XIX и началото на XX в. да се представя като “кристалноясна македонска национална история”.

За Гоце Делчев например твърди, че бил “споделена личност и спорът за националната му принадлежност е безпредметен”. “Ако ние се захванем в комисията да доказваме дали Делчев е бил българин, или македонец, няма да стигнем доникъде”, допълва скопският историк проф. Георгиев.

За периода на Втората световна война пък в скопските учебници

нашата армия е

определена като

“български фашистки

окупатори”

Македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия “Антена М” допуска “компромис”, като изразът бъде заменен с “фашистки окупатор”.

“За какви окупатори говорят, след като нашите войници са посрещнати там като освободители! В днешна Западна Македония може и да се говори за “фашистки окупатори”, защото там са били в италианската зона”, обяснява благоевградският историк Стоянов. “В учебниците в Северна Македония има страшно много липси. Не се споменава нищо за сръбските репресии срещу хората с българско самосъзнание. Нито пък за края на 40-те години, когато стотици граждани на Македония са избити заради българското си самосъзнание”, допълва той.

Категоричен е, че враждебният тон към България в учебниците трябва да се промени. Необходимо е и да се публикуват оригинални източници, без тенденциозно да се “превеждат” на македонски език.

“Ако трябва да бъдем честни към историческите факти, то историята на съседите край Вардар до 1944 г. е всъщност част от българската история. След това те вече поемат по друг път в рамките на Югославия”, категоричен е Стоянов. Смята, че ние трябва по-категорично да отстояваме истината. “Територията сме я отстъпили, но не трябва да отстъпваме историята, защото за нея са проливали кръвта си нашите деди”, смята историкът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

За правото на собственост и правото на придвижване

Защо трябва споровете за цената на отчуждаване да не спират строежа на пътища Аз съм потомък на хора, пострадали от принудително отчуждаване. Къщата на баба ми бе насилствено съборена, а теренът - отчужден, за да се вдигне върху него отвратителен соцблок. Къщата бе прекрасна - голяма и много красива в стила на късния дунавски необарок.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Игра на президенти

Американският президент Доналд Тръмп се скарал на НАСА. „Стига вече с тая луна, там сме били. Идете малко по-надалеч, примерно на Марс, той нали е част от Луната.“ Написа го и в туитър, та ако не вярвате, вижте го сами. Да, това е, което светът има като президент на най-голямата военна сила. Човек би се посмял на подобни изцепки,

"Телеграф" поиска да затворят фалшив сайт, прокурор скандално отговори със закриване на вестника

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София е разпоредил на патентното ведомство да заличи марката на всекидневника "Телеграф", съобщават от вестника в гневен коментар. Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.

5 аргумента срещу данъчните предложения на БСП и ДПС

Предложението на БСП и ДПС за намаляване на данъците е вредно и ще доведе до корупция и спад на приходи, а това на ГЕРБ за намаляване на субсидиите е добър политически и технически ход. Това мнение изрази основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред радио "Фокус". Общественото настроение в момента, е,

Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак

На 23 юни гражданите на Истанбул отново ще участват в избори за кмет на града - за втори път в рамките само на три месеца. На 31 март аз имах голямата чест да бъда избран за кмет от моите истанбулски съграждани - въпреки един изборен терен, който бе остро настроен срещу нас. Но управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви тогава,

Демократична България - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

“Като две капки вода” - шоу на помирението“

Във времена на толкова много вражди то обединява хора от всички поколения В продължение на 3 месеца всеки понеделник гледах “Като две капки вода” и след всяко предаване ме сърбяха ръцете да седна и да пиша. Защото в това шоу има нещо различно, някаква енергия, която липсва в безбройните вече риалити формати за танцьори, актьори, готвачи,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber