Сдружението на общините не е средство за разчистване на политически сметки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7295439 Сдружението на общините не е средство за разчистване на политически сметки Сдружението на общините не е средство за разчистване на политически сметки www.24chasa.bg
Даниел Панов

Законът за публичните финанси ясно определя как се разпределят субсидиите с ПМС, казва Даниел Панов, председател на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново

„Националното сдружение на общините не е средство за разчистване на политически сметки и за постигане на политически цели. Ние сме най-голямата неправителствена и надпартийна организация, която работи единствено в интерес на гражданите на българските градове и населени места. Не трябва да допускаме намесата на партийните централи в сдружението, досега сме давали пример за единство и надпартийна работа“ – това заяви председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Повод стана вчерашното заседание на общото събрание на организацията, по време на което кметове от БСП обявиха, че се оттеглят от Управителния съвет заради разпределянето на държавни средства с постановления на Министерския съвет.

„Националното сдружение на общините е национална по своя характер организация. Разпределянето на пари от излишъка в приходната част на държавния бюджет не е компетенция на НСОРБ, а на правителството и въпросът е ясно и законово регламентиран в Закона за публичните финанси“, категоричен е Панов.

Той добави, че за две години 2/3 от всички български общини /177 на брой/ са получили допълнителни трансфери, които са помогнали за подобряване на условията за живеене на близо 6 милиона български граждани.

„Грешно е парите, които правителството отпуска с постановления, да се оцветяват партийно. Във всички общини живеят български граждани – те са избиратели както на ГЕРБ, така също на БСП, ДПС, Патриотите и ред други партии, има и хора, които не гласуват. Отпуснатите за дадена община пари са за подобрения на градовете и населените места, които са от полза за всички граждани, а не за партийните членове и симпатизанти. Ето например, има 57 общини с близо 900 000 души население, чиито кметове не са нито от ГЕРБ, нито от БСП или ДПС, но са получили 30 милиона лева от правителството. Нима хората, живеещи в тази градове и села, не заслужават подобрения“, аргументира се Даниел Панов.

„Ние сме кметове на всички граждани и защитаваме техните интереси. Винаги е имало различни проблеми и сме ги решавали, когато сме били заедно и обединени, дори сме спорили неведнъж с много министри. Само последната година сме внесли над 100 становища по законодателни промени и 65% от тях са взети под внимание от изпълнителната и законодателната власт. Има ли смисъл този популизъм, който се прави в момента, предвид изборите тази година? Дори президентът Румен Радев заяви, че Националното сдружение на общините е най-единният орган в държавата. Вярвам, че колегите ще помислят и ще се върнат в Управителния съвет. Нека продължим да бъдем единни“, завършва Панов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Спрете вноса и на старите бензинови коли

Решението е в стимулите при покупка на по-новите автомобили, а не в забраните България също се включва в европейската борба срещу дизеловите автомобили. За първи път в официален документ, в случая в проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха, се предвиждат мерки за ограничаване на дизеловите коли втора употреба.

Лидери като Орбан печелят от мащабна социална политика

В България сякаш няма никой, който да е заинтересуван да сподели една от основните причини за дългосрочния успех на “дяснопопулистки” лидери като Орбан в Унгария и Качински в Полша. Тя е мащабната и успешна социална политика на тези лидери и техните правителства. Можем да имаме редица резерви към други аспекти на официалната политика на Будапеща

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Не сечете “Златната липа” на Стара Загора!

Старозагорци, пазете си кинофестивала, ако има от кого, предупреди режисьорът Костадин Бонев Костадин Бонев далеч не е случайно име в българското кино. Ще припомня само, че той е режисьор на документалната лента “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, а по време на седмия поред кинофестивал за ново европейско кино “Златната липа” в Стара

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Раздвоението на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber