Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7287538 Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

Двамата с Манфред Вебер говорихме с коалиционния партньор на премиера Рюте да се даде сигнал в Европейския съвет, че ще ни подкрепят първо за въздушните граници

ЕС ще ограничи правата на британците, ако Лондон засегне тези на българите след Брекзит

Патриотите да си оправят нещата сами, не да търсят някой да им е виновен

Има риск пакетът “Мобилност” да влезе в Европейския парламент през март, но ще настояваме да се отложи за следващия мандат

Оценка на ново лекарство в една страна от ЕС трябва да е валидна за всички държави в съюза

Договорът с Македония е само първата стъпка, ще трябва да преодоляваме десетилетия пропаганда

С лидера на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на ЕНП разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Каква е прогнозата ви за Брекзит, г-н Ковачев? Преди две седмици казахте, че все още се надявате на обратния референдум, но вече очевидно не остана и време за ход назад.

- Към сегашния момент никой не може да даде никаква прогноза какво ще се случи до 29 март. Но всички сигнали сочат към това, че се отива към най-лошия вариант. Надявам се, че политическата класа ще е отговорна пред своите граждани, а няма да се мисли само за изборите - дали консерваторите, или либералите ще имат някакво политическо предимство от една или друга ситуация. Тази класа трябва да каже какво точно иска, а не да дава досегашните разнопосочни сигнали. Не искат да излязат без споразумение, не искат обаче и това споразумение. Не искат да са в митнически съюз с ЕС, не искат обаче и да има граници между Северна Ирландия и Ирландия. Това са противоречиви сигнали и те трябва да кажат точно какво искат. Разбира се, че е най-добре, както много често при развод съдията дава на двамата съпрузи 6 месеца или 1 година да се споразумеят и да живеят, ако искат, разделени, след което да отидат още веднъж при него, за да заявят вече окончателно искат ли да се разведат, или ще останат заедно.

- И да питат още веднъж народа.

- Да питат народа, да. След като се видяха всички аспекти и всички трудности от едно излизане от ЕС, да попитат още веднъж хората дали са готови на тези условия. Най-лошият вариант, разбира се, е Великобритания да напусне без никакво споразумение.

Той е лош и за двете страни, но по-лош е за тях. В интерс и на двете страни е да няма негатив по отношение на правата на гражданите на ЕС, включително на българите, които живеят там, и по отношение на британците, които живеят в ЕС. Смятам, че правителството в Лондон няма да допусне грешката да се стигне до какъвто и да било негатив по отношение на първите, защото ЕС ще отговори реципрочно със същите негативи за гражданите на Великобритания.

- Очакванията са, че преди европейските избори ще има пробив и България ще влезе в Шенген по въздух.

- Аз се надявам, че ще има, ако не друго, поне един политически сигнал от Нидерландия, че това може да стане факт. Успях да говоря със Сибранд Бума, председателя на Християндемократическата партия на Нидерландия, която е част от ЕНП и е в коалиция с министър-председателя Рюте. Бума ме увери, че след местните избори, които са около 20 март, ще работи с Рюте и ще работи точно в тази посока - да се даде сигнал към Европейския съвет, че Нидерландия е съгласна България да бъде приета в Шенген. И да, първо по въздушна граница. Мисля, че е не само справедливо, но и много закъсняло. Ние сме изпълнили много отдавна всички критерии и трябва да бъдем приети като пълноправни членове на Шенген не само с въздушните, а с всички граници.

- Кога очаквате да има политически сигнал?

- В скоро време. През април.

- Това беше първото нещо, което заяви в интервю за “24 часа” кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер минути след издигането му на тази позиция - че иска бързо България в Шенген.

- Точно така. И сега на срещата с Бума бяхме тримата - присъстваше и Манфред Вебер. Той му каза същото - че както Нидерландия има своите вътрешнополитически тези, проблеми и избори, така и България има същите и трябва да се уважаваме взаимно. Ние имаме разбиране, но времето тече и вече не може да се чака.

- Направете отсега прогноза за времето след май. Ще успее ли Вебер наистина да оглави ЕК?

- Ако ЕНП остане най-силната политическа сила в Европейския парламент, това би трябвало да бъде логичният резултат - нашият кандидат и приятел на България да бъде предложен от Европейския съвет за следващия председател на комисията. Разбира се, че по договорите съветът има възможност да предлага, като вземе предвид резултата от изборите.

Много е важно какъв ще е съставът на ЕП и какво мнозинство ще бъде формирано в него. Аз съм убеден, че ЕНП ще остане първа политическа формация, ще имаме най-много депутати, но до пълното мнозинство в парламента трябва да има и други политически сили, които да подкрепят г-н Вебер. Така че предстоят преговори - със социалистите, с либералите, със Зелените, с консерваторите, за това при какви условия ще бъде подкрепен той.

Иначе мога да ви кажа, че и след изборите, независимо кой ще е водач на листата на БСП, ГЕРБ ще има най-много членове в ЕП от България. Убеден съм, че ние предлагаме по-добрата работа. Това, което сме постигнали в европейските институции, е доказателство, че България стои добре в Европа и използва солидарната помощ. И в следващия програмен период ще има достатъчно средства за развитие на нашите региони, за инфраструктура, за околна среда, за младите хора - 2 до 3 пъти повече средства по “Еразъм”. Защитата на нашите общности извън страната.

По всички теми ние предлагаме по-добра визия, отколкото другата страна. В БСП са заложили на негативизма и конфронтацията със собственото си политическо семейство.

- Волен Сидеров заподозря ГЕРБ, че ги разбивате, за да имате един евродепутат повече.

- Нека да си оправят нещата нашите коалиционни партньори. Сами, без да търсят кой друг им е виновен.

- Вие сте близък и с наследничката на Меркел на председателския пост на ХДС Анегрет Крамп-Каненбауер, с която сте завършили един университет. Ще се отрази ли оттеглянето на германския канцлер от лидерството на партията върху изборния резултат на ЕНП?

- Мисля, че има положителен ефект - последните изследвания на общественото мнение в Германия сочат повишаване на доверието към Християндемократическия съюз с няколко процента.

Г-жа Крамп-Каренбауер е изключително приятен събеседник и човек. На среща буквално преди часове обсъдихме Шенген, сигурността, миграцията. Споделих моето мнение, че е нужно ясно да се споделят с обществото стъпките, които се предприемат за връщането на мигрантите в страните на произход, мерките срещу престъпните кланове в Германия и ЕС, превенцията на тероризма. Г-жа Крамп-Каренбауер поиска строги мерки срещу отхвърлените или криминални мигранти, за да не могат те, ако са отхвърлени или изгонени от Германия например, да отидат в друга страна членка и да започнат процеса отново.

- Ще успеем ли да отложим пакета “Мобилност” за следващия мандат на ЕП?

- Това е най-логичното. Преди избори страстите са винаги много по-нагорещени и много трудно се правят отстъпки, защото, който направи отстъпка, ще бъде обвинени от избирателите си. Много по-разумно е след изборите да се търси работещ и за двете страни вариант. Но не трябва да има ограничаване на свободния пазар и условия, тези искания са нелогични от всякаква гледна точка, включително и от екологична - празни камиони да пътуват хиляди километри, само и само за да се върнат в някакъв срок в страната по регистрация. Ще настояваме за отлагане - категорично сме на мнение, че след изборите трябва да се вземе решението, но има риск за март пакетът да влезе първоначално в пленарната зала на ЕП.

- Кажете три неща, които успяхте да свършите като евродепутат.

- Дебатът, който инициирахме на европейско ниво, че младите поколения трябва да получат максимално добра подготовка за историята на нашия континент и защо ЕС е най-доброто, което се е случвало на този континент. След ужасни войни, след нещастия и страдания за милиони хора е много по-добре, колкото и да критикуваме ЕС, да сме заедно, да работим в европейските институции, отколкото да решаваме нашите проблеми по бойните полета. Не трябва да рискуваме нашия ЕС. Поздравявам министъра на образованието за тази сериозна стъпка на промени в учебния план по история - тоталитарните режими вече ще се учат в 10-и клас. Българските учители са призвани да се подготвят добре и да предадат по най-добрия начин на младите тази памет.

- От първия мандат работите да се случи историческото споразумение с Македония.

- Историческото споразумение за недискриминация на нашите сънародници в Македония е изключително важно. Но нека да кажем - това е само първата стъпка. Много трудно и много бавно ще трябва да преодоляваме десетилетия на разединение и на пропаганда в обратната посока. За съжаление, не става за една нощ.

- Имате личен принос и за признаването на българското малцинство в Албания.

- Това е една наистина много сериозна историческа справедливост - за първи път официално е призната една историческа действителност в регионите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. В албанската част на Гора живее българско население, което сега е вече признато. Миналата седмица по албанската телевизия имаше за първи път новини на български език.

Аз съм инициатор на една неформална група в Европейския парламент за равен достъп до качествено, адекватно за XXI в здравеопазване. Настояваме ЕС да има добавена стойност към инициативите на всяко национално правителство за гарантиране на достъп до качествено здравеопазване. Няма нужда да откриваме топлата вода 27 пъти, когато има нови процедури или нови лекарствени средства. Трябва оценката на здравните технологии да е валидна за целия съюз. Ако едно лекарство или една процедура бъде сертифицирана от регулатори на едно място, няма нужда да става във всички 27 места.

Една от темите в кампанията е борбата с рака. Във всяко европейско семейство има поне един болен, за съжаление. И тук ЕС може също да има своята добавена стойност за обмяна на най-добри практики по отношение на лечението на рак.

CV

Роден на 13 декември 1967 г. в София

Доктор на природните науки от университета на Саарланд, Германия

Евродепутат от 2009 г. Лидер на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Член на председателството на ЕП

Зам.-председател на ЕНП

Зам.-председател на Съюза на европейските федералисти

Владее английски, немски, френски, руски и испански

Женен, с три деца

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Пламен Митев: Комитетски дейци са предателите на Васил Левски

Даскал Иван Лилов дава негово подробно описание, Димитър Общи издава членовете на Ловешкия комитет, поп Кръстю помага да го заловят Като народ би трябвало да се питаме по-често защо не успяваме да  постигнем мечтата на Апостола за една настина “демократска република” - Защо официално отбелязваме на 19 февруари годишнина от обесването на

Васил Големански: Под 10% от дивидента от спящите акции са достигнали до малките акционери

Те могат да са не мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си, казва изпълнителният  директор на Централния депозитар Още акценти Всички големи измами са извършени с неработещи акции Средният процент спящи акции в дружествата е 10-20%, а в холдинговите структури - 45% - Господин Големански,

Комисар Росен Рапчев: 1/3 от всички нарушения за скорост през 2018 г. са заснети от триногите камери (Видео)

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково, казва началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" - Комисар Рапчев, 71 жертви по-малко при катастрофи за м. г. спрямо 2017 г. На какво се дължи намалението?

Българка създава изкуствен интелект, разбиращ контекста на човешката реч

Разкажете личните си истории в новата ни рубрика - "Необикновените". В нея ще включваме вашите вдъхновяващи постижения, различни и чудати умения, приключенски пътешествия, интересни хобита и занимания. Изпращайте необикновените си истории на zyosifova@vgb.bg и ekulvacheva@vgb.bg, а най-любопитните ще бъдат публикувани в най-четения сайт - "24

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Андрей Ковачев пред "24 часа": ЕНП отива във Венецуела при Гуайдо

- Г-н Ковачев, каква е позицията на ЕНП за Венецуела? - Диктаторът Мадуро се опитва да изнесе богатството на страната, което принадлежи на гражданите на Венецуела, явно предусещайки, че ще загуби контрола над страната. Демократичната общност и службите на демократичния свят трябва да предотвратят това изтичане на капиталите от Венецуела,

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС. - Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция,

Васил Тончев: ГЕРБ ще е много силна на местния вот наесен. Опозицията греши, ако се надява тогава на предсрочни избори

За хората Станишев е естествен водач на евролистата, защото е поставен добре в Европа като лидер на ПЕС Дали Радев ще се бори за втори мандат като президент, дали ще договаря подкрепа или ще прави партия, е въпрос на бъдещето Предсрочен вот? Изключено сега, може през 2020 г., или ако суверенът излезе на площада Борисов е с най-голям

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber