Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7327544 Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев www.24chasa.bg
Нушев: Има “втори ешелон” герои, направили за Освобождението не по-малко от Левски и Ботев

Нашата национална революция продължава 10 години след 1868 г.

След 1878 г. само за 15 г. България се индустриализира

300 години след падането й под турско робство западните географи продължават на своите карти да отбелязват държавата ни като Царство България

Българските търговци в Османската империя не са искали освобождението, защото, заплашени от индустриализацията, щели да загубят богатствата си

Сред героите ни има и много богати хора, които са давали пари за революцията - без тях тя не би се случила

Руските войници са загивали с мисълта, че помагат на братята християни, но не и руските управници

Между 5 и 7 милиона наброявали българите преди Освобождението, а Българското опълчение, което се събира в Кишинеу и Плоещ, е около 4500 души

Цветолюб Нушев е роден през 1952 г. в София. Завършил е история в СУ “Св. Климент Охридски” през 1979 г., преди това следва година право

Доцент и д-р на историческите науки.

От 1979 до 2016 г. работи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и се пенсионира като ръководител на научна секция по палеография, архивистика и османистика

Участва в издаването на архивите на Васил Левски, Христо Ботев и Петър Дънов

- Кои са българските лица на свободата ни, г-н Нушев?

- 3 март е една от датите, която сме избрали като дата на нашето освобождение. А всъщност нашето освобождение е българската национална революция, която започва през юли 1868 г. и завършва юли 1878 г., т.е. продължава 10 години.

През юли 1868 г. влиза четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, която води пет епични битки. В резултат на нейната борба само година и половина по-късно - в началото на 1870 г., султанът издава ферман за Българската екзархия, но признаването на църковната ни автономия всъщност е

признаване

на

автономията

на държавата

ни

Защото ферманът дава граници, а има ли граници, значи се дава автономия. Така наред с църковната, България получава образователна и културна автономия и, разбира се, местно самоуправление. От момента, в който тези граници са очертани, е ясно, че това е бъдеща държава. И това е изключително важно. Ние обаче много често го забравяме, защото искаме всичко да е еднократен акт.

След това започват комитетите на Левски, а без тях не би имало Априлско въстание, което е следващият голям връх. Революция не означава всеки ден да се водят въоръжени битки. Революцията е в душата на хората. Резултат е от пропагандата и агитацията на Левски и неговите съратници, от организацията на комитетите. А Априлското въстание поставя началото на края, защото всъщност с него заявяваме пред цяла Европа и пред световната общественост, че българите сме народ, който желае да бъде свободен.

Цариградската посланическа конференция през 1876-1877 г. събира всички Велики сили и Османската империя. Взето е решение за образуване на две български автономни области - едната с главен град Търново, другата с главен град София. Очертани са границите на областите, заселени с българи. И това е в резултат само на българските усилия - участието в Априлското въстание.

За изпълнението на решенията на Великите сили Русия започва война с Османската империя, след съгласуване с Британската империя и с Австро-Унгарската империя. И

това също е

заради българите

Слава на руското оръжие, което успя да победи Османската империя и което донесе частична свобода на България.

- Защо казахте, че краят е през юли 1878 г.?

- Защото Санстефанският договор от 19 февруари (или 3 март по нов стил), който ние честваме, е предварителен договор. А постигнатият от Берлинския конгрес през юли 1878 г. договор е онзи, който създава Княжество България и автономна Източна Румелия.

- Изброихте много дати за честване, защо избрахме 3 март за национален празник?

- Макар да няма правна стойност, чрез Санстефанския договор ние виждаме свободни българските земи, включени само година по-рано в решенията на Цариградската посланическа конференция. По този начин е казано: “Ето, това е България!” Така българинът придобива своя идеал и стремеж да обедини всичките си земи в едно.

Когато през 1879 г. се приема Конституцията на България и се утвърждават официалните празници, не е имало и съмнение, че Трети март е националният ни празник. А юли 1878 г. е смятан за позор, защото тогава са откъснати пет територии от България.

- За ваши колеги историци 3 март е най-българският празник, защото тогава България се заявява като държава на политическата карта на Европа. Солидарен ли сте с тях?

- Не. Защото 100, 200, 300 години след падането й под турско робство западните географи продължават да дават България на своите карти като Царство България. Така че България винаги е имала място на политическата карта на Европа.

- Споделяте ли мнението, че подписването на Санстефанския мирен договор е подарък на руската дипломация към император Александър II, известен у нас като Цар Освободител?

- Факт е, че Русия ни е освободила, а защо го е направила, е следващият въпрос. Мнозина бъркат, че подписването на Санстефанския договор - 19 февруари по стар стил, е на имения ден на императора. Това всъщност е денят, в който той става император през 1855 г. Вярно, че и този ден очевидно не е избран случайно и това е за честта и славата на руския император.

Руският народ воюва за идеята да освободи братята българи. Руските войници са загивали с мисълта, че помагат на братята християни, но не и руските управници. Това са две различни неща. Русия е преследвала свои цели и е съблюдавала свои интереси - да запази влиянието си на Балканите.

- Кои от героите на българското освобождение не познаваме?

- Много са. Навсякъде в училищните стаи висят портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Раковски. Няма ги портретите на хората от “втория ешелон”, които обаче са свършили не по-малка работа. Те просто

не са намерили своя

Захари Стоянов или своя

Вазов, за да ги възпее

и увековечи имената им

Един от моите любими дейци е Киряк Цанков, който е участник в комитетските дела от 1867 г. Роден е в Свищов, племенник е на Драган Цанков, учи в Сорбоната, от петгодишен живее във Виена. Немски говори по-добре от родния си български. Баща му е един от много богатите хора в Румъния. Киряк Цанков е подпредседател на Българския революционен централен комитет (БРЦК), председател на Българското централно благотворително общество (БЦБО), един изключително

заслужил човек,

а за него даже

няма паметна

плоча в София,

където е живял

В родния му Свищов една улица е кръстена на него. Още една улица е на името на Григор Начович, който също е много заслужил. Изключителен ум. Жалко, че в годините след Освобождението не го признават.

Друг герой от онова време е Димитър Хаджипавлитов Иванов от Велико Търново, който основава читалищата в Търново и в Цариград. Завършва търговия в Швейцария и също е изключително богат. Участва в Сръбско-турската и Руско-турската война. После става първият началник на митниците и е в управителния съвет на БНБ. Тези хора, за които ви говоря, масовият българин не ги знае. Може би защото към такива като тях сме настроени сиромахомилски - ако не е беден и изстрадал, значи не е герой.

- Искате да кажете, че революцията не е само на сиромасите, а я подпомагат и богатите?

- Абсолютно! И богатите са давали пари, защото без тях не става революцията. Разказвал съм ви за

Левски, неговото

лично тефтерче е

било изпълнено

със сметки

За всичко е искал пари, пари, пари. Димитър Общи е правил обири, за да купи оръжие, не го е правил, за да предаде организацията. Това е глупост!

- Кои са хората, за които освобождението ни от турско робство не е било изгодно? Има теза, че сме били 500 години в робство, защото не сме искали да се освободим и сме си живели доста мирно с турците.

- Мирни връзки сме имали с турското население през последните 50 години на робството, от началото на XIX век. Преди това турците не са били милосърдни. През XVI, XVII, XVIII век с българите са се отнасяли като с роби. След многобройните войни и влиянието на Европа върху Османската империя XIX век е много по-различен.

Питате ме кои сред българите не са искали да се освободим - има една група сред богатите българи в Цариград, за които много малко пишем. Те казват така: “В началото на 60-те години на XIX век, ако ние искаме държавица като сръбската, това можем да го постигнем утре. Но на нас ни трябва България на две морета и езеро.” “Езеро” в цитата е не Охридското, а Мраморно море - така са го наричали българите и гърците, защото е малко. Така че те искат цялата територия на европейската част на Османската империя. Тъкмо тези търговци не искат освобождението, защото не искат да загубят богатството си. А то е заплашено от навлизането на индустриални стоки, които съсипват империята. Впрочем след Освобождението само за 15 години се прави индустриализацията на България.

Българският таен централен комитет (БТЦК) иска дуализъм, т.е. цялата европейска част на Турция да бъде оставена под управлението на България, не само българските земи! А султанът да си управлява азиатската част на империята. Така че ламтежът към големи, не твои земи в имперското мислене го има и сред

израсналите в

сянката на падишаха

- Какво пречи да извоюваме свободата си сами?

- Най-кратко - защото не сме живели в собствена държава пет века. Между 5 и 7 милиона българи са живели по онова време в етническите земи на България. А българското опълчение, което се събира в Кишинев и Плоещ, е около 4500 души. Като влизат в България, нямат и пет хиляди.

Руското командване и руските благотворителни дружества шият униформи за 20 хиляди опълченци - няма толкова! Пряко сили се събират 14 000. А как са се събрали до 14 000? Българинът пет века не е служил в армията. Казаците, които ограждат селото, влизат вътре и събират момчетата за набор и никой не може да избяга от военна служба.

Българите правят друго. Влизат в турско село и казват: “Или ще дадете по една турска лира за всяко момче, или ще ги пратим да ги заколят руснаците!”. И турците дават пари. Имало е и разбойнически шайки. Но в една война е винаги така.

След Освобождението има закон за пенсиите, които се отпускат на опълченците и поборниците. За поборниците ясно е казано на кого се полага пенсия - за воювалите с оръжие в ръка, и се посочва в кои чети. За опълченците се определят “от Първа до Шеста дружина”, защото само те участват в битките по време на Руско-турската война. Но 15 години след Освобождението вече всички опълченци получават пенсия.

Нека обаче да не забравяме - освобождението на България е дело единствено на българите. Защото не можеш да освободиш някого, който не иска да бъде освободен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Още акценти от интервюто с ръководителя на екипа, работил по рейтинга на висшите училища: Приключи масовизацията на висшето ни образование. Сега то е все по-близо до европейския профил Увеличава се делът на студентите в направления, при които има по-добра реализация Университетите в по-голяма степен стават международно разпознаваеми В

Бен Крос в ролята на английския вицеконсул Уайт във филма на Анри Кулев "Имало една война"

Бен Крос: Тук не могат да ми плащат високи хонорари, но подпомагам българското кино

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Стефан Димитров

Стефан Димитров: Песните на НЛО са феномен - 30 г. след прехода още са актуални

Концертът с тях ще е много смешен и ексклузивен, няма да го излъчват по телевизията, казва талантливият композитор, написал за легендарното предаване 70-80 хита В американското посолство изпяха песента ми “Нова годино” като поздрав към българския народ за празниците По празниците ще сме като всички българи - няма да правим нищо особено

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Плаши ме какво става извън България - освен пластмасови домати внасяме и страхове - Честита ви наградата “Хеликон” за 2019 г., г-н Биолчев. Романът “Преселението” е издание на издателство “Труд” и с него вие спечелихте статуетката в състезание с над 120 заглавия. Как посрещнахте тази награда? Повиши ли тя самочувствието ви на писател

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена - Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber