Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7327544 Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев www.24chasa.bg

Нашата национална революция продължава 10 години след 1868 г.

След 1878 г. само за 15 г. България се индустриализира

300 години след падането й под турско робство западните географи продължават на своите карти да отбелязват държавата ни като Царство България

Българските търговци в Османската империя не са искали освобождението, защото, заплашени от индустриализацията, щели да загубят богатствата си

Сред героите ни има и много богати хора, които са давали пари за революцията - без тях тя не би се случила

Руските войници са загивали с мисълта, че помагат на братята християни, но не и руските управници

Между 5 и 7 милиона наброявали българите преди Освобождението, а Българското опълчение, което се събира в Кишинеу и Плоещ, е около 4500 души

Цветолюб Нушев е роден през 1952 г. в София. Завършил е история в СУ “Св. Климент Охридски” през 1979 г., преди това следва година право

Доцент и д-р на историческите науки.

От 1979 до 2016 г. работи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и се пенсионира като ръководител на научна секция по палеография, архивистика и османистика

Участва в издаването на архивите на Васил Левски, Христо Ботев и Петър Дънов

- Кои са българските лица на свободата ни, г-н Нушев?

- 3 март е една от датите, която сме избрали като дата на нашето освобождение. А всъщност нашето освобождение е българската национална революция, която започва през юли 1868 г. и завършва юли 1878 г., т.е. продължава 10 години.

През юли 1868 г. влиза четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която води пет епични битки. В резултат на нейната борба само година и половина по-късно - в началото на 1870 г., султанът издава ферман за Българската екзархия, но признаването на църковната ни автономия всъщност е

признаване

на

автономията

на държавата

ни

Защото ферманът дава граници, а има ли граници, значи се дава автономия. Така наред с църковната, България получава образователна и културна автономия и, разбира се, местно самоуправление. От момента, в който тези граници са очертани, е ясно, че това е бъдеща държава. И това е изключително важно. Ние обаче много често го забравяме, защото искаме всичко да е еднократен акт.

След това започват комитетите на Левски, а без тях не би имало Априлско въстание, което е следващият голям връх. Революция не означава всеки ден да се водят въоръжени битки. Революцията е в душата на хората. Резултат е от пропагандата и агитацията на Левски и неговите съратници, от организацията на комитетите. А Априлското въстание поставя началото на края, защото всъщност с него заявяваме пред цяла Европа и пред световната общественост, че българите сме народ, който желае да бъде свободен.

Цариградската посланическа конференция през 1876-1877 г. събира всички Велики сили и Османската империя. Взето е решение за образуване на две български автономни области - едната с главен град Търново, другата с главен град София. Очертани са границите на областите, заселени с българи. И това е в резултат само на българските усилия - участието в Априлското въстание.

За изпълнението на решенията на Великите сили Русия започва война с Османската империя, след съгласуване с Британската империя и с Австро-Унгарската империя. И

това също е

заради българите

Слава на руското оръжие, което успя да победи Османската империя и което донесе частична свобода на България.

- Защо казахте, че краят е през юли 1878 г.?

- Защото Санстефанският договор от 19 февруари (или 3 март по нов стил), който ние честваме, е предварителен договор. А постигнатият от Берлинския конгрес през юли 1878 г. договор е онзи, който създава Княжество България и автономна Източна Румелия.

- Изброихте много дати за честване, защо избрахме 3 март за национален празник?

- Макар да няма правна стойност, чрез Санстефанския договор ние виждаме свободни българските земи, включени само година по-рано в решенията на Цариградската посланическа конференция. По този начин е казано: “Ето, това е България!” Така българинът придобива своя идеал и стремеж да обедини всичките си земи в едно.

Когато през 1879 г. се приема Конституцията на България и се утвърждават официалните празници, не е имало и съмнение, че Трети март е националният ни празник. А юли 1878 г. е смятан за позор, защото тогава са откъснати пет територии от България.

- За ваши колеги историци 3 март е най-българският празник, защото тогава България се заявява като държава на политическата карта на Европа. Солидарен ли сте с тях?

- Не. Защото 100, 200, 300 години след падането й под турско робство западните географи продължават да дават България на своите карти като Царство България. Така че България винаги е имала място на политическата карта на Европа.

- Споделяте ли мнението, че подписването на Санстефанския мирен договор е подарък на руската дипломация към император Александър II, известен у нас като Цар Освободител?

- Факт е, че Русия ни е освободила, а защо го е направила, е следващият въпрос. Мнозина бъркат, че подписването на Санстефанския договор - 19 февруари по стар стил, е на имения ден на императора. Това всъщност е денят, в който той става император през 1855 г. Вярно, че и този ден очевидно не е избран случайно и това е за честта и славата на руския император.

Руският народ воюва за идеята да освободи братята българи. Руските войници са загивали с мисълта, че помагат на братята християни, но не и руските управници. Това са две различни неща. Русия е преследвала свои цели и е съблюдавала свои интереси - да запази влиянието си на Балканите.

- Кои от героите на българското освобождение не познаваме?

- Много са. Навсякъде в училищните стаи висят портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Раковски. Няма ги портретите на хората от “втория ешелон”, които обаче са свършили не по-малка работа. Те просто

не са намерили своя

Захари Стоянов или своя

Вазов, за да ги възпее

и увековечи имената им

Един от моите любими дейци е Киряк Цанков, който е участник в комитетските дела от 1867 г. Роден е в Свищов, племенник е на Драган Цанков, учи в Сорбоната, от петгодишен живее във Виена. Немски говори по-добре от родния си български. Баща му е един от много богатите хора в Румъния. Киряк Цанков е подпредседател на Българския революционен централен комитет (БРЦК), председател на Българското централно благотворително общество (БЦБО), един изключително

заслужил човек,

а за него даже

няма паметна

плоча в София,

където е живял

В родния му Свищов една улица е кръстена на него. Още една улица е на името на Григор Начович, който също е много заслужил. Изключителен ум. Жалко, че в годините след Освобождението не го признават.

Друг герой от онова време е Димитър Хаджипавлитов Иванов от Велико Търново, който основава читалищата в Търново и в Цариград. Завършва търговия в Швейцария и също е изключително богат. Участва в Сръбско-турската и Руско-турската война. После става първият началник на митниците и е в управителния съвет на БНБ. Тези хора, за които ви говоря, масовият българин не ги знае. Може би защото към такива като тях сме настроени сиромахомилски - ако не е беден и изстрадал, значи не е герой.

- Искате да кажете, че революцията не е само на сиромасите, а я подпомагат и богатите?

- Абсолютно! И богатите са давали пари, защото без тях не става революцията. Разказвал съм ви за

Левски, неговото

лично тефтерче е

било изпълнено

със сметки

За всичко е искал пари, пари, пари. Димитър Общи е правил обири, за да купи оръжие, не го е правил, за да предаде организацията. Това е глупост!

- Кои са хората, за които освобождението ни от турско робство не е било изгодно? Има теза, че сме били 500 години в робство, защото не сме искали да се освободим и сме си живели доста мирно с турците.

- Мирни връзки сме имали с турското население през последните 50 години на робството, от началото на XIX век. Преди това турците не са били милосърдни. През XVI, XVII, XVIII век с българите са се отнасяли като с роби. След многобройните войни и влиянието на Европа върху Османската империя XIX век е много по-различен.

Питате ме кои сред българите не са искали да се освободим - има една група сред богатите българи в Цариград, за които много малко пишем. Те казват така: “В началото на 60-те години на XIX век, ако ние искаме държавица като сръбската, това можем да го постигнем утре. Но на нас ни трябва България на две морета и езеро.” “Езеро” в цитата е не Охридското, а Мраморно море - така са го наричали българите и гърците, защото е малко. Така че те искат цялата територия на европейската част на Османската империя. Тъкмо тези търговци не искат освобождението, защото не искат да загубят богатството си. А то е заплашено от навлизането на индустриални стоки, които съсипват империята. Впрочем след Освобождението само за 15 години се прави индустриализацията на България.

Българският таен централен комитет (БТЦК) иска дуализъм, т.е. цялата европейска част на Турция да бъде оставена под управлението на България, не само българските земи! А султанът да си управлява азиатската част на империята. Така че ламтежът към големи, не твои земи в имперското мислене го има и сред

израсналите в

сянката на падишаха

- Какво пречи да извоюваме свободата си сами?

- Най-кратко - защото не сме живели в собствена държава пет века. Между 5 и 7 милиона българи са живели по онова време в етническите земи на България. А българското опълчение, което се събира в Кишинев и Плоещ, е около 4500 души. Като влизат в България, нямат и пет хиляди.

Руското командване и руските благотворителни дружества шият униформи за 20 хиляди опълченци - няма толкова! Пряко сили се събират 14 000. А как са се събрали до 14 000? Българинът пет века не е служил в армията. Казаците, които ограждат селото, влизат вътре и събират момчетата за набор и никой не може да избяга от военна служба.

Българите правят друго. Влизат в турско село и казват: “Или ще дадете по една турска лира за всяко момче, или ще ги пратим да ги заколят руснаците!”. И турците дават пари. Имало е и разбойнически шайки. Но в една война е винаги така.

След Освобождението има закон за пенсиите, които се отпускат на опълченците и поборниците. За поборниците ясно е казано на кого се полага пенсия - за воювалите с оръжие в ръка, и се посочва в кои чети. За опълченците се определят “от Първа до Шеста дружина”, защото само те участват в битките по време на Руско-турската война. Но 15 години след Освобождението вече всички опълченци получават пенсия.

Нека обаче да не забравяме - освобождението на България е дело единствено на българите. Защото не можеш да освободиш някого, който не иска да бъде освободен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Илия Гърков: Открихме нов рудник на място, където се е добивало злато преди 3500 г.

- “Дънди Прешъс Металс” инвестира в Ада Тепе 164 млн. долара, казва вицепрезидент на “Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България  - 1/3 от работещите в рудника се върнаха от чужбина - Средната работна заплата е 2700 лв., от 238 наети само 9 не са местни   - Г-н Гърков, след колко години работа открихте рудника Ада Тепе?

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber