Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7287538 Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген Андрей Ковачев: През април очаквам знак от Холандия за приемането на България в Шенген www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

Двамата с Манфред Вебер говорихме с коалиционния партньор на премиера Рюте да се даде сигнал в Европейския съвет, че ще ни подкрепят първо за въздушните граници

ЕС ще ограничи правата на британците, ако Лондон засегне тези на българите след Брекзит

Патриотите да си оправят нещата сами, не да търсят някой да им е виновен

Има риск пакетът “Мобилност” да влезе в Европейския парламент през март, но ще настояваме да се отложи за следващия мандат

Оценка на ново лекарство в една страна от ЕС трябва да е валидна за всички държави в съюза

Договорът с Македония е само първата стъпка, ще трябва да преодоляваме десетилетия пропаганда

С лидера на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на ЕНП разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Каква е прогнозата ви за Брекзит, г-н Ковачев? Преди две седмици казахте, че все още се надявате на обратния референдум, но вече очевидно не остана и време за ход назад.

- Към сегашния момент никой не може да даде никаква прогноза какво ще се случи до 29 март. Но всички сигнали сочат към това, че се отива към най-лошия вариант. Надявам се, че политическата класа ще е отговорна пред своите граждани, а няма да се мисли само за изборите - дали консерваторите, или либералите ще имат някакво политическо предимство от една или друга ситуация. Тази класа трябва да каже какво точно иска, а не да дава досегашните разнопосочни сигнали. Не искат да излязат без споразумение, не искат обаче и това споразумение. Не искат да са в митнически съюз с ЕС, не искат обаче и да има граници между Северна Ирландия и Ирландия. Това са противоречиви сигнали и те трябва да кажат точно какво искат. Разбира се, че е най-добре, както много често при развод съдията дава на двамата съпрузи 6 месеца или 1 година да се споразумеят и да живеят, ако искат, разделени, след което да отидат още веднъж при него, за да заявят вече окончателно искат ли да се разведат, или ще останат заедно.

- И да питат още веднъж народа.

- Да питат народа, да. След като се видяха всички аспекти и всички трудности от едно излизане от ЕС, да попитат още веднъж хората дали са готови на тези условия. Най-лошият вариант, разбира се, е Великобритания да напусне без никакво споразумение.

Той е лош и за двете страни, но по-лош е за тях. В интерс и на двете страни е да няма негатив по отношение на правата на гражданите на ЕС, включително на българите, които живеят там, и по отношение на британците, които живеят в ЕС. Смятам, че правителството в Лондон няма да допусне грешката да се стигне до какъвто и да било негатив по отношение на първите, защото ЕС ще отговори реципрочно със същите негативи за гражданите на Великобритания.

- Очакванията са, че преди европейските избори ще има пробив и България ще влезе в Шенген по въздух.

- Аз се надявам, че ще има, ако не друго, поне един политически сигнал от Нидерландия, че това може да стане факт. Успях да говоря със Сибранд Бума, председателя на Християндемократическата партия на Нидерландия, която е част от ЕНП и е в коалиция с министър-председателя Рюте. Бума ме увери, че след местните избори, които са около 20 март, ще работи с Рюте и ще работи точно в тази посока - да се даде сигнал към Европейския съвет, че Нидерландия е съгласна България да бъде приета в Шенген. И да, първо по въздушна граница. Мисля, че е не само справедливо, но и много закъсняло. Ние сме изпълнили много отдавна всички критерии и трябва да бъдем приети като пълноправни членове на Шенген не само с въздушните, а с всички граници.

- Кога очаквате да има политически сигнал?

- В скоро време. През април.

- Това беше първото нещо, което заяви в интервю за “24 часа” кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер минути след издигането му на тази позиция - че иска бързо България в Шенген.

- Точно така. И сега на срещата с Бума бяхме тримата - присъстваше и Манфред Вебер. Той му каза същото - че както Нидерландия има своите вътрешнополитически тези, проблеми и избори, така и България има същите и трябва да се уважаваме взаимно. Ние имаме разбиране, но времето тече и вече не може да се чака.

- Направете отсега прогноза за времето след май. Ще успее ли Вебер наистина да оглави ЕК?

- Ако ЕНП остане най-силната политическа сила в Европейския парламент, това би трябвало да бъде логичният резултат - нашият кандидат и приятел на България да бъде предложен от Европейския съвет за следващия председател на комисията. Разбира се, че по договорите съветът има възможност да предлага, като вземе предвид резултата от изборите.

Много е важно какъв ще е съставът на ЕП и какво мнозинство ще бъде формирано в него. Аз съм убеден, че ЕНП ще остане първа политическа формация, ще имаме най-много депутати, но до пълното мнозинство в парламента трябва да има и други политически сили, които да подкрепят г-н Вебер. Така че предстоят преговори - със социалистите, с либералите, със Зелените, с консерваторите, за това при какви условия ще бъде подкрепен той.

Иначе мога да ви кажа, че и след изборите, независимо кой ще е водач на листата на БСП, ГЕРБ ще има най-много членове в ЕП от България. Убеден съм, че ние предлагаме по-добрата работа. Това, което сме постигнали в европейските институции, е доказателство, че България стои добре в Европа и използва солидарната помощ. И в следващия програмен период ще има достатъчно средства за развитие на нашите региони, за инфраструктура, за околна среда, за младите хора - 2 до 3 пъти повече средства по “Еразъм”. Защитата на нашите общности извън страната.

По всички теми ние предлагаме по-добра визия, отколкото другата страна. В БСП са заложили на негативизма и конфронтацията със собственото си политическо семейство.

- Волен Сидеров заподозря ГЕРБ, че ги разбивате, за да имате един евродепутат повече.

- Нека да си оправят нещата нашите коалиционни партньори. Сами, без да търсят кой друг им е виновен.

- Вие сте близък и с наследничката на Меркел на председателския пост на ХДС Анегрет Крамп-Каненбауер, с която сте завършили един университет. Ще се отрази ли оттеглянето на германския канцлер от лидерството на партията върху изборния резултат на ЕНП?

- Мисля, че има положителен ефект - последните изследвания на общественото мнение в Германия сочат повишаване на доверието към Християндемократическия съюз с няколко процента.

Г-жа Крамп-Каренбауер е изключително приятен събеседник и човек. На среща буквално преди часове обсъдихме Шенген, сигурността, миграцията. Споделих моето мнение, че е нужно ясно да се споделят с обществото стъпките, които се предприемат за връщането на мигрантите в страните на произход, мерките срещу престъпните кланове в Германия и ЕС, превенцията на тероризма. Г-жа Крамп-Каренбауер поиска строги мерки срещу отхвърлените или криминални мигранти, за да не могат те, ако са отхвърлени или изгонени от Германия например, да отидат в друга страна членка и да започнат процеса отново.

- Ще успеем ли да отложим пакета “Мобилност” за следващия мандат на ЕП?

- Това е най-логичното. Преди избори страстите са винаги много по-нагорещени и много трудно се правят отстъпки, защото, който направи отстъпка, ще бъде обвинени от избирателите си. Много по-разумно е след изборите да се търси работещ и за двете страни вариант. Но не трябва да има ограничаване на свободния пазар и условия, тези искания са нелогични от всякаква гледна точка, включително и от екологична - празни камиони да пътуват хиляди километри, само и само за да се върнат в някакъв срок в страната по регистрация. Ще настояваме за отлагане - категорично сме на мнение, че след изборите трябва да се вземе решението, но има риск за март пакетът да влезе първоначално в пленарната зала на ЕП.

- Кажете три неща, които успяхте да свършите като евродепутат.

- Дебатът, който инициирахме на европейско ниво, че младите поколения трябва да получат максимално добра подготовка за историята на нашия континент и защо ЕС е най-доброто, което се е случвало на този континент. След ужасни войни, след нещастия и страдания за милиони хора е много по-добре, колкото и да критикуваме ЕС, да сме заедно, да работим в европейските институции, отколкото да решаваме нашите проблеми по бойните полета. Не трябва да рискуваме нашия ЕС. Поздравявам министъра на образованието за тази сериозна стъпка на промени в учебния план по история - тоталитарните режими вече ще се учат в 10-и клас. Българските учители са призвани да се подготвят добре и да предадат по най-добрия начин на младите тази памет.

- От първия мандат работите да се случи историческото споразумение с Македония.

- Историческото споразумение за недискриминация на нашите сънародници в Македония е изключително важно. Но нека да кажем - това е само първата стъпка. Много трудно и много бавно ще трябва да преодоляваме десетилетия на разединение и на пропаганда в обратната посока. За съжаление, не става за една нощ.

- Имате личен принос и за признаването на българското малцинство в Албания.

- Това е една наистина много сериозна историческа справедливост - за първи път официално е призната една историческа действителност в регионите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. В албанската част на Гора живее българско население, което сега е вече признато. Миналата седмица по албанската телевизия имаше за първи път новини на български език.

Аз съм инициатор на една неформална група в Европейския парламент за равен достъп до качествено, адекватно за XXI в здравеопазване. Настояваме ЕС да има добавена стойност към инициативите на всяко национално правителство за гарантиране на достъп до качествено здравеопазване. Няма нужда да откриваме топлата вода 27 пъти, когато има нови процедури или нови лекарствени средства. Трябва оценката на здравните технологии да е валидна за целия съюз. Ако едно лекарство или една процедура бъде сертифицирана от регулатори на едно място, няма нужда да става във всички 27 места.

Една от темите в кампанията е борбата с рака. Във всяко европейско семейство има поне един болен, за съжаление. И тук ЕС може също да има своята добавена стойност за обмяна на най-добри практики по отношение на лечението на рак.

CV

Роден на 13 декември 1967 г. в София

Доктор на природните науки от университета на Саарланд, Германия

Евродепутат от 2009 г. Лидер на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП). Член на председателството на ЕП

Зам.-председател на ЕНП

Зам.-председател на Съюза на европейските федералисти

Владее английски, немски, френски, руски и испански

Женен, с три деца

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber