Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7297146 Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео) Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео) www.24chasa.bg
Христо Димитров СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията

Студио 2, в което ще се снима "Чаршията" СНИМКА: Йордан Симeонов

- Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава?

В Студио 1, което се изгражда в момента, ще са всички предавания на живо. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България. Няма по-подходящо място да я открием. Ще го направим пряко оттам в 19 ч. Зрителите на телевизията също ще гледат спектакъла, но на запис от премиерата му.

Наричаме я “позитивната българска телевизия”. Ще излъчва 365 дни в годината, 24 часа в денонощието по кабел и сателит. Характерното за нея са две неща. Първо, в нея няма да има нито една минутка, която да прилича на някоя друга телевизия. Второто е, че в нея няма да има нито една секунда, която да не е с кауза за България. Всяко едно нещо е направено с някаква цел, за да стане държавата ни по-добра, хората да се чувстват по-добре, по-образовани, по-информирани, по-позитивно настроени.

- Как решихте да правите телевизия?

- Телевизията стана по следния начин. Строителният предприемач Барбуков и неговата съпруга си бяха направили телевизия “Инлайф”. Решиха да ми предоставят лиценза, това беше тяхна инициатива, явно вече не им се занимава. Попитаха ме: “Искаш ли да ти дадем лиценза, за да развиеш своя телевизия? Ще ти го подарим, няма да го продаваме.” Т.е. те ми подариха тяхната телевизия, като аз от нея нищо не вземам. На практика я купуваме за 0 лева. Сменихме името, изпратихме писмо до СЕМ, те одобриха и вече ще е съвсем различна телевизия.

Запазваме същото отношение към всички медии и към всички телевизии като наши досегашни партньори. На всички ще им пратим писмо, с което да кажем, че това, че правим телевизия, не означава, че отношенията ни вече са различни. Пак ще правим съвместни предавания, ще си партнираме, няма да се конкурираме. Това е нашата политика.

- На кого са сградата и студиата?

- Под наем сме ги взели,

това беше сградата

на Тв7

- Телевизията е огромна инвестиция, откъде са парите?

- Телевизията ще се издържа от нашите войводи, спонсори, приятели, хора, които са ни подкрепяли. Ако не бяха те, нямаше да се захвана да я правя. Всеки един досега е подкрепял каузата “Българе” и каузата за България, обаче не е получавал нищо. Сега поне ще мога да ги рекламирам по някакъв начин и да им се отблагодаря. Това са хора бизнесмени, те имат нужда от реклама. Имаме рекламодатели, с които ще стартираме, а след това се надяваме да привлечем и други. Ще помагаме на всички артисти, но и на българския бизнес, ако щеш - и на българската политика. Имаме предаване “Стратегия за България”, в което умните хора у нас ще могат да излагат идеите си. Те никога няма да влязат в политиката, тъй като са писатели, бизнесмени, хореографи. Затова в предаването ще оформяме идеите им като концепция за развитието на страната и ще ги даваме на политиците. От занимаване със злободневните проблеми те нямат време да направят подобна стратегия. А тя е важна - какво ще стане с България след 50, след 100 години. Нас, дейните хора, това ни интересува. Нашият мандат не изтича след 2 или 4 години. Нашият мандат е за нашите деца и внуци.

- Кой ще ръководи телевизията?

- Аз. На практика станахме консорциум. Ние сме компания, която има най-големия в Европа частен професионален фолклорен ансамбъл, фестивали, много събития, национална импресарска мрежа, асоциация на хореографите в България, сдружение “Пазители на българщината”, фондация “Вяра без граница”, тв “Българе” - и това всичко работи за България. Да, 20% от дейността ни са комерсиални, защото по някакъв начин трябва да се издържаме. Част от нашите каузи също са облечени в комерс - трябва да си купиш билет за ансамбъл “Българе” например. Но ако няма откъде да акумулираме средства, не може и една седмица да съществуваме. А да поддържаш ансамбъл, който струва милиони, без да имаш нито една стотинка дотация от държавата, за разлика от всички останали ансамбли, на които им се дава, не само че не е справедливо, но е и много трудно. Ние го правим.

- Вие създадохте най-успешния ансамбъл “Българе”, но май не ви стига. Да не би сега да имате политически амбиции?

- Няма да вземем пари от нито една политическа партия, която да ни финансира и да станем политическа медия. Имаме добри контакти с някои политици, но това не означава, че ще станем политическа телевизия, защото се губи смисълът.

Правя телевизията само по една-единствена причина - да имаме вяра в бъдещето, в Бога, в себе си и да не спираме да работим за това да бъдем по-успешни. Нито ще спечеля пари от нея,

никакво намерение

нямам да влизам

в политиката

и да се занимавам с подобни неща, не смятам, че телевизията ще ме реализира като творец. Спектакълът “Осмото чудо” и ансамбъл “Българе” достатъчно показват какъв човек съм. Сега правя най-големия шоуспектакъл в света.

- Какъв ще е той? Как ще се казва?

- Името е измислено, даже е запазено като марка. Но не искам да го казвам, защото работя бавно, тъй като го правя много качествено. Но някой може да вземе идеята и за един месец да направи някакво мършаво спектакълче и да опорочи цялата идея. Затова не искам още да говоря за най-голямото шоу, което ще бъде връх в кариерата ми.

- Вярно ли е, че ще е свързан с фолклора на Балканския полуостров?

- Не, по-скоро с фолклора на Русия, Румъния, България, Турция и други държави в нашия регион. Няма да е фолклорен спектакъл, а фентъзи.

- Кога ще излезе?

- Догодина. Тази година съм и юбиляр, на 7 октомври ставам на 50 години. Ще направя голям спектакъл, правим и телевизия.

- Как ще посрещнете юбилея си?

- Искам да отида на Южния полюс. Това ще ми е подаръкът за юбилея. На 7 октомври ще има спектакъл за 50-годишнината ми в зала 1 на НДК, след това ще поканя гости в зала 3. Подаръкът, който те ще ми подарят, ще е пътешествие до Южния полюс. Ще отида, ще се съблека гол до кръста, ще изиграя един добруджански ръченик на минус 47 градуса и ще забия българското знаме, след което се прибирам.

Гергана Стоянова,

Юлияна Дончева и

певицата Цветелина

с предавания

Огромно студио с декори, изградени в български стил, които наподобяват селски мегдан - това е Студио 2 на тв “Българе”. В него ще се снима едно-единствено предаване - “Чаршията”. То ще е тричасово и ще се излъчва преди обяд в събота или в неделя, пийпълметрията ще покаже. Ще е нещо средно между токшоу, мюзикъл и фолклорен спектакъл на ансамбъл “Българе”. В центъра на студиото е изградена истинска чешма и от двата ѝ чучура ще тече вода. Там е кметството, къщата на водещата - Албена Вескова, която е солистка на ансамбъл “Българе”, дрогерия с билки и мехлеми. В кафенето местните тарикати ще разказват истории, хумор, диалекти. Продуктовото позициониране ще е в дюкяна, където се продават суджуци, салами, ракия, вино.

Когато се влиза в “Чаршията”, всички ще бъдат облечени в национални носии, няма да има цивилни хора. И министър-председателят да дойде, ще трябва да облече народна носия, обяснява Христо Димитров.

Сутрешният блок на тв “Българе” ще се излъчва на живо от Студио 3. Декорът му наподобява истински дом, в който участниците ще идват на гости на водещата Гергана Стоянова (“Иначе”, Би Ти Ви, имаше предаване и в Тв 7). Стартът на предаването е на 27 февруари. В Студио 3 са и останалите лайфове на медията - следобеден блок, нощен, прогноза за времето. Ще има и новини, като всички те ще бъдат представени позитивно, дори и ако са лоши. В нощния блок водещият ще е различен всяка вечер - известен човек, който сам ще избира темите и гостите си.

В Студио 1 в момента се изграждат декорите на 7 предавания. Сред тях са “Часът на кмета” с водеща Юлияна Дончева, състезанието “Познавате ли България”. Певицата Цветелина - сестра на Екстра Нина, ще води “Красотата на българката”. В него ще гостуват успели жени в бизнеса, политиката, културата, спорта. “Истина или пълни глупости” ще развенчава фалшивите новини. Водеща ще е дъщерята на Христо Димитров - Николая Димитрова.

И генералният директор ще има свое авторско предаване - “В търсене на истината”. В него водещият ще кани гости, които са уникални личности, но не са популярни. Примерно д-р Христо Гешанов, който е бил психологът на Петър Попангелов и Христо Проданов, обясни Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber