Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7252421 Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата www.24chasa.bg
Боян Магдалинчев - представляващ ВСС СНИМКА: Румяна Тонeва

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров

Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда

София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата, казва в интервю представляващият ВСС Боян Магдалинчев

- Г-н Магдалинчев, най-важният избор, който предстои т. г. пред Висшия съдебен съвет (ВСС), е този за главен прокурор. Кога ще откриете процедурата за наследник на Сотир Цацаров?

- Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Това предопределя сроковете за откриване на процедурата. По Закона за съдебната власт (ЗСВ) процедурата за избор на т.нар. трима големи се образува не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата. Мандатът на г-н Цацаров изтича на 10 януари 2020 г., т. е. 10 юли т. г. е най-ранният възможен срок за откриване на процедурата, а 10 септември - най-късният.

- Само членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието ли могат да издигат кандидати?

- В закона е казано не по-малко от трима членове на съответната колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Аз мисля, че това означава и че членове на съдийската колегия могат да издигат кандидати за главен прокурор.

- Какъв трябва да е следващият главен прокурор – човек отвътре или отвън?

- Моето скромно мнение е, че би било по-добре да бъде човек от системата, който познава отлично проблемите ѝ и който има волята и желанието да налага правилата по спазването на законността. Освен това

трябва да има

волята и да

отстоява позиции. Както знаете, длъжността на главния прокурор е много конфликтна, с много пресечни точки и това налага главен прокурор да е човек с много добри професионални умения и знания.

- Склонен ли сте и вие като член на съдийската колегия да предложите кандидат за главен прокурор?

- От 20 г. не се занимавам с наказателни дела. Не познавам много добре и професионалистите по наказателно право в системата. Ако ми се предложи от колеги, които познават такива кандидати с добри качества, и ме убедят - с удоволствие бих подкрепил номинация.

- Рано ли е за оценки на Цацаров като главен прокурор?

- Най-добрата оценка се дава от дистанцията на времето. Трудно е в момента да се каже - свършил, не изпълнил или изпълнил. Проблемите се пораждат един след друг. Спомнете си убийството в Русе на Виктория Маринова през м. г. Криминално деяние, за което цяла Европа мислеше, че е посегателство срещу свободата на словото. По това време голяма група от членовете на съвета бяхме в Брюксел. Първият въпрос, който ни поставиха там, беше: “Какво става? Защо в България се посяга на свободата на словото?”. Тогава се свързах с главния прокурор и той каза: “Правим всичко възможно най-скоро да се разкрие извършителят на деянието и да се успокои обществото”. Действително в много кратки срокове авторът на убийството се разкри и се видя, че става въпрос за чисто криминално деяние.

- Съдебната система е затънала в дълбоки зависимости, каза неотдавна Лозан Панов. Вие и ваши колеги не се съгласихте с това и му поискахте обяснение.

- Това е изказване на г-н Панов на международен форум в София. Когато се говори, че цялата съдебната система е затънала в зависимости, а не се прави изключение, нормално е да има реакция не от кого да е, а от органа ВСС. Това означава, че съдебната система е в много лошо състояние, сериозен и тежък упрек. Тогава 11 членове на съдийската колегия поставихме редица въпроси на

г-н Панов да

обясни в какво

се изразяват тези

зависимости,

той ни отказа

на два пъти

- Изчистена ли е наистина съдебната система от т. нар. “гнили ябълки”? Например на заместниците на бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, Богдана Желявска, Петя Крънчева, Николай Димов и Иво Дачев се търсеше дисциплинарна отговорност, но до един Върховният административен съд (ВАС) ги оневини.

- Съдебната система е голяма.

Не изключвам

възможността

да има и

други случаи

като този в СГС. Досега не сме констатирали нещо, което да е в отклонение с изискванията за етично поведение на магистрата, както и за почтеност и благоприличие, да не говорим за корупция.

- Съдията от СГС Румяна Ченалова бе уволнена през 2015 г., но досега ВАС не е решил окончателно делото ѝ. Как ви се струва това чакане – Ченалова е хем съдия, хем не?

- На какъв стадий е процесът във ВАС – не знам. Отстрани изглежда, че нещата се бавят, но това е процедура, която изисква технологично време.

- Взехте страната на апелативния спецсъд след проверката на ВКС по частните наказателни дела срещу Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова и дадохте Лозан Панов на Инспектората към ВСС. Какво очаквате от съдебните ревизори?

- Тук въпросът бе дали председателят на ВКС може да извършва проверка по конкретно висящо дело, или не. Проверката от ВКС беше назначена, когато предстоеше състав на Апелативния специализиран наказателен съд да се произнесе по мерките за неотклонение на двете подсъдими. Приехме стандарти за независимост на съдебната система и в тях се казва, че

не трябва

да се допуска

въздействие

върху съда

при постановяване на актовете му независимо откъде идва то - дали отвън, или отвътре. Решихме, че в правомощията на инспектората е да каже дали проверката на ВКС би могла да окаже въздействие върху състава при постановяването на съдебния акт, или не.

- Обаче останахте някак безразлични към резултатите от проверката на ВКС. В доклад тримата съдии казват, че колегите им са нарушили закона, за да върнат Иванчева и Петрова в ареста. Това притеснява ли ви?

- Много подробно се запознах с доклада. Съдията по делото срещу г-жа Иванчева и г-жа Петрова казва спешно да се изпратят на Апелативния специализиран наказателен съд преписи от искането на прокуратурата против незабавното освобождаване на двете подсъдими под домашен арест. Междувременно в апелативния съд вече е образувано дело по казуса и оттам изискват материалите да им бъдат изпратени по-бързо. По принцип съдебният протокол трябва да бъде изпратен в завършен вид, но за това се изисква време. По тази причина е изпратен само препис, т. е. част от протокола. Така е разпоредил съдията от първоинстанционния съд с цел да има окончателно произнасяне. Аз мисля, че това не е чак толкова съществено нарушение.

- Ще се преместят ли специализираните съдилища и прокуратури от сградата на ул. “Черковна” 90 в зданието на бившия механотехникум на бул. “Ал. Стамболийски”? От години и прокурори, и съдии се оплакват, че в бившата сграда на ДАНС е пренаселено.

- Сградата на бул. “Ал. Стамболийски” е предоставена за нуждите на специализираните органи на съдебната власт. Бяхме открили процедурата за ремонтирането ѝ, но в нейния ход констатирахме нарушения, които не могат да бъдат отстранени, и затова процедурата ще стартира наново.

Сградата може да е готова в рамките на 2-3 г. и затова се постави въпросът дали е възможно Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да се изнесе от ул. “Черковна” 90, за да може, докато се извърши ремонтът на бул. “Ал. Стамболийски”, специализираните структури да работят по-спокойно.

Очакваме

ремонтът да

струва между

6 и 8 млн. лв.

- Как възприемате идеята на колегите ви Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков границите на съдебните райони на 32 села и 7 столични кметства да се променят и например делата на жителите на Нови Искър вече да се гледат не в София, а в Костинброд?

- По Закона за съдебната власт е допустимо съдебният район да не съвпада с административния. Действително това е един от способите, с който ВСС разполага за регулиране натовареността там, където тя е по-голяма. Оказа се, че София със своите специфичности има по-различни особености, свързани с полицейските управления, здравеопазването, транспорта. Имаше дори позиция на Столичния общински съвет, който не възприема идеята. Разбира се, това е правомощие само на ВСС, той може и да не вземе предвид становището на Столичната община. Но истината е, че

е трудно да се

реализира това

прекрояване

за София

Гражданинът, който живее в тези райони, не се интересува къде ще му се гледа делото, неговата основна цел е да му бъде разрешен спорът по-бързо и законосъобразно.

- 2018 г. се запомни с реформа в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Най-големи дебати предизвика увеличаването на таксите за граждани и фирми за касационно производство. Как ще коментирате това?

- Аз участвах в разработването на проекта за промени в АПК. Трябва да отбележа, че административното правосъдие е специфично и се различава много повече от общото поради това, че там има акт на орган на власт, който с всичките си правомощия притиска гражданин или юридическо лице. Заради това правосъдието трябва да бъде бързо и достъпно. Практиката и моят опит показват, че в много случаи се злоупотребява с правото на жалбата. Таксите бяха просто символични - за първа инстанция 50 лв. за юридическо лице, а за касационната 25 лв. За физическите лица бяха съответно 10 лв. и 5 лв. за касационното производство. Съда не го интересува таксата, защото държавата е задължена да му гарантира 100% издръжката и потребностите. Държавните такси изобщо не са приоритет на съдебната система. Таксата трябва да има регулираща функция, когато се злоупотребява с правото на жалба. При нас като че ли нещата са обърнати – би следвало размерът на таксата за достъп до съд за първоинстанционно производство да е по-нисък. Сега е 50 лв. на първа инстанция и 25 лв. на втора.

--------------------------

CV

l Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

l През 1979-1980 г. е стажант-съдия в Окръжен съд - Благоевград

l От 27 март 1982 г. до 30 март 1983 г. правораздава в районния съд в Разлог. След това е съдия в районния съд в Гоце Делчев. От 1993 до 1997 г. е зам.-председател на този съд

l От 17 февруари 1997 г. е съдия във Върховния административен съд

l Между 1998-2003 е член на ВСС

l От 7 декември 2012 г. до 3 октомври 2017 г. е зам. председател на Върховния административен съд

l На 3 октомври 2017 г. встъпва като член на ВСС от квотата на парламента. Избран е за представляващ ВСС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

София Антонова: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго, казва София Антонова, директор на дирекция в ЗК Лев Инс - “Лев Инс” е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна. - Категорично не съм съгласна.

Георг Спартански: Управлението ми е диалог с хората - те са моят работодател

Чужди компании инвестират 60 млн. евро, строят заводи, казва кметът на Плевен 40 улици са основно ремонтирани - това не се е случвало от 30 г. Парите за спортните клубове са увеличени двойно Тролейбусният транспорт е 100% нов и екологичен - Г-н Спартански, винаги сте казвали, че за да бъде преодоляна разликата между Северна и Южна България,

Емил Караниколов: Готови сме, ако “Фолксваген” реши да преговаря с България за завода

Отлагането на решението в коя страна да е заводът на “Фолксваген” е нормална процедура Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания за инвестиции - Г-н Караниколов, “Фолксваген” обяви,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber