Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7295045 Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти www.24chasa.bg

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС.

- Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция, която пази външните европейски граници. В следващите няколко години числеността й ще се увеличи до 10 000 човека - близо 4 пъти ще нарасне броят на граничните служители и на експертите, които ще са в помощ на държавите - членки при криза.

Създава се и звено за бързо действие, което ще отреагира веднага в случай на криза по която и да е част от външната европейска граница, на която и да е държава - членка. Агенцията ще може да придобива техника, която е нужна за изпълнение на дейността й. Говорим за патрулни кораби, самолети, хеликоптери, дронове, термокамери, високо проходими превозни средства. Така че няма да е нужно да се дава оборудване от държавите - членки. Тази група ще може да действа със собственото си оборудване, което ще е заплатено от бюджета на ЕС. Наистина имаме уверението, че ще се даде достатъчно голямо финансиране, за да бъдат задоволени всички нужди на агенцията.

- В досието се приеха и няколко ваши ключови предложения.

- Да. В първоначалното предложение на комисията беше залегнало без съгласието на държавите - членки граничната и брегова охрана да може да влиза при кризи. Но все пак, тук говорим за доста голямо количество служители - въоръжени, с бойна техника. Затова се прие предложението ми, че все пак това трябва да става със съгласието на държавите - членки.

За съжаление, с гласовете на социалистите и либералите бе отхвърлено друго мое предложение - агенцията да може да съдейства по връщането на нелегални мигранти от трети държави в страните по произход. Давам пример - в Турция има много голямо количество и негегални мигранти. Не да чакаме те да минат през външната европейска граница, и оттам нататък да почнат много сериозни процедури по връщането им. А често пъти държавите на произход - Бангладеш, Афганистан, Пакистан не съдействат да бъдат върнати. Знаем, че нелегалните мигранти веднага искат убежище, представят се за бежанци, обжалват решението за връщане, което коства месеци, даже и години престой в ЕС. Те не са в лагери от закрит тип, а могат да се придвижват из целия ЕС. За съжаление това вече е проблем със сигурността на 500-те милиона европейски граждани. Много по-скъпо е и когато влязат в ЕС, оттам нататък да бъдат посрещнати всички техни нужди и да бъде организирано връщането им. А така, както е - например, ако те са още в Турция, ако се действаше и имаше правомощия "Гранична и брегова охрана" да организира връщането им в Афганистан например, това щеше да коства много по-малко средства. Така и заплахата по външните европейски граници можеше да бъде намалена.

Като казвам "заплаха", говорим и за северноафриканските държави - Либия, Тунис и т.н. Виждаме, че Балканският маршрут се затвори, България е почти непропусклива граница и е най-добре охраняваната външноевропейска граница. Но за съжаление през Средиземно море продължават да влизат десетки хиляди нелегални мигранти. И точно тук трябваше да има много по-големи правомощия агенцията - да може да действа в трети държави, така че да се затвори примерно пътят през Либия. Защото трафикантите в Либия печелят над 1 милиард долара годишно от трафик на хора и към Италия, към Малта, към Испания преминават огромен брой нелегални мигранти. Видяхме, че това успя да породи безпрецедентна криза в Италия, което доведе до идването на популисти на власт.

- След като това ви предложение не мина в комисията, ще продължите ли да опитвате?

- Надявам се при гласуването в пленарна зала на това досие да съберем някакво мнозинство, защото, когато говорим за опазването на външната европейска граница, ние не говорим за дадена политическа сила, не говорим за една държава, а говорим за целия ЕС. И единствено когато имаме сигурност по външните европейски граници, оттам нататък е възможно свободното движение. Защото видяхме, че даже в Шенген в момента вече над 2 години и 6 месеца, извън правилата на шенгенския кодекс, при всяко нарушение има граничен контрол. Така че нека се приеме позицията на България, че само при силна охрана на външната европейска граница може да има свободно движение и да действа Шенген в ЕС. България показва как трябва да става и в ЕС трябва да предприемем всякакви мерки, за да пазим външната граница от нелегални мигранти.

- Влязоха ли в сила приетите вече ваши предложения за засичане на транзакциите, с които се финансира терор и с които след това са чистят тези пари?

- Да. В четвъртата и петата директива за пране на пари, по които бях докладчик в сянка, тези правила вече действат.

Ето, в България фирмите ще показват реалните си собственици - тези, които притежават над 25 процента, което е от директивата за пране на пари.

Криптовалутите също са подложени на контрол, защото видяхме много случаи, в които и организирана престъпност, и тероризъм се финансират чрез виртуална валута, която на практика е анонимна до този момент. 

- И вече това се промени?

- Точно така. Вече, когато се обменя виртуалната валута в реални, фиатни валути, трябва вече да се покаже реалният собственик, и т.н. Вече има контрол. Оттук нататък днес завършихме и преговорите по триалога за звената за финансово разузнаване, което е мое досие. Много тежки бяха преговорите с Комисията и със Съвета, но най-накрая постигнахме съгласие - звената за финансово разузнаване ще разменят информация с разследващите органи, когато става дума за тероризъм или организирана престъпност, свързана с тероризъм. Ще се подобри много повече връзката между звената за финансово разузнаване и размяната на информация вътре в ЕС. Има нови правила за размяна на информация с "Европол". Ще се дава информация за банковите сметки във всяка една държава - членка на ЕС, защото знаем, че когато успеем да установим източниците на финансиране на тероризъм и организирана престъпност, много по-добре се справяме и ограничаваме действията на престъпниците и на терористите.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Георги Марков пред "24 часа": Да отменим изборните поправки! Намеси се, Бойко!

Още акценти от интервюто, което народният представител даде от Будапеща пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА: Радев вече слага парадната униформа Да не губим спечелени избори! Насила ги губим БСП заблуждава, че има общо между мажоритарен вот и преференции, а точно тя не иска мажоритарно Какво машинно гласуване? Нали уж не бяхме дебили?

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС. - Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция,

Васил Тончев: ГЕРБ ще е много силна на местния вот наесен. Опозицията греши, ако се надява тогава на предсрочни избори

За хората Станишев е естествен водач на евролистата, защото е поставен добре в Европа като лидер на ПЕС Дали Радев ще се бори за втори мандат като президент, дали ще договаря подкрепа или ще прави партия, е въпрос на бъдещето Предсрочен вот? Изключено сега, може през 2020 г., или ако суверенът излезе на площада Борисов е с най-голям

Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии

През юни  България поема председателството на общността от различни държави, казва генералният секретар на Парламентарната асамблея на държавите от черноморския регион (ПАЧИС) - Какво обединява страните от региона на Черно море, г-н Хаджиев? ПАЧИС е организация на държави с различни социални системи и икономики.

Анжела Тонева и Ангел Ангелов: Може да има и безжични мрежи в енергетиката

200 млн. лева е инвестирала компанията “Енерго-Про” в мрежата  Половината от нашите продажби са на свободния пазар, имаме 18 000 клиенти, казват изпълнителните директори на “Енерго-Про Варна”: - Г-жо Тонева, г-н Ангелов, какви задачи ви постави собственикът на “Енерго-Про”, когато ви покани за постовете на изпълнителни директори? А.Т.

Ангелкова: Туризмът е с рекорд за 2018 г., през тази работим за ръст въпреки конкуренцията в региона

Над 9,2 млн. са отчетените чуждестранни посещения в България за миналата година, казва министърката на туризма    И още акценти 600 млн. гледания има китайски клип за България Подготвяме общ маршрут с Гърция, Турция и други съседни държави Ранните записвания от Русия наистина бележат спад за януари На британския пазар положението не е лошо,

Владо Пенев: Ти къде си видяла жена хаджия. Мартина Вачкова: Хаджи Марта съм си, край

- Да се обръщаме ли към вас вече с хаджи Мартина и хажди Владо след посещението ви на светите места? Мартина Вачкова: Владо непрекъснато обяснява на хората как не можело жена да бъде хаджия. Измисля си, за да може да получи само той овациите от това приключение. Владимир Пенев: Ти къде си видяла жена да е хаджия!

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber