Проф. Михаил Константинов: Преференциите разместват едва 2% от евролистите - защо бе цялата жега?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7305095 Проф. Михаил Константинов: Преференциите разместват едва 2% от евролистите - защо бе цялата жега? Проф. Михаил Константинов: Преференциите разместват едва 2% от евролистите - защо бе цялата жега? www.24chasa.bg

Очаквам на 26 май до урните да отидат между 1,9 и 2,5 млн. българи

- ГЕРБ реши да остави преференциите както бяха след маратонския дебат в НС за Изборния кодекс. Вдигането на преференциалния праг за едни бе охрана от корпоративния вот, а за други - нарушена народна воля за мажоритарен вот от референдума през 2016 г. Вашето обяснение какво е, проф. Константинов?

- Ще говоря само за евроизборите, които непосредствено следват на 26 май, защото депутатите до другите избори още няколко пъти ще допълнят и изменят Изборния кодекс. Преференциите наистина щяха да се обезсмислят. Но те и сега са практически безсмислени, макар че малцина го знаят това нещо. За три евроизбора (2007, 2009 и 2014 г.) от общо 52 избрани български евродепутати само двама са избрани с преференции. През 2014 г. г-н Момчил Неков с 34 000 преференции измести г-н Петър Курумбашев от БСП, а г-н Светослав Малинов с 39 000 преференции измести г-жа Меглена Кунева от Реформаторския блок. Това прави ефективност на преференциите от 2/52, или 3,8%. Един почти пренебрежим ефект. Нещо повече, ако през 2014 г. все пак можеше да се измести водачът на листата, то след една поправка малко по-късно практически вече не може и Малинов нямаше да измести Кунева. Следователно отменените току-що преференции бяха с ефективност 1,9%, което е пренебрежимо малко. Така че депутатите напълно излишно и глупаво ги заклаха. При старото правило преференциите разместваха под 2% от листите средно, по новото ще разместват 0%. Струваше ли си да ядат жабите?

Но преференциите много дразнят партийните ръководства. Всичките без изключение ръководства. Когато се разбра, че с преференции Неков ще става евродепутат (че даже и ще оглави листата на БСП с ефекта 15/15, който всъщност тръгна от него), от ръководството на БСП побесняха. Караха го човека да се отказва от депутатството в полза на Курумбашев. Неков обаче героично им отказа и изкара едно успешно и надявам се, полезно евродепутатство. Като изключим, дето пламенно защити комунизма, с което втрещи колегите си евродепутати. Добре, че междувременно евродепутатката от БСП г-жа Илияна Йотова стана вицепрезидент, та Курумбашев попадна все пак на европарламентарните банки за половин мандат време.

И още нещо. При наличие на преференции кандидатите от една листа започват люта битка помежду си и това сваля резултата на партията. Още от Чарлз Дарвин знаем, че вътрешновидовата борба в една популация е много по-жестока от външновидовата. Та и тук е същата работа.

- Кого щеше да ощети най-много отмяната на преференциите?

- Ами за евроизбори специално практически никого, защото и сега преференциалният механизъм беше старателно затапен с усилията на по-големите партии. Пак ще повторя, досегашният механизъм фактически можеше да избере един-единствен български евродепутат от 52-ма досега, и то с ефекта 15/15! Така че да, на българина щяха да му вземат преференциите за евроизборите, но те и досега бяха напълно безполезен механизъм. Залъгалка за наивници. Нека българите накарат политиците да свалят преференциалния праг на 10% и даже на 5% от квотата, което прави около 15 000, или съответно 7500 преференции за евроизбори. И, разбира се, добре е да се махне бонусът за водача на листата, който практически го бетонира на първото място.

Впрочем в няколко държави от ЕС преференции или изобщо няма, или пък също са с много високи прагове.

У нас преференциите се въведоха по време на тройната коалиция за евроизборите през 2007 г. Дотогава си гласувахме най-конституционно без преференции, включително по време на демократичното управление на ОДС. Това го казвам за тези, дето щяха да дават преференциите на Конституционния съд. Този въпрос изобщо не е конституционен.

- Как се вписва това решение в борбата между БСП и ГЕРБ?

- Борбата между двете формации е безмилостно жестока или поне така изглежда пред публиката. За предсрочни избори обаче вече не се говори и няма да се говори до 26 май. ГЕРБ понесоха само негативи от решението да се вдигне преференциалният праг, защото специално при евроизборите и досегашният праг беше убийствен. Получиха смет за сливи. Добре е, че депутатите отстъпиха, но какво пречи да се диференцира прагът за различните видове избори на базата на досегашния опит? Впрочем има държави в ЕС с нулев преференциален праг, там изборите са много вълнуващи за партийните ръководства.

- Решено беше на евровота да се гласува с около 3000, на местния вот с 6000, а на парламентарните избори през 2021 г. - вероятно с 12 000 машини, колкото са секциите. Вие сте противник на машинното гласуване, защо?

- Не съм точно противник на това гласуване, а просто смятам, че е погрешно да го въведем тук и сега, при положение че в Европа такова гласува не няма. Освен частично в Белгия. Среща се сканиране на хартиени бюлетини, но това е друга история. Това ми прилича на манията да си пълним страната с дизели, докато Европа и светът масово се отказват от тях. Това последното е шега, разбира се.

През 2009 г. в Германия след три опита с машинно гласуване германският конституционен съд забрани това гласуване. Забрани и интернет гласуването. При това забраната е с мотиви, които правят невъзможни и двата вида електронно гласуване в тази държава в обозримото бъдеще. Германия слаборазвита и глупава държава ли е?

В Холандия имаше 100% машинно гласуване, преди няколко години изхвърлиха всички машини и днес имат 0% машинно гласуване. Причините са две – нарушена тайна на вота (сигналът от сензорните екрани лесно се прехваща и декодира) и дистанционно създаване на фалшив вот. Холандия слаборазвита и глупава държава ли е?

Ирландия си купи машини за 100% гласуване с тях и после ги рециклира също 100%. Общо удоволствието им излезе 55 млн. евро. Ирландия слаборазвита и глупава държава ли е?

В Италия експериментираха с машинно гласуване, махнаха го. Е, в Белгия има нещо като машинно гласуване, и то частично.

Във Франция имаше машинно гласуване, сега няма. И така нататък. Много бих искал от канцеларията на президента и от щаба на БСП да коментират тези факти.

- Като го въведем, казват, че фалшификациите и манипулациите на вота ще са по-малко. Дали?

- Фалшификации на вота у нас от 1991 г. насам няма. Единствените доказано опорочени избори в България са през месец април 1923 г. и през месец юни 1990 г.

Един от известните производители на машини за гласуване е венецуелската фирма “Смартматик”. С нейни машини гласуват във Венецуела, а и ние гласувахме с нейни 500 машини през 2016 г. Та след последните избори в тази бунтовна държава фирмата “Смартматик” обвини властите, че са фалшифицирали поне 1,5 млн. гласа чрез машинното гласуване. Така че важно е доверието в изборния процес, а не конкретните изборни технологии.

Искам да припомня на депутатите, на ЦИК и на Министерския съвет, че осигуряването на 3000 машини (фактически на 3300 заради резерв от 10%), тяхното сертифициране и обучението на 6000 председатели и заместник-председатели на ЦИК за работа с машините няма да е лесна работа. Особено за по-малко от 3 месеца. По-скоро ще е даже невъзможна. Иначе искрено им желая успех.

- Ще има ли отлив от урните заради машинното гласуване?

- Изборната активност ще зависи от други фактори. Досега у нас на евроизбори са гласували между 1,9 и 2,5 млн души. Едва ли тези граници ще бъдат съществено прехвърлени на 26 май.

- Защо социологията в деня преди и на самия вот остана в нелегалност? Кого уплаши отмяната на забраната?

- Световната практика познава и двата варианта: със забрана и без забрана за публикуване на прогнозни резултати в деня за размисъл и в изборния ден. Аз лично предпочитам да няма забрана, за да се види кой и какво прогнозира. И после обществеността да анализира качеството на прогнозите и на прогнозиращите. А не някои да се опитват да манипулират вота, като се крият зад анонимни публикации в мрежата.

- Чуват се критики, че винаги преди всеки вот се променят изборните правила, което намалява доверието в изборния процес. Какво не достигаше в Изборния кодекс, че го отвориха депутатите 3 месеца преди вота?

- Който е отворил изборния закон в последния момент, все е загубил. Промените и този път изглеждат доста закъснели, излишни и конфликтни. Трябваше евентуално само да се продължи мандатът на ЦИК законодателно до края на 2019 г. и да се вземе разумно решение за двете форми на електронно гласуване: по интернет и машинно. Развитите държави се отказват и от двата вида. Засега.

- Какви са прогнозите ви за евровота и за местните избори?

- Точни прогнози аз лично по понятни причини в навечерието на изборите няма да правя. Иначе последните прогнози (преди трагикомедията с Изборния кодекс) сочеха лек превес за ГЕРБ над БСП. Скоро ще имаме нови прогнози. Същевременно до местните избори, които са важните, остават 8 месеца. А на тези избори всички се обявяват за победители. БСП например със сигурност ще се обяви, защото няма как да получи толкова катастрофален резултат, колкото през 2015 г. Все ще успее да спечели в някой областен център например.

- Предсрочен парламентарен вот очаква ли ни?

- Както казах, в момента всички мируват по този въпрос. Предсрочни избори ще има, ако и когато ги поиска народът. Но той, народът, може да поиска и едни други работи, както във Франция и в Русия навремето, да не дава Господ! Накрая искам да припомня една истина. Понеже е истина, тя е политически некоректна. Истината е, че избори се произвеждат не за да изберем най-добрите. То и фюрерът през 1933 година дойде на власт с избори, три пъти поред при това. Избори се правят, за да има мирен преход във властта. Нищо повече, но и нищо по-малко. С други думи, “бюлетини или калашници?” е дилемата на всеки властови преход. Демокрацията е избрала първото, но то не ни е дадено веднъж и завинаги. За него всеки път трябва да се борим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Искрен Веселинов: Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедност - 340 лева

Пенсионерите ще получават повече, отколкото сега, с ново социално плащане Още акценти от интервюто: Разликата от 100 лева трябва да се покрива от държавата, това би струвало 1 млрд. лв. годишно Не очаквам в края на мандата минималната пенсия да бъде повече от 250-260 лв., защото не сме сами в управлението В случаите на тежки убийства и телесни

Кинорежисьорът Милко Лазаров: Ако бизнесът ни подкрепи, “Ага” може и да се пребори за “Оскар”

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде

Симеон Пешов: Не сме лакоми да изяждаме печалбата, инвестираме в компанията

Спартански съм възпитавал децата си. Минали са от ниските нива до управлението на компанията, казва президентът на "Главболгарстрой" 32 г. работя в тази компания, в 29 от тях съм неин ръководител. Главното в целия ми период на управление е грижа за хората и за младите  - Г-н Пешов, казвали сте, че сте благословен с двама синове и с дъщеря

Десислава Кръстева: Първолак стоя под чина цял срок, във втория се научи да сяда

Педагози, родители и деца трябва да са един екип, казва учителката вдъхновителка - Гостопожо Кръстева, родители ви определят като педагог вдъхновител. Какви по-различни методи от колегите си използвате, за да запалите интереса на децата към училище? - Всеки един учител е вдъхновител и може да изгради собствена система за работа с децата

Калоян Паргов: Подкрепа за Мая като граждански кандидат дава шанс за първия от 30 г. пробив на БСП в София

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Целта ни е да сме решаващ фактор в следващото управление на столицата Този път надпреварата в столицата ще е доста оспорвана - между едни от най-рейтинговите политици в държавата, каквито са и Манолова, и Фандъкова Декларацията на МВнР и  шпионският скандал хвърлят петно върху отношенията ни с

Д-р Иван Иванов: С 43 млн. лв. инвестиции променихме Севлиево за 8 г. и това се усеща

Всички училища и детски градини са ремонтирани. Инвестираме в младите, казва кметът на града Общината е без задължения и с рекорден бюджет Имаме 1200 компании, които влагат средства в производствата си и в градската среда - Д-р Иванов, на финала на втория управленски мандат какво отчитате като най-сериозен успех за Севлиево

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Луджев: Чудо е, че извършихме толкова радикални реформи при тази съпротива от страна на старата система

Отговарям в новата си книга “Преходно време” на всички, които през 1990 г. искаха да пометем комунистите: Е, как ще изметеш един милион и двеста хиляди души - Трийсет години стигат ли, г-н Луджев, за да се напише обективен анализ на първите години от демокрацията в България? - В съвременната историография е прието след срок от 25 години

Васил Велев: Кризата е вече тук, не бива да губим време

Някои предприятия минаха на 4-дневна работна седмица, работят с 25% под капацитета си, казва председателят на АИКБ  - Господин Велев, НСИ разпространи миналата седмица доста неблагоприятни, направо песимистични оценки на бизнеса за стопанската конюнктура за август. Има очаквания за влошаване на икономическото състояние на предприятията.

Борислав Сарафов: Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Г-н Сарафов, Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Безалтернативна ли бе неговата кандидатура или кадровиците този път се съобразиха с мнението на гилдията – на прокурорите и следователите? Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено"

Здравко Димитров: Ако човек с проблем ме потърси, не го оставям за другия ден

Огромна отговорност е да се ползваш с доверието на Бойко Борисов, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Никога не вземам еднолични решения, винаги питам експерти и граждани - Г-н Димитров, кое ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив? - Имам добри планове за развитието на Пловдив. Ще ги представя в седмицата след 15 септември.

Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри.

Проф. д-р Драгомир Драганов: СССР не ни освободи през септември 1944 г., окупира ни

Когато на 8-9 септември разбиват затворите, колко криминални престъпници излизат заедно с политическите затворници и се включват в масовия терор Зависимостта ни от Москва премина през три етапа - Какво е навлизането на съветските войски в България в началото на септември 1944 г. - окупация или освобождение, проф. Драганов?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber