Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7291278 Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии www.24chasa.bg
Асаф Хаджиев

През юни  България поема председателството на общността от различни държави, казва генералният секретар на Парламентарната асамблея на държавите от черноморския регион (ПАЧИС)

- Какво обединява страните от региона на Черно море, г-н Хаджиев? ПАЧИС е организация на държави с различни социални системи и икономики.

- Може да се говори за общност на страните от Черноморския регион, обединени в единно културно пространство. Това е по-широк регион, в който влизат и Албания, и Сърбия, Грузия, Азербайджан.

Черноморският

регион е част от

една по-голяма

цивилизационна

общност,

свързана със Средиземноморието, с Каспийско море, с Егейско море. Територия, исторически привлекателна като стопанско средище, връзка между континентите. Оттук преминава великият Път на коприната, свързващ Изтока и Запада. В посока Север - Юг е Викингския път, свързващ народите от Скандинавския регион и балтийското крайбрежие със Средиземноморския регион.

- Освен история, имат ли актуално значение тези трасета?

- И сега те имат значение за осигуряване на доставките на енергийни ресурси, те са изключително важни артерии, гарантиращи икономическия просперитет на страните не само от Черноморския регион, но и на цели континенти.

- ПАЧИС, която е стопанска организация, намесва ли се в политическите процеси?

- Не.На границата на XX и XXI век сме свидетели на нарастване на напрежението в региона. Станахме свидетели на 7 конфликта, свързани с предявяването на териториални претенции.

- Споровете между държавите обаче най-често не са заради култура или информация, а за ресурси и територия.

- Преди 50-60 г. природните ресурси и наличието на енергийни източници се смяташе, че определя развитието на държавите. Но погледнете към Финландия, Сингапур, Япония, Дания, Холандия, които не разполагат с кой знае какви природни ресурси и бележат изключителен икономически ръст. Значение за това имат културата и технологиите. Високото ниво на технологическо развитие е оръжието на бъдещето.

- Технологиите вече не  изместват ли човека?

- Световната банка извежда 3 фактора, определящи перспективите за икономическо развитие: човешкият потенциал, нивото на промишлено развитие и наличието на природни ресурси. В най-богатите страни основно място в тази класация заема нивото на промишлено развитие - 76%, човешкият фактор е трети с 5%. В Черноморския регион имаме възможност да се възползваме именно от развитието на този ресурс. Да вземем България - страна с високо развити информационни технологии, с традиции в производството на компютърна техника.

- Какво ни липсва още?

- За развитието на информационните технологии съществен фактор е образователното ниво и това на научните изследвания. Тези въпроси са приоритетни за страните от Черноморския регион, в ПАЧИС.

- Авторитетна ли е България в ПАЧИС?

- България е активен член на нашата организация, тя е сред учредителите. Петър Кънев отдавна е в ръководните органи на ПАЧИС, той е вицепрезидент на организацията. Той е активен, мъдър политически деец с богат опит, с когото активно си сътрудничим. През юни България поема функциите на председател на ПАЧИС и затова проведохме среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Аз често идвам тук и съм свидетел на успехите, които сте постигнали. При първите ми посещения намирах хората за мрачни,

сега виждам

ведри лица,

добре

изглеждащи и

усмихнати хора

София е прекрасна. Явно тук има трудолюбиви хора, които работят за страната си. Мога да отбележа, че сътрудничеството ни с Народното събрание благодарение и на усилията на г-н Кънев е много активно.

- Какъв трябва да е приоритетът при нашето председателство?

- Един от важните въпроси е свързан с перспективите пред системата за социално осигуряване, пред пенсионната система в рамките на ЧИС. България с Гърция и Румъния е една от трите страни-членки на ЕС в нашата организация и бихме могли да се възползваме от опита на страната ви.

КОЙ Е ТОЙ

Асаф Хаджиев е роден на 29 май 1951 г. в Азербайджан. Генерален секретар на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС). От 1996 до 2015 г. е бил депутат. Академик в Националната академия на науките на Азербайджан, член на Световната академия на науките (TWAS, Италия), почетен академик в Молдова и Монголия. Почетен професор в Съчуанския университет, гостуващ професор в университети на САЩ, Германия, Швеция, Китай, Португалия, Турция, Сингапур.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Георги Марков пред "24 часа": Да отменим изборните поправки! Намеси се, Бойко!

Още акценти от интервюто, което народният представител даде от Будапеща пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА: Радев вече слага парадната униформа Да не губим спечелени избори! Насила ги губим БСП заблуждава, че има общо между мажоритарен вот и преференции, а точно тя не иска мажоритарно Какво машинно гласуване? Нали уж не бяхме дебили?

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС. - Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция,

Васил Тончев: ГЕРБ ще е много силна на местния вот наесен. Опозицията греши, ако се надява тогава на предсрочни избори

За хората Станишев е естествен водач на евролистата, защото е поставен добре в Европа като лидер на ПЕС Дали Радев ще се бори за втори мандат като президент, дали ще договаря подкрепа или ще прави партия, е въпрос на бъдещето Предсрочен вот? Изключено сега, може през 2020 г., или ако суверенът излезе на площада Борисов е с най-голям

Асаф Хаджиев: Оръжието на бъдещето вече не са ресурсите, а високите технологии

През юни  България поема председателството на общността от различни държави, казва генералният секретар на Парламентарната асамблея на държавите от черноморския регион (ПАЧИС) - Какво обединява страните от региона на Черно море, г-н Хаджиев? ПАЧИС е организация на държави с различни социални системи и икономики.

Анжела Тонева и Ангел Ангелов: Може да има и безжични мрежи в енергетиката

200 млн. лева е инвестирала компанията “Енерго-Про” в мрежата  Половината от нашите продажби са на свободния пазар, имаме 18 000 клиенти, казват изпълнителните директори на “Енерго-Про Варна”: - Г-жо Тонева, г-н Ангелов, какви задачи ви постави собственикът на “Енерго-Про”, когато ви покани за постовете на изпълнителни директори? А.Т.

Ангелкова: Туризмът е с рекорд за 2018 г., през тази работим за ръст въпреки конкуренцията в региона

Над 9,2 млн. са отчетените чуждестранни посещения в България за миналата година, казва министърката на туризма    И още акценти 600 млн. гледания има китайски клип за България Подготвяме общ маршрут с Гърция, Турция и други съседни държави Ранните записвания от Русия наистина бележат спад за януари На британския пазар положението не е лошо,

Владо Пенев: Ти къде си видяла жена хаджия. Мартина Вачкова: Хаджи Марта съм си, край

- Да се обръщаме ли към вас вече с хаджи Мартина и хажди Владо след посещението ви на светите места? Мартина Вачкова: Владо непрекъснато обяснява на хората как не можело жена да бъде хаджия. Измисля си, за да може да получи само той овациите от това приключение. Владимир Пенев: Ти къде си видяла жена да е хаджия!

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber