3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7248705 3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден 3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден www.24chasa.bg

Вместо измислени данни

ще излизат числа на агенции,

които се ползват с доверие

Вече близо две десетилетия живеем в напълно различен информационен свят, в който можеш да се сдобиеш с всякакъв тип информация, и то за секунди. Промяната в информационните източници чрез навлизането на електронните медии и най-вече на социалните мрежи направи абсолютно невъзможно да се скрие

информация,

най-вече такава,

за която има

търсене

Такъв е случаят с публикуването на резултатите от екзитполовете на социологическите агенции в изборния ден. На всеки вид избори поне няколко агенции извършват едновременно екзитпол - проучване как се движи разпределението на силите между отделните политически формации. Традиционно клиенти на подобни проучвания са или медии, или политически партии. Това означава, че немалка част от хората, които работят в тези медии, партии или социологически агенции, имат достъп до тези данни, а оттам логично следва, че резултатите не могат да бъдат лесно скрити. Необходимо е само един човек да се изкуши да сподели резултатите с някого и само за секунди те могат да бъдат споделени в социалните мрежи, откъдето този пост да бъде споделен няколкостотин пъти за минути или да има контакт с журналист, който от своя страна да ги публикува.

Да не говорим, че в зависимост от резултатите определени партии имат интерес от публикуването на такива данни - за да покажат добри позиции или пък да мотивират избирателите, които все още не са упражнили правото си на глас в изборния ден.

Евентуална промяна в закона в посока към публикуване на данните в изборния ден е добра най-малко по три причини. На първо място, ако подобна практика е законна, има по-голяма вероятност източниците на информация да са легитимни - социологически агенции, които оперират на пазара, ползват се с разпознаваемост и доверие. В противен случай поради незаконния характер могат да се публикуват измислени данни с една или друга цел. Медиите от своя страна са жадни за такава информация и се подлъгват или просто използват невярна информация.

На второ място, публикуването на резултати в рамките на изборния ден позволява на

голяма част

от нерешилите

твърдо за кого да гласуват да искат да направят по-информиран избор в зависимост от това как се движат резултатите. Реални резултати на легитимни социологически агенции, правещи екзитпол, позволяват това.

На трето място, но не и по значение е спазването на законността. Твърде много пъти вече ставаме свидетели на видимото погазване на закона без наказателна санкция след това. Пушенето по заведения въпреки забраната е навсякъде около нас.

Всички сме наясно, че резултатите от вота ще бъдат публични преди края на изборния ден и вместо всички да нарушават закона и ясно да сочим за пореден път, че няма проблем с това, е по-добре законодателството да отговори на новите предизвикателства на информационния век и да реагира адекватно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Идеална майка ли сте? Тест за амбицозни родители

Перфектната родителка отслабва още в родилното, детето й учи китайски, а тя готви само с продукти от своята градинка В днешно време е много трудно да си родител. Особено майка. Обикновените майки биват презирани от обществото. Днес всички трябва да са перфектни майки. Какво отличава перфектната от обикновената майка?

Живеем с 5,5 години повече, отколкото преди 6 десетилетия

През 1960 г., когато съм бил на пет години, средната продължителност на живота у нас е била малко над 69,2 години. След това има дълъг 16-годишен период на известно, но бавно подобрение: през 1986 г. тя е 71,7 години. Това е най-високата стойност за целия период до 1989 г. За десетте следващи години (съкращаването започва през 1987 г.), т.е.

"24 часа" не копае гроб на футбола, уважаеми! Само новините за него! (Видео)

Вчера Красимир Балъков беше представен официално като новия национален селекционер на България. "24 часа" съобщи за тази рокада още преди два месеца. Тогава ни обвиниха в лъжа и ни нарекоха "гробокопачи на българския футбол". Припомняме го, защото ние гробове не копаем. Само новини. Защото не сме оракули, а журналисти.

Томислав Дончев: Време е за икономическа трансформация, можем да отделим 6 млрд.

Вместо въведение Всяка сфера на обществения живот преминава през фази, които логично са предопределени от натрупванията на знание, опит и капитал по извървения път. Икономиката не прави изключение. Въпрос на обществена зрялост е необходимостта от промени да бъде уловена в аванс и навреме да бъдат очертани посоките и скоростта на процесите,

Нова начална точка, нова визия и ново пътешествие

Уан И, член на Държавния съвет и министър на външните работи на Китайската народна република,  по темата за резултатите от Втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” От 25 до 27 април 2019 г. в Пекин бе успешно проведен Вторият форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”. На 28 април 2019 г.

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти. От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коментар на седмицата №2: Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 86 000 прочитания. Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева,

Влезли Антихристът и джендърът в един бар

Или защо Сатаната няма да посмее да дойде да ни прелъстява точно в предизборната година Едно време беше по-хубаво! Живеехме на сигурно, опасността дебнеше само от Запад и ние се пазехме от нея с граници, телени огради, граничари с пушки, шест отдела в тайната полиция, най-голямата армия на Балканите, бункери, гражданска отбрана и военно обучение.

Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (видео)

Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева, завършила право в СУ (така пише в профила й). Тя казва: “Папата внася в България перилни препарати, има фирма.

"Правен свят": Легитимно ли е ръководството на Съюза на съдиите в България?

"Правен свят" задава въпроса легитимен ли е Съюзът на съдиите в България. Публикуваме техния материал заради дискусията, която се породи след публикуването  на стенограмите от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел. Вчера ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков,

Визите за България не паднаха с едно телефонно обаждане

Зад всички разговори на високо ниво стоят трудът и усилията на безброй експерти и служители Тия дни гледах един предизборен клип, в който Мануела Малеева интервюира Стефан Тафров как са паднали европейските визи за българите. В това 5-минутно видео той разказва как френският министър-председател Лионел Жуспен трябвало да бъде убеден Франция да

Талин се изпокара с всички

Естонският парламент няма да разглежда споразуменията с Русия за деморкация на морската и сухопътна граница между двете страни. Темата за спорните територии в двустранните отношения се запазва. Това е резултат от последните парламентарни избори в Естония, които доведоха до създаване на нова управляваща коалиция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber