Икономическите залози за Хуан Гуайдо и Николас Мадуро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7287773 Икономическите залози за Хуан Гуайдо и Николас Мадуро Икономическите залози за Хуан Гуайдо и Николас Мадуро www.24chasa.bg
Хуан Гуайдо и Николас Мадуро Снимки: Ройтерс

Във време, когато политическите криза разтърсва Венецуела, да направим кратък преглед на икономическите залози, по които се противопоставят съперниците Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, и да видим кои са финансовите стожери на единия и на другия лагер.

Икономическата катастрофа

Разкъсвана от политически битки, Венецуела бе обявена в частична неплатежоспособност от редица рейтингови агенции през ноември миналата година. Сега с всяка изминала седмица тя потъва в безпрецедентна икономическа криза.

Инфлацията е достигнала в началото на 2019 година невъобразимата цифра от 10 000 000 %, според Международния валутен фонд, брутният вътрешен продукт на страната се е свил почти два пъти за пет години, а венецуелците страдат от недостиг на храни и лекарства.

"Икономическата криза от 2016 година, настъпила с началото на рецесията, се превърна в хуманитарна криза през 2018 година и сега се допълва от политическа криза", подчерта пред АФП Людовик Сюбран, главен икономист в кредитния застраховател Euler Hermes.

А производството на петрол, на което почти напълно се крепи венецуелската икономика, рязко намалява. През 2018 година ОПЕК отчете, че то е спаднало с 37% спрямо предходната година до 1,17 милиона барела дневно, а това е минимум за последните 30 години.

Американските санкции

Петролът е истинската цел на икономическите санкции, въведени от САЩ, които подкрепят ръководителя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент и вече признат от близо 40 страни.

Тъй като венецуелският петрол е тежък, Каракас трябва да преработва част от него в САЩ и да внася от там горива.

Белият дом се прицели в държавната петролна компания PDVSA като й забрани да търгува с американските дружества и замрази нейни активи в чужбина за 7 милиарда долара. В същото време Вашингтон даде на Хуан Гуайдо контрола върху банковите сметки на Венецуела в САЩ.

Ако целта е да се засили натискът върху избрания президент Николас Мадуро, за да се предизвика оттеглянето му, то тези санкции вероятно ще засегнат допълнително икономиката в краткосрочна перспектива.

"Ако не настъпи бърза политическа промяна, ние ще се изправим пред тежки проблеми с горивата", подчертава Асдрубал Оливерос, директор на анализаторската компания Ecoanalitica.

Цели 80% от парите, които се получават от продажбите на петрол, идват от САЩ, припомня анализаторът.

Пекин и Москва дали са добри клиенти за венецуелския петрол?

Пекин и Москва са от другата страна на барикадата на тези санкции и на единната позиция на повече европейски страни и САЩ в признаването на Хуан Гуайдо като президент на Венецуела.

Китай и Русия са двата основни кредитора на Каракас.

Венецуела е получила близо 62 милиарда долара под формата на заеми от азиатския гигант през последните 10 години, основно срещу петрол.

А част от венецуелския дълг от няколко милиарда долара към Москва се изплаща с въглеводороди по силата на споразумения между PDVSA и руския гигант Роснефт, в който държавата има значително дялово участие.

Официално става дума за предварителни плащания по договори за доставка на петрол и горива, но според мнозина експерти това е прикрита финансова подкрепа за Каракас, чийто най-голям доставчик на оръжие е Кремъл.

Режимът на Николас Мадуро продължава да бъде оптимистично настроен и твърди, че близо 500 000-те барела, които дневно продава на САЩ, биха могли да бъдат пренасочени към Европа и Азия.

"Русия и Китай не ги е грижа за санкциите на Вашингтон", заяви Рани Ромеро, представителят на Венецуела в ОПЕК.

Позиция, която трудно би могла да се приложи на практика "без достъп до международните пазари и без достъп до клиентите на петрола на пазар за суровини, на който всичко се търгува в долари", отбелязва Людовик Сюбран.

Хуманитарна битка

Политическата и икономическата криза логично доведоха до хуманитарна катастрофа с напускането на близо 2,3 милиона венецуелци, които от 2015 година са предпочели да живеят извън родината си, според данни на ООН.

Поддръжниците на Хуан Гуайдо вече са обещали милиони долари помощи: 40 милиона от Канада, 20 милиона от САЩ и 7,5 милиона от ЕС.

Само че Николас Мадуро, който клейми "империализма", вижда в това претекст за американска военна интервенция.

Военните вече затвориха мост на границата с Колумбия, където бе организирано събирането на хранителни продукти и медикаменти.

В последен опит да спечелят на своя страна армията, която продължава да бъде вярна на Мадуро, САЩ заявиха, че са готови да освободят от санкции военните командири във Венецуела, които се присъединят към Хуан Гуайдо.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Морбилито побеждава

Недоверието към ваксините води до недоверие към всичко останало в живота Не само ние сме склонни да вярваме на конспиративни теории, светът е пълен с тях: Елвис е жив, Хитлер е жив, Сталин е жив… Е, Сталин точно не е жив, но разкритието, че е имал еднояйчен близнак, който славно си е поживял при Кастро в Куба,

Аферата "Бенала" - скандал, който продължава да преследва Макрон

Еманюел Макрон прекара голяма част от последните четири месеца, борейки се да овладее заплахата от бунта на "жълтите жилетки" във Франция. Един друг проточил се проблем обаче може да хвърли по-голяма сянка върху президентството му: аферата "Бенала". Наречен по името на Александър Бенала, 27-годишен бивш началник на сигурността в Елисейския дворец

Няма и не е имало социализъм във Венецуела

Тръмп е роден в соцдържава, но не го знае Гледам един по телевизията: “Който иска прогресивен данък, да погледне какво става във Венецуела! Ето докъде води социализмът!”. Не знам защо поне 50% от хората ръкопляскат на тази глупост. Истината е, че в Германия, Франция, скандинавските страни има много повече социализъм, отколкото във Венецуела.

Проф. Михаил Константинов: Машинно гласуване в Европа няма

Машини, преференции, екзитполове - какви избори се задават 1. На следващите парламентарни избори през 2021 г. да гласуваме само машинно, реши правната комисия на парламента. Как ще се отрази това на изборния резултат? 2. Не приеха предложението прогнози за изхода от изборите в деня за размисъл и изборния ден.

Димитър Ганев, политолог: Отмяна на преференциите - минусите са много

Машини, преференции, екзитполове - какви избори се задават 1. На следващите парламентарни избори през 2021 г. да гласуваме само машинно, реши правната комисия на парламента. Как ще се отрази това на изборния резултат? 2. Не приеха предложението прогнози за изхода от изборите в деня за размисъл и изборния ден.

От Тахрир до Тръмп: национализмът похити надеждите на хората

Необходимостта на демонстрантите от признание бе подчинена на едно по-тъмно и създаващо разделения движение и нови герои, обещаващи им величие. Хиляди хора на площад Тахрир скандираха лозунга "Хляб! Достойнство! Свобода!". Беше 2011 година, Арабската пролет беше в апогея си. Стоейки сама сред множеството, си спомних как работник на средна възраст,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Модата и Брекзита са като куче и котка

"ОТМЕНЕТЕ БРЕКЗИТА", призовава надпис върху тениска на британската модна дизайнерка Катрин Хамнет. Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, планирано за след шест седмици, отчайва творците и вече се отразява на ежедневието им. "Това беше спонтанна реакция" на резултата от референдума на 23 юни 2016 г.

Докато зарязваш, не се отрязвай

От няколко дни политици, кметове и др. по-първи хора в държавата целеустремено зарязват лозя. Днес е пикът на обичая, тъй като е денят на Трифон Зарезан (по стар стил). След някогашните първи ръкойки на Виденов и Костов добре ще е сега Радев и Радевица да пийнат и те винце на къра сред хората. Малцина от първенците се казват Трифон,

На Кирил и Методий дължим не само азбуката, но и знанието за Бога

Днес се навършват 1150 г. от кончината на св. Кирил На днешния ден Българската църква отбелязва 1150 г. от успението на св. Кирил - един от равноапостолите, светите братя Кирил и Методий. Животът на Константин-Кирил Философ е твърде кратък - той умира на 42-годишна възраст Но титаничната му дейност оставя трайна следа в славянския свят от

Да се меси ли завистливата съседка във възпитанието на децата ми?

Църквата не пледира за пребиване на малките, а за запазване на правата в семейството Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот. Императивното изречение е от становището на Българската православна църква относно Националната стратегия за детето (НСД), което разбуни духовете в социалния ни живот.

Вече харчим по-бързо, отколкото спестяваме

Въпреки нулевите лихви българските домакинства продължават да предпочитат банките пред алтернативните инвестиции Данните за ръста на депозитите не трябва да учудват. За последните 24 месеца средната заплата нарасна с 20%, за последните 4 години – с 38%. В същото време, общият размер на натрупаните депозити на домакинства в банки нарасна с 13,

Днес - отличия в най-смисленото състезание между университетите

Първият рейтинг на висшите училища бе направен от “24 часа” през 2004 г. Първият официален рейтинг излезе през 2011 г. Така това най-смислено състезание вече има 2+8 издания. Каква еволюция претърпя Рейтингът на висшите училища в България е най-смисленото и благородно състезание в сферата на духа и интелекта.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber