Иван Вуцов беше истински футболен управленец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7254009 Иван Вуцов беше истински футболен управленец Иван Вуцов беше истински футболен управленец www.24chasa.bg
Иван Вуцов беше истински футболен управленец

Зная, че много левскари очакват да прочетат нещо по темата “Какво става в “Левски?”. Не смятам обаче в този момент да отделям дори и секунда от времето си на този въпрос, защото единственото съществено нещо, което се случи на любимия ми отбор, е, че си отиде Иван Вуцов, легенда и институция.

Дано, търсейки информация за бъдещето, повече хора прочетат моя скромен опит да напиша това, което мисля и чувствам за живота и мястото на една от най-големите фигури в българския футбол. Защото историята е това, което дава здравата основа на бъдещето.

Не съм имал толкова много лични контакти с Вуцов, но всички те са помогнали да осъзная няколко важни неща, които са били в основната на отношението ми към него. Вуцов беше истински футболен управленец. Имаше способността да вижда един проблем във всичките му аспекти и никога не се страхуваше да изказва мнението си точно както го мисли. Без да се съобразява с авторитети и конюнктура. Невинаги съм споделял неговото мнение и мислене, но абсолютно винаги съм го приемал изключително рационално и съм се опитвал да анализирам защо мисли така. Винаги съм намирал нещо ценно в това, което казва, макар и, повтарям, невинаги да съм споделял вижданията му.

Първият ми контакт с него беше през 90-те. Той беше треньор на “Локо” (Пловдив), а аз трябваше да отида в Пловдив заедно с фотограф, за да снимаме отбора за специално издание.

Представих се, той ни очакваше. Фотографът каза някакво мнение за това накъде трябва да се строи отборът за снимка спрямо слънцето и разни естетически критерии. Вуцов се разпореди да търсят пейки, на които да седнат играчите или да застанат прави.

В този момент си позволих да дам идеята отборът да седне на редовете от трибуните. Вуцов ме погледна за секунда, очаквах да ме скастри като двадесет и няколко годишен келеш, но той бързо изстреля: “Добра идея, правим го точно така!”. След това за минути нареди отбора, нареждаше им да са спретнати, фланелките изпънати, погледът уверен. Умееше да слуша и уважаваше събеседника.

През 2000 г. решихме да правим мач между чужденците в "А" група и националния отбор от играещи в България футболисти.

Излъчиха мен да се занимавам от страна на вестника. Отидох в БФС при Вуцов, който беше изпълнителен директор. Той извика Стоичков, който имаше някакъв пост, както и Херо.

Стоичков, макар и отвратително арогантен към околните, гледаше респектиран и не обелваше дума.

Вуцов веднага начерта всичко: ще се играе в Стара Загора, дата, екипи, даде разпореждания на няколко човека по телефона. Мислех си, че ще ми предстои много работа.

Попитах го накрая с какво да помогнем от вестника. Той каза: "Селектирайте отбора на чужденците и определете треньор и направо заповядайте на мача."

В Стара Загора всичко беше по конец ден преди мача, буквално трябваше да отидем и да гледаме футбол. Вуцов дойде на следващия ден, даде кратка положителна оценка на организацията и това беше. Думата му наистина тежеше много в българския футбол.

За последно го видях на пресконференцията за несъстоялия се юбилей на Гунди. Чудих се как ще се държи, защото имаше в последните години неодобрителни изказвания за привържениците и ролята им в “Левски”. Той се усмихна топло, като ме видя и се ръкувахме, почувствах отношение като на съмишленик. Абе точно както с приятелите, с които се виждам всяка втора събота на стадиона. Зная, че сме си левскари и това е достатъчно.

Сигурен съм, че той може би се плашеше, че привържениците могат да създадат хаос в клуба, но съм убеден, че никога не е поставял под съмнение за себе си добрите намерения.

Вероятно не му е било и приятно, когато имахме неофициална позиция, че няма да одобрим заедно с НКП евентуално назначение на Вили Вуцов като треньор на "Левски", след като огромни кръгове от фенове бяха буквално полудяли от ширещия се слух.

Другият му син Руслан пък беше един от основателите на тръста, около споменатите събития стана пасивен и не съм го виждал май оттогава. Но е факт, че Иван Вуцов е дал на синовете си огромна футболна култура и отношение към "Левски" и левскарството.

Друго негово мнение, което не споделям е, че "Левски" сбърка със строежа на стадиона и със събарянето на сектор "А". Някак ми изглеждаше старомодно това, че условията за зрители, които са важен фактор от съвременния футбол се поставят от Вуцов по значение след много преходни неща като отбора, трансферите и т.н.

Убеден съм, че в XXI век и за всеки сериозен клуб е важно да има съвременен стадион и най-комфортни условия за зрителите, но пък отлично разбирам какво имаше предвид Вуцов.

Той просто обясни, че не може да строим, когато нямаме пари и да поемаме риск. И е прав. Каза го по своя си начин.

В един друг момент каза също нещо значимо: „Страхувам се, че не използваме достатъчно капацитета на Наско Сираков като ръководител!“

Времето показа колко е прав. Сираков постигна забележителни успехи като ръководител в Левски, но пък много повече време прекара извън клуба като „враг“ на различни неуспешни или сравнително успешни ръководители.

А Вуцов каза нещо простичко: "Левски" можеше да спечели много повече от Сираков, отколкото е спечелил. И историята до момента потвърждава думите му.

Стигам до най-трудното, но и най-лесното. Мястото на Иван Вуцов в историята на “Левски”.

Давам си сметка с всеки изминал ден каква значителна фигура е бил, защото не съм пряк очевидец на времето му като играч на “Левски”, а също така и като треньор на “Левски”. Спомените ми започват от времето му като треньор на националния отбор. Трудно е да се дава така оценка, защото липсва и емоционалният момент и го усетих, когато трябваше да пиша един текст след смъртта на Павката Панов, без да съм гледал и един мач с негово участие. Но някак прочетеното и усещането за мащабността на фактите ми донесе емоцията.

Така е и с Вуцов. Тези дни завърших „България“ в раздела на енциклопедията, която пиша. За първи път си дадох сметка за значението на втората половина на 70-те години в историята на Левски.

Комунистическият режим създава ЦСКА и бързо го налага като спортен и в частност футболен хегемон.

Тази хегемония има изражение в деветте поредни шампионски титли през 50-те. Тя е за сметка на дотогавашните най-големи клубове "Левски" и "Славия".

"Левски" чака 12 години от 1953 до 1965 г. да спечели шампионската титла. Вуцов е един от славния отбор, в който блести Аспарухов.

Втората половина на 60-те е първият момент, в който Левски дръзва и успява да наруши хегемонията на ЦСКА, като ставаме шампиони три пъти до 1970 г. срещу също толкова титли на съперника. За първи път и то с добра работа на терена на отбора на треньора Витлачил сме ги предизвикали и знаете какво следва: обединението със "Спартак", след като ги унижаваме със 7:2.

ЦСКА се съвзема в началото на 70-те, докато "Левски" е застигнат от втора голяма беда след удара по идентичността: смъртта на Гунди.

Чак в средата на 70-те Левски отново предизвиква ЦСКА и даже го изпреварва до края на десетилетието.

Шампионските титли от 1974 до 1980 са три на три, но ЦСКА печели само една купа срещу три за нас. Тогава освен от нас губи и исторически мачове - от "Марек" за купата и от "Локо" (София) в първенството.

В Европа "Левски" прави едни от най-славните си участия, два пъти играе четвъртфинал, докато ЦСКА точно в този период поставя рекорд. Всъщност просташкото "евроидиоти" би трябвало да има някакви фактологически изражения в сухи цифри и именно на ЦСКА принадлежи едно от тях: шест поредни отпадания още в първи кръг в периода - абсолютен рекорд за всички български отбори.

Точно по времето, когато Левски блести с петицата във вратата на "Барселона", с елиминациите на "Аякс", "Дуисбург", "Олимпиакос", "Шльонск", "Боависта", вечните голови рекорди срещу "Рейпас", мачовете с "Атлетико" (Мадрид), "Милан", "Реал" (Мадрид). Треньор на този отбор е Иван Вуцов.

Не зная дали си даваме сметка, но за 45 години по време на комунистическия режим “Левски” има три “прозореца”, в които предизвиква и спира хегемонията на комунистическото отроче: втората половина на 60-те, втората половина на 70-те и средата на 80-те със златното поколение на Гиби и Наско. В два от тези три прозореца преки заслуги, първо като играч, а после и като треньор, има Иван Вуцов. При златното поколение от 80-те той също има косвени заслуги, като промотира талантите на “Левски” в националния отбор, а отношението към Гибона и неговия талант е легендарно.

Това е, уважаеми приятели. “Левски” загуби колосална историческа фигура и на фона на тази загуба и тъгата по нея ежедневните неща изглеждат трогателно несъществени.

Текстът е от фейсбук страницата на автора, който е бивш председател на тръст "Синя България".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Мародерствата в САЩ съсипват малкия бизнес, вече пострадал от коронавируса

Мародерствата в САЩ съсипват малкия бизнес, вече пострадал от коронавируса

Мародерствата и вандалските прояви в градове навсякъде в САЩ нанесоха поредния удар на малкия бизнес, който вече и без това е разтърсен от епидемията от коронавируса. Наред с големите вериги като Target, Walgreen и Macy's независимите малки магазини по кварталите и градските центрове стават мишена на вандали и мародери, които удариха

Завещание на седмицата: Срещу какво се бунтувате, американци? (Видео)

Завещание на седмицата: Срещу какво се бунтувате, американци? (Видео)

8 минути и 46 секунди - толкова бяха нужни на американците да забравят за коронавируса и да се вдигнат на най-големите протести след смъртта на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. Полицейското насилие над чернокожите подпали цяла Америка. Щеше ли да пламне обаче страната в бунтове, ако беше умрял белият Флойд


КЕВР не общува директно с потребителите и сгреши, като не обясни какво точно прави с цените на парното.

Разбор на цени и политики: Може ли скокът да е падане до посиняване?

КЕВР сгреши, че не общува директно с потребителите, които така и не разбраха по какво ще усетят, че правителството успя да свали цените на газа с над 40% От 1 юли цената на парното за София с нейните 430 000 абонати ще бъде 81,57 лв. за мегаватчас без ДДС. До 30 юни домакинствата ще плащат сметки по 66,70 лв

Георги Господинов

Никой не е Кристо в собствената си родина

Успелият навън, а неуспелият още повече, винаги е блудният син, напуснал дома, майка си и баща си. А опитвали ли сме се да влезем в нощите на този, който живее далеч от дома, майка си и баща си? Уверявам ви, не е лесно. Знаете ли, че когато разрешават на майката на Кристо да види сина си… Нека спрем по средата на това изречение - разрешават

Правен свят за НПО-тата в съдебната система

Правен свят за НПО-тата в съдебната система

Публично известен факт е, че повече от десет години българската правосъдна система е заложник на лобистки, политически и корпоративни интереси, прокарвани през т.нар. „граждански сектор“. Оскъдно малко са неправителствените организации у нас, които са истински ангажирани с каузи и целят защита на обществения интерес

Магърдич Халваджиян

Магърдич Халваджиян за COVID-19: Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука

Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука от това, което ни се случи, заяви пред БТА продуцентът Магърдич Халваджиян по повод пандемията от COVID-19. Ето интервюто: - Ще бъде ли друг светът след пандемията или постепенно ще възстанови предишния си облик? - Не хвърлям боб, за да знам. Моето усещане, стъпвайки на опита си, е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

ДАНИЕЛ СМИЛОВ, политолог,
Център за либерални стратегии

"Истинската история" на Васил Божков

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. Иначе остава съмнението, че всичко е може би просто театър, пише авторът на "Дойче веле" Даниел Смилов по повод "истинската история", разказана от Божков. В “Истинската история” на Васил Божков няма нови съществени елементи

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Гняв и расово напрежение - изпитание за лидерството на Тръмп

Обзет ту от силни емоции, ту от колебание, с поглед, устремен към твърдия му електорат, Доналд Тръмп опитва да намери правилия тон на фона на гнева и демонстрациите, прерастващи на моменти в насилие, които разтърсват Америка от Минеаполис до Лос Анджелис. В деня след шестата поредна нощ вълнения, белязани от сцени на хаос пред Белия дом

Радев бе на честването днес в Калофер. Снимка прессекретариат на държавния глава

Радев: Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите

Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила. Това написа Румен Радев във фейсбук.  Вижте какво написа още той:  Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън

Радио Китай: Американските политици, провокиращи разделение в Хонконг, ще навредят на себе си

Радио Китай: Американските политици, провокиращи разделение в Хонконг, ще навредят на себе си

Неотдавна в американския щат Минесота чернокож мъж почина, след като бял полицай пристина с коляно врата му, въпреки че той многократно казва, че не може да диша. Това убийство предизвика вълна от протести в повече от 70 американски града, а по време на тях имаше и много прояви на вандализъм. През миналата година ситуацията в Хонконг бе подобна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

С изборите в Беларус се залавя КГБ

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини потенциалните кандидати за висшия пост, че готвят "майдан", застрашавайки националната сигурност. Грижата за сигурността на страната през изборната кампания бе поверена от него на беларуския КГБ (Комитет за държавна сигурност). Правозащитници констатираха междувременно

СНИМКА: Дойче веле

"Като във война сме" - разтърсващите писма на руските лекари

Съдържанието е разтърсващо: артисти от Санкт Петербург четат из писмата на руски лекари и болногледачи, които от седмици се борят срещу пандемията от коронавирус. Сред самите медици има жертви. "Хора! Умолявам ви от душа и сърце, стойте си вкъщи! Защото, дойде ли втора вълна, няма да оцелеем. Просто няма да издържим физически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber