От Видин до София - 63 пъти разлика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7303361 От Видин до София - 63 пъти разлика От Видин до София - 63 пъти разлика www.24chasa.bg
Преди десетина години на построяването на мост през Дунав при Видин-Калафат се отдаваше голямо значение като фактор за преборване на изостаналостта и бедността в този регион. Но ефектът от само едно такова съоръжение при пълна липса на друга инфраструктура не е много голям.

От града на Дунав до ловешката Ябланица безработицата не пада под 25%

Ако човек реши да пропътува определен регион от страната - Северозападния, тръгвайки от последните разположени близо до границата общини като Макреш, Кула и Грамада, и върви в посока изток-югоизток, трябва да се поинтересува само от едно определено нещо: каква е безработицата във всички общини, през които е преминал.

Тогава ще му стане ясно, че в този край на страната има нещо нередно. Защото чак докато стигне до ловешката община Ябланица -

около 200

километра,

той ще мине само през общини, в които безработицата не пада под 25%.

Има и общини с истински рекорди в това отношение като Хайредин, Борован, Якимово и Ружинци, където тя достига и дори надхвърля немислимите 50% от работоспособното население.

Тези данни нямат нищо общо с данните за безработицата на национално ниво. За януари 2018 г. тя е 7,2%, а има населени места, в които е и под 5%, т.е. на практика изобщо не може да се счита за проблем.

Дори в Монтана и Враца тя е около средната за страната, а в самия Видин е десетина процента. Проблемът е във всички останали общини в този регион. Там населението, доколкото изобщо е останало такова, е трайно неработещо и това създава огромни диспропорции с други части на страната.

В България има още един такъв регион, в който са скупчени близо една до друга общини с безработица над 25% - в крайния Североизток. Например

във всички общини

около Каолиново

безработицата надхвърля 30%, а в самото Каолиново е дори над 50%. Но все пак става въпрос само за 5 общини.

Безработицата е само един от многото икономически показатели, които демонстрират, че в България има жестоки диспропорции между отделните региони.

От наскоро публикуваните данни на НСИ за брутния вътрешен продукт по области за 2017 г. се вижда, че икономиката във Видинска област е произвела 640 млн. лв. брутен вътрешен продукт, докато тази на София-град - 40,127 млрд. лв.

Т.е. икономиката на Видин

може да се

побере

62,6 пъти

в икономиката на столицата.

Това е най-голямата диспропорция, която може да се открие в България, когато сравняваме икономиките на отделните области и въпросът е на какво се дължи тя.

Още от средата на предишния програмен период на европейските оперативни програми бе възприето правилото, че проектите, които кандидатстват от Северозападния регион за финансиране по почти всички програми, получават бонус при оценяването си. Така че при равни други условия те получават нещо като преференция.

Това обаче не е помогнало особено много на Северозапада. От последното издание на т.нар. Регионални профили, които изготвя Институтът за пазарна икономика, се вижда, че точно в този край на страната показателят “получени евросредства на глава от населението” е сред най-ниските.

От влизането на България в Европейския съюз до средата на 2018 г.

общините у нас са получили

бруто общо 10,7 млрд. лв.

европейско финансиране,

т.е. средно на човек се падат по 1513 лв.

От данните се вижда, че има общини, макар и само две на брой - Созопол и Костинброд, в които този показател е над 5000 лв. Повечето са около средните за страната 1000-2000 лв.

Вероятно никого не би учудил фактът, че точно в Северозападния регион за повечето общини този показател е

между 0 и 600 лв.

Единствено във Видин е около средния за страната, а в Монтана и Враца е дори малко повече. Но всички останали общини очевидно биват заобиколени от този род инвестиции. Най-вероятно причината е, че липсва всякакъв административен капацитет в местната власт да усвояват европейските средства.

Широко разпространеното схващане, че липсата на добра инфраструктура също отблъсква инвеститорите и на практика може да доведе до “заспиване” на икономиката на цели региони, също може да бъде обяснение за големите диспропорции.

Трябва да се отбележи обаче, че сама по себе си пътната инфраструктура в Северозапада не е кой знае колко по-некачествена от тази в други региони на страната. Но определено липсва свързаност с други региони на страната.

Преди десетина години например на изграждането на Дунав мост 2 при Видин-Калафат се гледаше като на панацея за решаване на проблема с икономическата изостаналост на този регион. Мостът е факт вече няколко години, но някои чак сега откриха, че той с почти нищо не е ускорил икономиката на областта. Защото довеждащите до него пътища са си същите като преди.

Най-щастливото население е в Трекляно - на всеки 26 човека се пада по един общински служител

Териториално-административната реформа в България все още не е на дневен ред, но ако някой ден се реши, че има нужда от преразглеждане на правомощията на местната власт, това със сигурност ще даде тон на най-шумния дебат в държавата.

Защото в България има общини, които се явяват най-големите работодатели на населението, а това създава зависимости, които няма как да не влияят на политическите процеси на местно ниво.

Затова е любопитно да видим по колко общински служители се падат на човек от населението. Това може да се види най-добре от тримесечните данни на Министерството на финансите за финансовото състояние на общините, които включват и броя на общинските служители.

Излиза, че колкото по-голямо е населеното място, толкова повече жители се падат на 1 общински служител.

Това на пръв поглед е нормално, тъй като много закони изискват създаването на точно определени длъжности, което няма как да се избегне.

Но все пак има и нюанси. Например четирите общини, в които служителите би трябвало да се разкъсват най-много от работа, са София-град, Казанлък, Добрич и Перник - над 500 души на 1 общинар. В повечето големи градове се падат над 400 души на 1 служител. В мнозинството населени места са под 100 човека.

Рекордьор е кюстендилската община Трекляно - на всеки 26 човека от населението там се пада по един общински служител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!

Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови лидери те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще. В ЕС започнаха разговори за номинирането на хората, които ще ръководят неговите ключови институции през следващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

За правото на собственост и правото на придвижване

Защо трябва споровете за цената на отчуждаване да не спират строежа на пътища Аз съм потомък на хора, пострадали от принудително отчуждаване. Къщата на баба ми бе насилствено съборена, а теренът - отчужден, за да се вдигне върху него отвратителен соцблок. Къщата бе прекрасна - голяма и много красива в стила на късния дунавски необарок.

Игра на президенти

Американският президент Доналд Тръмп се скарал на НАСА. „Стига вече с тая луна, там сме били. Идете малко по-надалеч, примерно на Марс, той нали е част от Луната.“ Написа го и в туитър, та ако не вярвате, вижте го сами. Да, това е, което светът има като президент на най-голямата военна сила. Човек би се посмял на подобни изцепки,

"Телеграф" поиска да затворят фалшив сайт, прокурор скандално отговори със закриване на вестника

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София е разпоредил на патентното ведомство да заличи марката на всекидневника "Телеграф", съобщават от вестника в гневен коментар. Преди месец главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.

5 аргумента срещу данъчните предложения на БСП и ДПС

Предложението на БСП и ДПС за намаляване на данъците е вредно и ще доведе до корупция и спад на приходи, а това на ГЕРБ за намаляване на субсидиите е добър политически и технически ход. Това мнение изрази основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред радио "Фокус". Общественото настроение в момента, е,

Как спечелих надпреварата за кмет на Истанбул и как ще я спечеля пак

На 23 юни гражданите на Истанбул отново ще участват в избори за кмет на града - за втори път в рамките само на три месеца. На 31 март аз имах голямата чест да бъда избран за кмет от моите истанбулски съграждани - въпреки един изборен терен, който бе остро настроен срещу нас. Но управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви тогава,

Демократична България - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber